|
Wybór samochodu dla kobiety |
| Autor |
Wiadomość |
Marteczka
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
Marteczka
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
Marteczka
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-04-09, 13:54
|
|
|
| Bardzo proszę o opinie.Dziękuję. |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-04-10, 15:36
|
|
|
doczytać koleżanko doczytać...
czerwone auto młodsze - prawie rok różnicy między nimi. przebieg czerwonki minimalnie większy od żółtaczki. obydwa autka sa zarejestorwane jako 2 osobowe.
Takie same silniki diesla - 64 KM mocy z pojemności 1,9 to bardzo mało jak na silnik w tym aucie - i mało jak na tej wielkości autko z zabudową. Citroen na swojej super jednostce 1,9 XUD wolnossącej miał 73 KM. CIekawe jak z apetytem na ropę - ta moc i te gabaryty obstawiałbym rzędu 8-9l/100km, czyli na więcej niż przeciętnie. Pytanie tylko jak z awaryjnością.SIlnik byłby ekstra w normalnej wersji auta (VW Polo) w tym jednak przyspieszenie będzie fatalne.
POszukaj na forach motoryzacyjnych opinii o tych silnikach - VW Polo 1,9 SDI.
różnica cen prawie 10 tyś przy autach z tego samego rocznika zastanawia. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2011-04-10, 16:47
|
|
|
Odpuszczając sobie sprawy silnikowe (bo uważam, że mimo iż demonem prędkości nie będzie to spokojnie da sobie radę) mogę jednak polecić Ci ten czerwony - ze względu na wyposażenie kempingowe.
Zabudowa o wiele bardziej profesjonalna, jest Truma i podłączenie na 230V. Chociaż jedno zastrzeżenie. W obu wypadkach pojęcie dwuosobowości (spanie) przy stałej szafce z jednej strony i tej szerokości auta jest nieco umowne |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 78/76 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2011-04-10, 17:25
|
|
|
Nier mialem pojecia ,ze istnieja takie eleganckie kawalerki w stylu japonskiego hotelu |
|
|
|
 |
szymon79
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: vw t4 multivan 2.5LPG +niewiadów n132t
|
Wysłany: 2011-04-10, 22:08
|
|
|
| o silnik to bym się nie martwił bo miałem felicje z tym silnikiem i dawała sobie rade z przyczepami spokojnie - a apetyt z przyczepa miała od 5 do 8 litrów/100km - teraz jeżdze na krótkie wypady multivanem i często jest mi ciasno a co dopiero w takim maleństwie.... nie wyobrażam sobie tego... no ale.. kiedyś maluchem jeździłem i zadowolony strasznie byłem więc jak tylko Tobie pasuje to nie zastanawiaj się - My tym nie bedziemy jeździć - jednostka mało awaryjna i wytrzyma dużo wg. mnie dużo więcej niż nowoczesne diesle |
|
|
|
 |
Marteczka
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-04-12, 21:29
|
|
|
Witam.Rady super.Z tego wszystkiego to pewnie zapiszę się do "niewiadówek". Mam w garażu .Była super,jak dzieci były małe.Teraz planuję zrobic -przyczepę "amfibię",fajna sprawa.Dla zainteresowanych opis w ostatnim numerze Caravaningu.Ja myślę o"samoróbce.Kolejny raz proszę o opinię.Dziękuję.
http://szukaj.pl.mobile.e...pl&pageNumber=1 |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2011-04-13, 08:32
|
|
|
Jeśli ten Peugeot ma być samochodem wycieczkowym, to moim zdaniem jest OK.
Przebieg jak na diesla stosunkowo niewielki, trzeba byłoby sprawdzić zawieszenie i układ kierowniczy.
Ze względu na akcyzę silnik 1,9 litra jest korzystniejszy, ale przy jeździe w górskim terenie samochód będzie widział górę wcześniej niż kierowca.
Uważam, że wyposażenie tego pojazdu jest wystarczające dla krótkich wyjazdów wycieczkowych lub pobytu na kempingach bo w samochodzie jest tylko możliwość przespania się, natomiast przygotowanie posiłków wymaga wożenia dodatkowego wyposażenia (obawiam się, że może być za mało miejsca na wożenie całego wyposażenia turystycznego) a kąpiel jest możliwa tylko poza samochodem.
Ze względu na brak wyposażenia turystycznego ten samochód nadaje się moim zdaniem do turystyki od kempingu do kempingu i stołowania się w barach/restauracjach - jest to raczej namiot na kółkach, a nie samochód kempingowy.
Jeśli wcześniej korzystałaś z przyczepy kempingowej, to możesz mieć niedosyt swobody i wygody.
Jeśli chodzi Ci tylko o środek transportu z namiotem na kółkach, to ten samochód jest wygodniejszy od zwykłego namiotu, ale jeśli myślisz o samochodzie kempingowym, to nie łudź się, to nie jest kamper i nie będziesz miała tych wygód, jakie zapewnia kamper.
Przy zakupie samochodu zastanów się czego oczekujesz od tego pojazdu - jakie ma spełniać funkcje, a dopiero potem szukaj odpowiedniego auta.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-04-15, 00:02
|
|
|
ten Peugeut to zwykły van z mobilną tylną kanapą. na dodatek niski. popieram opinię Witka - to namiot na kółkach. Już znacznie lepiej wyjdziesz kupując jakąkolwiek T3/T4 Westfalię - tam jest znacznie więcej miejsca i na dodatek wyposażenie kamperowe, którego tu brak.
90KM jak na to autko przy tej wielkości może to być dość optymalna moc. Myślę ze spokojnie wystarczy. Gum palić nie musisz ale z krzyżówki już w miarę rozzsądnie odjedziesz |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Marteczka
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-05-02, 21:50
|
|
|
bez łazienki bez podstawowego sprzetu w kamperze WC , nawet bym sie nie zatrzymał przy takim. Kamper to trzy własne osobiste "rzeczy" 1. Łóżko z pościelą
2. Łazienka z WC 3.Kuchenka z lodówką. I można jechać przed siebie i stać gdzie popadnie i cieszyć się swobodą,a nie brzydzić się po kimś
\ |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Marteczka
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-05-02, 22:34
|
|
|
| Zgadzam się w zupełności.Dla mnie samochód to środek transportu, miejsce na nocleg w dowolnie wybranym miejscu .Czas poświęcam na zwiedzanie.Wcześniej, gdy córki były małe-przyczepa Niewiadów,póżniej namiot-też było super. A teraz,gdy "wiek,staż i urząd" chciałabym zrobic sobie podróż" sentymentalną" do miejsc młodości.Nie szukam zatem wygód-jestem starą harcerką,dobrym piechurem,żeglarzem,kajakarzem, w wolnym czasie działam na świetlicy środowiskowej, prowadzę grupę dzieci dysfunkcyjnych.Tak więc myślę, żedam radę. Kibelek turystyczny mam na stanie-sprawił się dobrze.Prysznic turystyczny też przerobiłam. Dzięki za radę.Może jakieś info ostanie technicznyn autek. |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 48/54 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2011-05-03, 13:27
|
|
|
| Jeżeli już - to ten czerwony... chociaż jest do opłat, ale to chociaż namiastka kampera. Jak już wspomniano wcześniej... lodówka i własny kibelek to podstawa. |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
Marteczka
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-05-03, 17:38
|
|
|
| Dzięki. Też myślałam o czerwonym.Może jakieś info o silniku. Jakie awarie wchodzą w grę.Czy pełnoletnośc to plus czy MINUS w takim autku? |
|
|
|
 |
|
|