|
|
pawelhks debiutuje w drodze do Holandii |
Autor |
Wiadomość |
pawelhks
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-05, 21:50 pawelhks debiutuje w drodze do Holandii
|
|
|
Plan jest taki.
Wtorek 28 sierpnia wypozyczamy HYMER 514 z Nowego Sacza Bedzie to nasza pierwsza podroz kamperem, zatem dodatkowy dreszczyk emocji sie pojawia za kazdym razem jak o tym pomysle. Jedziemy w strone autostrady A4, stamtad przez Wroclaw do granicy, przez Niemcy (gdzie nocleg zaplanujemy) do Apeldoorn w Holandii. Tam trzy dni na miejscu i powrot. Zamierzamy odwiedzic targi w Dusseldorfie.
Na razie wzielismy malego kampera bo jedziemy w dwie osoby, miesiac po slubie, wiec niepotrzebne nam bedzie niewiadomo jakie auto, a z tego co radzicie, to mniejszym kamperem sie latwiej manewruje. Jedziemy na tak krotko (od wtorku do wtorku) bo to nasza pierwsza wyprawa kamperem, w razie jakby nam sie nie podobalo to nie wiazemy sie na dlugo. Miejsce docelowe jest wybrane dlatego, ze mamy tam spotkanie ludzi z innej organizacji.
Goraczkowo przeszukuje to forum, prenumeruje PC. Ale jakby ktos z Szanownego Grona chcial poradzic zoltodziobom co zabrac, na co zwrocic szczegolan uwage to bede serdecznie wdzieczny. |
|
|
|
 |
marzena
zaawansowany kochajacy kampery

Twój sprzęt: Kochany kamperek
|
Wysłany: 2010-07-28, 15:58
|
|
|
Suchajcie kochani, my wrocilismy z czerwcowej wyprawy objazdowej po Holandii. Jesli moge cos podpowiedziec to:
1- w Holandii sa problemy z placeniem gotowka banknotem 100 euro. Po prostu nie przyjmuja i basta. Trzeba biegac i szukac banku/nie wszystkie banki maja kasy, wiec i mozliwosc wymienialnosci/Jak juz znajdziecie bank to pobiera oplate 1 euro za kazda rozmieniana stowka. Oczywiscie ten problem nie dotyczy tankstellu. Tam zaczyna sie od 200 E
2 - Nie wiem , gdzie bedziecie ale np. Rotterdam czy Ultrecht - centrum jest objety parkometrami na karte platnicza.Jej brak rowna sie parkowanie za obrzezach
3 - Pamietajcie ze w niedziele sa tam sklepy nieczynne
4 - uwazajcie na skrzyzowaniach, bo rowerzysci maja tam pierwszenstwo. Jest ich mnostwo i wyjezdzaja normalnie spod ziemi. Tak wiec pilot i kierowca - oczy wokol glowy, szeroko otwarte
5- Ponadto zabrac trzeba dobry humor i w droge. Holandia jest piekna, ludzie przesympatyczni a przede wszytskim jest to panstwo kamperowe.
Pozdrowienia i udanej podrozy |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 308/79 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-07-31, 20:19
|
|
|
Ted69 napisał/a: | Ta karta platnicza ma byc z mikroprocesower czy moze byc magnetyczna ?
Wypukla czy plaska ? |
W większości państw Europy zachodniej obowiązują karty chipowe.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 308/79 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-08-01, 22:53
|
|
|
Ted69 napisał/a: | Fajnie - a moj bank dal mi karty magnetyczne |
Ja też mam stary typ kart i z tego powodu mieliśmy problemy z zakupami we Francji , Hiszpanii czy Włoszech.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
pawelhks
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-08-21, 11:57
|
|
|
Za 3 dni podroz!
Wydaj mi sie, ze wiekszosc rzeczy mam zalatwione:
- kamperek zaklepany w wypozyczalni - odbieray go z Zona we wtorek rano z N. Sacza i jedziemy do autostrady A4 a stad caly czas do Niemiec, potem kierunek na Drezno potem na zachod przez Dusseldorf, satcja finalna w Apeldoorn w Holandii
- noclegi planuje w Niemczech kolo Drezna (nabylem ADAC Stellplatz Fuhrer, ktory mam nadzieje pomoze nam w znalezienu bezpiecznego i wygodnego noclegu), nastepn kolo Dusseldorfu
- namietnie czytam forum w poszukiwaniu info o spalaniu, bezpiecznej szybkosci itp rzeczach, o ktorych zoltodziob taki jak ja nie ma bladego pojecia
- w drodze powrotnj mielismy zaliczyc targi w Dusseldorfie, ale wszystko wskazuje na to, ze z powodu braku czasu bedziemy mknac w strone Polski
Relacje napisze po powrocie |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2010-08-21, 12:51
|
|
|
Szerokosci, wysokosci i sczesliwego powrotu! |
|
|
|
 |
pawelhks
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2010 Piwa: 9/20 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-09-12, 23:07
|
|
|
marzena napisał/a: |
2 - Nie wiem , gdzie bedziecie ale np. Rotterdam czy Ultrecht - centrum jest objety parkometrami na karte platnicza.Jej brak rowna sie parkowanie za obrzezach |
Te karty do płacenia w parkometrach to są specjalne chipkaart , zwykłe bankomatowe/kredytowe nie działają
marzena napisał/a: |
3 - Pamietajcie ze w niedziele sa tam sklepy nieczynne
|
Niestety nie jest to prawdą większość sklepów w miastach otwartych jest między godziną 10 a 14
Jesli ktoś potrzebować bedzie pomocy w Holandii lub potrzebuje jakiś info o tym kraju służę pomocą |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|