Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
nordkapp 2011
Autor Wiadomość
darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2010-11-14, 18:33   

Tadeusz napisał/a:
Cieszę się, że lubimy podobny styl podróży.

może kiedyś na zlocie będzie nam dane o tym porozmawiać :spoko

WHITEandRED napisał/a:
Resztę mam nadzieję znajdziesz w olbrzymich zasobach internetu

Kiedy za pierwszym razem napisałeś o misji to juz cos chciałem poszukać ale niestety pod hasłem "Misja Varanger" nic nie było....jakieś podpowiedzi zeby się łatwiej szukało?

WHITEandRED napisał/a:
Troszkę "odbiegliśmy" od pierwotnego tematu, a może teraz do niego powróćmy???

Jasne bo to temat rzeka...ja wiem jedno...tego kraju nie można poznać poprzez krótki pobyt 2 tygodniowy....trzeba sobie dać trochę więcej czasu tak jak pisze WHITEandRED ...nie należy się spieszyć bo dużo sie straci....Skandynawia dla mnie to miejsce gdzie czuję się WOLNY,gdzie życie sympatycznie spowalnia swój bieg...tęsknimy za tym....
Postaw piwo autorowi tego posta

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2356
Wysłany: 2010-11-14, 19:06   

WHITEandRED napisał/a:
Rzeczywiście ja też czuję się tam wolny i nigdzie mi się nie spieszy, ale jak tylko trafię na jakieś miejsce "przewodnikowe" zaraz dostaję "szwungu" i robi mi sie duszno, tak już mam i dlatego nie jeżdżę do Zakopanego, Venecji, Rzymu, Paryża, ................................. na Nordkap, wolę powłóczyć się w górę rzeki Vestre Jakobslev ..........................

A mnie, z tego samego powodu, gna w ukochanej Szkocji nie do Glasgow, ale w dzikie doliny Kaledonii. :ok :spoko

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2010-11-14, 19:15   

WHITEandRED napisał/a:
Nie rozumiem co Cię Darboch tak pochłonęła ta misja, mam jedną ale i ostatnią podpowiedź; http://no.wikipedia.org/wiki/Indremisjon

zainteresowało mnie...ciekawa inicjatywa ale będę musiał poczekać na pomoc żony w tłumaczeniu :ok

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/469
Wysłany: 2010-11-16, 09:16   

A ja powiem wam Panowie tak:

Trudno jest gdzieś jechać pierwszy raz nie korzystając z przewodnika. Nawet czytając relacje na naszym forum większość opisywanych miejsc znajduje się w przewodnikach.
No bo niby skąd wiedzieć co chciało by się zobaczyć nie będąc na miejscu? Gdzieś musimy to wyczytać lub ktoś musi nam o tym opowiedzieć. Dopiero po pierwszej wizycie w danym miejscu 'czujemy' czy nas ten kraj przyciąga, odpycha czy pozostaje obojętny. Dopiero kolejna podróż może być naprawdę 'inna'.

Sposób podróżowania i poznawania świata zależy również od tego, z kim te podróże odbywamy. Inaczej podróżuje się samemu, inaczej gdy jedziemy z żoną czy partnerką, a jeszcze inaczej z dziećmi.

W naszym przypadku mamy Stanisława czy Tadeusza, którym chce się pomęczyć przy klawiaturze i przedstawić swój odmienny, ale jakże ciekawy sposób na podróże. I z tego mamy możliwość korzystać.

Ja wiem, że np. do Norwegii wrócę. I nawet nie jestem pewien, czy nie wybierzemy się tam w przyszłym roku. Ten kraj nas pociąga i przyciąga. Podobnie jest z Portugalią czy Włochami.
A dla odmiany takiego magnesu dla nas nie ma Dania pomimo, że naprawdę jest warta odwiedzin.

Pozdrawiam wszystkich planujących nowe podróże i ślęczących nad relacjami! :spoko

dobek44 
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs 2,5TD 1991
Nazwa załogi: Motyle
Piwa: 10/3
Wysłany: 2010-12-08, 16:58   

Witam kolegów. Mam pytanie do tych którzy już byli na Nordkap. Czy prom z Tallina do Helsinek trzeba rezerwować, czy da się z marszu? :roll:

hhmariusz 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Był Fiat Ducato z 1992
Nazwa załogi: hhmariusz
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2010-12-08, 18:55   

Moim zdaniem rezerwacja konieczna, w sezonie tłok straszny.
A dla zachęcenia kilka fotek NK od strony morza.

Nord Kapp.jpg
Plik ściągnięto 65 raz(y) 188,67 KB

Nord Kapp od strony morza.jpg
Plik ściągnięto 68 raz(y) 190,35 KB

Nord Kapp od strony morza2.jpg
Plik ściągnięto 73 raz(y) 194,81 KB

Nord Kapp od strony morza3.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 188,17 KB

cudaniewidy
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: t5 multivan
Nazwa załogi: trombki
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2010-12-12, 01:05   

ja powiem tak:
byłem w norwegi na pięciu wyprawach, przejechałem w ciągu tych wypraw jaskieś 30 tysięcy kilometrów po tej krainie, i... nie byłem na nordkapie :) i raczej chyba nie będe,
w jednej z wypraw zostało mi jakieś 200 km do nordkapu i zdecydowałem sie na odwrót do kautokeino i krainy norweskich samów, niż na oglądanie zardzewiałego globusa i kilku sklepików z pamiątkami nordkapp............. .... norwegowie nie są w ciemie bici i w ciagu kilka ostatnich lat zrobili kilka kolejnych krańcowych atrakcji, np: westcap jako kolejna atrakcję dla tych co do nordkapp dojechac nie zdażą ( widziałem już i nalepki i koszulki) ,to mogą na najbardziej zachodni kawałek pojechać, na południu nie da sie zrobić nic extemalnie południowego więc atrakcja jest "koniec świata" czyli vedens ende, w okolicach sandefjord , ale to jako miejsce wypoczynkowo-krajoznawcze to akurat bardzo polecam - dusza sie cieszy, ciało gdy pogoda dopisuje wręcz szczytuje!
Ostatnio zmieniony przez cudaniewidy 2010-12-12, 10:40, w całości zmieniany 2 razy  

dobek44 
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs 2,5TD 1991
Nazwa załogi: Motyle
Piwa: 10/3
Wysłany: 2010-12-12, 09:02   

Nordkapp chcę odwiedzić by popatrzeć na morze północne. Dzięki za informację o vedens ende, zajrzę tam. Ze wzgl. na osobę niepełnosprawna na pokładzie odpadają górskie piesze wycieczki. Stąd to ma być raczej turystyczny rajd po pięknych krajobrazach.

cudaniewidy
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: t5 multivan
Nazwa załogi: trombki
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2010-12-12, 13:46   

dobek44 napisał/a:
Dzięki za informację o vedens ende, zajrzę tam.

to świetnie! i przy okazji pobytu tam pomyśl nad promem sandefjord-stromstad, ( własciwie to pływający sklep dla norwegów) który płynie jakieś dwie godziny, a oszczedza cały dzień jazdy przez oslo i okolice, no i cenowo jest tani, nawet bardzo tani ( około 180 nok za auto i osoby )

drifter 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW LT-31 Karmann
Piwa: 6/1
Wysłany: 2010-12-12, 20:59   

dobek44 napisał/a:
Nordkapp chcę odwiedzić by popatrzeć na morze północne.

Obawiam się że to się nie spełni, bo na Nordkapp zobaczysz morze Barentsa i Norweskie.

salut 
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Piwa: 112/3
Wysłany: 2011-06-14, 19:42   

Witam
No i stało się. Wyruszamy 18.06 /dla większej atrakcji w imieniny żony/.Zaczynamy od Wilna, Rygi i Estonii. We wtorek skoro świt prom do Helsinek. Małe zwiedzanie miasta i ruszamy galopem do Nordkapp. Mam nadzieje, że będziemy tam już 24.06 Po drodze oczywiście dla dzieci Święty Mikołaj. 25.06 zaczynamy powolną aczkolwiek mam nadzieję że pełna atrakcji i niespodzianek drogę do domu. Obowiązkowe punkty to Lofoty z wielorybami, droga Trolli, droga Atlantycka, Fiordy, półka skalna i kulka. Powrót do domu do Wawy przez mostek Oresund i Niemcy. Do domu musimy wrócić 16.07. Cztery tygodnie i około 10000km.
Mam nadzieję, że damy radę i po powrocie będę mógł pomóc następnym zapaleńcom.
Trzymajcie kciuki.
Salut z rodziną.

Elwood 
weteran

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 1
Nazwa załogi: elwood'ki
Piwa: 84/50
Wysłany: 2011-06-14, 19:53   

Życzę udanej i bezproblemowej wyprawy, wspaniałej przygody, słonecznej pogody i mam prośbę - pozdrówcie Norwegię od nas. :spoko :spoko :spoko

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2011-06-14, 22:23   

salut napisał/a:
Witam
No i stało się. Wyruszamy 18.06 /dla większej atrakcji w imieniny żony/.Zaczynamy od Wilna, Rygi i Estonii. We wtorek skoro świt prom do Helsinek. Małe zwiedzanie miasta i ruszamy galopem do Nordkapp. Mam nadzieje, że będziemy tam już 24.06 Po drodze oczywiście dla dzieci Święty Mikołaj. 25.06 zaczynamy powolną aczkolwiek mam nadzieję że pełna atrakcji i niespodzianek drogę do domu. Obowiązkowe punkty to Lofoty z wielorybami, droga Trolli, droga Atlantycka, Fiordy, półka skalna i kulka. Powrót do domu do Wawy przez mostek Oresund i Niemcy. Do domu musimy wrócić 16.07. Cztery tygodnie i około 10000km.
Mam nadzieję, że damy radę i po powrocie będę mógł pomóc następnym zapaleńcom.
Trzymajcie kciuki.
Salut z rodziną.

A my ruszamy tydzień po Was w przeciwnym kierunku. Jedziemy przez Niemcy, Danię i Szwecję do Norwegii, po zwiedzeniu południa i Bergen kierujemy się na Laerdal, Borgund i lodowce, potem Geiranger Dalsnibba, Droga Trolli, droga Atlantycka i Wenecja Północy (Trondheim), a potem powrót środkową Norwegią (Lillehammer, Oslo) i dalej przez Szwecję Danię i Niemcy do kraju.
Może się gdzieś spotkamy :spoko

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2011-06-15, 06:54   

cudaniewidy napisał/a:
vedens ende

verdens :-P

Bylismy z rodzinką na Nordcapp'ie ale nie wjeżdżaliśmy pod globus...poszlismy pieszo z dzieciakami 9km na cypel Knivskjellodden...fajna wycieczka

dobek44 napisał/a:
Ze wzgl. na osobę niepełnosprawna na pokładzie odpadają górskie piesze wycieczki. Stąd to ma być raczej turystyczny rajd po pięknych krajobrazach.

Norwegia jest do tego idealna :ok

salut napisał/a:
Obowiązkowe punkty to Lofoty z wielorybami

Gdzie dokładnie?

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

salut 
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH