|
Czy dobrze przemyślałem typ zabudowy? |
| Autor |
Wiadomość |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2010-11-20, 09:06
|
|
|
O widzisz.
Może ktos sie wypowie, dokąd "siega" klima samochodowa w czasie jazdy?
Kierownik i pasażer na pewno; co dalej z tymi, którzy siedzą za tymi pierwszymi?
w innym watku z kolei ktos pisał, że pojechali całorocznym pakietem na narty i ogrzewanie nie dawalo rady do części kierowcy i pasażera, skąd wiało chlodem? |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2010-11-20, 10:51
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | | Więc bardziej potrzebna jest stacjonarna plus przetwornica , samochodowa nie schłodzi całej zabudowy. |
Stacjonarna w czasie jazdy to nieporozumienie.
Pobiera tyle prądu,że w krótkim czasie może rozładować akumulator pokładowy.
Natomiast u mnie klima silnikowa bardzo ładnie schładza cały samochód (7 metrów dł.).Jeżdziłem po Turcji w temperaturach dochodzących do 40 st. i było ok.Nie zapominajmy,że klima osusza powietrze ,co jest również bardzo ważne.
Mimo wszystko uważam,że jeśli nie jedzie się na południe Europy można się obyć bez klimatyzacji. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Majek
początkujący forumowicz optymista
Twój sprzęt: Benimar 440UP
Nazwa załogi: SMOOth
|
Wysłany: 2010-11-20, 11:12
|
|
|
właśnie o takie różne spostrzeżenia mi chodziło
dzięki Andrzej 73 i kimtop
W takim wypadku na południe Europy będę jeździł w drugiej połowie września lub w październiku |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 342/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-11-20, 12:00
|
|
|
| A jak podłączyć przetwornice klimy do aku samochodowego nie lepiej zdałoby to egzamin?. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-11-20, 12:19
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | | A jak podłączyć przetwornice klimy do aku samochodowego nie lepiej zdałoby to egzamin?. |
To rozwiązanie jest pozbawione sensu ze względu na duży pobór mocy klimatyzacji.
Bilans mocy samochodu obliczony jest tak, że suma mocy odbiorników winna być niższa od mocy alternatora. Daje to gwarancję utrzymania pełnej pojemności akumulatora. W kamperach ta nadwyżka jest nawet większa, co pozwala utrzymać stan pełnego naładowania baterii rozruchowej i pokładowej, a ponadto zasiląć w czasie jazdy lodówkę o mocy 130 W. Podłączenie klimy o mocy 2kW jest gwarancją rozładowania akumulatora w bardzo krótkim czasie. A. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Tadeusz 2010-11-20, 13:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2010-11-20, 12:21
|
|
|
Nie wiem.
Przetwornicę mam podłączoną do aku.pokładowego.
Klima w czasie jazdy pobiera tyle prądu,że alternator nie wyrabia i prąd idzie równiez z akumulatora. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2010-11-20, 13:24
|
|
|
Wyżej było o bilansie energetycznym to wszystko.
Można poskładać z innych klocków, mocniejszy alternator, grubsze kable, czy w końcu generator - wszystko można. Można z klimą silnikową też, tylko ze ona zamiast 1.5kW daje 3,5kW a nawet więcej. |
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2010-11-20, 13:44
|
|
|
Dlatego , jakiś czas temu przestałem myśleć o montażu klimy w części mieszkalnej, którą będę używał w czasie jazdy. Klima w zabudowie spełnia się w momencie podłączenia jej do sieci 230v, ale to już
|
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2010-11-20, 13:56
|
|
|
Pare dni temu rozmawiałem z gostkiem, który zaklada klimy do domów.
Sa juz takie z miękkim startem, kolo 3kpln, i moc ich wynosi koło 700-1000W |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-11-20, 13:56
|
|
|
Słusznie, Andrzeju, rezygnujesz z klimy dodatkowej, która pracowałaby w czasie jazdy chłodząc częśc mieszkalną. Ta, która występuje w podanym linku jest w gruncie rzeczy typową klimą małej mocy zasilaną prądem przemiennym 230V. Wbudowana w nią przetwornica i zastosowana automatyka pozwala przejść na zasilanie 12V w trybie raczej awaryjnym, tzn krótkotrwałym.
Pamiętać należy także o tym, że przetwornice dają dodatkowe straty energii spowodowane ich grzaniem i koniecznością chłodzenia. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2010-11-20, 14:12
|
|
|
Tadziu , tak się zastanawiam , że pisze żeby pisać . Temat przerabiałem już dość dawno i nic nowego nie wymyślono. W temat wkręcił mnie Fux ..... no ale teraz koniec , niech się wypowiedzą inni.
|
|
|
|
 |
tomiy
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-11-21, 11:22
|
|
|
| Z klimatyzacja jest super ale i bez niej si da. W swoim sprzecie mam klimatyzacje i do tej pory myslalem ze bez niej sie da jechac w 40 stopniowym upale. Ale z tego poglady wybawila mnie wizyta w Egipcie. Moze tam inne, bardziej suche powietrze jest, ale nie medczyla mnie jazda taksowkami z otwartymiu oknami, wrecz ped powietrza fajnie "schladzal". W Polsce jest troche inne powietrze nawet latem i tu mnie drazni otwarte okno w trakcie jazdy |
|
|
|
 |
|
|