Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pawelhks debiutuje w drodze do Holandii
Autor Wiadomość
pawelhks 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2010-07-05, 21:50   pawelhks debiutuje w drodze do Holandii

Plan jest taki.

Wtorek 28 sierpnia wypozyczamy HYMER 514 z Nowego Sacza :) Bedzie to nasza pierwsza podroz kamperem, zatem dodatkowy dreszczyk emocji sie pojawia za kazdym razem jak o tym pomysle. Jedziemy w strone autostrady A4, stamtad przez Wroclaw do granicy, przez Niemcy (gdzie nocleg zaplanujemy) do Apeldoorn w Holandii. Tam trzy dni na miejscu i powrot. Zamierzamy odwiedzic targi w Dusseldorfie.

Na razie wzielismy malego kampera bo jedziemy w dwie osoby, miesiac po slubie, wiec niepotrzebne nam bedzie niewiadomo jakie auto, a z tego co radzicie, to mniejszym kamperem sie latwiej manewruje. Jedziemy na tak krotko (od wtorku do wtorku) bo to nasza pierwsza wyprawa kamperem, w razie jakby nam sie nie podobalo to nie wiazemy sie na dlugo. Miejsce docelowe jest wybrane dlatego, ze mamy tam spotkanie ludzi z innej organizacji.

Goraczkowo przeszukuje to forum, prenumeruje PC. Ale jakby ktos z Szanownego Grona chcial poradzic zoltodziobom co zabrac, na co zwrocic szczegolan uwage to bede serdecznie wdzieczny.
Postaw piwo autorowi tego posta

marzena 
zaawansowany
kochajacy kampery

Twój sprzęt: Kochany kamperek
Piwa: 1/4
Wysłany: 2010-07-28, 15:58   

Suchajcie kochani, my wrocilismy z czerwcowej wyprawy objazdowej po Holandii. Jesli moge cos podpowiedziec to:
1- w Holandii sa problemy z placeniem gotowka banknotem 100 euro. Po prostu nie przyjmuja i basta. Trzeba biegac i szukac banku/nie wszystkie banki maja kasy, wiec i mozliwosc wymienialnosci/Jak juz znajdziecie bank to pobiera oplate 1 euro za kazda rozmieniana stowka. Oczywiscie ten problem nie dotyczy tankstellu. Tam zaczyna sie od 200 E
2 - Nie wiem , gdzie bedziecie ale np. Rotterdam czy Ultrecht - centrum jest objety parkometrami na karte platnicza.Jej brak rowna sie parkowanie za obrzezach
3 - Pamietajcie ze w niedziele sa tam sklepy nieczynne
4 - uwazajcie na skrzyzowaniach, bo rowerzysci maja tam pierwszenstwo. Jest ich mnostwo i wyjezdzaja normalnie spod ziemi. Tak wiec pilot i kierowca - oczy wokol glowy, szeroko otwarte
5- Ponadto zabrac trzeba dobry humor i w droge. Holandia jest piekna, ludzie przesympatyczni a przede wszytskim jest to panstwo kamperowe.
Pozdrowienia i udanej podrozy :)

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 308/79
Wysłany: 2010-07-31, 20:19   

Ted69 napisał/a:
Ta karta platnicza ma byc z mikroprocesower czy moze byc magnetyczna ?
Wypukla czy plaska ?

W większości państw Europy zachodniej obowiązują karty chipowe.

:spoko

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 308/79
Wysłany: 2010-08-01, 22:53   

Ted69 napisał/a:
Fajnie - a moj bank dal mi karty magnetyczne :(

Ja też mam stary typ kart i z tego powodu mieliśmy problemy z zakupami we Francji , Hiszpanii czy Włoszech.

:spoko

pawelhks 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2010-08-21, 11:57   

Za 3 dni podroz!

Wydaj mi sie, ze wiekszosc rzeczy mam zalatwione:

- kamperek zaklepany w wypozyczalni - odbieray go z Zona we wtorek rano z N. Sacza i jedziemy do autostrady A4 a stad caly czas do Niemiec, potem kierunek na Drezno potem na zachod przez Dusseldorf, satcja finalna w Apeldoorn w Holandii

- noclegi planuje w Niemczech kolo Drezna (nabylem ADAC Stellplatz Fuhrer, ktory mam nadzieje pomoze nam w znalezienu bezpiecznego i wygodnego noclegu), nastepn kolo Dusseldorfu

- namietnie czytam forum w poszukiwaniu info o spalaniu, bezpiecznej szybkosci itp rzeczach, o ktorych zoltodziob taki jak ja nie ma bladego pojecia

- w drodze powrotnj mielismy zaliczyc targi w Dusseldorfie, ale wszystko wskazuje na to, ze z powodu braku czasu bedziemy mknac w strone Polski

Relacje napisze po powrocie

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/471
Wysłany: 2010-08-21, 12:51   

Szerokosci, wysokosci i sczesliwego powrotu! :ok

pawelhks 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2010-08-31, 21:47   

Marzenia sie spelniaja! Zapraszam do czytania relacji!

http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=8301

swierzak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Piwa: 9/20
Wysłany: 2010-09-12, 23:07   

marzena napisał/a:

2 - Nie wiem , gdzie bedziecie ale np. Rotterdam czy Ultrecht - centrum jest objety parkometrami na karte platnicza.Jej brak rowna sie parkowanie za obrzezach

Te karty do płacenia w parkometrach to są specjalne chipkaart , zwykłe bankomatowe/kredytowe nie działają

marzena napisał/a:

3 - Pamietajcie ze w niedziele sa tam sklepy nieczynne

Niestety nie jest to prawdą :) większość sklepów w miastach otwartych jest między godziną 10 a 14 ;)

Jesli ktoś potrzebować bedzie pomocy w Holandii lub potrzebuje jakiś info o tym kraju służę pomocą :roza:

Odpowiedz do tematu