|
|
|
Nowicjusz kupuje campera-nasza pomoc w wyborze. |
| Autor |
Wiadomość |
cyprian
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-09-08, 09:32
|
|
|
Witam, jestem nowy na forum. Poszukuję kampera aby przemieszkać nim zimę w kopenhadze, nie ma tam z temperaturami tragedii, wykres pokazuje, że minimum to -2 a średnia ok. 0, więc to mnie nawet rozradowało. Budżet mam na to płynny, jak bym się zmieścił w 20 tyś to super jak nie to coś tam jeszcze ojciec powiedział że dorzuci więc było by z 40 tyś w sumie. Główkuję mocno nad fiatami z lat 91, 92, 93 bo są tanie , co o nich myślicie ? czy to kiepskie samochody czy dają radę ?? są 2 warianty silnika- 1,9 i 2,5 , który lepszY?
Najważniejsze pytanie dotyczy ogrzewania- gazowe czy na diesla ? które częściej się psuję ? i z jakim zużyciem należy się liczyć w obu przypadkach ? czy prąd jaki jest potrzebny do obsługi tego ogrzewania to może być masakra jak się nie jeździ tylko stoi 2 tygodnie a gniazdka obok nie ma ?? (( czy w takim razie opcja 1 lub 2 zmienia postać rzeczy))
Na co szczególnie zwrócić uwagę przyglądając się 15 letniemu kamperowi ?
dzięki za wszelkie sugestie
cyprian |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2010-09-08, 10:25
|
|
|
| KOGUT napisał/a: | | nie pokuszą się by przerobić już istniejące tematy |
Bo odrzuca ich od lektury ciągły off-top i pouczania jak maja się zachowywać.
Aby wyłuskać zdanie z informacjami trzeba przeczytać 33 inne odbiegające od tematu.
Ale nikt nie obiecywał, że będzie lekko. Wiedza kosztuje. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
TOMMAR
stary wyga
Twój sprzęt: KARMANN DEXTER 625
|
Wysłany: 2010-09-08, 10:45
|
|
|
| Januszu trafiłeś w sedno sprawy. |
_________________ Nic nie będzie takie jak dawniej.
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-09-08, 11:04
|
|
|
| janusz napisał/a: | | Ale nikt nie obiecywał, że będzie lekko. Wiedza kosztuje. |
Niestety niewiedza również kosztuje i często znacznie drożej. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2010-09-08, 11:25
|
|
|
| Cytat: | | Ale nikt nie obiecywał, że będzie lekko. Wiedza kosztuje. |
I tu pełna zgoda. Kolega Cyprian najwyraźniej nie zadał sobie trudu przestudiowania forum, bo tu ma większość odpowiedzi na swoje pytania.
Ja dorzucę tylko to, pięknie pokryte bitexem podwozie nie świadczy dobrze o właścicielu tylko o chęci zamaskowania różnych wad. Zgniłej podłogi lub przerdzewiałych elementów. |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-09-08, 12:41
|
|
|
| KOGUT napisał/a: | | Jak wyobrażacie sobie żyjące forum ??? Tylko pierdoły o kranikach i markizie ??? Tego nikt nie zatrzyma jak chcecie by było ciekawie . Full merytorycznie chyba miało być na WC i może i jest bo dawno tam nie spojrzałem , tyle że nudno jak diabli , kto tam wchodził to liczył na zadymę bo przecież niczego więcej jak na CT wymyśleć się nie da w temacie kamperowania , tu mamy wszystko . |
Robiłem na ten temat ankietę .......
Poważnie merytorycznie i elegancko ...... to w operze jest i nie mówię tu o przeglądarce internetowej - hmmmmm ale może komuś nawet sama zmiana przeglądarki na operę da to wszystko czego mu brakuje ...
PS
Mimo że tu torszke się zgadzamy to i tak Cię pierzasty nie lubię i tak masz przechlapane ... ....... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
WODNIK
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Piwa: 55/242 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-09-08, 13:29
|
|
|
Kogut napisał:
dziś jeszcze przytrafia mi się temat na który nie trafiłem ...do tej pory.
Nie,nie i jeszcze raz nie, to jest absolutnie niemożliwe |
_________________ --- B E S K I D N I K ---
Pozdrawiamy Bronia i Janek
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2010-09-08, 13:34
|
|
|
No dobra KOGUCIE , chciałeś to masz. Ustosunkuję się do tego co napisałeś, chociaż w tym temacie to raczej nie na temat a może i na temat. Temat brzmi "Nowicjusz kupuje campera-nasza pomoc w wyborze." Czytając to co tu jest napisane "nowicjusz" dochodzi do wniosku, lub powinien dojść do wniosku, że najpierw opcja - szukaj. I wielu najpierw szuka. Czasami znajdują. Przyznam się, że ja mam tak samo jak ta druga grupa, która nie czyta 133 stron na temat bojlera by znaleźć zdanie "należny przeczyścić palnik". Wolę zapytać i pomiędzy dwoma zachęcającymi postami o treści "Wpisują się nowi ludkowie , którzy chcą wszystko mieć od razu na tacy , nie pokuszą się by przerobić już istniejące tematy (lenistwo? wygodnictwo? niewiedza?" (nie bierz tego do siebie, nie chodzi o te konkretne słowa lecz te miałem pod ręką) dostanę jakaś konstruktywną odpowiedź w rodzaju: poszukaj tutaj http//camperteam.pl/xxx/yyy, lub "pisał o tym kiedyś, ktoś, gdzieś, zaraz pomogę Ci znaleźć. Albo z goła radę "przeczyść palnik" Forum znam od początku i wiem czego spodziewać się po Was Misiaczki moje. Wielu nowych jednak nie zna panujących tu obyczajów. Mają problem, znajdują forum i pytają tych którzy coś wiedzą, i chcą podzielić się swoją wiedzą. Trudno wymagać od ludzi by mając problem z palnikiem czytali całe forum, choć przedstawić się to należało by.
Wracając do tematu. Większość Was wie, że jestem na forum jednym z większych offtopowców i nader często zdarza mi się zakręcić temat. Chyba nawet częściej niż tobie.
| KOGUT napisał/a: | | Janusz , tO może Ty jako szef zdeklaruj jak widzisz przyszłość , jeśli wytykasz (nawet ze śmieszkami na końcu) jakieś błędy czy bolączki tętna CT to znak , że chciałbyś to widzieć inaczej , co innego dostawać takie uwagi ( i tu biorę to bardzo do siebie ) od zwykłego formułowicza , który może mieć swoje zdanie a co innego od Ciebie |
To co napisałem to nie było wytykanie błędów tylko szukaniem a raczej przedstawienie mojego zdania w odpowiedzi na pytanie " dlaczego wolą ludzie zapytać niż przeczytać"
A jak widzę przyszłość? - świetlaną, będziemy najlepszym, największym, najzabawniejszym, najpoważniejszym, naj, naj, naj forum internetowym w tej części wszechświata. I niech tak pozostanie jak jest, chociaż opozycja pisze, że forum CT umiera.
Z wyrazami szacunku i życzeniami powodzenia na zbliżający się 2011 rok Wasz pucio pucio. |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-09-08, 13:44
|
|
|
| janusz napisał/a: | Forum znam od początku i |
Hmmm no nie wiem .... nie wiem ....jakieś dowody może ...... boi wyglada na to żeś stworzył potwora
| janusz napisał/a: | A jak widzę przyszłość? - świetlaną, będziemy najlepszym, największym, najzabawniejszym, najpoważniejszym, naj, naj, naj forum internetowym w tej części wszechświata. I niech tak pozostanie jak jest, chociaż opozycja pisze, że forum CT umiera.
Z wyrazami szacunku i życzeniami powodzenia na zbliżający się 2011 rok Wasz pucio pucio. |
A takie rzeczy to tylko w Erze ...
No co Ty Januszku z tym końcem roku uwziąłeś się czy jak ...... czy gwiazdki się nie możesz doczekać bo Ci prezent jakiś obiecali ?
PS
Aha jaka opozycja .... ? jest jakaś w Kingsajzie |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2010-09-08, 13:50
|
|
|
| roger napisał/a: | Aha jaka opozycja .... ? |
Opozycję lub konkurencję zawsze jakaś trzeba mieć bo to jest zdrowo. Inaczej wkrada się anarchia.
Ostatnio planowaliśmy plany na Sylwestra i po tym planowaniu tak mi zostało, do tego aura za oknem jesienno zimowa, przepowiednie w telewizyji o pogodzie przechlapane, zbiorniki na opał puste, dostawca cały czas powtarza że będzie taniej należy poczekać. Ot taki choinkowy nastrój . |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-09-08, 15:54
|
|
|
| KOGUT napisał/a: |
Wodnik , prawdę piszę ... | KOGUCIE..juz jasniej nie da rady tego napisac...
moze nie wszyscy na forum sa zainteresowani TWOJĄ PRAWDĄ w kazdym temacie...
|
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2010-09-08, 16:21
|
|
|
KOGUT | Cytat: | | czasami to Ciebie SZEFIE nie kumam |
Nie tylko szefa |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/469 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2010-09-08, 17:39
|
|
|
Kogut...
Cyprian zadał dość konkretne pytania, na które wielu z nas może odpowiedzieć w 60 sekund. A TY ZE SWOIM WSZECHMONOPOLEM MÓŁBYŚ TO ZROBIĆW 20 SEKUND.
Każesz mu wertować połowę forum, którego nie zna.. (że ile tam tych tematów jest?)
a wiesz, że sami czasem mamy problemy, aby coś znaleźć.
Nie wszyscy mogą siedzieć całymi dniami na CT.
Łosiu założył temat- i dobrze.. nikt za to go nie strofuje i nie każe mu grzebać w archiwach.
A czemu każesz to robić cyprianowi?
Skoro chcesz pomóc napisz coś konkretnego.. skoro nie chcesz NIE PISZ NIC i nie wyciągaj tego dywanika znów na sam wierzch. |
|
|
|
 |
łoś
|
Wysłany: 2010-09-08, 20:35
|
|
|
| KOGUT napisał/a: | i mam olać nowego kolegę ??? |
A wiejski zamek zamontowałeś? Jeśli nie to do łazienki kupisz sobie drugi. |
|
|
|
 |
łoś
|
Wysłany: 2010-09-08, 20:41
|
|
|
| KOGUT napisał/a: | zamontowany ...jeden wystarczy |
Jesteś czujny jak kogut podwójny |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|