|
|
|
Polskie morze - od Mielna do Świnoujścia |
| Autor |
Wiadomość |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2009-09-21, 10:16
|
|
|
Cieszę się bardzo że relacja się podobała, dziękuję za słowa uznania, mam nadzieję że za niedługo będę mógł odbyc nową podróż z której znowu ułożę jakieś sprawozdanie a narazie do zobaczenia w Krakowie |
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 20/22
|
Wysłany: 2009-09-22, 07:41
|
|
|
| Rockers napisał/a: | mam nadzieję że za niedługo będę mógł odbyc nową podróż z której znowu ułożę jakieś sprawozdanie a narazie do zobaczenia w Krakowie |
Rockersiku świetnie Ci poszło i liczymy na jakąś relacyjkę ze zlotu w Krakowie.
Dla tych co nie będą i dla tych co niewiele zapamiętają.
Do zobaczyska w Krakowie. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
brams
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Piwa: 172/171 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-06-22, 13:16
|
|
|
W dniach 18-20.06 zaliczyliśmy krótki, acz intensywny wyjazd nad nasze morze.
I tak 18 – wyjazd do Międzyzdrojów, nocleg na kempingu nr 24, przy ul. Polnej 10. Bardzo fajna obsługa, sam kemping obszerny i czysty. Do morza tak ok. 500m. Wieczorem zaliczyliśmy spacer wzdłuż plaży (na samej plaży mocno wiało!). Układają nową kostkę brukową, tak, że momentami zaczyna to nieźle wyglądać.
Doszliśmy do alei „gwiazd”, całkiem ich sporo już odcisnęło swoje dłonie. Wracając przeszliśmy przez park miejski, bardzo okazale prezentujący się nocą poprzez subtelne oświetlenie.
Nazajutrz – po otrzymaniu informacji w recepcji, co ciekawego zobaczyć (a także darmowej mapki Międzyzdrojów oraz okolic) – ruszyliśmy rowerami „w drogę”.
Skierowaliśmy się na południe, gdzie po kilku kilometrach zatrzymaliśmy się w Zalesiu. Jest tu mały bunkier z muzeum o niemieckiej broni V3; przyznam, że nigdy dotąd o niej nie słyszałem, a istota jej działania okazała się być nader interesująca: http://pl.wikipedia.org/wiki/V3
Wspinaczka na samą górę do resztek betonowej konstrukcji była dość męcząca, za to zejście już nie :-)
Ruszyliśmy dalej w kierunku Wapnicy. Tak jak już kolega Aulos opisywał – jezioro Turkusowe jest zaiste piękne. Swą barwę zawdzięcza odbiciom promieni słonecznych od białego, kredowego dna.
Skusiłem się na dorsza w pobliskiej knajpie, co okazało się być „wielbłądem” - stary, niesmaczny, nie zjadłem. Okrążając jeziorko z lewej strony (od parkingu) najpierw wspięliśmy się na pięknie ukazujący Jezioro Turkusowe z drugiej strony punkt widokowy , a następnie zapierające dech w piersiach - rozlewisko wstecznej delty Świny - punkt widokowy Wzgórze Zielonka. Ścierają się tu wpływy wód słodkich i słonych, a podczas sztormów wody słone -cofając się -zalewają niezamieszkane wysepki (jest tu ich podobno łącznie 44!)
Jadąc w dół ze wzgórza dotarliśmy do grodziska w Lubinie, gdzie trwają wciąż prace archeologiczne przy ruinach : http://www.grodziskolubin...?site=grodzisko
Wstęp jest płatny 4 zł, na miejscu jest bar. Także i stąd rozciąga się piękna panorama na Zalew oraz rozlewiska Świny (kolega j-a-c już w tym temacie fotkę zapodał).
Po powrocie na kemping zapadła decyzja o wyjeździe do Świnoujścia.
Do miasta dostaliśmy się promem dla „niemieszkańców”, obyło się bez oczekiwania, bo akurat stał i na nas czekał.
W mieście rozlokowaliśmy się na kempingu „Relax” przy ul. Słowackiego 1, także i ten okazał się być przyjaznym. Będąc bardzo głodni, po zasięgnięciu języka w recepcji – skierowaliśmy swe kroki do polecanej przez recepcjonistkę pizzerii „Da Grasso” (na razie przeszła mi chęć na rybkę).
Ową pizzerię teraz także i ja mogę z czystym sumieniem polecić.
Najedzeni zwiedziliśmy niemały fragment portu, ostatecznie kończąc ten intensywny w doznania estetyczne dzień w knajpce „Kejabar”.
W niedzielę postanowiliśmy zobaczyć plaże u naszych sąsiadów, w związku z czym ruszyliśmy na Zachód.
Z trzech praktycznie połączonych ze sobą miejscowości (Seebad Ahlbeck, Seebad Heringsdorf i Seebad Bansin) zdecydowanie najładniejsza jest ta pierwsza. W każdej z nich jest molo, szerokie, czyste plaże i duża liczba drewnianych wejść na plaże.
Po powrocie stwierdziliśmy ( z zadowoleniem, oczywiście) iż miasto Świnoujście absolutnie nie ma się czego wstydzić. Bardzo nam się podobał szeroki deptak z zadbaną roślinnością, fontanny, piękne domy. Także drewniana „alejka” wzdłuż plaży sprawia bardzo korzystne wrażenie, a i sama plaża także zachęca do „leniuchowania”.
Nasze krótkie nadmorskie „rumakowanie” zakończyliśmy na słodko, konsumując wspaniałe ciacho wraz z Latte w sympatycznej kafejce.
Ps – na wybory zdążyłem |
_________________ www.wesolepodroze.pl
 |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-06-22, 15:04
|
|
|
| Czy znajdą się jakieś fotki ??? |
|
 |
brams
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Piwa: 172/171 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-06-25, 07:31
|
|
|
Skromnie było z fotkami, ale kilka się znajdzie
Piękne tarasy, Albeck bodajże.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3794 raz(y) 61,02 KB |
Molo Bansin.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3794 raz(y) 69,21 KB |
Na promie.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3794 raz(y) 68,11 KB |
Rozlewisk cd.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3794 raz(y) 44,03 KB |
Rozlewiska.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3794 raz(y) 61,7 KB |
Świna.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3794 raz(y) 62,39 KB |
Mocarz.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3794 raz(y) 109,58 KB |
Jezioro Turkusowe zaprasza.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3794 raz(y) 67,91 KB |
Stonoga.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3794 raz(y) 58,96 KB |
|
_________________ www.wesolepodroze.pl
 |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 20/22
|
Wysłany: 2010-06-25, 23:57
|
|
|
| brams napisał/a: | | W dniach 18-20.06 zaliczyliśmy krótki, acz intensywny wyjazd nad nasze morze. |
Wspaniały wypad mieliście i bardzo Wam tego morza zazdroszczę.
Nasz Bałtyk to najpiękniejsze morze i te plaże!!!
| brams napisał/a: | Nasze krótkie nadmorskie „rumakowanie” zakończyliśmy na słodko, konsumując wspaniałe ciacho wraz z Latte w sympatycznej kafejce.
|
I jeszcze to, no nie daruję. Ale mi smaka narobiłeś.
Pozdrówka dla całej załogi. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-06-27, 17:15
|
|
|
Przepiękne widoki i wspaniała podróż
życzę jeszcze wielu takich i oczekuję zdjęć i opisów
POzdrowienia i do zobaczenia |
|
 |
Pomaranczowe
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-06-29, 18:50
|
|
|
| Bardzo fajne zdjecia,szczególnie rozlewisko oraz ten niesamowity kształt drzewka. I czy ktoś jeszcze powie,że nad polskim morzem jest brzydko? |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-06-29, 18:58
|
|
|
Pomarańczowe ja to proponowałbym zacząć od przedstawienia się .....i oferty ...
Sa konkretne wątki na forum .... witamy Cię /Was serdecznie ale po kolei byłoby ładniej .... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
Pomaranczowe
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-06-29, 19:00
|
|
|
| Juz naprawiam swój błąd i zajrze do odpowiednich działów:) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|