|
|
Znaki drogowe - pytanie |
Autor |
Wiadomość |
marcin_z1
trochę już popisał
|
Wysłany: 2010-08-08, 18:13
|
|
|
Ted69 napisał/a: | Spotkalem nastepujaca sytuacje:
droga w jedna strone podzielona na dwie czesci: w prawej 4 pasy, w lewej jeden pas. miedzy tyko czesciami - wysepka a na wysepce nastepujace znaki:
Obrazek
Czyli oba slupki ze znakami stoja na jednej wysepce, w "srodku" drogi.
Poprawej stronie - stoja natomiast takie znaki:
Obrazek
Moje pytanie jest nastepujace: jakiej czesci drogi dotycza te znaki ktore stoja na wysepce?
Mnie uczono ze znak drogowy stoi po prawej stronie wiec wydawaloby sie ze dotycza tylko tego pojedynczego pasa. Zreszta, skad ktos kto wjezdza na prawy skrajny pas moze widziec co stoi gdzies tam z lewej strony na jakies wysepce ?
Poza tym, wydaje mi sie ze jesli te dwa slupki ze znakami stoja na wspolnej wysepce, to zakres dzialania znakow na nich umieszczonych powinien byc taki sam. |
W ostatnim tygodniku chyba motor nie pamiętam. wyczytałem uwaga:
Znaki drogowe, muszą być zamontowane na odpowiedniej wysokości. Jeśli nie jest ona prawidłowa, mamy pełne prawo do odmowy przyjęcia mandatu. Sprawa w sądzie podobno, powtarzam podobno po stronie tego który odmówił mandatu. Wysokości to odpowiednio w terenie zabudowanym 2,0m, poza terenem zabudowanym 2,2m licząc od dolnej krawędzi znaku. Jeśli znaków jest kilka liczy się od najniższego znaku. Więc jeśli to prawda znaki te kierowców nie obowiązują. Z racji tego iż uważam że nasza Policja jest kompletnie do .........piiii........ i zawsze mam z nimi spięcia, to sprawdzę i to i dam znać . |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-08-09, 19:42
|
|
|
ogólnie:
"Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnym pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej."
ale trzeba pamiętać o znakach zakazu zatrzymywania się (nie mylić ze zakazem postoju):
"Znak B-36 „zakaz zatrzymywania się” oznacza zakaz zatrzymania pojazdu. Zakaz wyrażony znakiem B-35 lub B-36: 1) dotyczy tej strony drogi, po której znak się znajduje, z wyjątkiem miejsc, gdzie za pomocą znaku dopuszcza się postój lub zatrzymanie, 2) dotyczy również kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy, 3) nie dotyczy pojazdów unieruchomionych ze względu na warunki lub przepisy ruchu drogowego. Zakaz wyrażony znakiem B-36 obowiązuje, do odwołania lub do miejsca umieszczenia znaku B-35. Umieszczona pod znakiem B-35 lub B-36 tabliczka T-24 wskazuje, że pojazd pozostawiony w miejscu, w którym obowiązuje zakaz wyrażony tym znakiem, zostanie usunięty z drogi na koszt właściciela."
więc patrzęc od góry:
zakaz wjazdu pojazdów o DMC większym niż 2,2t i to wszelkim pojazdom.
Znak B-7 „zakaz wjazdu pojazdów silnikowych z przyczepą” oznacza zakaz ruchu pojazdów silnikowych z przyczepą (przyczepami); zakaz nie dotyczy pojazdów z przyczepą jednoosiową lub naczepą. Określona na znaku B-7 lub na tabliczce umieszczonej pod nim masa dotyczy DMC przyczepy, a w razie ciągnięcia dwóch przyczep — sumy ich mas.
zakaz wjazdu autobusom.
proszę pamiętać o zanku B-1 zakaz ruchu w obydwu kierunkach, ale dalsze zakazy są dla pojazdów posiadających zezwolenie lub przewożących osoby o ograniczonej sprawności ruchowej.
teraz trzeba zadać sobie pytanie, czy to po prawej stronie wysepki jest jezdnią?
tego nie wiem, jeżeli jest parkingiem to znaki te dotyczą jezdni, która jest po lewej stronie wysepki, ale jeżeli jest to jezdnia z miejscami parkingowymi to dotyczą one całej jezdni po obu stronach wysepki.
natomiast tabliczka 3h mówi, że możemy parkować do 3h -umieszczona pod znakiem tabliczka jest częścią znaku drogowego i razem z nim tworzy całość. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-08-10, 04:15
|
|
|
nie wiem jak to jest traktowane.
z definicji jezdni wynika że jest częścią drogi, a droga to obszar przeznaczony do poruszania się itp, ale nie są to dojazdy, wjazdy na posesję, dojazdy do takich obiektów jak parking, stacja benzynowa itp. trudno to określić.
jeżeli jest to dojazd na prom na logikę biorąc wynika, że znaki ograniczające typ pojazdów (ograniczenie wysokości, bez przyczep i autobusów) dotyczy prawej strony tam gdzie 4 pasy, natomiast znak zakaz ruchu z wyłączeniem pojazdów uprzywilejowanych lewej strony.
ale może być też tak:
1. znaki ograniczające typ pojazdów (ograniczenie wysokości, bez przyczep i autobusów) są ustawione po prawej stronie jezdni z 4 pasami, a po lewej są ich powtórzeniami (tego nie wiem).
2. znak zakaz ruchu z wyłączeniem pojazdów uprzywilejowanych jest ustawiony po prawej stronie jezdni której dotyczy.
i to byłoby najbardziej logiczne wytłumaczenie, niestety ustawiający znaki nie zawsze kierują się logiką. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|