Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Poszukuję domu dziecka
Autor Wiadomość
Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1602/2335
Wysłany: 2010-09-28, 12:23   

Wbrew powszechnemu mniemaniu, pomoc materialna jest dla sierot społecznych najmniej ważna. Spośród ponad 3000 placówek o charakterze wychowawczo-opiekuńczym, państwowych domów dziecka, będących w istocie sierocińcami, jest ponad 300. Jeszcze w latach 90-tych było prawie 400, ale ich liczbę redukuje się dążąc do likwidacji i zastąpienia innymi formami opieki, jak choćby rodzinne domy dziecka.
W domach dziecka jest tylko 3% sierot. Reszta dzieci to sieroty społeczne, z domów patologicznych, dzieci odrzucone, pozbawione opieki.
Dlaczego napisałem, że pomoc materialna jest najmniej ważna? Bo tym dzieciom potrzebne jest ciepło rodzinne, miłość i przywiązanie bliskich , kochanych ludzi. Nawet najlepsi wychowawcy tego nie zastąpią. Natomiast zapewniono im byt i wszystko co potrzebne do życia i nauki. Poczytajcie w dostępnych materiałach, dlaczego wychowankowie domów dziecka są nie odpowiednio przygotowane do samodzielnego życia, wręcz przypominają eksponaty wychowane w laboratorium.

Słyszałem tylko o dwóch przypadkach, że domy dziecka mogły być zalane przez powódź:

1.W Skopaniach koło Baranowa Sandomierskiego
2. W Sowczycach na opolszczyźnie.

Jednakże w takich przypadkach natychmiastowa pomoc władz oświatowych i samorządowych powoduje, że placówka natychmiast staje na nogi.

Obdarowując dzieci z domu dziecka robi się to tak, że przekazuje się dobra personelowi i on je rozdaje. W domu dziecka wszystko się rozdaje i w efekcie dzieci nie mają poczucia osobistej własności, a jeśli nawet mają, to nie doceniają wartości, bo jej nie znają.

Moja rada: znaleźć nie duży DD, umówić się z dyrekcją i pojechać do dzieci. Znaleźć jakąś okazję, aby osobiście dzieciom to wręczać dając nawet możliwość wyboru.
Będzie to dla nowożeńców wielce pouczająca i przydatna na nowej drodze życia, przygoda.

Podkreśliłem: znaleźć jakąś okazję. Bo to jest ważne. Inaczej dziecko odbierze z rąk wychowawczyni coś, co i tak by dostało wg. rozdzielnika, a inaczej, gdy przyjedzie gość z okazji urodzin np. siedmioletniej Kasi z prezentem dla niej i przy okazji wraz z Kasią obdarowują koleżanki i kolegów.
Rozpisałem się, bo warto czasem zastanowić się nie tylko nad treścią, ale i formą. :wyszczerzony: :ok

Pozdrowienia dla Nowożeńców i ich Rodziców. :spoko

krynia i stan 
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
Piwa: 3/6
Wysłany: 2010-09-28, 12:37   

Tadeusz napisał/a:
Rozpisałem się, bo warto czasem zastanowić się nie tylko nad treścią, ale i formą.

Dokładnie, wiem że tak będzie trochę trudniej, trochę więcej zachodu, ale na pewno się opłaci w postaci nieocenionego widoku szczęśliwych twarzy dzieci.
Naprawdę warto posłuchać Tadeusza, bo ma w tej dziedzinie dużo doświadczenia .

:spoko

krynia i stan 
weteran

Wysłany: 2010-09-28, 13:23   

TIMOT napisał/a:
Jeżeli miałbym głęboko przeanalizować Twoje słowa (oczywiście ni obraź się), to mogę wpaść w zakłopotanie, bo okaże się, że zamiast pomagać, zamiast pracować jako wolontariusz w kuratorskim ośrodku do współpracy z młodzieżą trudną, powinienem pomagać biorąc takie dzieci do siebie do domu i dając im ciepło rodzinne.

No cóż to nie to żeby Tadeusz potrzebował obrony :wyszczerzony: ale nie obraź się :diabelski_usmiech , myślę że nie do końca odebrałeś poprawnie intencję Tadzia, ale tak to już jest ze słowem pisanym i dlatego jest tyle interpretacji np przepisów kodeksu (dowolnego :diabelski_usmiech )
:spoko

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2010-09-28, 13:43   

Wojtku.
Czy ja napisałem, że pomoc materialna jest nie potrzebna?
Napisałem tylko co jest ważniejsze dla takich dzieci.

Wskazałem również jak warto pomoc materialną przekazywać, aby przy okazji był z tego pożytek poza materialny.

Przepracowałem wiele lat zawodowo z młodzieżą trudną wychowawczo i troszkę się na tym znam, tak mnie się wydaje. Przyznam się Wojtku, że nie rozumiem tego zdania:

TIMOT napisał/a:
Jeżeli miałbym głęboko przeanalizować Twoje słowa (oczywiście ni obraź się), to mogę wpaść w zakłopotanie, bo okaże się, że zamiast pomagać, zamiast pracować jako wolontariusz w kuratorskim ośrodku do współpracy z młodzieżą trudną, powinienem pomagać biorąc takie dzieci do siebie do domu i dając im ciepło rodzinne.

Z mojej wypowiedzi nic takiego nie wynika. Jest to wniosek dziwny.

Dodam jeszcze, że ja piszę o domach dziecka, a nie o ośrodkach szkolno-wychowawczych, ani też o zakładach wychowawczych dla młodzieży trudnej. Piszę o dzieciach małych, zagubionych, porzuconych.

Myślę, Wojtku, że nie zrozumiałeś moich intencji i jednak nie przeanalizowałeś dogłębnie moich słów.
Skoro masz okazję, to może opowiedz nam, jak pomagasz pracując jako wolontariusz.

Będzie to okazja dla naszych Kolegów, do poznania problemów o istnieniu których, być może, nawet nie wiedzieli. :)

Pozdrawiam. :wyszczerzony:

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2010-09-29, 09:44   

O inicjatywie nowożeńców napisałem na poprzedniej stronie:

Piękny początek wspólnej życiowej drogi.
Szlachetność i zwykła ludzka dobroć za młodu, daje żniwa później, w codziennym, znojnym życiu rodzinnym.
Chciałoby się po prostu uścisnąć dłoń. Bez słów. :roza:

Potem napisałem o tym co uważam za bardzo ważne i myślę, że nowożeńcy rozumieją istotę problemu.
Cały sens tkwi bowiem w sposobie obdarowywania takich maluchów i chodzi o zadanie sobie trudu zbudowania takiej sytuacji, aby dla dziecka naprawdę było to pozytywnym przeżyciem.
Spójrzmy na tę kupkę przyborów szkolnych. Jakie ona może mieć znaczenie w morzu potrzeb? Ale dla pojedynczego dziecka, jeśli zostanie ono potraktowane indywidualnie, ma.
I tylko o to chodzi. :) :spoko

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2010-09-29, 10:26   

Wojtusiu :ok :bukiet: :spoko

krynia i stan 
weteran

Wysłany: 2010-09-29, 11:38   

TIMOT napisał/a:
Tak to już jest ze słowem pisanym. Jest bez emocji.

Własnie, i można je całkiem inaczej interpretować.
Ja post Tadeusza zrozumiałem tak, że wskazuje nam poprzez swoje doświadczenie jak tej stronie materialnej nadać sens i treść emocjonalną której tak bardzo tym dzieciom brakuje, i absolutnie nie odebrałem tego jako umniejszania wartości pomocy materialnej.

Dobrze że się wszystko wyjaśniło :bigok

:spoko :spoko :spoko :spoko :spoko

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2010-09-29, 12:09   

Adi napisał/a:
krynia i stan napisał/a:
wszystko wyjaśniło
Dobrze również, że miło i kulturalnie.

dokladnie...bo z tym bywa roznie...nawet na PW :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

waldi 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Dukato FFB 560 EUROPA
Nazwa załogi: grawalki
Piwa: 5/1
Wysłany: 2010-09-29, 13:31   

Adi napisał/a:
krynia i stan napisał/a:
Dobrze że się wszystko wyjaśniło
Dobrze również, że miło i kulturalnie. Takie rozmowy mają sens, bo pogłebiają naszą wiedzę i znajmość.

Popieram w calosci i niepotrzeba kogutow drzec :spoko

waldi 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Dukato FFB 560 EUROPA
Nazwa załogi: grawalki
Piwa: 5/1
Wysłany: 2010-09-29, 13:38   

OK!!!!!!!!!!!!!!!

tadek 
weteran

Twój sprzęt: Carthago C-line Ducato 3.0 4,5DMC
Piwa: 31/44
Wysłany: 2010-10-06, 17:38   

Coś w temacie przycichło :-/
Jeśli ktoś ma ciekawe propozycje, to nadal czekamy na podpowiedzi.

tadek 
weteran

Twój sprzęt: Carthago C-line Ducato 3.0 4,5DMC
Piwa: 31/44
Wysłany: 2010-10-20, 22:04   

Z przekazanych propozycji Państwo Młodzi wybrali trzy kierunki.
1/3 przyborów przekazali osobiście dzieciom z domu dziecka w Ostrzeszowie. Było to niezapomniane przeżycie.
Ponieważ oboje rozpoczęli pierwszą pracę po ukończonych właśnie studiach ( ponad 1000 km od granic Polski) i nie mogą reszty darów przekazać własnoręcznie, poprosiliśmy Tadeusza i Jacka "Bim'a" z Sandomierza, o pomoc.

Tadeusz podjął się osobiście przekazać przybory dzieciom z Domu Dziecka w Otwocku.

Jacek wraz z córką Wiktorią wyszukał w Sandomierzu rodziny wielodzietne, ciężko doświadczone w tegorocznej powodzi, i rozdzieli dary według potrzeb.

Tadziu, Jacku i Wiktorio!

Dziękujemy za pomoc i wielkie serce. :bukiet: :heart:

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2011-05-27, 13:45   

Pragnę pokazać efekty Waszej inicjatywy drodzy Małgosiu i Tomaszu.

Myślę, że wszyscy Koledzy z forum zainteresują się co wynikło z pomysłu Małgosi i Tomka Trzcińskich oraz ich Taty - naszego forumowego tadka.

Zyskaliśmy gromadkę przyjaciół w osobach Pani dyrektor DD - Marzeny Adamczyk Książek, opiekunów i personelu oraz 17-ciorga dzieciaków w wieku od lat 7 do 18.

Nie mogłem spełnić Waszej prośby o zdjęcia, Małgosiu i Tomku, dlatego, że staramy się nie pokazywać zdjęć dzieci z DD w zbliżeniach.

Dziś wpadliśmy na pomysł i umówiliśmy się z p. dyrektor na spotkanie, które dla dzieciaczków będzie ogromną frajdą, a dla nas na pewno nie mniejszą i połączoną z satysfakcją dawania im radości.
Około 15 czerwca ( dokładnie ustalimy to wkrótce) zajedziemy do dzieci kamperkiem. Weźmiemy udział w pikniku przy ognisku, poopowiadamy o podróżach, dzieci pozwiedzają kamperka, a nawet je powożę. Po tym spotkaniu wykonają prace plastyczne na temat ich wizji kamperowych podróży.
Napiszemy o tym do PC i pokażemy najlepsze prace.

Może to będzie początek takich spotkań w innych regionach? Może ukazując nasze hobby oczami tych dzieci mamy szansę ciekawszego promowania kamperingu?

Poznałem wszystkie problemy tej placówki. Zmieniły się warunki w DD w stosunku do tego, co ja pamiętam z czasów, gdy sam kierowałem wielkim Domem Dziecka. Znając potrzeby, będziemy mogli pomagać tej placówce w przyszłości.
Pomoc będzie bardzo przydatna. Dzieci są tu traktowane jak domownicy w rodzinie. Biorą udział we wszystkich czynnościach gospodarczych, łącznie z zajęciami kuchennymi i praniem swych ciuszków. Pralka chodzi na okrągło, być może potrzebna będzie druga. Do kuchni potrzeba troszkę osprzętu.
Wiadomo, że dzieci szybko niszczą obuwie i wyrastają z ubrań. Ot, problemy jak w wielodzietnej rodzinie.
Czy możemy im pomóc? Myślę, że tak. Mamy już w tym troszkę wprawy.
Najbardziej martwią trudności z wysyłaniem dzieci na wakacje. To kosztuje, a ostatnio kiepsko ze środkami finansowymi. Zorientowałem się, że jedna taka nasza aukcja już problem wyjazdów by rozwiązała.

Pragnę gorąco podziękować Wam, Teresko i Tadziu, oraz Małgosi i Tomkowi za Waszą inicjatywę, gorące serducha, a przede wszystkim za to, że jako Wasz wysłannik zdobyłem nowych Przyjaciół.

A może ktoś z Kolegów zechciałby wziąć udział w pikniku z dziećmi i zjechać wraz z nami kamperem? Przydałoby się ich nawet z pięć. Ależ fajnie by było.

Z nadzieją czekam na Wasze deklaracje. :bukiet:

A teraz pokażę kilka zdjęć z naszego DD. Budynek stoi w lesie, w dzielnicy Soplicowo, gdzie wszystkie ulice biorą nazwy od postaci z mickiewiczowskiego 'Pana Tadeusza". To może i przypadek, drogi Tadku, ale tak właśnie jest. :ok :spoko

Popatrzmy jak nasze dzieciaczki żyją ( zdjęcia robiłem dziś pod ich nieobecność, były w szkole) i jak pięknie wykorzystują swoje plastyczne talenty, tworząc naprawdę nie powtarzalne dziełka. :heart: :heart: :heart:

Dom Dziecka nr 14.jpg
Plik ściągnięto 5032 raz(y) 139,31 KB

Tu dzieci pichcą wraz z opiekunami.jpg
Plik ściągnięto 5032 raz(y) 113,02 KB

Przepierki i prania również wykonują pod opieką.jpg
Plik ściągnięto 5032 raz(y) 108,3 KB

Pokoik maluszków.jpg
Plik ściągnięto 5032 raz(y) 103,14 KB

Sypialnie dzieci starszych.jpg
Plik ściągnięto 5032 raz(y) 121,17 KB

Świetlica z komputerkami.jpg
Plik ściągnięto 5032 raz(y) 137,55 KB