|
Termy w rejonie EGERU |
| Autor |
Wiadomość |
Viking
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-26, 21:51
|
|
|
| Kazek Kluska napisał/a: | | Autostrada+droga szybkiego ruchu Presov-Koszyce jest bezpłatna dla pojazdów do 3,5 t (bez uhrady)... |
Sorry ale jestes w bledzie.
Odcinek autostrady D1 od wylotu z Presova do skrzyzowania na Budimir/Vajkovce przed Koszycami jest platny dla pojazdow/pojazdow z przyczepami do 3.5t. Za osobowe/kampera placi sie 4.90 euro za tydzien, za przyczepe dodatkowo 5 euro.
Dalszy odcinek od skrzyzowania na Budimir do Koszyc jest droga ekspresowa i jest nieplatny.
Polecam lekture:
http://www.ndsas.sk/map-o...-network/13282s |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2010-07-26, 22:09
|
|
|
| Viking napisał/a: | | Kazek Kluska napisał/a: | | Autostrada+droga szybkiego ruchu Presov-Koszyce jest bezpłatna dla pojazdów do 3,5 t (bez uhrady)... |
Sorry ale jestes w bledzie.
Odcinek autostrady D1 od wylotu z Presova do skrzyzowania na Budimir/Vajkovce przed Koszycami jest platny dla pojazdow/pojazdow z przyczepami do 3.5t. Za osobowe/kampera placi sie 4.90 euro za tydzien, za przyczepe dodatkowo 5 euro.
Dalszy odcinek od skrzyzowania na Budimir do Koszyc jest droga ekspresowa i jest nieplatny.
Polecam lekture:
http://www.ndsas.sk/map-o...-network/13282s |
Być może masz rację.
Być może jednak omawiana opłata za autostradę jest dopiero w planach.
Przed wjazdem na powyższą autostradę pisze..."bez poplatku", co rozumiem jako bez opłaty, zapłaty
Natomiast przy wjeździe na drogę szybkiego ruchu..."bez uhrady", co na jedno wychodzi...
Ale może się mylę. Jeśli tak. Zwracam honor.
Krakowskim targiem powiem jednak tak...równoległa do autostrady D1 jest droga 68 i na 100% bezpłatna dla pojazdów do 3,5 t.
Zawsze jest jakieś wyjście. |
| Ostatnio zmieniony przez kazbar 2010-07-26, 22:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Viking
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-26, 22:32
|
|
|
Omijalem ta "autostrade" 2 razy tam i z powrotem w tym roku, ale jezeli mam byc szczery to nie zwrocilem uwagi na tablice informacyjne przy wjezdzie na nia wiec nie bede sie wymadrzal.
Pamietam tylko napewno znak "autostrada". Bylem tak zaaferowany zeby nie przegapic zjazdu na droge 68 , ze po prostu nie zwrocilem uwagi.
W tamtym roku winieta obowiazywala, pytalem pani co sprzedaje winietki na przejsciu w Barwinku jak jechalem pierwszy raz i bylem "zielony" w tych sprawach.
Na poczatku drogi szybkiego ruchu na pewno jest znak "bez uhrady...", z reszta kilka takich widzialem tez na obwodnicy Koszyc.
Komentarze forumowych przesmiewcow "o przyklejaniu winiety na spocone czolo" pozostawiam bez komentarza.........................
Pozdrawiam
Viking |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 253/624 Skąd: z głębokiego buszu

|
Wysłany: 2010-07-27, 06:32
|
|
|
| Viking napisał/a: | | Komentarze forumowych przesmiewcow "o przyklejaniu winiety na spocone czolo" pozostawiam bez komentarza......................... |
Jeszcze dużo wiedzy praktycznej przed Tobą |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
szuwarek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Poessl 2 WIN
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Łódź/Włodzimierzów
|
Wysłany: 2010-08-01, 19:18
|
|
|
| Dziękuję za wszelkie informacje. Mam już ramowy plan pobytu i jeszcze pytanie - gdzie najlepiej stanąć w Eger aby było blisko do termali i piwniczek winnych ? |
_________________ szuwarek
doświadczony podróżnik i żeglarz |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2010-08-02, 19:57
|
|
|
Na wprost wjazdu z głównej drogi do Doliny Pęknej Pani jest prywatne pole kempingowe (na bramie wjazdowej widać z daleka tablicę w jezyku polskim). Właściciel tej posesji zna bardzo dobrze jezyk polski (studiował kiedyś w Polsce, stąd znajomość języka).
Polecam. Dogadać się można bez problemu, gościu ma swoją winnicę, po której oprowadza swoich gości.
Wal jak w dym....Winko samo się poleje a do centrum, to tylko parę kroków |
|
|
|
 |
baja02
weteran "Mała Karawana" CT-Pomorze

Twój sprzęt: Fiat Ducato LMC
Nazwa załogi: baja
|
Wysłany: 2010-08-04, 09:06
|
|
|
| Nie chcę się wymądrzać, ale wydaje mi się, że opisywana dolinka prawidłową nazwę ma - "Dolina Pięknych Kobiet". Tak przynajmniej przekazali mi rodowici Węgrzy, mieszkańcy Egeru, znający język polski. |
_________________ O wiele lepiej spotkać się na szczycie niż nad brzegiem przepaści. |
|
|
|
 |
szuwarek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-09-01, 21:07
|
|
|
| Zgodnie z zapowiedzią jutro rano ruszamy na jesienny wyjazd. Pierwszy nocleg w Krynicy a potem Miskolc, Eger i Tiszafured. Jak nam się tam znudzi to pojedziemy dalej. A gdzie ? Tam gdzie ciepło czyli na południe : Chorwacja, Czarnogóra, Albania może Grecja ? Trzeba jakoś dotrwać do sezonu narciarskiego. |
|
|
|
 |
szuwarek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-09-06, 17:43
|
|
|
| Wszystko idzie zgodnie z planem. Obecnie jesteśmy na kempingu w Tiszafured. Pogoda zmienna ale termale oczywiście działają. Moczymy się kilka razy dziennie. Zaliczyliśmy także kąpielisko w grotach w Miskolcu - raz można zobaczyć. Jest tam dobre miejsce do postoju a także noclegu. Ok. 50 od wejscia na kąpielisko jest spory parking strzeżony przed hotele KITTY. Za 1000 Ft można dobę stać. Następnie był Eger. Staliśmy na kempingu TULIPAN przy Dolinie Pięknej Pani (jednak Pani a nie PAŃ). Na pomniku jest tylko jedna !!! Wina oczywiście tam nie brakuje ale przeważnie b. marne. Chyba najlepsze i w rozsądnej cenie znależliśmy w starej piwnicy nr 17 która znajduje się poza ścisłą doliną, przy drodze na wspomniany kemping. |
|
|
|
 |
SMORODINA
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-09-06, 17:59
|
|
|
Witam Marne wina to można kupić w marketach w dużych plastikowych butlach. W piwnicach zaopatrują się Węgrzy , a oni na winach znają się. Ja kupowałem wina w piwnicy nr 1 i 26 (muscat i medina) cena 350 400 HUF za litr. W piwnicy nr 1 kupiłem porto za 2000 HUF za butelkę ( piwnica obchodzi 80 lecie ). Bardziej smakowały mi wina z Bogacs cena 500 HUF/litr, oraz palinka 2400 HUF/litr.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|