Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KAMPER A MOŻE....
Autor Wiadomość
roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-09-30, 12:33   

Nie Adam chodzi o konkrety ...... a każdy ma jakieś doświadczenia
Jeśli mówisz ogrzewanie napisz "mokre Webasto" takie jakie polecasz uwzględniając gabaryt ..... jeśli niezależność elektryczna .... jaki generator jakie solary myślą o płycie indukcyjnej....grzanie wody jakie rozwiązania przy założeniu że zbiornik to ok 1000litrów ..... jeśli duże "szmbo" to czy z pompą żeby to opróżnić sprawnie czy nie ..... jakie AKU etc ....itd....itp ....
Wszystkie przemyslenia i uwagi są dla nich cenne ..... ;)

PS
Jakie pass to dopiero poczatek poczekaj aż dojdziemy do konkretów .... oj to bedzie ciekawy pojazd jestem pewny ..... ;)

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 534/112
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-09-30, 13:19   

Adi, obawiam się że nie masz racji. Póki co cały projekt jest tak płynny i ogólny, że wszystkie pomysły będą negowane i szukanie będzie dziury w całym. Nie ma rozwiązań idealnych, natomiast kwestią jest wybranie tych które będa najlepiej dopasowane do potrzeb, a potrzeby te jeszcze nie są do końca sprecyzowane. Wiele pomysłów zrodzi inne pomysły lub otworzy nam wszystkim oczy na problemy które rozwiązanie to tworzy.

Ostatnio Relabi spytał mnie dlaczego producenci kamperów nie montują fabrycznie wentylatorów wspomagających pracę lodówki. Nie odpowiedziałem, bo nie potrafiłem. W dalszym ciągu nie umiem znaleźć na to pytanie odpowiedzi. Zaćma? Może, ale czyja: moja (nasza) czy producenta zabudów??? Może to my przesadzamy chcąc mieć w lodówce -18, a może dla producenta jest mało istotne na ile dni starczy nam gazu jeśli sprawność lodówki drastycznie maleje gdy na dworze jest +40 a przy wymienniku ciepła +65??? Może jest to wręcz działanie zamierzone aby kupić nowszy model kampera z lepszą lodówką??? A może fakt że nas taka instalacja kosztuje kilkadziesiąt złotych a producent musiałby doliczyć ładnych parę tysiączków do ceny kamperka?

Adi, szanuję Twoje zdanie i Twoją wiedzę. Nie ja jeden zresztą. Znamy Cię wszyscy i zwyczajnie nie stać nas na to aby stracić Twoje cenne koncepcje i sugestie tylko dlatego że strzeliłeś focha. Nie przy tym projekcie i nie na tym forum. Tu jesteś zbyt cenny. Koniec i kropka.

Zatem rozpocznijmy rozważania w których będą się pojawiały liczby. Przy tej powierzchni i dobrej izolacji moc ogrzewania powinna wynosić około 3 kW, jednak uwzględniając fakt że mnóstwo ciepła ucieknie przez kabinę oraz częste wietrzenie i otwieranie drzwi, wydaje mi się że można zastosować ogrzewanie o mocy 6 - 8 kW. Może zastosować odzysk ciepła z agregatu oraz ogrzewanie elektryczne? Mamy więc pierwszą wartość - agregat o mocy 6 - 8 kW, jednofazowy podobny do tego: http://allegro.pl/agregat...1253069368.html

Milka - może ją spotkacie?
Postaw piwo autorowi tego posta

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-09-30, 13:35   

Dzięki Arku .... i mnie i Arturowi wyszło tyle samo jeśli chodzi o zapotrzebowanie energii i moc agregatu ...wszystkie znaki na niebie i na ziemi mówia że jednak 8 ..... zawsze lepiej troszkę więcej niż troszkę za mała .......

PS
Adaś no "baw" się z nami nie bądź wiśnia .... :chytry nie zmieniaj piaskownicy dziewczynki we wszystkich sa takie same ;) :bigok bo pomyśle że ten foch to z cyklami i fazami księżyca związany że tak "innym tematem" trącę ;) .....
O tym projekcie tez chciałem z Tobą pogadać przy szklaneczce .... ;) no ale cóż .... ;)

doris i archie 
zaawansowany

Twój sprzęt: Niedługo będzie stał pod domem :)
Nazwa załogi: CAYENE
Piwa: 6/5
Wysłany: 2010-09-30, 14:03   

Adi wielkie dzięki za twe zdanie proszę nie oburzaj się na mnie że pytam tak , czy tak ..
bo gdybym od razu zapytał o co chodzi to ktoś by mógł wiary nie dać o co mi chodzi ..
Roger zna sprawę od podstaw , rozmawialiśmy kilka razy o tym i cały czas na bieżąco wymieniamy się jakimiś doświadczeniami i pomysłami na zabudowę , praktycznie miałem w planach zrobić wszystko po cichu i pod koniec poinformować o wszystkim lecz napotykam na jakieś problemy i dlatego pytam tak na okrętkę co powinno być i jak to widzicie
Proszę o rady ...
Roger dużo mi pomaga i podaje pomysły np. taki układ kanap lub coś innego ..
Świstak jest dla mnie wzorem i cenne są jego uwagi ponieważ nie bał się wejść w taki temat i sam zbudował Milkę
Inni mogą nam pomóc swymi uwagami itd.
Może wykażą błędy w mym rozumowaniu i projekcie , może przekonają nas do porzucenia tego pomysłu i kupieniu oryginalnego kampera , lecz nie chcę się poddać na samym początku tego projektu ...

Drodzy państwo proszę żadnej agresji i żadnych zbędnych nerwów ... i tak długo nosiłem się z napisaniem tego postu proszę o pomoc , a nie o kłótnie między nami ... :)

POZDRAWIAM WAS WSZYSTKICH :)

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2010-09-30, 14:07   

Eeee tam Adi foch to foch :)

Ja się nie wypowiadam bo nie mam doświadczenia :)

mogę sobie jedynie wyobrazić autko o dużych gabarytach i patentach pozwalających przeżyć bez większych problemów przez kilka dni 5 może 10, ale potem jak wiadomo trzeba trochę się po-serwisować i największy problem to "kot" bo zrzut 200l to już ciekawa operacja :mrgreen:

Mnie się bardzo spodobała opcja koniowozu-kampera :diabelski_usmiech - ale to już na emeryturkę jak przejdę - czyli trochę się zejdzie he he
Taki fajny duży domek ze stajnią na dwa koniki no bosko :bigok

A i jeszcze mi się marzy taki kamper napędzany silnikiem elektrycznym na baterie słoneczne - ewentualnie zasilane agregatem 6-8 kW by wystarczyło aby pomykać takim 60-70 km / h
tylko solarki by cały dach zajmowały + jeszcze mała przyczepka, ale za to koszty użytkowania były by bardzo małe he he
Ostatnio zmieniony przez pirat666 2010-09-30, 14:10, w całości zmieniany 1 raz  

doris i archie 
zaawansowany

Twój sprzęt: Niedługo będzie stał pod domem :)
Nazwa załogi: CAYENE
Piwa: 6/5
Wysłany: 2010-09-30, 14:09   

ADI
piszesz że zaczynamy od tyłu cały plan , powiem tak mamy wizję samochodu i zabudowy interesują nas rozwiązania czy na tym aucie wszystko co chcemy wejdzie itd , zadziała wszystko .... jaki agregat , klima , webasto ,kuchenka itd. czy wszystko na prąd czy mieszać gaz , prąd , baterie słoneczne , i wiele innych czy zrobić agregat i wszystko na prąd tu jest sedno - rozwiązań , jak rozwiązać webasto mokre, suche , może na diesla , a może jakiś inne źródło gaz itd .
Wiele jest pytań i mam nadzieje że ten temat rozwinę do granic lecz na pewno nie dziś , bo do pracy czas.. :)
Pozdrawiam

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-09-30, 14:10   

Mamy, Milkę. Obliczenia są szacunkowe i mają wyłącznie określić rząd wielkości. Teraz już wiemy że skoro będzie agregat 8 kW, to można:
- zastosować 2 klimatyzacje ze splitami, a wymienniki ciepła umieścić nad kabiną (jak w chłodniach) oczywiści ładnie je zabudować.
- kuchnia z elektrycznym piekarnikiem i płytą indukcyjna, a więc i zlewozmywak "cywilny" co określa pompę wody z hydroforem. Skoro mamy do dyspozycji non stop 230V (z przetwornicy lub agregatu) to zwykły cichutki maleńki hydrofor.
Itd. Itp. Póżniej podsumujemy wagę tego wszystkiego i dopasujemy podwozie, jego nośność, wymagany prześwit, utniemy gdzieś tonę czy dwie aby zejść poniżej 12 ton.... Może nawet zaprojektujemy cały gotowy kontener a podwozie wybierzemy ze względu na kolor???
Z doświadczenia wiem że dopasowywanie się do istniejących ścian to masakra. Tu brakuje centymetr, tam nie można zrobić kibla bo w ścianie idzie wzmocnienie, tu nie zawiesisz szafki bo pod spodem próżnia albo róg szyby... Zresztą, nawet aby wybrać podwozie musimy z grubsza wiedzieć co ma być w środku. Gabaryty, waga, zabezpieczenie termiczne, ilość wyjść, garaż, schody, weranda, agregat. Zbiorniki wody będą już dopasowywane do mocowania w ramie, a może lepiej będzie kupić aluminiowe zbiorniki paliwa ciężarówki i zamontować je do ramy. Tylko ten ziąb który może je skuć lodem i rozsadzić. Czyżby więc umieścić je wewnątrż??? Przynajmniej wody czystej??? Chyba o ten poziom rozważań tu chodzi. Pierwsze cenne ustalenie to to co napisałeś: zero gazu, tylko diesel i prąd.

Mówisz - najpierw auto, a ja mówię najpierw do komisu i obejrzeć 100 domków holenderskich. Może się okaże że znajdzie się wymarzony i tylko będzie trzeba zrobić jego kopię.

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-09-30, 14:17   

Znowu pisaliśmy wszyscy naraz.... Czekamy zatem na szkice... Będziemy wspólnie wciskać osprzęt i instalacje....

A tak swoją drogą Adi ma sporo racji, podziel się swoimi przemyśleniami. Nie daj nam strzelać na oślep i narażać się na pośmiewisko.... Wiem że nikt się nie będzie nabijał, ale łatwiej będzie się odnieść do zarysu....

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-09-30, 16:41   

Kto szuka ten znajdzie... Są dostępne kuchnie, co prawda jednopalnikowe, ale paliwem jest.... olej napędowy.... Płyty grzejne na ropę...... Produkowane przez Webasto....

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2356
Wysłany: 2010-09-30, 16:47   

Świstak napisał/a:
. Wiem że nikt się nie będzie nabijał

Oj, Arku, prześmiewco jeden. :wyszczerzony: Lubię Twoje żarty. :haha:

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-09-30, 16:57   

No co???

ptasznik 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: pickup
Piwa: 2/4
Wysłany: 2010-09-30, 17:26   

Świstak napisał/a:
Są dostępne kuchnie, co prawda jednopalnikowe, ale paliwem jest.... olej napędowy.... Płyty grzejne na ropę...... Produkowane przez Webasto...

Jest jeszcze fińska firma Wallas. Taką kuchenkę posiada i użytkuje WOJAK70
http://www.marco-marine.p...site_puola2.pdf

marko 
stary wyga

Twój sprzęt: . FIAT DUKATO \ ARCA
Nazwa załogi: .MAREK I GOSIA
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-09-30, 17:29   

doris :idea rozumiem że wymiana kampera na nowego jest problemem ale można załżyc wypożyczalnie kamperów i upiec dwie pieczenie na jednym grilu ps doświadczenie zdobyte przy każdym następnym kampeże będzie bezcenne :spoko

piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2010-09-30, 18:14   

Myśmy dawniej używali kocherka na benzynę ... to byłby odjazd :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2010-09-30, 18:36   

Adi coś taki dziś nie w humorze ?

Luuuuuuuz :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech :wyszczerzony:

ja się loguję do tematu i będę dzielnie śledził poczynania itp bo w głowie tez mi się kołacze WIELKI kamper :)

Odpowiedz do tematu