|
|
|
Kontenerek do spania, wożony jako ładunek - przepisy. |
| Autor |
Wiadomość |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Już prawie mamy koncepcję jaki mam mieć :)
|
Wysłany: 2010-07-25, 15:46
|
|
|
No cóż, tak to już jest, że nawet mając dobre intencje można niechcący swoim paplaniem kogoś urazić. Ponieważ już przepraszałem a nie chcę się co chwilę powtarzać napiszę tylko że obiecuję... postaram się pisać w taki sposób, by nikogo nie urazić, ani też nikomu na odcisk nie nadepnąć.
Brajtek dzięki za linki, świetna sprawa, jak się ogląda to aż się chce 4x4 i do lasu
o tym dla czego większość kemperów powstaje na Fiacie i innych na "F" było na forum.
Adi pooglądałem Twoje cacko - ŁADNE! Zszokowało mnie mocowanie do samochodu.
Zastanawiałem się nad różnymi rozwiązaniami a tu proszę.
Kontenerek który widziałem w Krakowie był wciągany wyciągarką na lawetę.
Osobiście obstawiam nogi takie jak w twoim...
Tak jak piszesz, na razie nie będą potrzebne ani nogi ani wyciągarka, na razie planuję tylko jeden "kontenerek".
ptasznik dzięki za współpracę! Życzę udanego zakupu i po cichu liczę że się na forum pochwalisz |
_________________ a my nadal pracujemy koncepcyjnie... |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-07-25, 17:46
|
|
|
można jeździć dostawczym mając skrzynię ładunkową jako część mieszkalną, ale osoby mogą podczas jazdy być tylko w kabinie. więc albo 2, czasem dostawcze auto jest rejestrowane na 3 osoby, ale komfort jazdy wtedy jest kiepski.
podstawa prawna:
"Art. 63.
...2. Dopuszcza się przewóz osób samochodem ciężarowym poza kabiną kierowcy, pod warunkiem że:
1) pojazd odpowiada wymaganym warunkom technicznym do przewozu osób;
2) osoby nie znajdują się między ładunkiem a kabiną kierowcy;
3) osoby przewożone są na miejscach siedzących;
4) pojazd nie przekracza prędkości 50 km/h."
uwaga, auto dostawcze ma przeznaczenie "ciężarowe" - poniżej 3,5t DMC, ale ciężarowe.
no przecież nie będziemy jechali w przypadku 4-osobowej rodziny 50km/h nad morze. |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-07-25, 18:24
|
|
|
| Cyryl a co jeśli kabina podwójna DMC poniżej 3,5t? Auto zarejestrowane np. jako laweta lub specjalny "jakiś tam"? Wtedy też "C" jak ciężarowy, czy może z "B" się da? |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2010-07-25, 19:08
|
|
|
jeżeli jest zarejestrowany na więcej osób to OK, ale jeżeli jest zarejestrowany jako jakikolwiek pojazd z dwoma miejscami, to przewożenie osób poza kabiną musi się odbyć według Art. 63.
nie wiem, czy zostałem prawidłowo zrozumiany, przeznaczenie pojazdu nie ma nic wspólnego z kategorią prawa jazdy.
pojazd może być poniżej 3,5t DMC czyli prawo jazdy kat. B, ale przeznaczenie "ciężarowy". |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 220/168 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2010-07-25, 20:59
|
|
|
| radek_z_południ napisał/a: | | No cóż, tak to już jest, że nawet mając dobre intencje można niechcący swoim paplaniem kogoś urazić. Ponieważ już przepraszałem a nie chcę się co chwilę powtarzać napiszę tylko że obiecuję... postaram się pisać w taki sposób, by nikogo nie urazić, ani też nikomu na odcisk nie nadepnąć. |
Nie przepraszaj ,bo nie masz według mnie za co . To są Twoje wizje , pieniądze i poświęcony czas .I TWOJE SILNE PRZEKONANIE ,ŻE NIE RZUCASZ SIĘ Z MOTYKĄ NA SŁOŃCE
Na pewno zaskarbisz sobie życzliwośc wszystkich forumowiczów kiedy swoje marzenia spełnisz . Albo zaczniesz spełniać . To ,ze wielu z nas próbuje Ci wytłumaczyć trudności w wykonaniu zadania które sobie postawiłeś i wybiciu z głowy różnych pomysłów to nie przez złośliwość czy przekonanie że wiemy wszystko i o wszystkim . Wielu z nas przerabia swoje campery , część je naprawia po poprzednich właścicielach a liczni / przyznam się że ja też/ polegli przy remoncie .............
ALE.......... NIE MÓJ WÓZ......NIE MNIE BĘDZIE .......WIÓZŁ...............
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-07-25, 21:29
|
|
|
MILUŚ nie mam żalu do nikogo! Bardzo się cieszę z Twojego /oraz wszystkich/ udziału w dyskusji
"RZUCASZ SIĘ Z MOTYKĄ NA SŁOŃCE"
Moja mama mawia ... na księżyc
Słyszę to od wczesnego dzieciństwa, aż mi się łezka w oku zakręciła...
Ukończyłem kilka mniej lub bardziej kretyńskich projektów
Ten z nabyciem drogą kupna i adaptacji do własnych potrzeb autka w którym można będzie spać jest "bardzo przy ziemi". Wydaje mi się że zdaję sobie sprawę ze złożoności zagadnienia. Między innymi dlatego przymierzam się do autka z podwójną kabiną. Takim już można gdzieś pojechać i nawet sporo przewieźć, a jeśli jeszcze uda się wymajsterkować solidną i oryginalną budkę to będzie to to co Tygryski lubią najbardziej, a na pewno ten Tygrysek
Cyryl źle Cię zrozumiałem. Teraz rozumuje że mogę mając kat. "B" wozić się autem "ciężarowym" do 3,5 t.
Postanowione jest że będzie to podwójna kabina na T, LT, MB lub najchętniej na M
Trwają rozmyślania nad wielkością /czytać spalaniem/ autka bazy - pogoda sprzyja kontemplacji
donald dzięki za link. Przyznaję "piękny koszmarek" ma jednak kilka wad z których, poza nieprzeciętną brzydotą wnętrza oraz sporawą rdzą, największą /dla mnie w tej chwili/ jest DMC. |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/469 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2010-08-04, 22:44
|
|
|
Radecki, kooknij sobie w ten link... wprawdzie nie doka, ale baza ciekawa i przebieg przystępny. Kuchnia już jest i markiza rónież.
Pracuj nad kategorią C
http://www.zoll-auktion.d...n.php?id=201617
|
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2010-08-05, 03:47
|
|
|
| radek_z_południ napisał/a: |
...Cyryl źle Cię zrozumiałem. Teraz rozumuje że mogę mając kat. "B" wozić się autem "ciężarowym" do 3,5 t... |
Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii:...
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
tak jest, każdym pojazdem samochodowym z wyjątkiem autobusu i motocykla do 3,5t DMC, więc nie ma ograniczenia że musi być to samochód osobowy. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|