|
motocykle sa WSZEDZIE - wydzielone z dzialu powitan |
| Autor |
Wiadomość |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2010-07-24, 10:32
|
|
|
Witam Panie "Patrz w lusterko. Spójrz 2 razy"...
mam cały z trwogą wypatrywać motocykla przekraczającego prędkość, wyprzedzającego innych bez żadnego poszanowania przepisów?
uogólniam dlatego, że większość z Was kpi sobie z przepisów, bo jesteście (również uogólnienie) bezkarni. dlaczego mam być wobec tego PODWÓJNIE UWAŻNY |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2010-07-24, 13:48
|
|
|
Adi, nie chcę rozwlekać tej dyskusji w wątku powitalnym
tak sobie tylko skomentowałem słowa z avatara kolegi, którego witam na forum nie mniej i nie więcej jak każdego innego
(ale po cichutku Ci odpowiem: jak motocyklista pojedzie przepisowo, a ja spojrzę w lusterko tak jak należy nikt nikogo nie zabije, prawda?) |
|
|
|
 |
mgg
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat ducato 2,5 TDI Toscana 200+ Sportis 4800
|
Wysłany: 2010-07-24, 15:21
|
|
|
| Witam Kolegę Affa. Co do lusterek to niestety kierowcy w naszym piąknym kraju nie wiedzą do czego to wyposażenie auta służy. Nie Każdy motocyklista przekracza prędkość i jest dawcą narządów itd. Niestety jeszcze panuje przekonanie że jak jedno światełko to komarek lub wsk. A niestety ta Wsk zasuwa 160?. Poprostu ten motorek na 1-szym biegu idzie do 80-100km/h. A ja niedawno miałem sytuację jadąc busem na krajowej drodze nr7 że sygnalizowany z daleka manewr wyprzedzania musiałem przerwać w trybie awaryjnym bo pan w kapeluszu postanowił w końcu wyprzedzić. Miałem ochotę zajechać Mu drogę zatrzymać, manto spuścić i LUSTRA stłuc jak nie wie po co je wozi. Pozdr. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2010-07-24, 19:16
|
|
|
ja naprawdę nie chciałem ciągnąć tego tematu w "powitaniach", ale
| mgg napisał/a: | | Nie Każdy motocyklista przekracza prędkość i jest dawcą narządów |
toteż napisałem, że uogólniam. większość "motocyklistów" robi opinię całej społeczności. trudno, nie zgadzam się z żądaniem zwracania szczególnej uwagi na motocyklistów. droga nie jest tylko dla Was i macie się ostrożnie po niej poruszać.
ps. motory bardzo mi się podobają, motocykliści, szczególnie w dużych kawalkadach, również. nie cierpię za to hałasu, szpanerstwa, łamania przepisów, żądania zrozumienia dla brawury która dotyczy wielu z Was
ps2. gdyby nie Twój dopisek z avatara pewnie bym się po prostu przywitał, nie zwracając uwagi na hobby |
|
|
|
 |
WODNIK
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Piwa: 55/234 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-07-24, 23:19
|
|
|
affa napisał:
ps. motory bardzo mi się podobają, motocykliści, szczególnie w dużych kawalkadach, również. nie cierpię za to hałasu, szpanerstwa, łamania przepisów, żądania zrozumienia dla brawury która dotyczy wielu z Was
To powiedz mi jak się zachowujesz gdy stoisz w korku. Robisz miejsce motocyklowi czy blokujesz go mówiąc że skoro ja staję to on też może. Bardzo dużo jeżdżę po zachodzie i tam motor czy skuter jest traktowany na tym samym poziomie co samochód a nawet lepiej. Na skrzyżowaniach robi się dla nich miejsce, widząc go w lusterku robi się mu margines aby mógł jechać prędzej. A u nas....... szkoda mówić,
średniowiecze. Chłop żywemu nie przepuści, bo ma cztery kółka i trochę blachy koło siebie i jemu nic nie będzie.
Jeszcze raz pozdrawiam Cie mgg i uważaj na gostków w kapeluszu i tych co jadą lewym pasem 60km/godz mimo że do lewoskrętu mają jeszcze 5 km.
Szerokości
Ps Jaki masz sprzęt? |
_________________ --- B E S K I D N I K ---
Pozdrawiamy Bronia i Janek
 |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2010-07-25, 07:18
|
|
|
całe szczęście administracja na wakacjach również pracuje i te nasze wypociny przeniesiono we właściwe miejsce
| WODNIK napisał/a: | | To powiedz mi jak się zachowujesz gdy stoisz w korku. Robisz miejsce motocyklowi czy blokujesz go mówiąc że skoro ja staję to on też może |
myślę, że jeśli ktokolwiek zna mnie z forum to wie, że jakkolwiek mam swoje sympatie i antypatie, jestem człowiekiem prawym i uczciwym, na pewno nie zawistnym, więc nie muszę Ci odpisywać jak zachowuję się w takiej sytuacji
naprawdę chodziło mi tylko o "spójrz 2 razy..." |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2010-07-25, 12:45
|
|
|
Rowery są wszędzie - spójrzcie w lusterka 2 razy
Kierowcy więcej poszanowania dla rowerzystów
W korku jadę o 30 km szybciej niż wy ! - nawet w korku trzeba patrzeć w lusterka !!! zwłaszcza jak zmieniacie nagle pas bo o któryś zaspał i nie siedzi na zderzaku i się miejsce zrobiło
co do motocyklów to uważam iż takie rzeczy dzieją się głównie z powodu nadmiernej prędkości motocykli którzy nie uwzględniają właśnie tego podczas jazdy między samochodami.
i na koniec taka anegdotka
W korku samochodowym każdy motocyklista się przeciśnie
W korku motocyklowym nawet pieszy nie przejdzie |
_________________  |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 342/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-07-25, 15:19
|
|
|
| affa napisał/a: | | uogólniam dlatego, że większość z Was kpi sobie z przepisów, bo jesteście (również uogólnienie) bezkarni. dlaczego mam być wobec tego PODWÓJNIE UWAŻNY |
Jak widać kolega nigdy nie poruszał się moto więc trudno mu zrozumieć nasze (motocyklistów) spojrzenie na drogę i ich uczestników.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Już prawie mamy koncepcję jaki mam mieć :)
|
Wysłany: 2010-07-25, 16:00
|
|
|
Z góry przepraszam jeśli ktoś się poczuje urażony ale jednak się podłączę.
mgg Jak byś zareagował gdyby przy moim awatarku było dopisane "motocyklisto jedź wolno, wolno!"
I wytłumacz proszę coś tam napisał pod spodem, bo już nie czaje, czy mnie postarzało tak bardzo?
Jakim cudem jadąc zgodnie z przepisami mogę wymusić pierwszeństwo na jadącym za mną(!) zgodnie z przepisami /o zdrowym rozsądku nie wspomnę/ motocykliście? |
_________________ a my nadal pracujemy koncepcyjnie... |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2010-07-25, 16:38
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | | kolega nigdy nie poruszał się moto więc trudno mu zrozumieć nasze (motocyklistów) spojrzenie na drogę i ich uczestników. |
jako kierowca zawodowy od lat spotykam motocyklistów na drodze
fakt, że nie lubię hałasujących ścigaczy nie wpływa w żaden sposób na "współpracę" z ich kierowcami na drodze, pod warunkiem że stosują się do Prawa o Ruchu Drogowym. i nie chodzi mi o takie literalne stosowanie prawa, bo sam czasami, przyznaję, przekraczam szybkość o 5-10 km, ale o zdrowy rozsądek, którego generalnie Wam brakuje.
możecie pisać, że "syty głodnego nie zrozumie", ale ja się boję o zdrowie i życie swoje i swojej rodziny |
|
|
|
 |
desperos
trochę już popisał
Twój sprzęt: Hymercamp 55 1990 i Eura Mobil 1994
Nazwa załogi: Zdzichu Hymer
|
Wysłany: 2010-07-25, 16:47
|
|
|
Jest takie powiedzonko jeszcze: "Motocyklisto zwolnij,spójrz na licznik,sprawdź dwa razy...SAMOCHODY SĄ WSZĘDZIE"
i przy okazji witam wszystkich |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-07-25, 17:08
|
|
|
dziwna troche dyskusja...
taka PISopodobna..
to co pis mysli..to jedyne sluszne..a jak myslisz inaczej...to ''wiadomo kim jestes'' ...
do czego pije..
nikt Z WAS nie mowi o motocyklistach, jezdzacych wolno..
czy NAWET JEZDZACYCH SKUTERAMI...
WIec..argumenty ze ''KAZDY'' motorem jezdzi 150km/h...sa tu bezsensowne..i dotycza raczej innej dyskusji..a nie odnosnie PATRZENIA W LUSTERKA..
co komu przeszkadza..lub czy faktycznie wymaga to az tak duzo wysilku UMYSLOWO-FIZYCZNEGO zauwazyc skuter w lusterku, i zjechac troszeczke aby w korku motorek czy skuterek sobie pojechal dalej?
pis powie..wbrew przepisom..
ja powiem-krotszy korek..bo motorki ustawia sie pierwsze..i smgiaja spod swiatel..zanim my ruszymy..
podobna sytuacja..tyle ze w trasie..
co komu przeszkadza ze motorek wyprzedza srodkiem jadace 50km/h /a mozna by 80km/h /..samochody...bo...znowu korek a motorkiem mimo to moze jechac dalej..
pis powie-wbrew przepisom
ja powiem, widze ze jedzie motorek..to mu zawsze zjezdzam..lusterka mam po to..aby go zauwazyc, i pomoc jechac dalej..a nie trzmac za soba..bo JA NIE MOGE JECHAC...ot tak..ze zlosci..ze on by mogl..a ja nie...
taki maly ruch kierownica, i widzenie w lusterkach..nie SA TO SYTUACJE NIEBEZPIECZNE DLA KIEROWCOW SAMOCHODOW..
dla motocyklisty..kazdy nasz ruch NIE WSPOLGRAJACY Z PATRZENIEM W LUSTERKA moze byc smiertelny dla kierowcy i pasazera motoru/skutera..NAWET JADACEGO Z MAŁĄ PREDKOSCIA!!
i to jest chyba przekaz podpisu...czytany ZE ZROZUMIENIEM... |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2010-07-25, 17:29
|
|
|
| gino, przekaz nie brzmi "patrz w lusterko", ale "patrz dwa razy" |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 78/76 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2010-07-25, 17:57
|
|
|
Staram sie nie brac udzialu w tego typu polemikach , ale temat ten mnie lekko zniesmaczyl.
Ludzie Kochani - czesto na kampingach i polach namiotowych spotykam motocyklistow i bardzo ich lubie. Mysle ze piszecie o jakims waskim gronie gowniarzy , ktorzy dorwali sie do motocykla. ja czesto spotykam na drogach Motocyklistow przez duze M ktorzy dostojnie "kamperuja" i widok ten cieszy moje oczy. A teraz ougolnie w druga strone - mysle ze to my - kierowcy nie doroslismy do ruchu motocyklowego i czesto ignorujemy tego typu pojazdy - bo mniejsze , bo nic nie moga zrobic , bo gowniarz ma jeszcze czas wiec moze poczekac.
Mysle ze awatar kolegi jak i naklejki na niektorych pojazdach chca tylko zwrocic uwage i jesli to uratuje nawet jedno ludzkiez ycie to juz jest zysk.
Ja posiadam motocykl ,ale do motocyklistow siebie nie zaliczam. czasem chce pojezdzic szczegolnie z synem , ktory bardzo to lubi , ale sie po prostu sie boje i to nie tego ze to ja zrobie cos sobie i dziecku ale ze ktos z szanownych panow kierowcow w swoich wspanialych samochodach moze miec zly dzien.
Moglbym temat ciagnac jeszcze dlugo ,ale po co?
Konczac te wypociny:
Nie kazdy posiadacz motocykla jest godzien miana motocyklisty.
I priosze zeby jednak czasem spojrzec w to lusterko po raz enty w imieniu swoim i motocyklistow.
A przypomnialo mi sie - w tym roku w Slowacji widzialem wspanialego trojkolowca cignacego cycepe.
|
|
|
|
 |
|
|