Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
mobilność kampera w zamian za przestrzeń mieszkalną
Autor Wiadomość
Majek 
początkujący forumowicz
optymista

Twój sprzęt: Benimar 440UP
Nazwa załogi: SMOOth
Piwa: 2/31
Wysłany: 2011-02-17, 21:30   mobilność kampera w zamian za przestrzeń mieszkalną

Witam cały czas nie mogę się zdecydować na układ wnętrza.To, że kupię kampera jest już przesądzone. Początkowo chciałem kupić dużego kampera o długości min 6,5m, który będzie miał stałe łóżko z tyłu lub łóżka piętrowe dla dzieci ale zastanawiam się nad mobilnością takiego sprzętu w miastach (parkowanie i wąskie uliczki). Proszę o pomoc w podjęciu decyzji. Jakie są wady i zalety podanych w linkach kamperów jeśli chodzi o układ wnętrza dla rodziny 2+2 (dziewczynki 12 lat i 3 lata). Zapraszam również do wyrażenia opinii na temat tezy zawartej w temacie.

Nr 1 http://moto.allegro.pl/fi...1451771292.html

Nr 2 http://otomoto.pl/adria-571-dh-T2128170.html

Jeśli ktoś zna którys z przedstawionych samochodów chętnie wysłucham opinii.

Czy ktoś z forum zna jakiegoś przyzwoitego kampera, który byłby na sprzedaż w przedziale od 25000 do 75000 zł. Ogłoszenia przeglądam prawie codziennie od 6 miesięcy ale na razie pogada nie sprzyja podróżom i oględzinom.

Z góry dziękuję za pomoc.
Postaw piwo autorowi tego posta

jacekj 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato
Nazwa załogi: JulitaJacek
Piwa: 1/6
Wysłany: 2011-02-17, 21:39   

jeżeli miałbym wybierać to nr 2 dlatego,że:
-ładniej wygląda -przynajmniej na zdjęciach
-ma lepszy silnik
:spoko

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2011-02-17, 21:50   

czym większy tym lepszy.... mobilność w mieście jest żadna jeśli będzie zakaz wjazdu dla pojazdów kempingowych bez różnicy czy ma 5,5 metra czy 8 metrów.... a wygoda w wiekszym nieporównywalna tym bardziej że jest Was czworo...... :spoko

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2011-02-17, 21:55   

Szukasz łćżek lub dużego łóżka z tyłu pojazdu w/g mnie to wygodne - dzieci kochają alkowę, a komfort dla Was też się liczy. Dużym autem to prawda ciężej zaparkować w mieście, ale coś za coś, prowadzi się dobrze. Przy takiej zabudowie stolik pozostaje zawsze gotowy do kawy. Jedno czy dwa spania z tyłu to temat do rozważenia. W linkach pokazałeś zgoła inną koncepcję - mnie ona nie odpowiada - tu niech wypowiedzą się inni.

Majek 
początkujący forumowicz
optymista

Wysłany: 2011-02-17, 21:57   

martini44 napisał/a:
czym większy tym lepszy.... mobilność w mieście jest żadna jeśli będzie zakaz wjazdu dla pojazdów kempingowych bez różnicy czy ma 5,5 metra czy 8 metrów.... a wygoda w wiekszym nieporównywalna tym bardziej że jest Was czworo...... :spoko

No a co w przypadku gdy takiego zakazu nie ma. Przy okazji jak wygląda zakaz wjazdu kamperów?

AUTOJUR 
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Piwa: 9/1
Wysłany: 2011-02-17, 21:57   

Majek najlepiej łóżka piętrowe dla dzieci :bigok

Majek 
początkujący forumowicz
optymista

Wysłany: 2011-02-17, 21:58   

martini44 napisał/a:

No a co w przypadku gdy takiego zakazu nie ma. Przy okazji jak wygląda zakaz wjazdu kamperów?

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2011-02-17, 22:01   

Jak masz dzieci to tylko z łóżkami piętrowymi. Długość nie przeszkadza a codzienne rozkładanie łóżek jest upierdliwe do tego łóżko blokuje .

Majek 
początkujący forumowicz
optymista

Wysłany: 2011-02-17, 22:05   

Dziabong napisał/a:
Szukasz łćżek lub dużego łóżka z tyłu pojazdu w/g mnie to wygodne - dzieci kochają alkowę, a komfort dla Was też się liczy. Dużym autem to prawda ciężej zaparkować w mieście, ale coś za coś, prowadzi się dobrze. Przy takiej zabudowie stolik pozostaje zawsze gotowy do kawy. Jedno czy dwa spania z tyłu to temat do rozważenia. W linkach pokazałeś zgoła inną koncepcję - mnie ona nie odpowiada - tu niech wypowiedzą się inni.

Wcześniej rozważałem zakup takiego aby nie musieć rozkładać stolika do spania. Teraz bardziej skłaniam się ku mniejszemu, bardziej zwrotnemu. Czy codziennie robienie łózka ze stolika jest mocno meczące?

Co jeśli chodzi o układ tej Adrii, czy boczna kanapa się rozkłada i mozna zrobić z niej podwójne łóżko?

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 59/73
Wysłany: 2011-02-17, 22:07   

mówią, że nie można mieć wszystkiego, bo nie można, ale ja wolę mieć dużo miejsca i dojechać do centrum tramwajem (autobusem, rowerem czy pół godziny pieszo) niż mieć mało miejsca i widok na starówkę... a w rzeczywistości najczęściej i tak stoimy mali i duzi obok siebie, czy to na parkingach, czy na stellplatzach ;)

rozumiem sytuację, że kasa nie pozwala na większy...
u Ciebie jest duża różnica wieku u dzieci i chyba wspólne spanie odpada :?:
wtedy może piętrowe łóżka nie będą złym rozwiązaniem...

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2011-02-17, 22:08   

znaki wyraziste z opisami zakazu...... a jeśli chodzi o mobilność to parkujesz przed miastem i sciągasz rowerki z uchwytów i zwiedzasz wieczorem wracasz po piwku i nie martwisz się że musisz manewrować ulicami.... :spoko

Majek 
początkujący forumowicz
optymista

Wysłany: 2011-02-17, 22:09   

AUTOJUR napisał/a:
Majek najlepiej łóżka piętrowe dla dzieci :bigok

Właśnie ten układ chyba najbardziej do mnie przemawia ponieważ można go chyba mieć w kamperze o długości do 6m. Na razie tylko znalazłem takie z silnikiem 1,9td a tego raczej chciałbym uniknąć.

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 59/73
Wysłany: 2011-02-17, 22:15   

Majek napisał/a:
Czy codziennie robienie łózka ze stolika jest mocno meczące?

tak naprawdę nie jest bardzo męczące, chociaż sam unikam rozkładania ;) . rozkładałem tylko kiedy jechała z nami dodatkowa osoba albo na alkowie było zimno (od nieogrzewanej kabiny)

Majek napisał/a:

Co jeśli chodzi o układ tej Adrii, czy boczna kanapa się rozkłada i mozna zrobić z niej podwójne łóżko?

w niektórych kamperach (np. u mnie) ta sofa rozkłada się razem z tym stolikiem w jedno ogromne łóżko, ale ta Adria moim zdaniem tej opcji nie ma :(

zastanów się nad trochę większym autem z garażem ok. 7.30 m długości. nie jest to ideał, ale są osoby na forum z takimi samochodami i na pewno sobie chwalą :spoko

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2011-02-17, 22:16   

Co do drugiego mogę się wypowiedzieć gdyż takiego mieliśmy - bardzo wygodny do życia w ciągu dnia ale to składanie i rozkładanie łóżka doprowadzało nas do szału nie mówię już wygodzie łóżka składanego z kilku poduszek ( woziliśmy później dodatkowy materac) oraz dodatkowa sprawa to prysznic i wc w jednym brodziku
Co do długości to czy 5,9m lub 6,5m różnica odczuwalna przy pierwszych wyjazdach ale później to nie ma znaczenia tez pół metra to pikuś pan pikuś.
Ograniczenia przeważnie dotyczą dmc np.2,5T i już praktycznie żaden kamper nie przejedzie oraz wysokość ale tutaj podobna sytuacja , jedynie droższa opłata na promach ale czy co weekend jeździsz do Norwegii :spoko
Trudna decyzja to zawsze jakiś kompromis

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

mondeo
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: adria coral sport
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-02-17, 22:16   

Proponuję tobie zwrócić uwagę na bagażnik a raczej jego małą pojemność w przypadku obu aut .Sam stół i krzesła kempingowe 4 szt zajmują sporo miejsca o innych rzeczach zabieranych z dzieciakami nie wspomnę . :spoko

Odpowiedz do tematu