Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Radiowy Internet - samodzielne wykonanie anteny
Autor Wiadomość
maniek68 
trochę już popisał

Twój sprzęt: PEUGEOT J5 90r 2.5D
Piwa: 2/1
Wysłany: 2010-11-05, 12:06   Radiowy Internet - samodzielne wykonanie anteny

Projekt zawiera dokładny opis i charakterystykę tej technologii.
Należy krok po kroku stosować się do zapisanej instrukcji.
Budowa i konstrukcja anteny jest prosta aczkolwiek wymaga wielkiej staranności i dokładności. Zwracaj szczególną uwagę na wymiary i kolej rzeczy.
Jak kogoś zaineresuje temat,to proszę sie zgłosić i wyśle na PW.

cb98bad2c89a34693090b09fee0d9c6e.jpg
Plik ściągnięto 4777 raz(y) 32,72 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

maniek68 
trochę już popisał

Wysłany: 2010-11-05, 12:21   

To jest WiFi namierza kazdy ruter w odleglości do 14 km
Jeśli sieć jest otwarta to korzystasz za darmo.System jest sprawdzony i zatwierdzony w Stanach Zjednoczonych opracowany przez elektronika wysokiej klasy inżyniera Trevora Marshalla.
Autor za osiągnięcia w tej dziedzinie otrzymał prestiżową nagrodę.

maniek68 
trochę już popisał

Wysłany: 2010-11-05, 12:41   

Musisz mieć kartę bezprzewodową „Wireles 2,4 G H z”
Częstotliwości = 2,4 G H z i Mocy = +10 –12 d B m

Może być cos takiego;http://allegro.pl/theta-100mw-rp-sma-5dbi-backtrack-aircrack-i1295191697.html

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 488/102
Wysłany: 2010-11-05, 14:14   

To co zamieściłeś to typowy dipol o dość szerokim kącie. Bardzo podobną konstrukcję ma większość anten panelowych stosowanch w wifi. Jeśli rzeczywiście chcesz na wakacjach spędzić trochę czasu na polowanie na sygnały wifi, zaopatrz się w antenę kierunkową typu yagi. Koszt gotowej fabrycznej to kilkanaście - kilkadziesiąt złotych. Anteny Yagi mają kąt promieniowania o rząd wielkości mniejszy niż anteny panelowe. (laptop - 360, panel - 90, Yagi 10 - 30). Pamiętaj też że większość ceny takiej anteny stanowią koszta kabla i wtyczek, a im dłuższy kabel tym większe straty.

Jest jeszcze jedna rzecz o której warto wspomnieć. Sieci otwartych jest coraz mniej, większość AP dostarczanych klientowi jest już niestety skonfigurowana i to w we właściwy sposób czyli z włączonymi ograniczeniami i szyfrowaniem. Nie jest to przeszkoda nie do przejścia - jest sporo aplikacji potrafiących sobie poradzić z tym problemem (najwięcej pracuje pod linuksami), ale warto o tym pamiętać wybierając zewnętrzną kartę wifi.

Tematu łamania zabezpieczeń nie będę dalej rozwijał, bo to nie to forum, ale antenkę panelową faktycznie można w kamperku zamontować.

Milka - może ją spotkacie?

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-11-05, 17:40   

Tadziu dookólnych nie polecam ...jeśli ma ładnie zbierać i mieć dobry zasięg to tylko "kierunkowa rura" typy yaga np taka:
http://allegro.pl/antena-...1301341683.html

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-11-05, 17:45   

Kręcić nie będziesz musiał ale promień zbierania sygnału nieporównywalnie mniejszy od kierunkowych ..... ;)

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2010-11-05, 23:34   

Jeśli chodzi o ruter - nie ma takiej potrzeby. W nowszych windowskach jest opcja udostępniania połączenia internetowego. Tak więc można wykorzystać właśnie ten programowy router i wbudowaną w laptopa kartę wlan (aktywne musi być połączenie z innej karty sieciowej, przykładowo z tej która jest podłączona do Yagi). Działa bardzo dobrze, w Grudziądzu mieliśmy połączenie między kamperami..... Internet z karty dostępny był w promieniu kilku metrów od Milki ;)

Co do anteny którą przedstawiłeś to właśnie Yaga. Kąt promieniowania, a co za tym idzie - zysk energetyczny zależy w znacznej mierze od długości takiej anteny (konkretnie ilości elementów kierunkowych). Pamiętaj jednak że im mniejszy kąt tym większy zysk (czułość) ale trudniej trafić w źródło sygnału! Można to najogólniej przyrównać do lunety..... Im większy zoom tym lepszy widok, ale trudniej trafić :diabelski_usmiech Antena panelowa z kolei widzi mniej więcej tyle ile trzeźwy kamperowiec bez ruszania głową.... Dookólna - jeślo już szukać porównań - jest jak teściowa... Widzi wszystko dookoła, ale najczęściej są to śmieci, zakłócenia i wady...

Ja wybrałbym dobrą panelówkę z możliwie krótkim kablem i przymocował ją do masztu anteny telewizyjnej. Łatwo kręcić bez włażenia na dach....

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2010-11-06, 09:13   

Wtedy trzeba mieć dwa Acces Pointy, jeden jako klient (odbierający daleki internet), a drugi jako AP (lokalna stacja nadajnikowa). Większość AP można uruchomić w trybie Repeater (wzmacniacz, przekaźnik) ale wtedy ta sama antena wysyła sgnały w kierunku nadajnika źródłowego i robi się bałagan w eterze.... Nie daj się nabrać na dwie anteny wystające z obudowy, w 99% przypadków w środku jest tylko jedno urządzenie a anteny są spięte równolegle!!! Jeśli chcesz to zrobić dobrze - użyj dwóch niezależnych AP. Łącznie będzie to wydatek rzędu 100 - 150 złotych. Możesz rozważyć zakup antenki o mocowaniu podobnym do tej: http://allegro.pl/antena-...1304279998.html antena to około 50 złotych. ŁĄcznie cała inwestycja 150 - 200 złotych i masz w kamperku odległy internet. Ma to jednak pewne wady.... Wszyscy będą stawać blisko Ciebie bo Twój kamper będzie "emanował" darmowym internetem....

maniek68 
trochę już popisał

Wysłany: 2010-11-06, 09:33   

Sa dostępne karty WiFi z wyjściem na antene a z wejściem na USB

i po sprawie ,podpinasz antenke zewnętrznąhttp://allegro.pl/karta-w...1293060179.html

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2010-11-06, 09:38   

Ted69 napisał/a:
Ten link do Allegro jaki podales to sama antena - bez "radia".
Dokładnie tak. Radio czyli acces point w trybie klient zamontujesz wewnątrz kamperka. A urządzenia tego masz już sygnał w kabelku (typowej skrętce a nie USB) i możesz podłączyć do laptopa przez kartę LAN. Aby inni pocketowcy mieli dostęp razem z Tobą i do tego bezprzewodowy, trzeba kabelek podpiąć nie do laptopa, lecz do drugiego acces pointa pracującego w trybie AP. Wtedy wszyscy będziecie mieć dostęp równocześnie i do tego bezprzewodowy...

Przy wybieraniu acces pointów zwróć uwagę na napięcie zasilania i wybierz te zasilane bezpośrednio z 12V

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2010-11-08, 12:00   

A tak na marginesie - Packet radio to sieci amatorskie. Aby z nich korzystać trzeba mieć licencję krótkofalarską. Przy łącznościach używa się swojego znaku (u nas zasadniczo to zanki SP..... lub SQ.....). Sieci te są obecnie używane marginalnie i wyłącznie przez amatorów w najtrudniejszych warunkach do dość specyficznych zastosowań. Stworzenie i popularyzacja tego typu transmiji (protokół AX25) przyczyniły się znacznie do rozwoju innych sieci pakietowej wymiany danych.
Potwierdza to że amatorzy i pasjonaci są niezbędnym elementem rozwoju techniki. Działają irracjonalnie, pod wiatr i za darmo..... Prawie każde hobby to zaraza, ale pcha ludzkość do przodu!!!

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2343
Wysłany: 2010-11-08, 12:29   

Świstak napisał/a:
. Prawie każde hobby to zaraza

Oj tak, tak! :ok

Świstak napisał/a:
ale pcha ludzkość do przodu!!!

Bywa tak, bywa siak, tak jak z hobby - dla jednych autentyczna pasja, dla innych szpan albo biznes, a dla jeszcze innych buznes. :haha:

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 280/1357
Wysłany: 2010-11-08, 12:36   

a jeszcze dla innych normalne zakrecenie :diabelski_usmiech

Tadeusz
Byle do przodu

AUTOJUR 
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Piwa: 9/1
Wysłany: 2010-11-11, 20:12   

Jak wzmocnić sygnał domowej sieci bezprzewodowej :?: Mam słaby sygnał w części budynku. :gwm

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-11-11, 20:47   

Zmienić położenie AP .....albo dołozyć pośredni ....

Odpowiedz do tematu