|
prośba o opinię,poradę |
| Autor |
Wiadomość |
Campmar
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: FENDT 510
Nazwa załogi: Campmarki
|
Wysłany: 2010-10-11, 09:36 prośba o opinię,poradę
|
|
|
Witam,
Od dwóch miesięcy szukam pierwszego kampera (dla wielu to pewnie stanowczo za krótki czas).Powtórzę moje warunki:auto 1995+,ok 50tyśPLN,silnik???.Głównie wertuję strony niemieckie,max 2 właścicieli i widzę,że póki co,to twardy orzech.
Od czasu do czasu wpadam na allegro,a tam czasami ogłoszenia,które łapią się w moje ramy.np
http://moto.allegro.pl/su...1250451422.html
http://moto.allegro.pl/ka...1254554376.html
http://moto.allegro.pl/ot...1261092905.html
Co sądzicie o tych ofertach?
Dać sobie jeszcze czas(podobno listopad i grudzień to dobre pory) i dalej szukać u zachodnich sąsiadów.Tam zadaję pytania w j.angielskim i rzadko uzyskuję odpowiedzi od właścicieli kamperów. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-10-11, 10:21
|
|
|
| Campmar napisał/a: | | max 2 właścicieli |
nie uwazasz ze moze byc ich i 5ciu... wazne..jak dbali o autko....
zacznij szukac DOBREGO CAMPERKA...a nie DOBREJ HISTORII KAMPERKA.. |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-10-11, 10:30
|
|
|
| gino napisał/a: | | Campmar napisał/a: | | max 2 właścicieli |
nie uwazasz ze moze byc ich i 5ciu... wazne..jak dbali o autko....
zacznij szukac DOBREGO CAMPERKA...a nie DOBREJ HISTORII KAMPERKA.. |
Co to znaczy? Jak sprawdzić czy dbali o auto?Wygląd wnętrza?Zapachy?A silnik?
Dla mnie to istotna sprawa,jak daleko dojadę.
W kupowaniu kampera mam zerowe doświadczenie i bardzo małe pojęcie. |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-10-11, 10:51
|
|
|
| Campmar napisał/a: | Co to znaczy? Jak sprawdzić czy dbali o auto?Wygląd wnętrza?Zapachy?A silnik?
Upssss no OK po kolei :
1. Dokładnie sprawdzic ....wszystko
2. Skoro kupujesz z '95 to nigdy nie wiesz gdzie dojedziesz - jak kupujesz nowego tez jest to wielka zagadka bo czasem bliżej niż "dziadkiem" ...
3. Wiec zdecydowanie bierz ze sobą kogoś kto ma większe doświadczenie, najlepiej mechanika który ma albo naprawia takie samochody bo o ile mechanika taka jak dostawczaku o tyle sprawdzanie części mieszkalnej , szczelności i prawidłowego działania wyposażenia nie jest to juz takie proste i nie każdy wie jak to ugryźć ..... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-10-11, 12:43
|
|
|
| roger napisał/a: | | Campmar napisał/a: | Co to znaczy? Jak sprawdzić czy dbali o auto?Wygląd wnętrza?Zapachy?A silnik?
Upssss no OK po kolei :
1. Dokładnie sprawdzic ....wszystko
2. Skoro kupujesz z '95 to nigdy nie wiesz gdzie dojedziesz - jak kupujesz nowego tez jest to wielka zagadka bo czasem bliżej niż "dziadkiem" ...
3. Wiec zdecydowanie bierz ze sobą kogoś kto ma większe doświadczenie, najlepiej mechanika który ma albo naprawia takie samochody bo o ile mechanika taka jak dostawczaku o tyle sprawdzanie części mieszkalnej , szczelności i prawidłowego działania wyposażenia nie jest to juz takie proste i nie każdy wie jak to ugryźć ..... |
Z mechanikiem będzie trudna sprawa (wyjazd na rynek niemiecki).Muszę się zdać na własną intuicję i pewnie trochę szczęścia. |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-10-11, 12:48
|
|
|
| KOGUT napisał/a: | ilość właścicieli (rynek niemiecki w przypadku kamperów) ma się nijak do stanu wnętrza ... po jednym często jest rzeźnia w środku , widziałem też cały BRIEF zapełniony a środek był jak igiełka . Co do stanu technicznego podobnie , więc zupełnie nie zwracaj na to uwagi bo to nijaki wskaźnik jakości .... |
Czyli kasa w kieszeń,jazda od ogłoszenia do ogłoszenia i zdanie się na własną intuicję.
W Niemczech jest sporo firm specjalizujących się w sprzedaży używanych kamperów.
Ceny wyższe,ale może jakość lepsza?Chociaż widziałem sporo takich ogłoszeń w rozsądnych cenach,jednak samochody "wiszą"tam sporo tygodni.Coś w tym musi być. |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-10-11, 12:55
|
|
|
| Campmar napisał/a: | | jazda od ogłoszenia do ogłoszenia i zdanie się na własną intuicję. |
Powodzenia kolego ..... powiem tylko że albo jestes ryzykant albo desperat .....;)
Trzymam kciuki |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-10-11, 13:07
|
|
|
| roger napisał/a: | | Campmar napisał/a: | | jazda od ogłoszenia do ogłoszenia i zdanie się na własną intuicję. |
Powodzenia kolego ..... powiem tylko że albo jestes ryzykant albo desperat .....;)
Trzymam kciuki |
Stawiam na to pierwsze....ale bez żartów nie będę do Niemiec tachał obcego człowieka. |
|
|
|
 |
jury
zaawansowany

Twój sprzęt: N-126 za Lancia Ypsilon
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2009 Piwa: 3/2 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-11, 13:24
|
|
|
Sam się powoli przymierzam do campera bo to i emerytura za moment ale na oglądanie zabrałbym kogoś z dobrym nosem. Tyle było powodzi w tym roku żę czasami można znaleźć topielca dobrze podsuszonego ale to wyjdzie przy dobrym podglądzie.
Sam osobiście nie kupię bez towarzystwa kogoś kto się na tym zna żeby nie kupić czegoś co wynmaga dużego nakładu pracy zanim się wyjedzie na trase. Lepiej doświadczonemu zapacić i postawić obiad z piwkiem niż potem się motać
Nie mam garażu ani możliwości fizycznych żeby przy nim pracować a z kolei dołożyć do tego wymianę poszycia bo jedzie pieczarkarnią to mnie na to nie stać.
Campera nie kupuje się nachwilę, bo jak świadcZą o tym przypadki opisywane na tym forum sprzedaż trwa i kilka lat. |
|
 |
M-k
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: był, niema, i nie będzie
|
Wysłany: 2010-10-11, 13:38 Re: prośba o opinię,poradę
|
|
|
| Campmar napisał/a: |
Dać sobie jeszcze czas(podobno listopad i grudzień to dobre pory) i dalej szukać u zachodnich sąsiadów.Tam zadaję pytania w j.angielskim i rzadko uzyskuję odpowiedzi od właścicieli kamperów. |
Jak Cię tak pili to zerknij sobie na tego Fiata
http://wohnmobilpark.com/..._id=296&f_id=48
może Ci przypasuje, a i po angielsku też pogadasz |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-10-11, 13:58 Re: prośba o opinię,poradę
|
|
|
| Maczek napisał/a: | | Campmar napisał/a: |
Jak Cię tak pili to zerknij sobie na tego Fiata
http://wohnmobilpark.com/..._id=296&f_id=48
może Ci przypasuje, a i po angielsku też pogadasz |
Oglądałem go wcześniej (via internet oczywiście),trochę nie to (rozkład).
Na wariata nic nie chcę kupować,ale w pewnym momencie decyzję podjąć trzeba będzie. |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Gru 2008 Piwa: 3/1 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-10-11, 17:31
|
|
|
W tej cenie z tego rocznika znajdziesz spokojnie coś w niemczech w dobrym stanie. Nie wiem jaki układ wnętrza Ci odpowiada ale przejrzałem oferty na mobile.de i można coś wybrać. W przeciwieństwie do opisów naszych handlarzy zwracaj uwagę na zdanie top zustand, top gepflegt. U nich z mojego doświadczenia pokrywa się to z prawdą. Natomiast szukanie na allegro podaruj sobie wg. mnie. No chyba że faktycznie do każdego auta będziesz jechał z fachowcem bo te opisy nijak się mają do rzeczywistości. Uważam też że masz rację szukając auta które poprzednio miało najlepiej jednego, góra dwóch właścicieli. No i nie szukaj okazji cenowych. Takich nie ma. Jak ktoś dbał o kamperka i sprzedaje go w dobrym stanie będzie chciał za nie go uczciwą cenę.
|
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Wrz 2007 Piwa: 5/20 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2010-10-12, 07:57
|
|
|
| chris napisał/a: | | szukanie na allegro podaruj sobie wg. mnie. No chyba że faktycznie do każdego auta będziesz jechał z fachowcem bo te opisy nijak się mają do rzeczywistości |
Oj prawde gadacie, prawde...
... zjeździłem w ostatnim miesiącu xxxxkm po Polsce i znaleźliśmy 3szt. do przyjęcia a wszystkie z piękną cenzurką. |
_________________ Non omne licitum honestum |
|
|
|
 |
|
|