|
Gdzie/z jakiego samochodu siedzenia lotniczo-kapitanskie? |
| Autor |
Wiadomość |
413wdhiz
trochę już popisał
Twój sprzęt: vw t3
|
Wysłany: 2010-10-28, 18:21 Gdzie/z jakiego samochodu siedzenia lotniczo-kapitanskie?
|
|
|
Witam
bardzo misie podobaja takie siedzenia.
Gdzie ich szukac? Z jakiego samochodu pochodza? Chcialbym je zamontowac w VWT3. Byloby idealnie gdyby jeszcze rozkladaly sie prawie na plask.
pozdr
Piotr
2fe1_1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 6437 raz(y) 22,69 KB |
01bf_27.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 6437 raz(y) 51,95 KB |
1d153e9881dec237.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 100 raz(y) 219,31 KB |
|
|
|
|
 |
413wdhiz
trochę już popisał
|
Wysłany: 2010-10-28, 18:33
|
|
|
Pierwsze tak. Drugie i trzecie to chyba jednak seria, co najwyzej na nowo obszyta. Ale nie dam sobie glowy uciac.
pozdr
Piotr |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2010-10-28, 18:36
|
|
|
| Pierwsze i drugie zdjęcie prawdopodobnie van Amerykański / bardzo podobne miałem w 1 Camperku z Forda Areostara/ Trzecie zdjęcie bardzo podobne do Forda Galaxy VW Sharana. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2010-10-28, 20:40
|
|
|
Moim zdanie powinieneś rozglądać się po szrotach i innych tego typu miejscach.Generalnie proponuję Ci fotele od jakiegoś auta z za oceanu.Za kilka stówek uchodzisz.Ja zamontowałem od amerykańskiej wersji FORDA Scorpio.(zobacz sobie moje w dziale, sprzedam kampera, tam jest i mój)Praktycznie każdy fotel możesz zastosować u siebie,pamiętać należy ,że prawie zawsze są z tym związane jakieś przeróbki,mniejsze lub większe,ale to normalka.Coś tam zawsze nie pasuje(chyba że,oryginał).Są to różne problemy,ale do pokonania.Często trzeba wykorzystać stare sanki ,czy podstawy a góra nowa.Trzeba to połączyć.Sklepu nie proponuję z oczywistych względów.Powodzenia i bierz się do roboty ,bo zyskasz i na wyglądzie auta i na komforcie podróżowania. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Mr.Mclaren
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T3 Westfalia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2008 Piwa: 6/2 Skąd: Pieszyce/Fuerth
|
Wysłany: 2010-10-28, 21:20
|
|
|
Szukając foteli zwróć uwagę, aby konstrukcja ich nie była za wysoka - będzie Ci się niewygodnie wsiadać i podróżować.
Nie spotkałem się jeszcze z rozkładanymi na płasko, ale parę innych zdjęć z prac moich kolegów zamieszczam poniżej.
Opel Omega
Jeep Cheeroke
Ford Scorpio
 |
_________________ T3Forever |
|
|
|
 |
Kamil_K
trochę już popisał
Twój sprzęt: Hobby 495 Exclusive
|
Wysłany: 2010-10-29, 08:12
|
|
|
Jeśli mogę dodać dwa słowa
Osobiście polecam uniwersalne fotele Recaro ... pasują do każdego auta i można do nich dostać uniwersalne konsole do każdego auta:
http://moto.allegro.pl/me...1276304750.html
ten jest w
Recaro w zasadzie ma kilka linii takich jak
Recaro :
Trend - rózni się od style szerokością górnej części oparcia
Style - pokazany na powyższej aukcji allegro
Ergomed - w zasadzie najwyższa półka z wentylacją, grzaniem i kilkoma strefami masażu
np.
http://cgi.ebay.de/RECARO...=item19c050c3ba
U mnie w piwnicy czeka sobie spokojnie elektryczny fotelki Recaro z wentylacją i podgrzewanie na czasy kiedy będzie mnie stać na kampera
miałem go zamontowanego w poprzednim aucie i w zasadzie nie znam lepszych foteli.
Jakby ktoś z Wrocławia chciał zobaczyć to chętnie pokaże co i jak ...
Jeszcze przykład chyba najbardziej "wypasionej" wersji czyli RECARO ERGOMED DSE
http://cgi.ebay.de/Recaro...=item35ad6c692d |
|
|
|
 |
413wdhiz
trochę już popisał
|
Wysłany: 2010-10-29, 10:46
|
|
|
Adi - to nie Ty piszesz skrotami tylko ja czytam "krzywo"
Sorry - wczoraj spalem tylko 2 h a posta na Forum napisalem po podrozy Wawa-(by PKP)-Torun-(by VW LT laweta)-Wawa. Kumpel, mechanik-pasjonat VW T3, kupil sobie wlasnie lawete a ja jestem jej chwilowym wspolwlascicielem Chlopak bedzie ciagal rozne (klubowe i nieklubowe) busiska do reanimacji. Po drodze uratowalismy rozbitkow - jakiemus chlopakowi 60 km przed Wawa padlo jego Volvo. Dostal promocyjna cene "na szczecie" - 50 zl - za przywiezienie do Wawy.
Ad rem.
Teraz mam VW T3 multivana - oryginal. Fotele niestety sa bardzo pionowe - wygodne, ale siedzi sie na kole i bujanie przy prostym kregoslupie troche boli.
STRASZNIE podobaja misie fotele z mojego drugiego i trzeciego zdjecia. Sa obietnica komfortu i rozkoszy
Nie wiem tylko z jakiego samochodu pochodza. Co jakis czas widuje je na zdjeciach w roznych kamperach. Cecha charakterystyczna sa dwa podlokietniki i wysoka "lotnicza" budowa, z zaglowkiem jako czescia nieruchoma. Takich szukam.
Recaro i inne kubelkowe - tez kusza, ale brak im podlokietnikow i zastanawiam sie czy mozna sie w nich wygodnie zdrzemnac.
Co do montowania, wysokosci, przespawywania szyn itp. Nie boje sie tej zabawy bo mam pomoc Karola - kumpla od T3.
Moj poprzedni T3 przez dlugi czas byl obiektem smiechu i kpin na spotach busowych. Jego poprzedni wlasciciel wstawil jakies super wysokie fotele tnac i spawajac pol podlogi busa. Co wyzsi kierowcy musieli przechylac glowy, zeby zmiescic sie pod sufitem Przebil mnie dopiero gosc, ktory zamontowal do busa wysoki dach z... gornej polowy saaba.
pozdr
Piotr |
|
|
|
 |
artyst
trochę już popisał

|
Wysłany: 2010-10-29, 11:19
|
|
|
| 413wdhiz napisał/a: | Recaro i inne kubelkowe - tez kusza, ale brak im podlokietnikow i zastanawiam sie czy mozna sie w nich wygodnie zdrzemnac.
|
Też tak sądze. Podłokietniki myślę są podstawą w dalekim i wygodnym podróżowaniu.
Ja sie zastanawiam nad fotelem pneumatycznym (w sprinterze) tylko czy da się sensownie dodać do niego obrotnicę... ma ktoś może taki wynalazek zamontowany u siebie?
| 413wdhiz napisał/a: |
....Przebil mnie dopiero gosc, ktory zamontowal do busa wysoki dach z... gornej polowy saaba.
|
To chciałbym zobaczyć |
|
|
|
 |
małyb-c
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Mercedes 409 "kaczka" hand made
Nazwa załogi: Wechikuł Tajemnic
|
Wysłany: 2010-10-29, 13:37
|
|
|
| Obstawiam , że te z ostatniego zdjęcia (kolorowe) są firmy ISRI , bardzo dobre i niestety bardzo drogie . |
_________________ Pozdrawiam mały |
|
|
|
 |
Kamil_K
trochę już popisał
Twój sprzęt: Hobby 495 Exclusive
|
Wysłany: 2010-10-29, 14:04
|
|
|
Jako zwolennik Recaro dalej będe na nie stawiał... występują też wersje z podłokietnikami ... praktycznie do każdego modelu można mieć podłokietnik |
|
|
|
 |
Krzysztof M
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2000
|
Wysłany: 2010-10-29, 16:10
|
|
|
| Ja wymieniałem fotele w swoim kamperze w firmie we Wrocławiu. Może będą mogli pomóc. Podaje link do strony foteledobusa.bloog.pl/ |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2010-10-29, 17:35
|
|
|
| Krzysztof M napisał/a: | | Ja wymieniałem fotele w swoim kamperze w firmie we Wrocławiu. Może będą mogli pomóc. Podaje link do strony foteledobusa.bloog.pl/ |
kupowałem u nich fotele do multivana, w rozliczeniu wzięli stare, generalnie sprawiali wrażenie "kumatych" |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2010-10-29, 18:03
|
|
|
| małyb-c napisał/a: | | Obstawiam , że te z ostatniego zdjęcia (kolorowe) są firmy ISRI , bardzo dobre i niestety bardzo drogie . |
nie wiem czy to faktycznie ISRI, ale ja mam u siebie fotele z logo tej firmy. zamontował je poprzedni właściciel, bo w oryginalnych podobno nie dało się podróżować, przynajmniej jego żona nie umiała... nie wiem dokładnie jaki mam model, ale mają obrotnice (zbędna opcja dla mnie akurat), mają pneumatyczne poduszki, ale nade wszystko są cholernie wygodne. mój brat kiedyś usiadł i stwierdził, że są niebezpieczne, bo łatwo zasnąć
niestety mają też wadę: są wyższe niż standardowe i mimo, że nie uderzam się w głowę przy wsiadaniu/wysiadaniu, patrząc na wprost górną krawędź szyby mam ledwie co powyżej linii wzroku (przy wzroście 182 cm), a kierownicę prawie na kolanach mimo wszystko nie zmienię ich i polecam te lub inne dobre ergonomiczne fotele |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/470 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2010-10-30, 08:07
|
|
|
Przy montowaniu foteli z układem amortyzującym należy brać pod uwagę, że ich podstawa, w której zamontowany jest z reguły układ pneumatyczny ma ponad 15cm wysokości. Tak więc do montażu w T3, gdzie siedzenie umiejscowione jest na błotniku nie będzie się nadawało.
Jeśli ktoś chce mieć fotelik z pneumatycznym układem może pomyśleć o adaptacji siedziska z samochodu ciężarowego. Należy jednak pamiętać o dodatkowym montażu sprężarki.
Sam myślałem o montażu takiego pneumata w swoim aucie. Jednak szkoda mi schowka znajdującego się pod oryginalnym fotelem, który należałoby zdemontować przy zakładaniu nowego fotela z pneumatyczną podstawą. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 342/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-10-30, 08:56
|
|
|
Firmy produkujące dostawczaki opcjonalnie montują siedzenia z amortyzatorem pneumatycznym. Dobre rozwiązanie gdzie pojazd nie posiada sprężarki.
. | Pawcio napisał/a: | | Jeśli ktoś chce mieć fotelik z pneumatycznym układem może pomyśleć o adaptacji siedziska z samochodu ciężarowego. Należy jednak pamiętać o dodatkowym montażu sprężarki. |
Tego typu fotel zamontowany jest na poduszce powietrznej. Przy jego montażu (oprócz sprężarki) należy zamontować reduktor ciśnienia. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
|
|