|
|
Abruzzo - mniej znane włochy |
Autor |
Wiadomość |
Campmar
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: FENDT 510
Nazwa załogi: Campmarki
|
Wysłany: 2011-01-27, 10:19
|
|
|
@ndrzej napisał/a: | W poszukiwaniu dobrych włoskich win wybraliśmy się jesienią ub. roku do Toskanii |
W zeszłym roku też podróżowaliśmy po Toskanii,nam akurat udało się zajechać do winnic w okolicy Montalcino i zdegustować ich sławetne Brunello.Podobno jedne z najlepszych na świecie,przynajmniej przez Włochów uważane za Ferrari wśród win.Właściciel,bardzo uprzejmy podsuwał różne roczniki.Zdecydowaliśmy się kupić bodajże 2002 za jedyne 24EUR/but.
Co do Montepulciano,to rzeczywiście Nobile jest flagowym winem z tego regionu.Zresztą dla mnie lepszym niż Brunello.Montepulciano d' Abruzzo to taki ichniejszy "sikacz".Dzień bez wina to dzień stracony.... |
_________________ Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2011-01-27, 11:49 Re: Abruzzo - mniej znane włochy
|
|
|
@ndrzej napisał/a: |
W poszukiwaniu dobrych włoskich win wybraliśmy się jesienią ub. roku do Toskanii. Będąc na miejscu, zaopatrzeni w książki Ferenca Mate o tym regionie Włoch, postanowiliśmy odszukać ich autora mieszkającego niedaleko Montalcino, a więc i Montepulciano. Po nitce do kłębka, pytając o niego w kilku winiarniach w/w miasteczek, trafiliśmy wreszcie na jego winnicę, pokonując kilkunastokilometrowe górskie bezdroże wśród oblepionych owocami winorośli.
Mieliśmy nadzieję, że doceni on nasze poświęcenie i poczęstuje przynajmniej kieliszkiem dobrego wina. Nic z tych rzeczy! Pan Mate, owszem ucieszył się ujrzawszy polskie wydanie swoich książek, pozwolił się z sobą sfotografować - ale nic poza tym. Na pytanie, czy można tu kupić butelkę dobrego wina... skierował nas do położonego nieopodal sklepu, gdzie kupiliśmy kilka butelek rzeczywiście wspaniałego czerwonego wina. |
Bardzo Wam zazdrościmy spotkania. Zaczytujemy się w książkach o Toskanii m.in. autorstwa Ferenca Mate, ale nie sądziłem, że takie spotkanie jest możliwe. Faktycznie, sądząc po klimacie jego książek i jego zachwycie toskańską otwartością i gościnnością, aż dziwne, że nie zaprosił Was na kolację |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2011-01-27, 15:16
|
|
|
Aulos Cytat: | sądząc po klimacie jego książek i jego zachwycie toskańską otwartością i gościnnością, aż dziwne, że nie zaprosił Was na kolację |
Wcale nie dziwne - książki gość pisze pod czytelnika a żyje po swojemu. U niego jedno z drugim nie ma nic wspólnego. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 332/84 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 568/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2011-01-27, 23:56
|
|
|
Jakże żałuję, że nie znam się na winach ,
Z tego co zdążyłem się zorientować to większość włochów pije tam właśnie te sikacze. A ja za nimi. I nawet myślałem, że mi smakują |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2011-01-28, 00:02
|
|
|
gryz3k napisał/a: | Jakże żałuję, że nie znam się na winach ,
Z tego co zdążyłem się zorientować to większość włochów pije tam właśnie te sikacze. A ja za nimi. I nawet myślałem, że mi smakują |
Nic się nie martw - sikacze są najlepsze. Systematycznie utwierdzamy się w przekonaniu, że dobre jest to, co nam smakuje, a nie to, co według innych powinno nam smakować. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 49/68 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2011-01-28, 06:26
|
|
|
Aulos napisał/a: |
Nic się nie martw - sikacze są najlepsze. |
nie lubię sikaczy, bo mam swoje winne gusta, aczkolwiek ich granicą jest smak, a nie cena czy etykieta.
w Chorwacji piliśmy głównie wina z butelek po oranżadzie i prawie wszystkie były bardzo dobre, tylko jedno (Bogdanusha) o wyjątkowo mocnym orzechowym aromacie nie nadawało się do picia, za to przez wiele miesięcy służyło jako aromat kuchenny. wiele miesięcy, bo domowe chorwackie wina można przechowywać w przeciwieństwie do tych sklepowych...
Toskanii nie znam jeszcze osobiście, do tej pory wydawało mi się, że piłem toskańskie wino, bo Abruzzo, kojarzyło mi się z Arezzo
Montepulciano Abruzzo z Lidla, bo też lubię się w nim zaopatrywać, nie zaliczam do ulubionych, ale uwzględniając oferty sezonowe jest z tuzin win do 20 zł, które można by podać kiperom, wprowadzając ich w konsternację informując post factum, gdzie wino kupione i w jakiej cenie |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2011-01-28, 22:43
|
|
|
Dla uściślenia dodam, że Montepulciano d' Abruzzo to grupa win z tego regionu. Może być różnych producentów, klasy i w całkowicie odmiennej cenie. Piłem takie, które były bardzo dobre i nietanie. |
|
|
|
 |
stachwody
zaawansowany

Twój sprzęt: VW t2 1,7D camper 1991r
Nazwa załogi: państwo W
|
Wysłany: 2011-01-29, 07:44
|
|
|
Ach,Bibosze !Wasz dyskurs o winach - brzmi jak muzyka,utworu który wykonywany jest przez wiolonczelę.Pojadę do tego d,Abruzzo w te pędy ,jak tylko śniegi popuszczą!A przy okazji Koneserzy - jedźcie też na Krym do Słonecznej Doliny,Nowego Światu koło Sudaku.Tam wina płyną potokami,zwłaszcza lekko musujące!
książe Golicyn umarł na marskość wątroby,ale wcześniej sprowadził na Krym szczepy winne.Nie należy jednak łączyć ze sobą tych dwóch informacji biograficznych..JPG
|
 |
Plik ściągnięto 4097 raz(y) 101,14 KB |
|
|
|
|
 |
stachwody
zaawansowany

Twój sprzęt: VW t2 1,7D camper 1991r
Nazwa załogi: państwo W
|
Wysłany: 2011-01-29, 16:38
|
|
|
gryz3k, Czekam z zaciekawieniem na opowieści o Italii i o winach. |
|
|
|
 |
Stefala
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: nie mam
|
Wysłany: 2011-02-02, 20:18
|
|
|
Wszyscy czekamy!!! |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2011-02-02, 23:38
|
|
|
Witam ponownie. Przerwa jest wynikiem braku czasu w ostatnim okresie.
Zacząłem pisać troszeczkę o górach w Abruzzo, które bez wątpienia warte są odwiedzin. Znajduje się tam park narodowy Gran Sasso w którym można podziwiać piękno wysokich gór. Są tam wyciągi narciarskie i ośrodki wspinaczkowe a nawet można pojeździć konno. Występują tam źródła mineralnej wody, która wodociągami transportowana jest do nawet dosyć odległych miejscowości. W Notaresco nasi przyjaciele mają w kuchni oddzielny kran z tą właśnie wodą.
Ciekawostką są miejsca piknikowe, gdzie można znaleźć gotowe rożna, grille, stoły i wszystko co potrzebne do pikniku. Leżące w górach miejscowości stanowią kwintesencję prowincjonalnych Włoch.
Znajduje się tam też przepiękne jezioro Lago di Campotosto. Z tego co pamiętam jest to sztuczny zbiornik, ale wart zobaczenia. Urokiem tego miejsca jest to, że można tam znaleźć odrobinę wytchnienia od letnich upałów.
Dla motocyklistów kręte jak marzenie drogi .
Ciekawostką jest miejscowość Castelli, która słynie z miejscowej ceramiki. CDN... |
|
|
|
 |
rendex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato McLouis Glen
|
Wysłany: 2011-04-28, 23:01
|
|
|
Czy można prosić aby ciąg dalszy nastąpił |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2011-04-29, 00:22
|
|
|
rendex napisał/a: | Czy można prosić |
Wydaje mi sie, że zawsze można prosić... |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2011-04-29, 00:51
|
|
|
Można jak najbardziej. Pojawi się coś, ale po majowym weekendzie |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|