Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2014-10-16, 12:35
zaproszenie na Targi FORCAMP 23-24. X Warszawa
Autor Wiadomość
kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2010-10-27, 19:46   

Jest jeden problem - pewnie kamper w tej sytuacji nie będzie samochodem osobowym

§ 28. 1. Zwalnia się od akcyzy przywóz przez osobę fizyczną, przybywającą na terytorium kraju na pobyt stały lub powracającą z czasowego pobytu, samochodów osobowych z terytorium innego państwa członkowskiego, jeżeli łącznie są spełnione następujące warunki:
1) samochód osobowy jest przeznaczony do użytku osobistego osoby fizycznej;
2) samochód osobowy służył do użytku osobistego tej osoby w miejscu poprzedniego jej pobytu w innym państwie członkowskim przez okres co najmniej 6 miesięcy przed zmianą miejsca pobytu;
3) osoba fizyczna przedstawi właściwemu naczelnikowi urzędu celnego dowód potwierdzający spełnienie warunku, o którym mowa w pkt 2;
4) samochód osobowy nie zostanie sprzedany, wynajęty lub wypożyczony przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia jego przywozu na terytorium kraju;

rysiol 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Piwa: 83/27
Wysłany: 2010-10-27, 22:29   

Liczyłem na to, że ktoś, kto obejrzał kampera z Niewiadowa rzeczowo opisze jego dobre i złe strony. Okazało się jednak, że chyba nikt go tak naprawdę nie obejrzał i stąd takie ogólne gatki, szczerze mówiąc ośmieszające jego recenzentów. Osobiście nie byłem na targach w Warszawie, lecz byłem w Krakowie i przyznam się, że liczyłem iż będzie tam wystawiony niewiadowski kamperek. Życzliwie kibicuje wszelkim próbom stworzenia polskich kamperów. Na targach Mobilexpo sporo czasu spędziłem przy stoisku firmy z Limanowej produkującej samochody wyprawowe. Myślę, że ma ona przed sobą spore perspektywy. Z wielkim zainteresowaniem obejrzałem ekspozycję firmy Duni pod tytułem zbuduj swój samochód kempingowy. Co do samej organizacji targów to myślę, że powinny być one organizowane jako część targów turystycznych, bowiem karawaning niezaprzeczalnie jest rodzajem turystyki, a taka organizacja pozwoliłaby znaleźć coś dla siebie na targach także dla tym których strona techniczna mniej interesuje.
Postaw piwo autorowi tego posta

MariuszB 
zaawansowany

Piwa: 5/5
Wysłany: 2010-10-28, 09:24   

rysiol napisał/a:
Liczyłem na to, że ktoś, kto obejrzał kampera z Niewiadowa rzeczowo opisze jego dobre i złe strony.

Obejrzałem go dość dokładnie... i tak: Sam układ w miarę OK. Łazienka OK. Podwozie/baza- standard więc tu też OK. Wersja która była pokazana na targach była bez ogrzewania i całej instalacji gazowej- pomyłka (podobno robili go z myślą o konkretnym kliencie a ten nie chciał w aucie gazu).
Sama jakość wykonania zabudowy (pomijając, że kamper wyglądał jak chłodnia lub pojazd z "doczepioną" przyczepą kempingową) budzi wątpliwości czy to auto wytrzyma (szczególnie na PL drogach) 10 lat... a jak wiadomo kampery żyją statystycznie 2,3 X więcej. Ogólnie: cienkie ścianki z byle jakiej płyty, szafki zamykające się jak w najtańszej kuchni z supermarketu, nierówne szczeliny, listwy przy schodkach nie pasujące standardem, brak np. wałeczków wykończeniowych jak i wielu innych elementów, które tworzą miły klimat we wnętrzu. Z zewnątrz wykończenie też pozostawiało wiele do życzenia.
Od ludzi z Niewiadowa usłyszałem, że to jest prototyp a produkt finalny powinien być bardziej dopracowany... Trochę dziwne, bo na targi powinni pokazać produkt, wręcz lepszy niż ten fabryczny.

Reasumując: cena 180 tpln to ok 45 teur... a jest to cena za którą bez problemu kupimy w EU nowego kampa o podobnych rozmiarach ale zdecydowanie lepiej wykończonego. Oczywiście zaraz ktoś dopisze, że w takim przypadku dojdzie akcyza... ale to tylko wina naszych chorych przepisów :?
Tak czy owak kamper z Niewiadowa, przy tym co oferował egzemplarz targowy, powinien kosztować w PL ok 120- 130 tpln... i wtedy kto wie... :bajer
Ostatnio zmieniony przez MariuszB 2010-10-28, 09:59, w całości zmieniany 1 raz  

perfex 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Teraz: Rimor Katamarano 3
Nazwa załogi: WielkaPiątka
Wysłany: 2010-10-28, 09:59   

rysiol napisał/a:
Liczyłem na to, że ktoś, kto obejrzał kampera z Niewiadowa rzeczowo opisze jego dobre i złe strony. Okazało się jednak, że chyba nikt go tak naprawdę nie obejrzał i stąd takie ogólne gatki, szczerze mówiąc ośmieszające jego recenzentów.

I ja opisywałem wrażenia i kol. MariuszB. Liczysz że zrobiliśmy mu na targach test długodystansowy z pomiarem osiągów i centymetrów wewnątrz ? :mrgreen: Po prostu obejrzeliśmy go tak jak inne kampery tam obecne - i wrażenia są takie że Niewiadów nie robi tego tak jak robi to konkurencja czyli tak jak powinno być to zrobione. Nie wiem co w produkcji seryjnej zostanie wyeliminowane, ale sądze że niestety nie za wiele. A zresztą czy będzie produkcja seryjna ?? Kto to kupi? :bigyellow

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2010-10-28, 10:11   

MariuszB napisał/a:
Oczywiście zaraz ktoś dopisze, że w takim przypadku dojdzie akcyza... ale to tylko wina naszych chorych przepisów

Kamper z Niewiadowa powinien już mieć akcyze w cenie...

Szkoda, że importowane maja większy silnik, niż 2.0

Dziwie się, że nasi importerzy nie oferują zakupu podwozia i późniejszej jazdy do fabryki po resztę.

Tylko jest jedno pytanie, czy jest to obejście przepisow, czy nie.
Ja sadzę, że nie.
Na zabudowy nie powinno być akcyzy tylko na pojazdy.
To tak, jak gdyby kupic pick-upa i pojechac poźniej za granice po zabudowę, lub samym podwoziem po jakieś inne nadwozie, choćby zwyklą pakę.

MariuszB 
zaawansowany

Piwa: 5/5
Wysłany: 2010-10-28, 10:21   

Fux napisał/a:
MariuszB napisał/a:
Oczywiście zaraz ktoś dopisze, że w takim przypadku dojdzie akcyza... ale to tylko wina naszych chorych przepisów

Kamper z Niewiadowa powinien już mieć akcyze w cenie...

Chodziło mi o to, że cena de musi być obciążona akcyzą przy rejestracji w PL... choć i na to są sposoby przy imporcie indywidualnym o czym wiedzą także sprzedawcy womo w de ;)

A co do kampera z Niewiadowa to tutaj nie ma mowy o żadnej akcyzie.
Podwozie przyjeżdża do PL jako LKW (wolne od akcyzy) a sama zabudowa jest robiona w PL... jedyne "frycowe" to VAT ale na to siły już nie ma :bajer

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2010-10-28, 10:27   

To ja zacząłem temat (przesiedlenia) Tak jak Napisał Mirek może być problem z interpretacją Osobowy-Specjalny kempingowy ale wystąpie o interpretację.
Ostatnio jest możliwość rejestracji firmy na Słowacji wtedy nie płaci się też Vatu.
Co do kampera z Niewiadowa Myślałem że pójdą w kocepcje robienia z tworzywa całego dachu czy to alkowy czy półintegrala ale z biedy nic się nie ulepi konkretnego a klienta trzeba czymś przyciągnąć Uważam że ja poprzedniego zrobiłem lepszego od nich Ludzie za nasze podatki te zakłady jeszcze stoją mają za dużo terenu za dużo pomieszczen Ludzi i kadry Upadł Knaus a taki Niewiadów Zbrojeniówka nie pociągnie takiego molocha jestem z Radomia i Walter jest przykładem.Fabryka Broni działa na 5% majątku Waltera

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 342/86
Wysłany: 2010-10-28, 11:29   

MariuszB napisał/a:
szafki zamykające się jak w najtańszej kuchni z supermarketu,

Jeśli chodzi o szafki , to jak dla mnie najgorsze wrażenie stanowi zastosowanie prostych frontów meblowych w zabudowie określającej przez firmę z Niewiadowa jako nowoczesna i stanowiąca standardy "zachodnich producentów" .
Jak wspomniał MariuszB
MariuszB napisał/a:
jak w najtańszej kuchni z supermarketu
.

:spoko

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2010-10-28, 11:44   

koko napisał/a:
Tak jak Napisał Mirek może być problem z interpretacją Osobowy-Specjalny kempingowy ale wystąpie o interpretację.
Ostatnio jest możliwość rejestracji firmy na Słowacji wtedy nie płaci się też Vatu.

Pociągnij temat...

Odpowiedz do tematu