Przesunięty przez: janusz 2008-01-14, 11:12 |
ogrzewanie |
Autor |
Wiadomość |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2008-01-14, 10:44 ogrzewanie
|
|
|
Czy ktos miał styczność z tą technologią?
http://najtanszeogrzewanie.pl/szukasz-ogrz.html
Myślę i o domu i o kamperze jako ogrzewanie wspomagające - panele około 325W - można więc jakąś przetwornicą nawet je zasilić z alternatora.
To tylko chwyt marketingowy? Czyktoś to kupował już? - Ja chciałbym kupic jeden na próbę by sprawdzić to "promieniowanie" |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-01-14, 10:55
|
|
|
Moje zdanie jest takie. Pomieszczenie obojętne czy kamper, czy mieszkanie, ma jakiś konkretną moc strat. Po prostu wypromieniowuje, wypuszcza, wymienia z otoczeniem pewną ilość ciepła. zależy od konstrukcji, rodzaju ścian, przeciągów i 1000 innych rzeczy. Aby było ciepło trzeba trzeba tyle samo ciepła dostarczyć. W domu jednorodzinnym są to jakieś dziewiątki kilowatów, w kamperze jakieś pojedyncze kilowaty. I to jest jedna strona. Druga to widziałem na własne oczy ogrzewanie w warsztacie samochodowym jako podwieszone pod sufitem promienniki podczerwieni zasilane gazem. Mimo niewielkiej mocy tych promienników w warsztacie było ciepło. Więc pewnie ma to jakiś sens. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
Wysłany: 2008-01-14, 11:04
|
|
|
Częsciowo na nie i częściowo na tak :-)
No własnie jesli zastosowac ten wiekszy panel 650W w kamperze. Jedno co mnie zastanawia - ponieważ nie "ogrzewamy" powietrza to jak działa termostat? Zadałem to pytanie dystrybutorowi - zobaczymy co odpowie. Ale wiadomo że będzie to ocena subiektywna - chciałbym taką praktyczną.
MOże ktoś jeszcze się z tym spotkał wcześniej. |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
Wysłany: 2008-01-14, 11:11
|
|
|
OK - trzeba przenieść |
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2008-01-14, 11:13
|
|
|
sasquatch napisał/a: | Myślę i o domu i o kamperze jako ogrzewanie wspomagające | taki typ promienników coraz częściej stosowany w obiektach sakralnych daje raczej subiektywne odczucie ciepła w głowę ciepło a w nogi zimno oraz jest tylko tam ciepło gdzie pada promieniowanie w cieniu jak w lodówce |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
Wysłany: 2008-01-14, 11:17
|
|
|
No ale obiekty sakralne są "troszeczkę" większe (przede wszystkim kubaturowo). Jak oświetlić całe małe pomieszczenie równomiernie to nie zda egzaminu? |
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

|
Wysłany: 2008-01-14, 11:20
|
|
|
sasquatch napisał/a: | No ale obiekty sakralne są "troszeczkę" większe (przede wszystkim kubaturowo). Jak oświetlić całe małe pomieszczenie równomiernie to nie zda egzaminu? | może i zda egzamin tylko w kamperku jest ważne ogrzewanie od podłogi zawsze ciągnie a wyżej jest całkiem ciepło. |
 |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
Wysłany: 2008-01-14, 11:23
|
|
|
No i tak jest to opisywane na ich stronie - wyrównanie temperatur na każdej wysokości. |
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2008-01-14, 14:25
|
|
|
Cytat z oferty:
"Natomiast panele grzewcze ogrzewaja "molekuły twarde" czyli przegrody budowlane, meble, ludzi itp."
Z pewnością sposób na "molekuły" miałby sens w pomieszczeniach, w których panuje próżnia, natomiast w realu energią skierowaną docelowo na przedmioty zawierające "molekuły twarde" muszą być też "rozedrgane" cząstki powietrza. |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
Wysłany: 2008-01-15, 12:16
|
|
|
Jerzy masz rację - jednak w próżni powietrze miałoby dokładnie taką temperaturę jak jest na zewnatrz - a tego nie chcemy :-)
Odpowiedź z firmy:
Cytat: | Co do Pana koncepcji - związanej z wypróbowaniem, jest to bardzo dobry pomysł - polecam go wielu Klientom, którzy nie mogą uwierzyć.
Jeśli chodzi o ceny i panele to wygląda to następująco:
- 325W - 600x600x30mm (długość, szerokość, grubość) - 599,00zł netto (kolor do wyboru - standar to biały),
- 650W - 1200x600x30mm (j.w.) - 799,00 netto (kolor - j.w.)
Jeśli chodzi o przeliczniki - to każdy dom ma inne zapotrzebowanie na ciepło. Jeśli jest to nowo budowany dom - to w projekcie znajduje się informacja ile jest potrzebnych W/m2 (Watt na metr kwadratowy) - powinno być ok. 30-50W(dla nowego domu) w zależności od materiałów budowlanych oraz izolacji . Więc przykładowo jeśli Pana dom ma zapotrzebowanie na ciepło 50Wm2 to panel 650W starczy na 13m2 (650:50=13).
Jeśli Pana dom nie jest nowo budowanym domem i nie zna Pan tego parametru to proszę mniej więcej opisać mi jaka jest izolacja budynku, z czego jest wykonany, czy są okna nowe, czy stare, czy pomieszczenie w którym planuje Pan wstawić panel jest na poddaszu, czy na parterze. Jeśli na parterze to czy jest izolacja podłogi itd...
Jeśli chodzi o termostaty - to zgadza się do końca stycznia są GRATIS.
Jeśli chodzi o temperaturę to wygląda to nastepująco - w pomieszczeniu temperatura powietrza może wynosić np. 19st.C, natomiast temperatura odczuwalna dla człowieka to 21st.C.
Przykładem może być dzień, np. w Poznaniu w tej chwili jest ok. 5st.C, natomiast kiedy stanie się w Słońcu odczuwamy dużo wyższą temperaturę i podobnie jest z naszym systemem grzewczym.
|
Jesze dopytuję o rózne kwestie. |
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

|
Wysłany: 2008-01-15, 14:12
|
|
|
sasquatch napisał/a: | powinno być ok. 30-50W(dla nowego domu) w zależności od materiałów budowlanych oraz izolacji | na dzień dzisiejszy już nie pamiętam ale nie powinno być od 100-200W np.(łazienka)200W? |
 |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
Wysłany: 2008-01-15, 14:20
|
|
|
Kotły c.o. liczy się 1kW na 10m2 - czyli na 160m2 - wychodzi około 16kW kocioł. Tutaj z tymi wyliczeniami (50W/m2) to jakieś mniej więcej 8kW. - takie też pytanie zadałem producentowi.
Sprawność Kotła jest niższa od przetworników elektrycznych. I nawet jakby to było 80% to: 12,8kW - czyli nadal dużo więcej. Jednak wliczając 30% niższą temperaturę potrzebną do "życia" - to się zbiega w okolicach 8-9kW
Coś w tym jest? Czy jestem w błędzie... |
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
|
|
|
 |
Elwood
weteran

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 1
Nazwa załogi: elwood'ki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2008 Piwa: 84/50 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2008-06-23, 18:33 Grzejnik elektryczny w kamperku
|
|
|
Mam pytanie - czy ktoś oprócz ogrzewania gazowego korzysta z dodatkowego /oddzielnego/ grzejnika elektrycznego na 220 V. Podczas pobytu na kempingu zaświtała mi taka myśl. Mam jednak wątpliwości co do celowości takiego czegoś i bezpieczeństwa użytkowania. Wszelkie rady mile widziane.
Pozdrawiam |
_________________ Nie pozwólmy by nasze marzenia zarosły chwastami.
http://picasaweb.google.pl/Elwood.eg/
 |
|
|
|
 |
|