Twój sprzęt: CI MAGIS 84XT
Nazwa załogi: BYSTRZAKI
Wysłany: 2011-04-06, 08:11
A co do legend to jest też ta związana z Krzywą Wieżą .
"Dawno, dawno temu w konwencie toruńskich Krzyżaków zasiadało 12 rycerzy. Jeden z nich był szczególnie urodziwy i przystojny, wiele toruńskich panien się w nim podkochiwało, ale żadna nie mogła go oczarować. Jednak pewnego dnia ów rycerz spotkał na swej drodze przepiękną mieszczankę i od razu się w sobie zakochali.
Zapomniał on, że jest nie tylko rycerzem, ale i zakonnikiem. Potajemnie spotykali się w zaułkach toruńskich, do czasu, gdy zauważyli to mieszkańcy miasta. Miasto zaczęło huczeć od plotek na ich temat. Wieść ta dotarła do uszu radnych miejskich i komtura krzyżackiego. Długi czas zastanawiano się kto ponosi większą winę, w końcu uznano , iż wina obojga jest taka sama. Piękną toruniankę skazano na 25 batów, które wymierzono przy bramie św. Jakuba na Nowym Mieście, a grzesznemu zakonnikowi komtur toruński nakazał wybudować wieżę obronną tak odchyloną od pionu jak było jego życie odchylone od reguły zakonnej. Krzyżacki rycerz wybudował wieżę, która po dziś dzień przypomina o jego grzechu.
Pamiętajmy jednak, że jest ona jak głosi legenda nie tylko świadectwem grzechu lecz także sprawdzianem niewinności. Jeżeli ktoś stanie pod wieżą plecami przypartymi do muru od strony ulicy, uniesie się na palce z przypartymi do muru piętami, wyciągnie ręce przed siebie i przez chwilę tak pozostanie jest człowiekiem bez grzechu, zaś ci którzy upadną mają coś na sumieniu."
My też wykonaliśmy próbę i chyba mamy coś na sumieniu , bo się nie udało
Kilka fotek z lat 2005/2007 Tadeusz da aktualne i będzie można porównać jak Toruń się zmienia
Uniwersytet Mikołaja Kopernika.jpg
Plik ściągnięto 4104 raz(y) 128,62 KB
Teatr Baj.jpg
Plik ściągnięto 4104 raz(y) 112,31 KB
zaułek w Toruniu.jpg
Plik ściągnięto 4104 raz(y) 130,59 KB
Ratusz od strony dziedzińca.jpg
Plik ściągnięto 4104 raz(y) 114,5 KB
Krzywa wieża.jpg
Plik ściągnięto 4104 raz(y) 108,03 KB
w tle Brama klasztorna.jpg
Plik ściągnięto 4104 raz(y) 136,27 KB
ulica Ciasna.jpg
Plik ściągnięto 4104 raz(y) 253,71 KB
_________________ "Pielęgnuj swoje marzenia. Trzymaj się swoich ideałów.
Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko Ty słyszysz. "
Andrzej i Kasia
Twój sprzęt: CI MAGIS 84XT
Nazwa załogi: BYSTRZAKI
Wysłany: 2011-04-06, 09:29
Dziękujemy Ewie i Darkowi za mile spędzony czas i już dziś obiecujemy, że jeszcze do Was wrócimy. Nie widzieliśmy jeszcze fortów , a i w okolicach Torunia też napewno znacie jakieś miejsca warte zobaczenia
_________________ "Pielęgnuj swoje marzenia. Trzymaj się swoich ideałów.
Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko Ty słyszysz. "
Andrzej i Kasia
Twój sprzęt: Peugeot a może inny
Nazwa załogi: Kurczaki jeszcze
Wysłany: 2011-04-06, 09:37
Jolka P. wraz z mężem Adamem dołączamy się do podziękowań. Ekosmaczki było super, Toruń nocą przepiękny na długo zostanie w naszej pamięci, wielkie dzięki. Już nie mogę doczekać się kolejnego spotkania z Wami, Ninia i Andriu no i oczywiście Czesławem z żonką.
Może do Lizadra ?
Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
Wysłany: 2011-04-06, 22:07
Kasia ładnie napisała o Toruniu, podając także ciekawostki historyczne powiązane z legendami. Pozwolę sobie zatem dodać tylko kilka słów o zamku krzyżackim zburzonym przez mieszczan w 1454 roku po oblężeniu i kapitulacji załogi w liczbie 200 krzyżaków.
Był to zryw mieszczan zapoczątkowujący bunt przeciw braciom zakonnym na całym terytorium państwa krzyżackiego. Proponuję poczytać o tych wydarzeniach na tej stronie.
Dołożę do tej pięknej relacji kilka zdjęć z naszego spaceru w słonecznym Toruniu. Wieczór spędziliśmy z Ewą i Darkiem, ale tych miłych chwil nie uwiecznialiśmy.
My również serdecznie dziękujemy Wam, Ewuniu i Darku, za ciepłe przyjęcie i opiekę.
Na Rynku.jpg
Plik ściągnięto 3972 raz(y) 119,17 KB
Przed ratuszem.jpg
Plik ściągnięto 3972 raz(y) 167,3 KB
Ratusz w słońcu.jpg
Plik ściągnięto 3972 raz(y) 158,2 KB
Spacerkowo z flisakiem w tle.jpg
Plik ściągnięto 3972 raz(y) 187,86 KB
Z flisakiem i żabkami.jpg
Plik ściągnięto 3972 raz(y) 176,28 KB
Żabki i ja.jpg
Plik ściągnięto 3972 raz(y) 171,85 KB
Urok renesansowych kamieniczek.jpg
Plik ściągnięto 3972 raz(y) 150,7 KB
Rynek. Szersza perspektywa.jpg
Plik ściągnięto 3972 raz(y) 164,08 KB
Rynek.jpg
Plik ściągnięto 3972 raz(y) 171,9 KB
Najważniejszy obywatel Torunia.jpg
Plik ściągnięto 3972 raz(y) 154,9 KB
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze. Ks. Jan Twardowski.
Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
Wysłany: 2011-04-27, 23:24
Popatrzyłem sobie jeszcze raz na fotki z Torunia i znalazłem dla nich oprawę muzyczną w wykonaniu dzieciaczków z Torunia.
Skoro tak, pomyślałem, to i filmik sklecę. I skleciłem.
Filmik jest ze zdjęć moich i Bystrzakowych. Myślę, że mi wybaczą i nie pogonią.
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze. Ks. Jan Twardowski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum