Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Amortyzacja
Autor Wiadomość
tachowp 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD '89 Dethleffs
Nazwa załogi: Halinka i Włodek
Piwa: 2/7
Wysłany: 2011-05-15, 19:30   

Nie chciałbym nikogo wywoływać do tablicy ale czy ARKADArKA nie styknął się z tył problemem? Jaki forumowy ceniony fachowiec może miał styczność z osią AL-KO . Wiem że ma inne sprawy na głowie ale ? :wyszczerzony:

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/469
Wysłany: 2011-05-15, 20:14   

gino napisał/a:

a smaruje je sie tak, jak kiedys zwrotnice w maluchu..szukasz kalamitki, i smarujesz, aż smar wyłazi bokami....

A kamperka należy dźwignąć na podnośniku tak,aby oś była luźna i smar dotarł wszędzie tam, gdzie powinien. :szeroki_usmiech
Postaw piwo autorowi tego posta

tachowp 
zaawansowany

Wysłany: 2011-05-21, 17:22   

Dzięki Bystrzakowi za email'a i oddzwonię troszkę później( stawiam piwo za gotowość pomocy), ponieważ (jak to w życiu bywa rozwiązania przychodzą znienacka) trafilem i to pod Boleslawcem, więc 60 km od Jeleniej Góry firmę która zajmuje się między innymi także naprawą osi AL-KO. Bylem tam w środę w celu identyfikacji uszkodzenia i ewentualnych napraw . Wlaściciel bardzo rzeczowo i serdecznie zająl się moim weteranem , bardzo sympatyczny i chętny do pomocy więc w nagrodę postanowilem go zareklamować (myślę że nie popelnilem grzechu). Uszkodzenie - wybite tuleje środkowe osi ( 4 szt. -150 PLN sztuka)przyczyna - brak SMAROWANIA (taki kupilem :gwm ) ale co się nie robi dla odrobiny luksusu ? Czas realizacji zamówienia ok 2 tygodnie. Więc do pelnego sezonu zdążę śmialo. Porada - "Kto smaruje ,ten jedzie" . Podaję stronę internetową tej firmy:www.broand.pl .Pozdrawiam, a zainteresowanych odsylam do tej firmy. :gra: :gra: :brawo:
Przepraszam za brak tej jednej polskiej litery ,wszystkie są a tej niema i już!!!

tachowp 
zaawansowany

Wysłany: 2011-05-22, 15:11   

Nawiązując do poprzedniego posta (u) nie mogę w żaden sposób stawiać "piw" ! Ktoś pomoże? W avatarze nie mam takiego pola , przycisku . Pozdrawiam ! :spoko

48a-ELANKO 
weteran
dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78
Wysłany: 2011-05-22, 15:33   

tachowp napisał/a:
W avatarze nie mam takiego pola , przycisk

Włodku, piwo możesz postawić w poście piszącego, czyli temu, któremu chcesz postawić to piwko. Poniżej jego podpisu pod postem masz "okienka": piwo, profil, pw, email i skype.Chyba już jest wszystko jasne ? :lol:

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2011-06-01, 23:24   

na finale mojej reanimacji zauwazyłem że tylna oś jest sztywna
amorki do wymiany , okazało się że u mnie cała oś jest zalana w środku guma i ten typ tak ma
więc chyba spadło mi cisnienie że musze naprawiać
ceny podane przez firme lew z gdańska na części do alko
środek ok 4-7 tys zł w zalezności od modelu
:shock:

tachowp 
zaawansowany

Wysłany: 2011-06-22, 08:41   

Witam ! Właśnie zakończyłem temat osi AL-KO . Jak pisałem wcześniej naprawy dokonała firma z Bolesławca (BROAND). A oto jej przebieg . Po rozebraniu osi okazało się że niema potrzeby wymiany tulei bo są dobre, a oś wymaga gruntownego wyczyszczenia , wymiany uszczelnienia i smarowania oraz wymiany amortyzatorów. Przy okazji wymieniono linkę hamulca ręcznego, "kalamitki" smarowania . Do osi AL-KO są przeznaczone amory o innym działaniu niż samochodowe. W czasie próby po nierównej z wybojami drodze zawieszenie spisuje się znakomicie, nic nie buja , nie tłucze nie stuka. Kwota za robociznę (ok. 300,00 PLN) chyba za taką robotę nie jest wygórowana, tak że dalej podtrzymuję swoje dobre zdanie na temat tej firmy. W drodze powrotnej zauważyłem i usłyszałem że dość mocno na wybojach hałasuje lodówka. Stąd pytanie: co podłożyć pod nią aby było cicho lub co jest podłożone w oryginale( u mnie były i są podstawione drewniane klocki ) czy stoi na podkladkach z gumy rodzaju jakichś amortyzatorów ? . Pozdrawiam !!

cycusxxl
początkujący forumowicz

Wysłany: 2011-06-26, 07:45   

witam wszystkich mam taki sam problem z osiami ALKO (2 sztuki) w swoim fiaciku:) wiem ze to troche nie ta dzialka ale posidam autolawete i jest ona na tandemie :) po przeczytaniu postów wiem ze regeneruja w boleslawcu ale teraz moje pytanie czy regeneruja gdzies blizej mnie(wadowic) gdzies w malopolsce, slaskim z gory dziekuje za odpowiedz
Postaw piwo autorowi tego posta

tachowp 
zaawansowany

Wysłany: 2011-06-27, 10:05   

Witam ! Poszukaj firmy która na Twoim terenie zajmuje się budową, naprawą przyczep towarowych, lawet . Oni powinni wiedzieć kto lub może sami wykonują naprawy. Budowa osi AL-KO nowej generacji jest bardzo podobna do tych starych więc tylko takie firmy mogą pomóc. Pozdrawiam !!

Odpowiedz do tematu