Jakie podwozie na lajtową wyprawówkę? |
Autor |
Wiadomość |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2010-11-23, 10:17 Jakie podwozie na lajtową wyprawówkę?
|
|
|
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł skonstruowania sobie lekkiego samochodu wyprawowego (chyba dobry termin?). Lekkiego w sensie i masy, i lekkich warunków w jakie się ma na początek wybierać.
Budżet na początek planuję w okolicach 15kzł. W tym chciałbym się zmieścić z samochodem (~10kzł) i podstawową zabudową (~5kzł). Co do zabudowy, to pozwolę sobie osobny temat zrobić, tutaj chciałbym zająć się przede wszystkim wyborem podwozia.
Samochód chciałbym mały na zewnątrz, a duży w środku. Kluczowa oczywiście przede wszystkim wysokość (podnoszony dach?). Fajnie, jakby nie przekraczał 5m długości, miał możliwość zamocowania obracanych przednich foteli, był stosunkowo wysoko zawieszony i miał napęd na cztery koła. W środku wystarczy mi chyba 140x250 podłogi do wykorzystania, choć oczywiście - im więcej tym lepiej.
A, musi być rejestrowany na minimum 5 osób, więc pewnie karoseria minibusowa (z płytą podłogową przystosowaną do mocowania foteli).
Na początek wytypowałem Mitsubishi L300, L400 oraz VW T3 i T4. Patrząc po cenach i wymiarach wewnętrznych/zewnętrznych, to chyba najlepszym wyborem byłoby L300 (LWB, 4WD). Poradzicie może jeszcze jakichś innych kandydatów na przeróbkę? |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 326/84 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-11-23, 10:49
|
|
|
Myślę, że z tym L300 4WD idziesz w dobrym kierunku. Samochody niezawodne i mocne!! |
|
 |
koder

|
Wysłany: 2010-11-23, 12:24
|
|
|
A ma może takiego ktoś z forumowiczów? Bo pewnych informacji nie mogę w żaden sposób wygooglać (ani tym bardziej znaleźć takiego do obejrzenia na żywo gdzieś w okolicy), a wydają się dość istotne przy planowaniu zabudowy. |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2010-11-23, 13:21
|
|
|
koder, Jak się wyrobisz w tym budżecie ze wszystkim to będziesz mistrzem świata
Pomysł bardzo fajny ale myślę, ze budżet 2-3 krotnie za mały - ale kto wie, kto wie ? |
_________________  |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2010-11-23, 13:36
|
|
|
Masz na myśli część na samochód, czy na zabudowę? Z samochodem powinienem się wyrobić - jest kilka miejsc do kompromisu (np. stan tapicerki czy foteli mnie praktycznie wcale nie interesuje), więc liczę, że się zmieszczę. Co do zabudowy, to ta: http://abusforus.blogspot.com/ kosztowała ich ~200 funtów, więc się w budżecie mieści :-). |
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2010-11-23, 14:17
|
|
|
Mam na myśli to iż każdy taki projekt przekracza założony budżet i to znacznie
chyba, że już to kiedyś robiłeś i potrafisz faktycznie obliczyć ile to będzie kosztowało. |
_________________  |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2010-11-23, 14:41
|
|
|
Doświadczenie? Skąd. Raczej mam zamiar się kurczowo trzymać budżetu. A konkretniej, to żona będzie pilnować, żebym za dużo nie wydał :-) |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1299 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-11-23, 14:57
|
|
|
to masz jak w banku ze moze zabraknac kasy |
|
|
|
 |
WOJAK70
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: IVECO 4X4
|
Wysłany: 2010-11-23, 17:34
|
|
|
Witaj
Polecam Iveco 4x4.
podstawe można kupić za niezłą kase. |
|
|
|
 |
dailyp
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: iveco w budowie
|
Wysłany: 2010-11-23, 17:52
|
|
|
Nie mam tutaj (na forum) długiego stażu ale pojazdem wyprawowym poruszam się kilka lat.
Jeśli myślisz o samochodzie na wyjazdy lokalne to uda Ci się go wybacz za wyrażenie "pokleić" - co nie przeszkadza w urzytkowaniu.
Tak jak napisał już jeden z kolegów na pewny samochód wyprawowy potrzebujesz 2-3 razy większego budżetu.
Na początek naprawdę warto obejrzeć kilka konstrukcji i wiedzieć czego się od pojazdu oczekuje.
Detali jest mnóstwo nie sposób Tu ich wszystkich wymienić: od dostępności części na innych kontynentach do kalkulacji okresu samowystarczalności na odludziu... |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2010-11-23, 19:15
|
|
|
Oh, kilka najbliższych lat to stanowczo bliższe wyjazdy - mamy zamiar zwiedzić Polskę, może Słowację/Czechy. Ze względu na najmłodszą uczestniczkę wyjazdów będziemy się jednak trzymać na razie raczej blisko cywilizacji - więc będzie też czas by spokojnie przygotować pojazd do dalszych wyjazdów. Śledzę od pewnego czasu bloga pod dinoevo.de , gdzie właśnie przygotowują l300 pod typową wyprawówkę, więc zdaję sobie sprawę ile i jakiej jest roboty.
Chcę na początek auto na lekkie wyjazdy, z tego prostego powodu, że taki budżet mogę poświęcić, a 2-3 razy większy to już nie.
@WOJAK70: Jak patrzę po mobile.eu/allegro, to chyba jednak poza moim budżetem; oferty zaczynają się trochę wyżej od poziomu, na którym miałbym ochotę skończyć. |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2010-11-23, 19:21
|
|
|
Śledzic bede wątek z zaciekawieniem.
Sądzę, że ca. 15kpln to namaistka budżetu.
Rozwaz na początek osobówke i przyczepę, jeżeli wyprawy nie muszą=się jazdą po terenie.
wyprawa nie rowna się wprawie w teren... |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-11-23, 19:58
|
|
|
A ja lubię ekstremalne wyzwania i popatrzę co tu się będzie działo ...
PS
Oby to "ekstremum" nie miało nic wspólnego z ekskrementami .... za to będę trzymał kciuki bo w tym budżecie też czarno to widzę ....... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
rysiol
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Piwa: 80/26 Skąd: Lubartów
|
Wysłany: 2010-11-23, 21:36
|
|
|
Cześć Koder!
Jeśli chcesz obejrzeć jakąś zabudowę w okolicy musisz podać z jakiej okolicy jesteś. Myślę, że na początek najlepiej kupić coś do remontu. Ludzie już wymyślili parę ciekawych rzeczy o których możesz się dowiedzieć remontując jakiś pojazd. Konstruowanie czegoś bez pewnego doświadczenia często jest wyważaniem otwartych drzwi. |
|
|
|
 |
|