|
|
|
Z psem do Chorwacji |
| Autor |
Wiadomość |
Campmar
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: FENDT 510
Nazwa załogi: Campmarki
|
Wysłany: 2010-08-04, 21:34 Z psem do Chorwacji
|
|
|
Witam,
Wybieramy się pierwszy raz w życiu kamperem (wypożyczonym) do Chorwacji z dużym psem.Jak wygląda sprawa campingów dla takich podróżników,czy możliwe jest zatrzymywanie się na dziko? Piękna zatoczka,plaża,brak tłoku?Pies ma swobodę.Bujanie w obłokach czy możliwa rzeczywistość?Tak na poważnie,chcielibyśmy aby wyjazd był przyjemnością.Myślę,że taka forma spędzania czasu (kamper) to jest to.Może w przyszłości będzie własny?Póki co 2+1 (pies) pojedzie półintegrą (hymer).
Pozdrawiam Marek |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-08-04, 21:37
|
|
|
| Campmar napisał/a: | | czy możliwe jest zatrzymywanie się na dziko? Piękna zatoczka,plaża,brak tłoku?Pies ma swobodę.Bujanie w obłokach czy możliwa rzeczywistość?Tak na poważnie,chcielibyśmy aby wyjazd był przyjemnością |
Skoro ma być tak jak piszesz to zdecydowanie jedź kawałek dalej do Grecji .... bo Chorwacja to raczej trudno będzie tak kamperować.... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
marcin_z1
trochę już popisał
|
Wysłany: 2010-08-05, 05:37
|
|
|
Uzgadniałeś z wypożyczalnią to, że z psem chcesz jechać??Czy po prostu chcesz im niespodziankę zrobić, która może Cię niestety dużo kosztować. Ja w wielu wypożyczalniach na śląsku i w małopolsce widziałem kategoryczny zakaz palenia tytoni i przewożenia zwierząt w Kamperze . Pozdrawiam i miłego wypoczynku życzę |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-08-05, 07:50
|
|
|
| Jadę bez uzgodnienia.Co pies może zrobić podczas podróży?Ślinienie i to wszystko.Na tę okoliczność mam kilkadziesiąt jednorazowych prześcieradeł.Po za tym pies na postojach będzie spał na zewnątrz. |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-08-05, 07:55
|
|
|
Rozumiem,że w Chorwacji zawsze trzeba zatrzymywać się na campingach?
No to może inny kierunek...Włochy.Zawsze to blizej. |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-08-05, 21:50
|
|
|
Koledzy dobrze radza odnosnie uzgodnienia przewożenia psa w kamperze - żeby nie spotkała Was niemiła niespodzianka przy oddawaniu pojazdu i kłopoty z tym zwiazane!! Urlop ma byc przyjemnościa i wspomnienia po nim tez!!! Natomiast odnośnie kierunku to Chorwacja w sezonie trudna bedzie jesli chodzi o dzikie noclegi, puste plaże itd Lepsza byłaby trochę zaniedbana Bułgaria a jeszcze lepsza Grecja chociaż dalszy dojazd!!!Poczytaj forum w działach podróże, to może pomóc Tobie w decyzji podjęcia kierunku podróży!! |
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-08-06, 08:17
|
|
|
| StasioiJola napisał/a: | Koledzy dobrze radza odnosnie uzgodnienia przewożenia psa w kamperze - żeby nie spotkała Was niemiła niespodzianka przy oddawaniu pojazdu i kłopoty z tym zwiazane!! Urlop ma byc przyjemnościa i wspomnienia po nim tez!!! Natomiast odnośnie kierunku to Chorwacja w sezonie trudna bedzie jesli chodzi o dzikie noclegi, puste plaże itd Lepsza byłaby trochę zaniedbana Bułgaria a jeszcze lepsza Grecja chociaż dalszy dojazd!!!Poczytaj forum w działach podróże, to może pomóc Tobie w decyzji podjęcia kierunku podróży!! |
Witam,
Wczoraj otrzymałem wzór umowy i warunki od wynajmującego ( wynajem od osoby prywatnej) i widziałem,że jest tylko kategoryczny zakaz palenia. Zdaję sobie sprawę co wszyscy sugerujecie ale jak zacznę za dużo pytać to... Jesteśmy normalnymi ludźmi,nasz dom wygląda normalnie,a psa w kamperze zostawiać nie będziemy a na drogę dostanie aviomarin i wszystko zabezpieczymy. Gdybyśmy mogli psa zostawić w domu,to byśmy to na pewno zrobili.
Z tym kierunkiem podróży,to rzeczywiście musimy przemyśleć.Nie chodzi nam o jakieś oszczędności,ale głównie o bezstresowe przebywanie z psem.Na innych forach czytałem,że na południu Chorwacji dostępne są campingi z plażami i natryskami dla psów...
Serdecznie pozdrawiam |
|
|
|
 |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2010-08-06, 08:58
|
|
|
Campmar, poruszone są w Twoim temacie trzy sprawy:
1. Pies w wypożyczonym kamperze.
Jeżeli upierasz się przy tym, to pamiętaj nie tylko o aviomarinie ale co najważniejsze o super odkurzeniu z sierści przed oddaniem go ! My, naszym autkiem, jeździmy wszędzie z trzema yorkami i pomimo, że one teoretycznie nie gubią włosów, to wiemy, jakie sprzątanie mamy po np. tygodniu wspólnego mieszkania.
2. Chorwacja i pobyty poza kempingami to niemal niemożliwa sprawa, chociaż w części poza pasem nadmorskim niekiedy jest to możliwe.
3. Kempingi w Chorwacji w znakomitej większości "akceptują" psy (bo na tym też zarabiają )
Udanych wakacji ! |
_________________ Ela i Andrzej
 |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-08-06, 09:29
|
|
|
| 48a-ELANKO napisał/a: | Campmar, poruszone są w Twoim temacie trzy sprawy:
1. Pies w wypożyczonym kamperze.
Jeżeli upierasz się przy tym, to pamiętaj nie tylko o aviomarinie ale co najważniejsze o super odkurzeniu z sierści przed oddaniem go ! My, naszym autkiem, jeździmy wszędzie z trzema yorkami i pomimo, że one teoretycznie nie gubią włosów, to wiemy, jakie sprzątanie mamy po np. tygodniu wspólnego mieszkania.
2. Chorwacja i pobyty poza kempingami to niemal niemożliwa sprawa, chociaż w części poza pasem nadmorskim niekiedy jest to możliwe.
3. Kempingi w Chorwacji w znakomitej większości "akceptują" psy (bo na tym też zarabiają )
Udanych wakacji ! |
Dzięki za odpowiedź
Psa zabieram,bo nie chcę go oddawać go do psiego hotelu,zresztą to członek rodziny.
Co do sierści to jasne,na czas podróży zabieramy stertę prześcieradeł jednorazowych, a na campingach pies będzie mieszkał na dworze.Jest to tego przyzwyczajony w domu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
marcin_z1
trochę już popisał
|
Wysłany: 2010-08-06, 19:00
|
|
|
| Campmar napisał/a: | . Zdaję sobie sprawę co wszyscy sugerujecie ale jak zacznę za dużo pytać to... Jesteśmy normalnymi ludźmi,nasz dom wygląda normalnie,a psa w kamperze zostawiać nie będziemy a na drogę dostanie aviomarin i wszystko zabezpieczymy. Gdybyśmy mogli psa zostawić w domu,to byśmy to na pewno zrobili.
Z tym kierunkiem podróży,to rzeczywiście musimy przemyśleć.Nie chodzi nam o jakieś oszczędności,ale głównie o bezstresowe przebywanie z psem.Na innych forach czytałem,że na południu Chorwacji dostępne są campingi z plażami i natryskami dla psów...
Serdecznie pozdrawiam |
Źle mnie chyba zrozumiałeś. Moje pytanie o psa nie było atakiem, a radą. Mam też psa ups nawet dwa. I jak patrze w lewo i prawo po moim mieszkaniu to też wygląda normalnie Ale wiem ile moją żonę kosztuje odkurzanie, a efekt mizerny. I właśnie do tego piłem. Żeby nie było że dostaniesz o 500zł mniej z kaucji za czyszczenie tapicerki i ozonowanie. Ale skoro mówisz że właściciel tego nie zastrzegł w umowie to udanych wakacji życzę
p.s
...bo ja to psy Baaaardzo Lubię http://www.faktyoswiecim....emid=53[/quote] |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 102/26 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2010-08-06, 20:07
|
|
|
Witam....
Uwielbiam psy....sam mam owczarka.....
Kiedyś zabrałem mojego pupila, na parę dni na kemping.
Miał mieszkać w domku.
Niestety ,właściciel kategorycznie mi odmówił .
Stwierdził, że należało poinformować o tym fakcie wcześniej.
Znalazło by się domek, przeznaczony do takiego wykorzystania .
Tłumaczył, że niestety ,domki są dla ludzi .......i dla ludzi ze zwierzętami ,a tego w drugiej opcji w tej chwili brak.
Zapytał się mnie, jak bym się czuł, jadąc na wakacje z dzieckiem ,uczulonym na sierść .
Zamieszkał bym w domku, w którym wcześniej odpoczywali ludzie, z pieskiem czy kotem.
Jakie mogą być wakacje, jak zaczyna dziecko chorować ,dusić się, mieć uczulenie?????
I to tylko dlatego ,że właściciel ośrodka nie myśli.
Co miałem powiedzieć ???
Miał gość rację. Sam mam chrześniaka ,uczulonego na sierść i wiem, jaki to problem.
Wiem ,jakie mieli wakacje nad morzem, kiedy mały był cały obsypany wysypką ,i miał problemy z oddychaniem.
Tylko dlatego, że w domku, wcześniej byli ludzie, z kotem perskim .
Oczywiście, domek był posprzątany . Jednak coś zostało.
Myślę ,że należy o takim fakcie, poinformować osobę ,od której wypożycza się kampera.
Może nie będzie problemu. Ja bym tak zrobił ,dla własnego czystego sumienia.
Nie wiem ,kto po mnie wynajmie auto. Gdzie pojedzie i z kim.
Nie mówię już o tym ,dokąd .
Bo będąc daleko za granicą , nie znając języka ,z kimś uczulonym na sierść może być różnie.
Pamiętajmy ,że wakacje mają być przyjemnością ,a nie horrorem.
Nie bądzmy egoistami.
Pozdrawiam
|
_________________ Przed nim było parę ale ten ..Był zaje...
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20376
Teraz próbuję
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540
 |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-08-06, 20:39
|
|
|
Dzięki za te porady,o ozonowaniu nie wiedziałem.Co do wakacji to nie dziękuję żeby nie zapeszyć.Prawdopodobnie będzie jak zawsze sponton tylko z dołączonym kamperem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-08-06, 20:55
|
|
|
I co ja mam odpowiedzieć?W tym co napisałeś jest prawda,ale ja mam psa...hypoalergicznego (mastif tybetański).To rasa dla ludzi z uczuleniami. Z sierścią bez zapachu.W kamperze tylko będzie jechał i to na podłodze
Auto zwrócimy w takim stanie w jakim otrzymaliśmy albo lepszym.Moja połowa ma na tym tle hopla.Z ozonowaniem włącznie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-08-12, 08:49
|
|
|
| roger napisał/a: | | Campmar napisał/a: | | czy możliwe jest zatrzymywanie się na dziko? Piękna zatoczka,plaża,brak tłoku?Pies ma swobodę.Bujanie w obłokach czy możliwa rzeczywistość?Tak na poważnie,chcielibyśmy aby wyjazd był przyjemnością |
Skoro ma być tak jak piszesz to zdecydowanie jedź kawałek dalej do Grecji .... bo Chorwacja to raczej trudno będzie tak kamperować.... |
Po przemyśleniach i radach zmieniam kraj na Włochy,mimo że wielokrotnie tam byłem.
Pozostaje kwestia lokalizacji,płw Gargano (ze względu na Adriatyk) lub Toskania (tam nie byłem)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|