Przesunięty przez: Tadeusz 2008-12-29, 17:23 |
Rotary |
Autor |
Wiadomość |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2007-11-30, 09:14 Rotary
|
|
|
Chciałbym dowiedzieć się, czy poza mną, są wśród 341 zarejestrowanych użytkowników naszego forum koleżanki lub koledzy należący do rotary. Ponieważ nie tylko pracą (i kamperami !) żyjemy poszukuję bratnich dusz w tego rodzaju działalności. Serdecznie pozdrawiam. Andrzej, Rotary Club Jelenia Góra. |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2007-11-30, 10:23
|
|
|
A co to jest Rotary - mógłbyś przybliżyć temat? Tak orientacyjnie.
Oczywiste, że jak tego nie wiem to i do clubu nie należę :-D - ale może zainteresuje mnie |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
paf
Administrator
Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 37/20 Skąd: Pajęczno
|
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2007-11-30, 10:54
|
|
|
paf- taką informację/ link wykipedia /powinien podać pytający bo jak wywnioskowałem z jego wypowiedzi jest członkiem tego klubu, oczywiście niezorientowani w temacie dziękują Tobie za link między innymi i ja . |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-11-30, 12:26
|
|
|
W pierwszych słowach mojego listu to chciał bym drogi Andrzeju złożyć najserdeczniejsze życzenia imieninowe.
Po pierwszym Twoim poście o Rotary oczywiście pierwsze kroki to były "Google" nazwa jakaś taka znana, ale tylko nazwa, żadna treść z nią związana nie wyświetliła się w mojej głowie. Suche zapoznanie się z niektórymi opisami internetowymi oczywiście bez zgłębiania wiedzy.
Może mógł byś sam przedstawić nam tę organizację, tak bardziej osobiście nie jako notatkę prasową. Podyskutować o niej. Czy na stronie Jeleniogórskiej Rotary między kilkoma zdjęciami jest i Twoje? |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
48a-ELANKO

|
Wysłany: 2007-11-30, 12:28 cd. rotary
|
|
|
Nie chciałem zbyt dużo pisać o działalności klubów rotary, aby nie zanudzać tych, którzy tym nie są zainteresowani. Jeżeli temat kogoś zainteresuję bardzo chętnie opiszę, przedstawię szczegóły na forum. Jeżeli nie, to "zmykam". Z radością mogę także pogadać indywidualnie a temat jest (jak dla mnie) wyjątkowo ciekawy i fajny. Ja odnalazłem się w tej działalności.
P.S. Dzieki Sasquatch"owi za uprzedzenie mnie z podaniem linka do informacji o rotary! Pozdrawiam!
Rotary.jpg emblemat Rotary |
 |
Plik ściągnięto 5213 raz(y) 7,98 KB |
|
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
Wysłany: 2007-11-30, 12:45
|
|
|
To akurat Paf podał linka :-D - przekażę mu podziękowania.
Ale ja bardzo bym chciał byś troche nas pozanudzał - Ci znudzeni nie będę czytali - a ja bardzo chętnie dowiem się czegoś więcej - ja Janusz
Opisz bardzo proszę więcej. |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
48a-ELANKO

|
Wysłany: 2007-11-30, 12:50 Rotary c.d.
|
|
|
Bardzo dziękuję za życzenia imieninowe.
Chętnie opiszę nieco (ale na razie tylko "nieco") Temat jest piękny, działalność charytatywna - nasz klub postanowił pomagać dzieciakom - to jest coś wspaniałego. Wiem, że wszyscy pędzimy z pracą, niekiedy zamykamy się za bardzo w kręgu jedynie najbliższych, nie bacząc na to co wokół nas...
Każdy klub rotary (RC), to dobrowolne zrzeszenie ludzi o bardzo różnych zawodach, przekonaniach, wyznaniach. Obowiązuje zasada nie podnoszenia na cotygodniowych spotkaniach spraw politycznych i wyznaniowych. Nie ma też dwóch ludzi o tej samej profesji aby wykluczyć jakieś ewentualne nieporozumienia. Mamy w naszym gronie lekarzy różnej specjalności, właścicieli firm, prezesów spółek, księdza, kamieniarza, restauratora, rolnika no i ja - lek. wet..
Strona RC Jelenia Góra jest w trakcie przebudowy i są to stare zapisy (m.in. ja jako Prezydent klubu, a moja kadencja skończyła się dwa lata temu. |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
Wysłany: 2007-11-30, 13:03
|
|
|
48a napisał/a: | Nie ma też dwóch ludzi o tej samej profesji aby wykluczyć jakieś ewentualne nieporozumienia. |
To jest dla mnie trochę nie jasne - dlaczego?
Ale macie wielu prezesów i właścicieli firm - to nie jest profesja?
I jak bardzo profesja ma być specjalistyczna - informatyk? sieciowiec i programista - obaj informatycy - jest jakaś lista? Jak to jest oceniane? |
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
48a-ELANKO

|
Wysłany: 2007-11-30, 13:09 no i dalej...
|
|
|
Może najważniejsze nasze "czyny" na rzecz dzieciaków:
Chłopiec, który stracił rękę po porażeniu prądem otrzymał aktywną protezę oraz całą rehabilitację w Konstancinie. Udział w tym projekcie miały też kluby z Drezna i Rzymu.
Finansujemy posiłki dla dzieci w szkołach wiejskich naszego powiatu; trudno uwierzyć w liczbę głodujących(!!!) dzieci.
Kilka dni temu 34 dzieci z domu dziecka dostało od nas buty zimowe. Radość w oczach tych dzieci, kiedy były najważniejszymi osobami w sklepie, gdy cały personel sklepu był wyłącznie dla nich no i wycieczka autami naszych kolegów ze Szklarskiej Poręby do Jeleniej Góry!
I na koniec coś, co jest już stałą działalnością i wzorem dla innych: Wszystkie dzieciaki z klas pierwszych szkół podstawowych i gimnazjalnych w Jeleniej Górze mają w szkole badany wzrok przez okulistów. Te, które wymagają okularów otrzymują gratis szkła okularowe z Jeleniogórskich Zakładów Optycznych, dzieci z uboższych rodzin również oprawki okularowe za nasze pieniądze a całość montują GRATIS jeleniogórscy optycy. |
|
|
|
 |
48a-ELANKO

|
Wysłany: 2007-11-30, 13:28
|
|
|
Tak, masz rację, nie sposób wprowadzać rygory. Jako przykład podani przez Ciebie informatycy zajmują się różnymi sprawami; podobnie sędzia, prokurator i adwokat czy też chirurg, ginekolog czy np.onkolog. Nie sposób jednak mieć w klubie rywalizujących na co dzień np. dwóch sprzedawców aut różnych marek. Każde spotkanie klubowe to koleżeńskość, wzajemna pomoc i po prostu przyjaźń. Przyjęcie nowego członka to za każdym razem stuprocentowa zgoda wszystkich nas. |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
Wysłany: 2007-11-30, 13:45
|
|
|
Teraz jest jasne.
A na marginesie - Twoja samoróbka to ta Januszowa? |
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1602/2334 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2007-11-30, 13:51
|
|
|
Teraz to ja jestem seniorem w odstawce, ale byłem w swej długiej karierze pedagogicznej także dyrektorem domu dziecka. Wiem ile dobrego jesteście w stanie zdziałać. Wiem równiez troszkę o Waszej współpracy z Rotary Club za granicą. Wyrazy szacunku dla Ciebie, 48a i Twoich kolegów.
Tadeusz. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-11-30, 14:33
|
|
|
sasquatch napisał/a: | A na marginesie - Twoja samoróbka to ta Januszowa? |
Moja poszła na "ścianę wschodnia" |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
48a-ELANKO

|
Wysłany: 2007-11-30, 14:39
|
|
|
Cieszę się, dziękuję za miłe słowa kierowane do mnie a tym samym i do rotary!
Nie mogę dzisiaj swobodnie, szybko odpowiadać, bo już kilkakrotnie cyt.:"połączenie zostało zresetowane". Może uda się tym razem.
Nasze autko zaczęła budować na własny użytek Hannelore w Niemczech. Ja zapewne długo jeszcze będę kontynuować jej pomysł. To co mamy cieszy nas bardzo i wystarcza dla nas i naszych trzech yorczek.
Jeszcze w sprawie RC Jelenia Góra; tak Tadeuszu, pomoc dzieciom sprawia wiele radości ale problem jest ogromny - trudno sprostać wszystkim problemom, Nieoceniona jest współpraca z np klubem w Celle w Niemczech. Wspólnie utworzyliśmy malutki ośrodek dl dzieci niepełnosprawnych w Kowarach a niebawem dostarczymy ambulans do Ośrodka Pomocy dla dzieci niepełnosprawnych w Miłkowie. Udało się nam znaleźć źródło wózków inwalidzkich w Niemczech i przekazaliśmy dzieciakom już ponad 150 całkowicie bezpłatnie. są to zarówno wózki standardowe jak i "mercedesy" - elektryczne, niekiedy z niesamowitymi "bajerami". |
|
|
|
 |
|