Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
W jakim miesiącu kupiliście swojego campera??
Autor Wiadomość
KrzysF 
zaawansowany

Twój sprzęt: "Hyniek" - Hymermobil 540 1978r
Piwa: 6/5
Wysłany: 2010-09-01, 16:12   

No to ja jestem pierwszy ze zgłaszających się, który kupił po sezonie (październik zeszłego roku). Wcześniej, zeszłego lata oglądaliśmy kilka innych kamperów ale marzenie ziściło się jesienią. I jak dotąd twierdzę, że był to udany zakup, nawet bardzo. 32-letnia maszyna przewiozła nas dzielnie już 14 tys. kilomerów i nigdy nie stanęła w drodze.
Oczywiście, naprawy się zdarzają. Ech, gdyby tak dało się hurtem wymienić wszystkie uszczelkowo-gumowe elementy, one niestety nie wytrzymują próby czasu. A to membrana pompy paliwa, a to wysprzęglik, a to uszczelka korka wlewu chłodnicy. Ten ostatni kosztował 14 złotych ale diagnoza, bagatela 1400 złotych. Ale to przyczynek do innej opowieści :wyszczerzony: :spoko

...milczenie jest głupie, jeśli jesteśmy mądrzy, ale mądre, jeśli jesteśmy głupi...(Charles Caleb Colton)
Postaw piwo autorowi tego posta

Krzysztof M 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2000
Piwa: 28/5
Wysłany: 2010-09-01, 20:14   

Pamiętaj, że kamper nie jest tyle wart ile ceni sprzedający tylko ile daje kupujący. Warto poobserwować przez zimę, które nie znajdują nabywców a wiosną zaproponować swoją cenę i poczekać na efekt propozycji.

Krzysztof M 
zaawansowany

Wysłany: 2010-09-01, 20:15   

Pamiętaj, że kamper nie jest tyle wart ile ceni sprzedający tylko ile daje kupujący. Warto poobserwować przez zimę, które nie znajdują nabywców a wiosną zaproponować swoją cenę i poczekać na efekt propozycji.

Krzysztof M 
zaawansowany

Wysłany: 2010-09-01, 20:15   

Krzysztof M 
zaawansowany

Wysłany: 2010-09-01, 20:17   

donald 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Piwa: 32/46
Wysłany: 2010-09-01, 20:48   

Krzysztof M napisał/a:
Pamiętaj

Bede pamietał :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech ale jak znam siebie to ja mam tak ze jak sie napale na cos co mi sie spodoba, to trace glowe :-/ cale szczescie ze żona jest ze mną :wyszczerzony:

arrtur 
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2010-09-02, 17:15   

To zalezy w ktorym roku chcesz kupowac :)

W ubieglym na przelomie tego i teraz to generalnie totalna kicha - i to o dziwo w obie strony.

Sprzedac cokolwiek to masakra, wiec wydawalo by sie ze kupic mozna lepiej. Nic podobnego - kupic nie ma co. Przynajmniej u nas. Zreszta to oczywiste skoro sie nic nie sprzedaje to i nie przyjezdza do sprzedania. Zas to co jest wisi czasem od poltora roku a handlarze nic nie opuszczaja, bo drogo kupili to i musza sprzedac , moze w lepszych czasach.
Indywidualni sprzedawcy jak widza ze nic nie ma, a maja cos dobrego to tez cene trzymaja.

Jestem na bierzaco probuje sprzedac terenowki i kupic busa 4x4 - ani jedno ani drugie.

Poza tym, zalezy co chcesz kupowac. Sa samochody ktore bardzo trudno sprzedac nawet w 40 mln kraju (mimo, ze sa bardzo dobre tylko niewiele osob ma o tym pojecie). I tu negocjacje mozesz prowadzic od jesieni az do wiosny, a nastepnego lata :)

Dalej zalezy za ile i w jakim stanie chcesz kupic - kupowanie starego uzywanego auta przed sezonem... to w tym sezonie moze nie pojezdzic, chyba ze ktos jest wyluzowany.
Samo objezdzenie to z poltoramiesiaca a jak cos wyjdzie to poprawka i znow objezdzenie.
Moim zdaniem kupic samochod uzywany na nadchodzacy sezon mozna max w kwietniu.

PS
a jak jestes przywiazany do LT kow to sprzedam Ci Karmanna, taraz taniej, na wiosne drozej :) . Negocjowac i ogladac mozesz cala zime :)

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2010-09-05, 11:59   

Donald nie pytaj kiedy, talko jak trafisz na to co Ci sie podoba to kupuj :lol:

donald 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Piwa: 32/46
Wysłany: 2010-09-05, 18:44   

No szukam jak dziki....nawet teraz w Pradze przegladam strony na czeskim odpowiedniku alledrogo. Straszna popelina ...chyba ze Avie bym kupil..te sa tu na wypasie :szeroki_usmiech :spoko

arrtur 
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2010-09-06, 12:42   

no wlasnie Avia... :)

jedna taka mijalem ostatnio, stala na podworku - dostalbys ja za darmo :)
(a moze sie myle)
nie wiedzialem ze takie cuda robili, i kawal auta, na tym mozna niezle mieszkanie wymoscic.

no cena mysle ze aktualna bez wzgledu na sezon :)

pozdr

Dembomen 
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
Piwa: 23/24
Wysłany: 2010-09-07, 07:55   

Hej!

Ja przez zimę tak napaliłem się, :oops: że w kwietniu pojechałem na tydzień do Niemiec, z plikiem camperków w ręku i wybrałem sobie jeden :szeroki_usmiech

Hej!

marcos40 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-09-08, 00:37   

A ja myślę, że czas nie ma znaczenia :) Ja przez miesiąc codziennie studiowałem nowe oferty na markt.de i mobile.de aż w końcu kupiłem. Jak się okazało później nie bez mankamentów, którymi już kolegów na forum męczę ale uważam że okazyjnie. Oczywiście zależy ile chcesz wydać, im więcej tym więcej ofert ;) Ja miałem budżet skromny ale kupiłem od pierwszego właściciela dorosłego mężczyznę w wieku lat 22 imieniem Fiat, z zabudową Dethleffs za 1400 euro. Wyprawa w celu adopcji (w obie strony) to koszt 1500 zł aczkolwiek przyznaję, że nie ponosiłem kosztów tablic wywozowych (ukłon właściciela) co koszty me obniżyło. No a jak już mam go za oknem to teraz się zaczęło... szukanie dostawców, na szczęście drobnych, elementów do naprawy :)
Pozdrawiam

:spoko

Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 107/101
Wysłany: 2016-11-09, 22:43   

Podnoszę temat.
Kilku handlowców z którymi rozmawiałem twierdziło, że tylko teraz, tzn. do końca roku nie jest drogo :)
Po pierwszym stycznia, to dopiero wszystko pójdzie w górę!
Przeglądam oferty od kilku miesięcy i widzę, że 95% to te same auta.
Opinie wyrażone tutaj w tym wątku obniżyły mi sporo ciśnienie. Nie sądzę,że na wiosnę będzie drożej. Powinno być taniej. Przecież te wszystkie używane samochody po 31 grudnia będą o rok starsze.
Nowe stawki akcyzy? Zostawmy je w spokoju :)

Rowerek 
weteran

Twój sprzęt: FIAT DUCATO KNAUS SUN-TRAVELLER 658 LG
Nazwa załogi: Marek i MałgoŻata
Piwa: 28/4
Wysłany: 2016-11-09, 23:07   

Pierwszego kupiłem w lipcu drugiego w pażdzierniku :spoko

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2016-11-09, 23:07   

Czy te kampery co obserwujesz tanieją? Jeśli tak to dlatego, że są starsze i bardziej wyeksploatowane

Ciekawy może być wpływ nowej akcyzy na ceny.

Złe kryterium, to nie bułki czy kapusta.

Nie ma co odpuszczać i kupować bo tanio.

Nie kupujesz na kilogramy.

Wybór jest skomplikowany i kompromisowy.

Cena, rocznik, marka auta, marka zabudowy, konfiguracja, stan, waga itd.... Nawet przy dużych pieniądzach wybór jest trudny.

A oferta uboga.

Nie ma co odpuszczać. A na wiosnę o ile ceny nie wzrosną lub nawet spadną, to nie masz gwaracji, iż trafisz.

Jeszcze raz przypominam, nie kupujesz kilkuset kilo, świeżego kampera. :mrgreen:

Czepkę i kampera kupiłem na jesieni., Wrzesień październik.

Odpowiedz do tematu