Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tadeusz
2008-12-29, 17:23
Rotary
Autor Wiadomość
48a-ELANKO 
weteran
dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78
Wysłany: 2007-11-30, 09:14   Rotary

Chciałbym dowiedzieć się, czy poza mną, są wśród 341 zarejestrowanych użytkowników naszego forum koleżanki lub koledzy należący do rotary. Ponieważ nie tylko pracą (i kamperami !) żyjemy poszukuję bratnich dusz w tego rodzaju działalności. Serdecznie pozdrawiam. Andrzej, Rotary Club Jelenia Góra.
Postaw piwo autorowi tego posta

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Piwa: 5/1
Wysłany: 2007-11-30, 10:23   

A co to jest Rotary - mógłbyś przybliżyć temat? Tak orientacyjnie.

Oczywiste, że jak tego nie wiem to i do clubu nie należę :-D - ale może zainteresuje mnie

paf 
Administrator

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Piwa: 37/20
Wysłany: 2007-11-30, 10:45   

sasquatch, coś tu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rotary_International

OMEGA 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Piwa: 40/52
Wysłany: 2007-11-30, 10:54   

paf- taką informację/ link wykipedia /powinien podać pytający bo jak wywnioskowałem z jego wypowiedzi jest członkiem tego klubu, oczywiście niezorientowani w temacie dziękują Tobie za link między innymi i ja .

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-11-30, 12:26   

W pierwszych słowach mojego listu to chciał bym drogi Andrzeju złożyć najserdeczniejsze życzenia imieninowe.
Po pierwszym Twoim poście o Rotary oczywiście pierwsze kroki to były "Google" nazwa jakaś taka znana, ale tylko nazwa, żadna treść z nią związana nie wyświetliła się w mojej głowie. Suche zapoznanie się z niektórymi opisami internetowymi oczywiście bez zgłębiania wiedzy.
Może mógł byś sam przedstawić nam tę organizację, tak bardziej osobiście nie jako notatkę prasową. Podyskutować o niej. Czy na stronie Jeleniogórskiej Rotary między kilkoma zdjęciami jest i Twoje?

48a-ELANKO 
weteran

Wysłany: 2007-11-30, 12:28   cd. rotary

Nie chciałem zbyt dużo pisać o działalności klubów rotary, aby nie zanudzać tych, którzy tym nie są zainteresowani. Jeżeli temat kogoś zainteresuję bardzo chętnie opiszę, przedstawię szczegóły na forum. Jeżeli nie, to "zmykam". Z radością mogę także pogadać indywidualnie a temat jest (jak dla mnie) wyjątkowo ciekawy i fajny. Ja odnalazłem się w tej działalności.
P.S. Dzieki Sasquatch"owi za uprzedzenie mnie z podaniem linka do informacji o rotary! Pozdrawiam!

Rotary.jpg
emblemat Rotary
Plik ściągnięto 5213 raz(y) 7,98 KB

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Wysłany: 2007-11-30, 12:45   

To akurat Paf podał linka :-D - przekażę mu podziękowania.

Ale ja bardzo bym chciał byś troche nas pozanudzał - Ci znudzeni nie będę czytali - a ja bardzo chętnie dowiem się czegoś więcej - ja Janusz

Opisz bardzo proszę więcej.

48a-ELANKO 
weteran

Wysłany: 2007-11-30, 12:50   Rotary c.d.

Bardzo dziękuję za życzenia imieninowe.
Chętnie opiszę nieco (ale na razie tylko "nieco") Temat jest piękny, działalność charytatywna - nasz klub postanowił pomagać dzieciakom - to jest coś wspaniałego. Wiem, że wszyscy pędzimy z pracą, niekiedy zamykamy się za bardzo w kręgu jedynie najbliższych, nie bacząc na to co wokół nas...
Każdy klub rotary (RC), to dobrowolne zrzeszenie ludzi o bardzo różnych zawodach, przekonaniach, wyznaniach. Obowiązuje zasada nie podnoszenia na cotygodniowych spotkaniach spraw politycznych i wyznaniowych. Nie ma też dwóch ludzi o tej samej profesji aby wykluczyć jakieś ewentualne nieporozumienia. Mamy w naszym gronie lekarzy różnej specjalności, właścicieli firm, prezesów spółek, księdza, kamieniarza, restauratora, rolnika no i ja - lek. wet..
Strona RC Jelenia Góra jest w trakcie przebudowy i są to stare zapisy (m.in. ja jako Prezydent klubu, a moja kadencja skończyła się dwa lata temu.

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Wysłany: 2007-11-30, 13:03   

48a napisał/a:
Nie ma też dwóch ludzi o tej samej profesji aby wykluczyć jakieś ewentualne nieporozumienia.

To jest dla mnie trochę nie jasne - dlaczego?

Ale macie wielu prezesów i właścicieli firm - to nie jest profesja?

I jak bardzo profesja ma być specjalistyczna - informatyk? sieciowiec i programista - obaj informatycy - jest jakaś lista? Jak to jest oceniane?

48a-ELANKO 
weteran

Wysłany: 2007-11-30, 13:09   no i dalej...

Może najważniejsze nasze "czyny" na rzecz dzieciaków:
Chłopiec, który stracił rękę po porażeniu prądem otrzymał aktywną protezę oraz całą rehabilitację w Konstancinie. Udział w tym projekcie miały też kluby z Drezna i Rzymu.
Finansujemy posiłki dla dzieci w szkołach wiejskich naszego powiatu; trudno uwierzyć w liczbę głodujących(!!!) dzieci.
Kilka dni temu 34 dzieci z domu dziecka dostało od nas buty zimowe. Radość w oczach tych dzieci, kiedy były najważniejszymi osobami w sklepie, gdy cały personel sklepu był wyłącznie dla nich no i wycieczka autami naszych kolegów ze Szklarskiej Poręby do Jeleniej Góry!
I na koniec coś, co jest już stałą działalnością i wzorem dla innych: Wszystkie dzieciaki z klas pierwszych szkół podstawowych i gimnazjalnych w Jeleniej Górze mają w szkole badany wzrok przez okulistów. Te, które wymagają okularów otrzymują gratis szkła okularowe z Jeleniogórskich Zakładów Optycznych, dzieci z uboższych rodzin również oprawki okularowe za nasze pieniądze a całość montują GRATIS jeleniogórscy optycy.

48a-ELANKO 
weteran

Wysłany: 2007-11-30, 13:28   

Tak, masz rację, nie sposób wprowadzać rygory. Jako przykład podani przez Ciebie informatycy zajmują się różnymi sprawami; podobnie sędzia, prokurator i adwokat czy też chirurg, ginekolog czy np.onkolog. Nie sposób jednak mieć w klubie rywalizujących na co dzień np. dwóch sprzedawców aut różnych marek. Każde spotkanie klubowe to koleżeńskość, wzajemna pomoc i po prostu przyjaźń. Przyjęcie nowego członka to za każdym razem stuprocentowa zgoda wszystkich nas.

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Wysłany: 2007-11-30, 13:45   

Teraz jest jasne.

A na marginesie - Twoja samoróbka to ta Januszowa?

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1602/2334
Wysłany: 2007-11-30, 13:51   

Teraz to ja jestem seniorem w odstawce, ale byłem w swej długiej karierze pedagogicznej także dyrektorem domu dziecka. Wiem ile dobrego jesteście w stanie zdziałać. Wiem równiez troszkę o Waszej współpracy z Rotary Club za granicą. Wyrazy szacunku dla Ciebie, 48a i Twoich kolegów.
Tadeusz.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-11-30, 14:33   

sasquatch napisał/a:
A na marginesie - Twoja samoróbka to ta Januszowa?

Moja poszła na "ścianę wschodnia" :shock:

48a-ELANKO 
weteran

Wysłany: 2007-11-30, 14:39   

Cieszę się, dziękuję za miłe słowa kierowane do mnie a tym samym i do rotary!
Nie mogę dzisiaj swobodnie, szybko odpowiadać, bo już kilkakrotnie cyt.:"połączenie zostało zresetowane". Może uda się tym razem.
Nasze autko zaczęła budować na własny użytek Hannelore w Niemczech. Ja zapewne długo jeszcze będę kontynuować jej pomysł. To co mamy cieszy nas bardzo i wystarcza dla nas i naszych trzech yorczek.
Jeszcze w sprawie RC Jelenia Góra; tak Tadeuszu, pomoc dzieciom sprawia wiele radości ale problem jest ogromny - trudno sprostać wszystkim problemom, Nieoceniona jest współpraca z np klubem w Celle w Niemczech. Wspólnie utworzyliśmy malutki ośrodek dl dzieci niepełnosprawnych w Kowarach a niebawem dostarczymy ambulans do Ośrodka Pomocy dla dzieci niepełnosprawnych w Miłkowie. Udało się nam znaleźć źródło wózków inwalidzkich w Niemczech i przekazaliśmy dzieciakom już ponad 150 całkowicie bezpłatnie. są to zarówno wózki standardowe jak i "mercedesy" - elektryczne, niekiedy z niesamowitymi "bajerami".

Odpowiedz do tematu