|
Pompa wody |
| Autor |
Wiadomość |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2010-06-06, 22:26 Pompa wody
|
|
|
W trakcie mijającego weekendu dokonała żywota nasza pompa wody . Teraz czas na nowy zakup i nasuwa się pytanie:
O jakich parametrach macie pompki w swoich detleffsach ?
Moja wymontowana to 18l i 0.9 bara, ale ciekło z niej dość kiepsko może dlatego, że padała a może nie dawała rady. Może ktoś ma jeszcze oryginał jaki montowała fabryka.
Podzielcie się proszę swoimi parametrami. |
|
|
|
 |
tomekp
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs Integra 2003 na Ducato 2.8
|
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

|
Wysłany: 2010-06-07, 18:31
|
|
|
| Miałem zamontowaną właśnie pompkę firmy reich ( pojedynczą ) . Po dzisiejszej romowie telefonicznej z poprzednim właścicielem okazało się, że pompa miała ok 1,5 roku, więc nie najlepiej to świadczy o producencie. Ma ktoś jeszcze jakieś sprawdzone rozwiązania ? |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2010 Piwa: 9/20 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-09-15, 21:43
|
|
|
Właśnie nabyłem pompkę maas 15
http://www.lamainscamping...ducten/2050.jpg
, stara pompa jeszcze działa , ale dosyć słabe to ciśnienie daje ... i myśle żeby wymienić na tą nowa .
Ta nowa co kupiłem ma napisane 15 l na minutę i ciśnienie 1 bar , więc pytanie mam takie - jakie parametry ma ta orginalna stara z dethleffsa 92 ?
Oczywiście mowa tutaj o zanurzeniowej ( a wygląda na dosyć stary design ta co jest w zbiorniku dla tego myśle że to może być jeszcze orginalna ) żeby ją wyciągnąć muszę odkręcić fotel kierowcy i troche z tym roboty będzie więc dla tego pytam czy ta nowsza bedzie dawać lepsze ciśnienie w prysznicu np ? bo jak nie to odniosę do sklepu i zostawie starą
pozdrawiam |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2010-09-15, 23:22
|
|
|
Żeby pompa działała tak jak powinna,powinna mieć parametry takie jak oryginał.Lepszą kolejnością jest wymontowanie starej(gwarantuje ,że jak była nowa to działąła wyśmienicie i cisnienie wszędzie było doskonałe) i zakup jeszcze raz takiej samej |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-09-15, 23:29
|
|
|
| WINNICZKI napisał/a: | Żeby pompa działała tak jak powinna,powinna mieć parametry takie jak oryginał.Lepszą kolejnością jest wymontowanie starej(gwarantuje ,że jak była nowa to działąła wyśmienicie i cisnienie wszędzie było doskonałe) i zakup jeszcze raz takiej samej |
ok sprawdzę , tylko czy będzie na takiej starej pisać ile litrów na minutę i jakie ciśnienie ?
na nowej na obudowie nawet tego nie pisze , więc dla tego pytam jakie parametry ma orginał zanurzeniowy z dethleffsa 92 , jutro postaram się wymontować i zrobic foto
pozdr |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-09-16, 06:19
|
|
|
| Zaradek napisał/a: | | Po dzisiejszej romowie telefonicznej z poprzednim właścicielem okazało się, że pompa miała ok 1,5 roku, więc nie najlepiej to świadczy o producencie. |
raczej zle swiadczy o poprzednim wlascicielu autka..ktory na zime nie spuscil z niej wody..
| swierzak napisał/a: | | stara pompa jeszcze działa , ale dosyć słabe to ciśnienie daje ... i myśle żeby wymienić na tą nowa |
a moze po prostu zamontuj cisnieniowke...
wiem ze drozsze..ale PEWNE NA LATA rozwazanie, i ZAWSZE dobre cisnienie wody... |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

|
Wysłany: 2010-09-16, 16:46
|
|
|
| swierzak napisał/a: | | żeby ją wyciągnąć muszę odkręcić fotel kierowcy i troche z tym roboty |
U mnie wystarczy fotel przesunąć w stronę kierownicy.
JA zakupiłem taką samą jaką wyciągnąłem i się sprawdza.
| gino napisał/a: | | raczej zle swiadczy o poprzednim wlascicielu autka..ktory na zime nie spuscil z niej wody.. |
Możliwe |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-09-16, 18:00
|
|
|
| Zaradek napisał/a: |
U mnie wystarczy fotel przesunąć w stronę kierownicy.
JA zakupiłem taką samą jaką wyciągnąłem i się sprawdza.
|
Zaradku z tym fotelem to niestety u mnie się nie da bo próbowałem ....
Podziel się proszę wiedzą jakie parametry miała ta stara /nowa bo widze że masz taką samą zabudowę jak ja |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

|
Wysłany: 2010-09-16, 18:08
|
|
|
| Mój pierwszy post otwierający temat, tam są parametry. |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-09-16, 18:16
|
|
|
| Zaradek napisał/a: | | Mój pierwszy post otwierający temat, tam są parametry. |
Ok sorry nie zauważyłem , gapa ze mnie możliwe że mam jeszcze orginalną , muszę sprawdzić bo wygląda staro
i mały edit kilka chwil pózniej po stoczonej walce z fotelem wężykami , kabelkami i pompą
e tam wygląda staro .... tak mi sie wydawało była trochę brudna .... jest to pompa Vip-Plus firmy Comet o parametrach 20 L/min i cisnieniu 1.1 bar .
Natrudziłem się co nie miara ale udalo się ją wymontować i zalożyć tą co mam nową czyli maas 15 o parametrach 15 L/min i ciśnieniu 1 bar i tu niespodzianka ..... włączam kran , pompa pracuje ale nic a nic kompletnie nie leci , myśle pompa zepsuta albo co więc zdjełem z niej wężyk odprowadzający wode ( nie wyjmując ze zbiornika ) i po ponownym włączeniu kranu z tej górnej rurki co wystaje z pompy leciała woda , wiec pompa jednak działa
Oczywiście dałem jej trochę popracować bo myślałem że woda musi wypchać powietrze i wogóle dolecieć rurami do kranu ale bez skutku , po załozeniu wężyka na pompe nic z kranu nie leci .... kable też dobrze podłączyłem bo bez wężyka działa i leci z niej woda ....
Z powrotem więc zamontowałem tą starą pompe comet wszystko podłączyłem i bez problemow woda leci z kranu już po 5 sekundach myslałem że ta nowa bedzie lepsza a okazała się kiepska co do ciśnienia w umywalce w panelu kuchennym nie mam zastrzeżeń co do cisnienia z jakim leci woda ale w przysznicu to już nic nadzwyczajnego , od tak sobie leci słabym leniwym strumieniem .... czy może być coś przytkanę w słuchawce prysznicowej czy może jakaś rurka do prysznica ? czy po prostu te typy tak mają ?
bo jak tak to chyba kupie sobie tą twin 19 l firmy reich skoro bez problemów można z nią brać prysznic |
|
|
|
 |
|
|