Przesunięty przez: janusz 2009-01-19, 11:42 |
Pneumatyczna stabilizacja tylnego zawieszenia |
| Autor |
Wiadomość |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-09-10, 06:30
|
|
|
rozumiem ze calosc zrobiles sam..
jesli mozesz, zrob, prosze, kilka fotek i swoje wyliczenie kosztow..ile Cie to kosztowalo.. |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2010-09-10, 07:27
|
|
|
| KOGUT napisał/a: | ja to tak nieśmiało jeszcze zapytam o wrażenia z jazdy ... to mnie najbardziej interesuje bo juz spotkałem kilka sztuk z poduszkami gdzie wszystko z tyłu latało jak w bolidzie F1 .... |
Wszystko to sprawa ciśnienia - im większe tym blizej F1. |
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2010-09-10, 07:39
|
|
|
We wszystkim trzeba mieć umiar, zwłaszcza w ciśnieniu. |
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2010-09-10, 10:52
|
|
|
dzis równierz zakupiłem części do układu powietrznego same węzyki i złączki z manometrem 92 zł szukałem rozwąiazania na wentyl chciałem dorabiac toczyc lutowac a znalazło się proste rozwiązanie foty wieczorem
cena poduszek to 270 zł za sztukę myslę ze całośc wyjdzie nie więcej niż 700 zł przy samodzielnym dorobieniu uchwytów |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2010-09-10, 13:14
|
|
|
W moim przypadku postanowiłem zrobić układ z 2 poduszkami połączonymi w jeden układ 1 manometr i jeden wentyl manometr będzie zamontowany w zaslepce deski rozdzielczej po stronie stacyjki a wentyl w obudowie skrzynki na której jest siedzenie kupilem przewód hydrauliczny za 2 zł metr nie łamiący się będzie go lepiej układać
Problemem było jak nie wydawac 150 zł za kostkę z manometrem i wentylem do pompowania układu
Chciałem toczyć lutować kombinowac a rozwiązanie okazało się proste
Miałem wentyl od dętki traktora taki do samodzielnego montarzu w miejsce jak się orginał uszkodzi
Jest on z dwóch części rurka z wentylem i reszta ta rurka była wkręcana na gwint w tą częśc co się montuje w dętkę odciąłem koncówkę przy samym gwincie i wkręciłem w złączkę do przewodu hydraulicznego pasuje ide
wentyl 1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 101 raz(y) 49,91 KB |
wentyl 2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 94 raz(y) 31,93 KB |
wentyl 3.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 86 raz(y) 40,21 KB |
|
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-09-10, 13:37
|
|
|
Irku- Wielkie Brawa za pomysły!!!!
A czy ktos ma załozone poduszki do osi ALKO?????????? |
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-09-10, 13:55
|
|
|
To dlaczego Firmy handlujące poduszkami maja też do osi ALKO w swojej ofercie, jeśli nie spełniają one swojego zadania?????????Myślę o poduszkach ze względu na rampę z tyłu na skuter który waży ze 150 kg i będzie bardzo obciążał tył auta, a dodatkowa chciałbym zamocowac koło na tylnej ścianie kampera co tez doda kilogramów. Wyciągnięcie koła zapasowego przy awarii z ramy ALKO , szczególnie nocą graniczy niemalże z cudem i niezłą gimnastyka!! Kto próbował to zrobic to wie!!!
PS. Wiem , wiem zaraz powiecie , że trzeba mieć dobre assistance, no ale po co czekac kilka godzin na zmiane koła , jak mozna to zrobić samemu na drodze!! |
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2010-09-10, 19:02 zawieszenie pneumatyczne
|
|
|
Zestawienie kosztów kształtuje się następująco:
poduszki i 10 m przewodu + przesyłka - 605 zł ( firma MZ TRADE)
wykonanie uchwytów u ślusarza 150 zł (niestety nie mogłem dociąć blachy 5 mm i dlatego zleciłem wykonanie)
zawory z manometrami (od automana) z allegro - 55 zł, niestety manometry uszkodzone i dokupiłem nowe - 50 zł
dzisiaj podczas próby uszczelniania urwałem gwint w zaworze - nie wiem gdzie i za ile kupię
Razem z uchwytami 866 zł (należy jeszcze doliczyć nowy zawór) - jakby nie liczył spora oszczędność. Niestety jeszcze nie wyjechałem i nie wiem jak się będzie prowadził ale na pewno umiar w pompowaniu jest wskazany.
A tak wyglądają w naturze.
 |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

|
Wysłany: 2010-09-10, 20:05
|
|
|
| Pomyliłem systemy - podejrzałem z aukcji allegro zwłaszcza mocowanie dolne z przesunięciem względem osi oraz podwyższeniem (numer 1213383762). Manometry z zaworami również są z systemu top drive system. |
|
|
|
 |
intrak
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2010-10-03, 14:05
|
|
|
Zapraszam do Krakowa na Mobilexpo 2010 w dniach 9 do 10 pażdziernika.
Na naszym stoisku można się będzie dowiedzieć wszystkiego o pneumatycznym zawieszeniu w samochodach campingowych,
o zaletach i sposobach montażu poduszek. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2010-10-03, 17:25
|
|
|
| Poduszki do ALKO widziałem w Duseldorfie zdjęcia naforum było to na stoisku Alko |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

|
Wysłany: 2010-10-03, 21:44
|
|
|
| KOGUT napisał/a: | ja to tak nieśmiało jeszcze zapytam o wrażenia z jazdy ... to mnie najbardziej interesuje bo juz spotkałem kilka sztuk z poduszkami gdzie wszystko z tyłu latało jak w bolidzie F1 .... |
Dzisiaj pierwszy raz wyjechałem kamperkiem po naprawach nieszczelności, napompowane do 2,5 bara - przejechałem 200 km i wrażenia mam jak najbardziej pozytywne, jest twardszy, stabilniejszy zwłaszcza w koleinach, prowadzi się pewniej, bujanie wprawdzie występuje ale jest szybko wytłumiane a tym samym pozbyłem się efektu starej łajby kołyszącej się na każdej nawet najmniejszej fali. dodatkowo doszedł efekt wypoziomowania czyli tak jak powinien stać i jechać samochód - w poziomie a nie jak startujący odrzutowiec. Nie wiem jak będzie się zachowywał po zamontowaniu rampy i zapakowaniu skutera, na wiosnę będę montował ww. bo chyba w tym roku niestety już nie zdążę, wtedy dam znać o wrażeniach. Koszt wykonania całości zamknął się w 900 zł, można mniej o ok. 100 zł w przypadku samodzielnego wykonania uchwytów. |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

|
Wysłany: 2010-10-03, 22:15
|
|
|
To znaczy, że coś faktycznie było kombinowane z osią. Oś Alko (oczywiście oryginalna) jest bardziej komfortowa w użytkowaniu niż nasze resory. |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD Burstner
Nazwa załogi: TURTL
Dołączył: 18 Paź 2010 Postawił 1 piw(a) Skąd: Przeżdziedza / Wleń
|
Wysłany: 2010-11-04, 20:42 "dmuchane" zawieszenie a zima
|
|
|
| Witam. Czy może mi ktoś podpowiedzieć, gdyż jestem świeżym posiadaczem camperka, czy powietrze z poduszek na zimę spuszczamy czy nie, a pozostały okres kiedy nie jesteśmy w trasie, co z powietrzem w poduszkach ?? |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2010-11-04, 20:45
|
|
|
| Nie spuszczamy. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
|
|