|
Czy dobrze przemyślałem typ zabudowy? |
| Autor |
Wiadomość |
Majek
początkujący forumowicz optymista
Twój sprzęt: Benimar 440UP
Nazwa załogi: SMOOth
|
Wysłany: 2010-11-15, 19:54 Czy dobrze przemyślałem typ zabudowy?
|
|
|
Przemyślałem sprawę zabudowy i jestem zainteresowany alkową (mojej żonie nie podoba się integral) długości około 6-6,5m. Do rozważań przyjąłem dwa rodzaje zabudowy:
1. podwójne łóżko z tyłu
2. łóżka piętrowe z tyłu lub z boku
Co będzie wygodniejsze dla dzieci?
Może uzasadnię dlaczego wybrałem taki układ. Argumentacja jest banalna (lenistwo). Po wypożyczeniu w tym roku przyczepy stwierdziliśmy, że nie chcemy codziennie rozkładać i składać stolika do spania tylko mieć dwa łóżka i stolik rozłożony na stałe.
Jeśli chodzi o pozostałe moje wymagania to mam tylko takie, aby prysznic był oddzielony od WC i umywalki. Moja żona upiera się, że w samochodzie musi być klima i tu dochodzimy do sedna sprawy. KASA. Jako, że pierwszy kamper nie jest tym ostatecznym chcę kupić coś w granicach 25-35 tys. złotych a przeglądając ogłoszenia ciężko znaleźć coś z początku lat 90-tych z klimatyzacją.
Czy ktoś mógłby polecić coś z Allegro lub innych ogłoszeń w takiej konfiguracji?
Liczę na pomoc i dyskusję. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2010-11-15, 20:07
|
|
|
od razu Ci powiem, że w cenie którą jesteś gotów zapłacić ciężko Ci będzie znaleźć auto o parametach, które wymieniłeś i jeszcze w dobrym stanie.
klimatyzacja w tych rocznikach to rzadka jeszcze sprawa i zacznij od przekonywania żony, że kamper klimatyzacji mieć nie musi, a najważniejszy jest układ wnętrza, który rodzinie musi odpowiadać i jego stan techniczny!!!
powodzenia w szukaniu |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2010-11-15, 20:12
|
|
|
| Majek napisał/a: | | Co będzie wygodniejsze dla dzieci? |
Moje chłopaki lubią w trasie poleżeć na naszych łóżkach (śpią w alkowie), bo dłuższa trasa na siedząco ich męczy. My z tyłu mamy właśnie dwa podwójne łóżka.
Dlatego ja jeśli miałabym doradzać to opcja 1.
Jeżeli wybierzecie opcję 2, to lepsze jest rozwiązanie łóżek piętrowych na tylnej ścianie kamperka, bo te wzdłuż, go mocno zawężają.
Ale to moje zdanie i może się mylę.
| Majek napisał/a: | | Moja żona upiera się, że w samochodzie musi być klima |
Czy Twojej żonie chodzi o klimę w samochodzie podczas podróży, czy o całego klimatyzowanego kampera?
Ta druga opcja jest pożyteczna tylko przy staniu na kempingach i podłączeniu do prądu.
My takowej nie potrzebujemy, bo stając na dziko i tak nie pociągnie.
Niestety z wyborem kamperka nie pomogę, ale pewnie koledzy pomogą. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2010-11-15, 20:15
|
|
|
Nie napisałeś jakie masz dzieci(wiek i płeć)
Jeśli mogą spać razem, to dobry jest układ -dzieci na alkowie, Wy na podwójnym łózku z tyłu.Dzieci przeważnie wolą alkowę od łóżka piętrowego.
Natomiast jeśli dzieci na łóżku piętrowym dla Ciebie niestety zostaje alkowa.Napisałem "niestety"gdyż ja osobiście nie lubię spać na grzędzie. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Majek
|
Wysłany: 2010-11-15, 20:22
|
|
|
| affa napisał/a: | od razu Ci powiem, że w cenie którą jesteś gotów zapłacić ciężko Ci będzie znaleźć auto o parametach, które wymieniłeś i jeszcze w dobrym stanie.
klimatyzacja w tych rocznikach to rzadka jeszcze sprawa i zacznij od przekonywania żony, że kamper klimatyzacji mieć nie musi, a najważniejszy jest układ wnętrza, który rodzinie musi odpowiadać i jego stan techniczny!!!
powodzenia w szukaniu |
Właśnie, czy rzeczywiście w kamperze tak samo potrzebna jest klima jak w zwykłej osobówce. Może kamper mniej się nagrzewa a prędkości kamperowe pozwalają jeździć z uchylonymi oknami. Kto ma porówanie z klima i bez niech się wypowie. |
|
|
|
 |
mondeo
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: adria coral sport
|
Wysłany: 2010-11-15, 20:24
|
|
|
Może to dziwnie zabrzmi ale ja bym wybrał wariant
nr 3 -coś w dobrym stanie ,żeby nie śmierdział i nie był mocno walony .
Jak znajdziesz rozdzynek będziesz wiedział ze to to . |
|
|
|
 |
Majek
|
Wysłany: 2010-11-15, 20:30
|
|
|
| KOCZORKA napisał/a: | | Majek napisał/a: | | Co będzie wygodniejsze dla dzieci? |
Moje chłopaki lubią w trasie poleżeć na naszych łóżkach (śpią w alkowie), bo dłuższa trasa na siedząco ich męczy. My z tyłu mamy właśnie dwa podwójne łóżka.
Dlatego ja jeśli miałabym doradzać to opcja 1.
Jeżeli wybierzecie opcję 2, to lepsze jest rozwiązanie łóżek piętrowych na tylnej ścianie kamperka, bo te wzdłuż, go mocno zawężają.
Ale to moje zdanie i może się mylę.
| Majek napisał/a: | | Moja żona upiera się, że w samochodzie musi być klima |
Czy Twojej żonie chodzi o klimę w samochodzie podczas podróży, czy o całego klimatyzowanego kampera?
|
Dwa podwójne łóżka czy jedno podwójne lub dwa pojedyńcze?
Mnie bardziej pasuje opcja podwójne z tyłu bo na takim łózku dzieci mogą sie pobawić podczas złej pogody.
Jęśli chodzi o klimę to tylko taka w samochodzie na czas podróży bo nikt nie będzie siadział w samochodzie na postoju w czasie upałów. |
|
|
|
 |
Majek
|
Wysłany: 2010-11-15, 20:46
|
|
|
| mondeo napisał/a: | Może to dziwnie zabrzmi ale ja bym wybrał wariant
nr 3 -coś w dobrym stanie ,żeby nie śmierdział i nie był mocno walony .
Jak znajdziesz rozdzynek będziesz wiedział ze to to . |
Czy Ty w ten sposób wybierałeś swojego? Nieważne jaki układ, byle nie śmierdzący i nie walony.
Przecież to oczywiste, że nie chcę kupować kampera śmierdzącego i powypadkowego. |
|
|
|
 |
Majek
|
Wysłany: 2010-11-15, 20:49
|
|
|
| kimtop napisał/a: | Nie napisałeś jakie masz dzieci(wiek i płeć)
Jeśli mogą spać razem, to dobry jest układ -dzieci na alkowie, Wy na podwójnym łózku z tyłu.Dzieci przeważnie wolą alkowę od łóżka piętrowego.
Natomiast jeśli dzieci na łóżku piętrowym dla Ciebie niestety zostaje alkowa.Napisałem "niestety"gdyż ja osobiście nie lubię spać na grzędzie. |
Napisałem w dziale powitalnym o wieku (13 i 3) a płeć to dziewczyny.
Mógłbyś napisać dlaczego nie lubisz spać w alkowie? |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-11-15, 20:56
|
|
|
Bo nie zawsze tam jest w stanie wejść .... na siusiu też trzeba się gramolić że o innych przyjemnościach ograniczonych sufitem nie wspomnę .....
My też nie lubimy tam sypiać.... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
Majek
|
Wysłany: 2010-11-15, 21:00
|
|
|
| roger napisał/a: | że o innych przyjemnościach ograniczonych sufitem nie wspomnę .....
|
tak właśnie myślałem, ale nie miałem okazji wypróbować a z siku potrafię jescze wytrzymać do rana
Czekam jeszcze na odpowiedź Kimtopa i innych również. |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-11-15, 21:05
|
|
|
| Majek napisał/a: | | a z siku potrafię jescze wytrzymać do rana |
Powodzenia życzę na zlocie po XXXX piwach ....
PS
Poza tym alkowa jest przeważnie zagracona stolikami krzesełkami .... choć to nie reguła |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
mondeo
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: adria coral sport
|
Wysłany: 2010-11-15, 21:27
|
|
|
Podałeś 3 układy ,ja nie nastawiałbym się na jeden ,wybrałbym to co będzie w dobrym stanie .Kampery to nie osobówki ,nie ma dużego wyboru .
Tak naprawdę to nie wiemy czy twoje córki będą chciały spać razem ? ty też tego nie wiesz ,w tym roku chcą w przyszłym nie .
Real pokaze ci o co mi chodzi ,pojedzisz ,poszukasz i zobaczysz jaki to miód |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2010-11-15, 21:29
|
|
|
W alkowie śpi się blisko sufitu co niektórym przeszkadza (ja osobiście nie mam takich problemów)
Do łóżka nie wchodzi się po drabinie(schodzenie po ciemku do łazienki ,szczególnie na zlotach, może obudzić wszystkich)
Do łóżka wchodzę i wychodzę z niego "bezkolizyjnie"
No i sprawa bardzo ważna.W łóżku mam pożądny jednolity materac,,który leży na sprężystym stelażu. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2010-11-15, 22:17
|
|
|
| Majek napisał/a: | Dwa podwójne łóżka czy jedno podwójne lub dwa pojedyńcze?
|
Ups, troszkę źle napisałam - mam 2 pojedyncze z tyłu łóżka, a pomiędzy nimi coś w rodzaju stolika żeby kawki się w łóżku napić.
| Majek napisał/a: | | Mnie bardziej pasuje opcja podwójne z tyłu bo na takim łózku dzieci mogą sie pobawić podczas złej pogody |
Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego poszukuj tego co Wam najbardziej pasuje.
Moje chłopaki lubią zajmować stół - rysowanie, różne gry itp.
Śpią w alkowie, bo tam im się podoba, a my mamy w razie niepogody wygodne łóżka z tyłu, żeby np. książkę poczytać i moją ubóstwianą kawę wypić.
| roger napisał/a: | | Poza tym alkowa jest przeważnie zagracona stolikami krzesełkami .... |
Żeby alkowa była niezagracona warto kampera kupić z bagażnikiem, który na 4 osoby jest bardzo pożądany. Klamotów do podróży kobietki lubią dużo zabierać.
Co do spania w alkowie, to są osoby na forum, co tam sypiają i sobie bardzo chwalą. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
|
|