Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Predkosc na autostradach
Autor Wiadomość
airgaston 
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Piwa: 13/18
Wysłany: 2010-12-12, 16:18   

Widziałem kampera w Gdańsku na niemieckich numerach z takim napisem "Nie spieszy mi się jestem na wakacjach" oczywiście po niemiecku. Myślę że taki napis rozbraja. Ja kiedyś na zabytkowym samochodzie z 1958r (którym jeździłem max ok 60km/h) miałem napis "szanuj weterana" i nikt na mnie nie trąbił :wyszczerzony:
Postaw piwo autorowi tego posta

OMEGA 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Piwa: 40/52
Wysłany: 2010-12-12, 17:08   

W Twoim wypadku radzę unikać autostrad , nię będziesz zawalidrogą
i nikt cię nie obtombi.

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2010-12-12, 17:18   

jadąc prawym pasem zgodnie z przepisami i prędkości nie mniejszą niż jest nakaz to czym mamy się przejmować?? ;)

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2010-12-12, 17:29   

Ted69 napisał/a:
Oprocz tego ze widzisz w lusterku wstecznym migajace swiatla jakiegos "potwora" i slyszysz ciagle trabienie za Toba

może to zazdrość że wypoczywasz a on musi pracować a na dodatek niema kamperka tylko Skode w w garażu.....

chris 
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Piwa: 3/1
Wysłany: 2010-12-12, 17:39   

Też nie lubię się spieszyć a moja ulubioną prędkością jest 50 km/h. Więc autostrad unikam. Ale jak już korzystam zawsze w takich sytuacjach naciskałem mocniej pedał gazu i jechałem z taką prędkością żeby nie tamować ruchu. Jak się pojawiała możliwość wyprzedzenia mnie to zwalniałem tak bardzo żeby wszyscy mogli to zrobić bez problemu. Oczywiście zakładam że kamperek posiada możliwość jechania 100 km/h. Te starsze nie ale myślę że kierowcy TIR-ów to wiedzą i nie będą się wtedy denerwować. No i trzeba pamiętać że to my jesteśmy na wakacjach a oni ciężko pracują więc nie utrudniajmy im tego. A ten dodatkowy litr paliwa od czasu do czasu nas nie zrujnuje.

neptyk 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Challenger Genesis 52
Piwa: 3/1
Wysłany: 2010-12-12, 21:51   

Jak Cie Slowak na autostradzie obtrabil to jest kiep i tyle. Nie bedzie Cie gnoj jezdzenia uczyl. Zawsze sie jakis matol trafi i nie ma czym sie przejmowac. Na prawym pasie autostrady predkosc minimalna - z tego co wiem - wynosi 40 kmh, a i to nie jest nakaz, jedynie przepis, ktory zabrania pojazdom nie osiagajacym tej predkosci wjezdzania na autostrade. Jak ktos ma uszkodzony pojazd czy cus to moze nawet wolniej. Jak sobie jezdzisz 80 kmh to wszystko jest ok. W Niemczech na pewno nikt Cie tak nie obtrabi czy nie zamruga swiatlami, bo w Niemczech to podchodzi pot tzw. "draengen" (naciskanie, pospieszanie, przymuszanie) i jest karane olbrzymimi mandatami wraz z zakazem jazdy na np. miesiac.
Nic sie nie przejmuj, jezdzij taka droga jaka Ci pasuje i z taka predkoscia jaka uwazasz za bezpieczna i komfortowa.

pzdr
neptyk

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2010-12-13, 00:49   

Ted69 napisał/a:
Jadac ze swoja predkoscia, tzn 70/80 blokowalem troche ruch TIRom,

Ja jeżdżę 90/105 i TIR-y mnie blokują. Ja im nie trąbię, ale jak już któregoś wyprzedzę to tłoki wypluje, by mnie wyprzedzić. Takie sytuacje na szczęście są rzadkością. Często przez CB proszę by mnie przepuścili i przepuszczają.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 321/19
Wysłany: 2010-12-13, 06:37   

w każdej społeczności znajdą się czarne owce. unikanie autostrad nic nie da. jeżeli nie na autostradzie, to gdzie indziej znajdzie się spieszący się kierowca, którego będzie denerwować auto jadące zgodnie z przepisami.

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2010-12-13, 07:39   

Fajny temat; do rozszerzenia o innych kierowcow, nie tylko kamperów, blokujących płynność ruchuc.
Bardzo milym gestem na naszych drogach, lecz bardzo sporadycznym, jest ustapienie na pobocze pojazdu wolniejszego, aby sznur pojazdów mógl go wyprzedzić.
Pozdrawiam kierowców PKS jeżdżących 40-50km/h...

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2010-12-13, 08:47   

Fux napisał/a:
Bardzo milym gestem na naszych drogach, lecz bardzo sporadycznym, jest ustapienie na pobocze pojazdu wolniejszego, aby sznur pojazdów mógl go wyprzedzić.

Ale to przepisowo zabronione, niestety.

zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2010-12-13, 08:53   

Ja na trąbiących czy mrugających światłami z tyłu aby mnie pospieszyć , reaguje hamowaniem i wolniejszą jazdą nawet przez kilka kilometrów , zdarzało się to i na autostradzie na lewym pasie w trakcie wyprzedzania innego pojazdu , wyprzedzanie trwało kilkanaście kilometrów .

zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2010-12-13, 08:55   

Dodam że przy prędkości ok 130 Km/h

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2010-12-13, 10:22   

zbychu napisał/a:
Ja na trąbiących czy mrugających światłami z tyłu aby mnie pospieszyć , reaguje hamowaniem i wolniejszą jazdą nawet przez kilka kilometrów , zdarzało się to i na autostradzie na lewym pasie w trakcie wyprzedzania innego pojazdu , wyprzedzanie trwało kilkanaście kilometrów .
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 296/156
Wysłany: 2010-12-13, 22:19   

zbychu napisał/a:

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2010-12-13, 22:28   

To wy słyszycie trąbienie tych z tyłu :shock: :shock: w moim Ducato jest tak głośno silnik + radio ,że żadne trąbienie nie jest mnie w stanie zestresować :-P .no chyba ,że ktoś mruga światłami,wtedy jak jest wolna lewa to daje mu znać prawym migaczem i jak tylko potrafi niech mnie mija i pomyka do przodu :haha: :haha: :spoko

Odpowiedz do tematu