Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Oznaczenie kampera taśmą konturową odblaskową ...
Autor Wiadomość
swierzak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Piwa: 9/20
Wysłany: 2010-11-01, 17:37   

Fux napisał/a:
Ta żółto czarna oznacza przeszkody NIERUCHOME, umieszczone w pasie drogowym Możesz mieć problem...

hehe no jak kamper stoi to jest nieruchomy :) chyba ze jak bede ruszal to bede zakrywal :) ( np taki patent na przycisk w kabinie , silniczek i klapke która zakrywa te odblaski podczas jazdy .... ufff drogo wyjdzie mnie taki patent ) :-P chyba lepiej odkleic ? jaki problem moge miec ? mandat ? czy tylko opierdol i zrywanie przy policji ?
Postaw piwo autorowi tego posta

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2010-11-01, 18:35   

Może byc gorzej i drożej...
Laweta, parking, te sprawy...
Może zakończyć się na kilku k€... :(

swierzak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-11-01, 18:54   

Fux napisał/a:
Może byc gorzej i drożej...
Laweta, parking, te sprawy...
Może zakończyć się na kilku k€... :(

A taka sama żółta linia bez tych ukośnych ? tak jak na fotce poniżej też nie można ?
....bo tylko zakleiłem całą taśmę żółtą takimi ukośnymi i będzie łatwo usunąć te ukośne nieodblaskowe

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2010-11-01, 19:22   

Na logikę, to z tyłu powinny być światła odblaskowe czerwone...
Żółte/pomaranczowe zostaw sobie na bok autka...

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 541/112
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-11-01, 19:51   

Mówimy o żółto-pomarańczowych czy żólto-czarnych???

Jeśli pojazd przekracza długość 8m lub dmc 12 t. musi być wyposażony w tablice czerowno-pomarańczowe ze skośnymi pasami. W przypadku zespołu pojazdów - będą to tablice prostokątne (zółte w środku z pomarańczową obwódką).
http://www.stacja.com.pl/...262/0262_10.htm
Całe rozporządzenie... http://www.stacja.com.pl/prawo/2003/0262/0262.htm

Oczywiście to tylko część przepisów, bo dochodzą jeszcze przepisy przejściowe, uzupełnienia, poprawki....

Milka - może ją spotkacie?

piotr05 
trochę już popisał

Twój sprzęt: przyczepa CARAVELAIR
Wysłany: 2010-11-01, 22:26   

pojazd przekraczajacy 8m żółta tablica z czerwona obwudka

pojazd powyrzej 12t. żółto czerwone ukosne paski (biało-czerwone)

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-11-01, 23:44   

Obawiam się że nie....

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 31 GRUDNIA 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. Nr 32 poz. 0262)

Załącznik nr 10

WARUNKI DODATKOWE DLA POJAZDU DŁUGIEGO I CIĘŻKIEGO

§ 1. Pojazd i zespół pojazdów, o których mowa w § 42 rozporządzenia, powinny być oznakowane tablicami wyróżniającymi, umieszczonymi z tyłu pojazdu prostopadle i symetrycznie do jego osi podłużnej.

§ 2. Tablice wyróżniające dla pojazdu samochodowego powinny składać się z ukośnych pasów umieszczonych pod kątem 45° ± 5° do pionu, o szerokości 100 mm ±2,5 mm, na przemian barwy żółtej, wykonanych z materiału odblaskowego, oraz barwy czerwonej, wykonanych z materiału fluorescencyjnego.

§ 3. Tablice wyróżniające dla przyczepy (naczepy) powinny mieć tło odblaskowe barwy żółtej z obrzeżem fluorescencyjnym barwy czerwonej.

§ 4. Dolne krawędzie tablic wyróżniających powinny być umieszczone nie niżej niż 250 mm, a górne - nie wyżej niż 2.100 mm od powierzchni jezdni.

§ 5. Zewnętrzne boczne krawędzie tablic wyróżniających powinny być umieszczone nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu.

§ 6. W przypadku zastosowania oznaczenia przewidzianego na rysunkach 1 i 2 przykład 4 - odległość między tablicą umieszczoną poziomo i tablicą umieszczoną pionowo nie może być mniejsza niż 200 mm i nie większa niż 300 mm.

§ 7. Wymiary oraz zasady rozmieszczania tablic wyróżniających na pojeździe określają rysunki 1 i 2.

0262_1.jpg
Plik ściągnięto 215 raz(y) 49,32 KB

0262_2.jpg
Plik ściągnięto 203 raz(y) 44,5 KB

swierzak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-11-02, 00:01   

hehe czyli jak nie ma nic o samych żółtych ukośnych w przepisach to co , mogę je mieć ?
.... no bo jak pojazd przekracza 8 ton to MUSI je mieć a jak nie przekracza to nie musi ale czy może ? :haha: skomplikowane te przepisy

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-11-02, 00:28   

Zakończmy konturówki...

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 4 maja 2009 r.
zmieniajàce rozporządzenie tegoż ministra.... (to własnie lubię) z 31.12.2002 (Dz.U. 75 poz 639 2009)
w punkcie 2b zmieniającym ustęp 3 pkt 14 mówi że dopuszczalne jest takie oznakowanie innych pojazdów nie wymienionych jako posiadające takie oznaczenie obowiązkowo, natomiast pkt 2c mówi że owej konturówki nie umieszcza się na pojazdach kategorii M1(samochody osobowe) i O1 (Przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej mniejszej od 0,75 tony). Ciężarowe i specjalne poniżej 3,5t to kategoria N1.

Zatem rozporządzenie dopuszcza stosowanie konturówki we wszystkich pojazdach za wyjątkiem pojazdów zarejestrowanych jako osobowy lub przyczepa lekka.

Co do tablic wyróżniających.... Nie znalazłem nigdzie adnotacji zabraniającej stosowania tych tablic, ale może przegapiłem..... Z drugiej jednak strony zostały przewidziane dla większych pojazdów i mogą mylic kierującego z tyłu, a tym samym stwarzać zagrożenie....

O samych żółtych ukośnych również nic nie widziałem. Jedyne co jest zabronione to oznakowania przewidziane dla pojazdów policji. Z drugiej jednak strony faktycznie same żółte będą w nocy wyglądały jak żółto-czarne i również mogą stwarzać zamieszanie (przeszkody nieruchome)

Jeśli już chcesz - zastosuj czerwone jednolite - będzie to najbardziej naturalne.

Ostatnio zmieniony przez Świstak 2010-11-02, 00:48, w całości zmieniany 1 raz  

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-11-02, 00:39   

Jeszcze jedno Świerzak, mówimy cały czas o pojazdach zarejestrowanych w RP. W Holandii mogą być inne przepisy, a Twoje auto musi spełniać tamtejsze wymagania a nie polskie.

swierzak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-11-02, 01:04   

Świstak napisał/a:
Jeszcze jedno Świerzak, mówimy cały czas o pojazdach zarejestrowanych w RP. W Holandii mogą być inne przepisy, a Twoje auto musi spełniać tamtejsze wymagania a nie polskie.

Czy to Polska czy Holandia to jednak jest to Unia Europejska :) a przepisy są chyba zgodne w obu krajach z regulacjami ECE 48

Bo jak to sobie wyobrażasz że gdyby były inne przepisy dotyczące instalacji urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej na pojazdach silnikowych w każdym kraju to musiał byś zrywać lub naklejać inne takie oznakowanie po przekroczeniu granicy państwa ?

Ale ciekawostką jest że tylni kontur w niektórych krajach może być żółty a w innych tylko czerwony .Oczywiście pewnie chodzi o zarejestrowanie pojazdu w takim kraju z takim kolorem jaki jest przewidziany w przepisach :bajer ( przejście badań technicznych itp ) , a samochód zarejestrowany w innym kraju i posiadający inny kolor tylnego konturu który wjedzie na teren kraju w którym ten kolor ma być inny pewnie nie będzie niepokojony przez lokalnych stróżów prawa lub ewentualną inspekcje transportu drogowego . Tak mi się wydaje

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2010-11-02, 02:26   

To ja się wypowiem bardzo autorytatywnie i fachowo. Też mi chodził taki pomysł po głowie i skoro się na tym nie znam to nie próbuję. Jednak zawsze można się okleić i jechać na przegląd. Jak dopuszczą do ruchu to olewać kontrole. Mnie się przypomina zakazane trzecie światło stop, a dziś to normalka. Przepisy to jedno, a rozsądne nowości nie ujęte w przepisach to drugie. :spoko

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2010-11-02, 09:03   

ja sobie chyba z tyłu nakleję taki duży odblaskowy znak ograniczenia prędkości do 70 km/h hi hi

i tekst "SZYBCIEJ NIE DAM RADY"
:haha: :haha: :haha:

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2010-11-02, 12:21   

maciejhonorata napisał/a:
4. Organ rejestrujący pojazd może ustalić dla indywidualnego pojazdu dopuszczalną
prędkość niższą niż określona w art. 20, jeżeli jest to uzasadnione konstrukcją
lub stanem technicznym pojazdu. Ograniczenie prędkości należy uwidocznić na
znaku umieszczonym z tyłu pojazdu."

czyli muszę taki wyświetlacz "duży" z aktualną prędkością jaką się poruszam :)
czy to też zabronione ? :szeroki_usmiech

Odpowiedz do tematu