Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa wody
Autor Wiadomość
Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2010-06-06, 22:26   Pompa wody

W trakcie mijającego weekendu dokonała żywota nasza pompa wody :( . Teraz czas na nowy zakup i nasuwa się pytanie:
O jakich parametrach macie pompki w swoich detleffsach ?
Moja wymontowana to 18l i 0.9 bara, ale ciekło z niej dość kiepsko może dlatego, że padała a może nie dawała rady. Może ktoś ma jeszcze oryginał jaki montowała fabryka.
Podzielcie się proszę swoimi parametrami.
Postaw piwo autorowi tego posta

tomekp 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs Integra 2003 na Ducato 2.8
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-06-07, 11:11   

Polecam pompę twin, zamieniłem na taką gdy moja dokonała żywota i teraz spokojnie można wziąć prysznic

http://sklep.kempingowe.p...19lmin-310.html

:spoko

Zaradek 
stary wyga

Wysłany: 2010-06-07, 18:31   

Miałem zamontowaną właśnie pompkę firmy reich ( pojedynczą ) . Po dzisiejszej romowie telefonicznej z poprzednim właścicielem okazało się, że pompa miała ok 1,5 roku, więc nie najlepiej to świadczy o producencie. Ma ktoś jeszcze jakieś sprawdzone rozwiązania ?

swierzak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Piwa: 9/20
Wysłany: 2010-09-15, 21:43   

Właśnie nabyłem pompkę maas 15
http://www.lamainscamping...ducten/2050.jpg

, stara pompa jeszcze działa , ale dosyć słabe to ciśnienie daje ... i myśle żeby wymienić na tą nowa .

Ta nowa co kupiłem ma napisane 15 l na minutę i ciśnienie 1 bar , więc pytanie mam takie - jakie parametry ma ta orginalna stara z dethleffsa 92 ?

Oczywiście mowa tutaj o zanurzeniowej ( a wygląda na dosyć stary design ta co jest w zbiorniku dla tego myśle że to może być jeszcze orginalna ) żeby ją wyciągnąć muszę odkręcić fotel kierowcy i troche z tym roboty będzie więc dla tego pytam czy ta nowsza bedzie dawać lepsze ciśnienie w prysznicu np ? bo jak nie to odniosę do sklepu i zostawie starą

pozdrawiam

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2010-09-15, 23:22   

Żeby pompa działała tak jak powinna,powinna mieć parametry takie jak oryginał.Lepszą kolejnością jest wymontowanie starej(gwarantuje ,że jak była nowa to działąła wyśmienicie i cisnienie wszędzie było doskonałe) i zakup jeszcze raz takiej samej :spoko :spoko

swierzak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-09-15, 23:29   

WINNICZKI napisał/a:
Żeby pompa działała tak jak powinna,powinna mieć parametry takie jak oryginał.Lepszą kolejnością jest wymontowanie starej(gwarantuje ,że jak była nowa to działąła wyśmienicie i cisnienie wszędzie było doskonałe) i zakup jeszcze raz takiej samej :spoko :spoko

ok sprawdzę , tylko czy będzie na takiej starej pisać ile litrów na minutę i jakie ciśnienie ?
na nowej na obudowie nawet tego nie pisze , więc dla tego pytam jakie parametry ma orginał zanurzeniowy z dethleffsa 92 , jutro postaram się wymontować i zrobic foto

pozdr :roza:

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2010-09-16, 06:19   

Zaradek napisał/a:
Po dzisiejszej romowie telefonicznej z poprzednim właścicielem okazało się, że pompa miała ok 1,5 roku, więc nie najlepiej to świadczy o producencie.

raczej zle swiadczy o poprzednim wlascicielu autka..ktory na zime nie spuscil z niej wody..
swierzak napisał/a:
stara pompa jeszcze działa , ale dosyć słabe to ciśnienie daje ... i myśle żeby wymienić na tą nowa

a moze po prostu zamontuj cisnieniowke...
wiem ze drozsze..ale PEWNE NA LATA rozwazanie, i ZAWSZE dobre cisnienie wody...

Zaradek 
stary wyga

Wysłany: 2010-09-16, 16:46   

swierzak napisał/a:
żeby ją wyciągnąć muszę odkręcić fotel kierowcy i troche z tym roboty

:shock: U mnie wystarczy fotel przesunąć w stronę kierownicy.

JA zakupiłem taką samą jaką wyciągnąłem i się sprawdza.

gino napisał/a:
raczej zle swiadczy o poprzednim wlascicielu autka..ktory na zime nie spuscil z niej wody..

Możliwe

swierzak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-09-16, 18:00   

Zaradek napisał/a:

:shock: U mnie wystarczy fotel przesunąć w stronę kierownicy.
JA zakupiłem taką samą jaką wyciągnąłem i się sprawdza.

Zaradku z tym fotelem to niestety u mnie się nie da bo próbowałem ....
Podziel się proszę wiedzą jakie parametry miała ta stara /nowa bo widze że masz taką samą zabudowę jak ja :)

Zaradek 
stary wyga

Wysłany: 2010-09-16, 18:08   

Mój pierwszy post otwierający temat, tam są parametry.

swierzak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-09-16, 18:16   

Zaradek napisał/a:
Mój pierwszy post otwierający temat, tam są parametry.

Ok sorry nie zauważyłem , gapa ze mnie :oops: możliwe że mam jeszcze orginalną , muszę sprawdzić bo wygląda staro

i mały edit kilka chwil pózniej po stoczonej walce z fotelem wężykami , kabelkami i pompą :)

e tam wygląda staro .... tak mi sie wydawało :) była trochę brudna .... jest to pompa Vip-Plus firmy Comet o parametrach 20 L/min i cisnieniu 1.1 bar .

Natrudziłem się co nie miara ale udalo się ją wymontować i zalożyć tą co mam nową czyli maas 15 o parametrach 15 L/min i ciśnieniu 1 bar i tu niespodzianka ..... włączam kran , pompa pracuje ale nic a nic kompletnie nie leci , myśle pompa zepsuta albo co więc zdjełem z niej wężyk odprowadzający wode ( nie wyjmując ze zbiornika ) i po ponownym włączeniu kranu z tej górnej rurki co wystaje z pompy leciała woda , wiec pompa jednak działa :haha:

Oczywiście dałem jej trochę popracować bo myślałem że woda musi wypchać powietrze i wogóle dolecieć rurami do kranu ale bez skutku , po załozeniu wężyka na pompe nic z kranu nie leci .... kable też dobrze podłączyłem bo bez wężyka działa i leci z niej woda ....

Z powrotem więc zamontowałem tą starą pompe comet wszystko podłączyłem i bez problemow woda leci z kranu już po 5 sekundach :) myslałem że ta nowa bedzie lepsza a okazała się kiepska :) co do ciśnienia w umywalce w panelu kuchennym nie mam zastrzeżeń co do cisnienia z jakim leci woda ale w przysznicu to już nic nadzwyczajnego , od tak sobie leci słabym leniwym strumieniem .... czy może być coś przytkanę w słuchawce prysznicowej czy może jakaś rurka do prysznica ? czy po prostu te typy tak mają ?

bo jak tak to chyba kupie sobie tą twin 19 l firmy reich skoro bez problemów można z nią brać prysznic :)

Odpowiedz do tematu