|
|
|
autostrady dla auta pow. 3,5t |
| Autor |
Wiadomość |
bbart
zaawansowany
Twój sprzęt: aurora
|
Wysłany: 2010-06-01, 15:00 autostrady dla auta pow. 3,5t
|
|
|
Witam wszystkich, wiem jakich opłat spodziewać się w drodze do Chorwacji autem do 3,5t, natomiast autem pow. 3,5 nie byłem. Może ktoś ma doświadczenia lub wie, gdzie szukać taryfikatorów; na stronie www.cro i temu podobnych wszyscy zawężają taryfikatory do masy poniżej 3,5t. Pozdrawiam, Sebastian
PS. Przy tej pogodzie Chorwacja okazała się niezbędnym kierunkiem, by nabrać optymizmu. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
|
|
|
 |
bbart
zaawansowany
|
Wysłany: 2010-06-02, 10:28
|
|
|
Dziękuję z za stronkę, ni w ząb po ichniemu nie kumam..., ale trzeba będzie jakoś to rozszyfrować.
Ktoś może przebył trasę przes Czechy, Austrię, Słowenię i w Chorwacji na pd. i może podać jakąś kwotę (rząd wielkości 500, 1000 czy 1500 zł) za taki przejazd. Orientacyjnie. ? |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2010-06-02, 12:03
|
|
|
| bbart napisał/a: | | Dziękuję z za stronkę, ni w ząb po ichniemu nie kumam..., ale trzeba będzie jakoś to rozszyfrować. |
użyj translate.google.pl, ale jest wersja angielska- też się nie domyślisz najważniejszego? |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2010-06-02, 12:13
|
|
|
Austria 0,130E netto (nie wiem jaki masz samochód, ale 3 osie 0,182E netto)
pozostałe kraje trochę mniej, ale też sporo |
|
|
|
 |
bbart
zaawansowany
|
Wysłany: 2010-06-02, 14:23
|
|
|
Dwie osie, tył bliźniaki, DMC 9,5t.
Aż taki tępy nie jestem, ale mam drugą przypadłość- LENISTWO. Dlatego chciałem, by ktoś rzucił orientacyjną kwotę za cały przejazd- najlepiej bez różnicowania na poszczególne kraje.
Bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie. |
|
|
|
 |
Wieluniak
trochę już popisał

|
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2010-06-02, 19:16
|
|
|
Wieluniak, fajny ten kalkulator |
|
|
|
 |
bbart
zaawansowany
|
Wysłany: 2010-06-06, 11:30
|
|
|
| Bardzo wielkie dzięki, będę atakował Cię z początkiem lipca. |
|
|
|
 |
jelo71
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Duży, ciężki i kochany
|
Wysłany: 2010-08-01, 20:49
|
|
|
witam
bbart, mniemam iż wróciłeś już z Chorwacji, napisz proszę jak się jeździ takim kolosem jak Twoja aurora. Ja śmigam malizną 6.5 metra i już kilka razy wjechałem w czarną pupę na prowincji chorwackiej co wymusiło cofanie. Bardzo jestem ciekawy gdyż interesuje mnie zakup jednego amerykańca.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2010-08-03, 10:10
|
|
|
jelo71.
będąc w Chorwacji swoim 8-metrowcem tylko 2 razy musiałem definitywnie cofać i kombinować z wyjazdem. nie miałem problemów z poruszaniem się. no może jedna serpentyna koło Kninu mnie zaskoczyła |
|
|
|
 |
jelo71
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-08-04, 05:21
|
|
|
affa,
cześć, wiesz pytam bo "choruję" na coś dużego, między 9 a 11 metrów a Cro to mój ulubiony kierunek. Widziałem Twoją relację i tak się zastanawiałem jak się tam obracałeś. Dzisaj właśnie wyjeżdżamy do Cro i zwrócę uwagę jak duże bestie mogą tam się poruszać swobodnie.
Batory ma chyba 130 kuników, czy tyle Ci wystarcza na górki?
pozdrawiam jelo |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2010-08-04, 06:40
|
|
|
| jelo71 napisał/a: | | "choruję" na coś dużego, między 9 a 11 metrów a Cro to mój ulubiony kierunek. |
trzeba by mieć auto 5-metrowe i najlepiej bez alkowy, żeby poruszać się komfortowo po krętych wąskich drózkach. ale trochę skupienia przy manewrach, przemyślna jazda i pewien kompromis nie są chyba wygórowaną ceną za możliwość wypoczywania zgodnie z upodobaniami w 7, 8 czy 11-metrowcu?
patrząc po sobie- kampera kupiłem w marcu, tak więc niewiele nim zjeździłem, raptem 11 tys. chyba, ale nie jeździłem po autostradach!
w Polsce nie mamy większych problemów z parkowaniem.
w Bawarii stawaliśmy głównie na stellplatzach, ale i na dziko, przejeżdżaliśmy przez małe miasteczka.
w Chorwacji było trudniej. drogi nie zawsze szerokie, a na pewno nie robią wrażenia normatywnych ;-) na niektóre campingi trudno wjechać, a nawet jeśli wjedziesz i okaże się nie wart Twojej uwagi, czekają cię trudne manewry. może okazać się małym autocampem, na którym nie zawrócisz... ja raz na taki wjechałem. facet ostrzegał, że mało miejsca i mogę nie znaleźć dla siebie- nie znalazłem, ale z pewnym wysiłkiem zawróciłem i wyjechałem. drugie cofanie to z rozsądku nie brnąłem dalej drogą, bo wydawało się, że może nie być wyjazdu (automapa wariowała), a (okazało się) był.
no i serpentyna, którą brałem na dwa razy, bo zapatrzyłem się na ten zawijas, zamiast od razu brać szerszym łukiem.
nie pchałem się w drogi, które źle wróżyły, ale fakt nie miałem ciśnienia wjeżdżać wszędzie.
czy 11-metrowcem byłoby trudniej? byłoby, to naturalne, ale jeśli świadomie takiego kupisz i dostosujesz swoje plany do niego to raczej nie będziesz żałował.
fakt, nie widziałem tam zbyt wielu dużych kamperów...
mój ducato ma 122 KM i to nie jest zbyt mało, nawet na góry chorwackie. prawdziwym wyzwaniem dla niego były Alpy, ale i tam dawał sobie radę. |
|
|
|
 |
jelo71
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-08-04, 19:50
|
|
|
| affa napisał/a: | | ale jeśli świadomie takiego kupisz i dostosujesz swoje plany do niego to raczej nie będziesz żałował. |
tak, tu masz rację, i to jest myślę sedno kamperowania, przyjemność, bardzo dziękuję w poszukiwaniach nowszego auta zacznę od tego co bym chciał a później co będę mógł.
A masz doświadczenia zimowe, jak jest na śniegu z tandemem z tyłu? |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2010-08-04, 20:09
|
|
|
| jelo71 napisał/a: | | A masz doświadczenia zimowe, jak jest na śniegu z tandemem z tyłu? |
auto zimowe, ale czy było zimą użytkowane- nie wiem.
o Niemcu nie wiem nic, Polak tylko latem, a ja przywiozłem go zimą... na śniegu generalnie kiepsko.
napęd na bliźniaki na tył o niebo lepszy na śliskiej/grząskiej nawierzchni przy dużej masie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|