|
|
Przesunięty przez: janusz 2012-08-09, 11:21 |
Włóczęga po Polsce |
| Autor |
Wiadomość |
darol
weteran KMW TEAM

Twój sprzęt: Knaus Sunliner
Nazwa załogi: darole - gorole ;-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Paź 2010 Piwa: 61/24 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-06-07, 22:38 Włóczęga po Polsce
|
|
|
Witam
Postanowiliśmy jednak urlop zaplanować w kraju i powłóczyć się po miejscach znanych i nieznanych.
Z przyczyn nadrzędnych zaczynamy po 20 czerwca od Kołobrzegu, potem trochę wybrzeża , obowiązkowo Warmia i Mazury, Biebrzański PN, Białowieski PN i jeszcze wiele miejsc i kilometrów.
Mimo że mam kilka przewodników po kraju nie ukrywam, Drodzy Forumowicze, że polecicie mi miejsca wyjątkowo urokliwe lub ważne historycznie, warte poświęcenia dnia lub dwóch na odwiedziny lub zwiedzanie. Mogą to być również miejsca do leniuchowania, najlepiej w spokojnych okolicach, bez wszędobylskiego zgiełku i komerchy.
Nadmieniam również, że nie idę na łatwiznę i przewertowałem temat "Pięknej Naszej Polski Całej" więc ogólny zarys trasy mam. Liczę na jakieś perełki
Oczywiście jeśli ktoś ma podobne plany to chętnie spotkamy się w trasie na dłużej lub krócej. |
_________________ Arek (nie Darek) :P
 |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 78/76 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2011-06-08, 04:13
|
|
|
Ja jak zwykle polece Dolny Slask . Pewnie przewertowales temat Tadeusz Miedzy Wrclawiem a Orlem gdzie Tadziu opisal kilka procent z tego , co mozna u nas zobaczyc. szczegolow wymienic niepodobna a ogoly sa nastepujace:
1. Kilka (-nascie- zalezy z jaka dokladnoscia podzielimy Sudety) urokliwych lancuchow gorskich powiedzmy miedzy Zlotym Stokiem a Swieradowem Zdrojem z wieloma urokliwymi miejscami
2.Zamek z bogata historia ( wiele z nich zgospodarowane i gotowe do zwiedzania) lub jego ruiny srednio co 15 km
3. Wiele malych urokliwych miasteczek ( z rownie ciekawa historia) ,ktore powstaly juz w XIII wieku
4. Kilka jeziorek zaporowych na gorskich rzekach wraz z przedwojennymi elektrowniami wodnymi
5. Dwa parki narodowe , kilka krajobrazowych i niezliczona ilosc rezerwatow przyrody
6. Kilkanascie uzdrowisk z wodami mineralnymi
Moglbym tak jeszcze dlugo wymieniac choc z tego co widze to raczej wschodnia scina jest w planah na ten rok. |
|
|
|
 |
bogus bednarski
zaawansowany b.b tulipan

Twój sprzęt: Nie A4, Nie L4 tylko T4
|
Wysłany: 2011-06-08, 05:09 Re: Włóczęga po Polsce
|
|
|
| darol napisał/a: | Witam
Postanowiliśmy jednak urlop zaplanować w kraju i powłóczyć się po miejscach znanych i nieznanych.
Z przyczyn nadrzędnych zaczynamy po 20 czerwca od Kołobrzegu, potem trochę wybrzeża , obowiązkowo Warmia i Mazury, Biebrzański PN, Białowieski PN i jeszcze wiele miejsc i kilometrów.
Mimo że mam kilka przewodników po kraju nie ukrywam, |
Witam w temacie tak podobnym do mojego.
Od trzech lat wyjazdy moje to Bieszczady w tamtym roku Beskidy, w tym ściana wschodnia.
Mam zamiar zajrzeć do Kielc, następnie Sandomierz, Lublin i aż pod Białystok.
W Giżycku to zlot PL+CZ,na kilka dni, następnie j.Wigry[małe spotkanie]i włóczenie się po okolicach.
Co zwiedzić to szukam w internecie [to co inni opisali to znam z ich opisu]reszta idzie na spontaniczne zwiedzanie.
Czas jaki poświęcam to od 22.06 do 16.07.2011r.
ps. mam nadzieję na spotkanie na swojej drodze wielu już znanych i nie znanych wielce zakręconych ludków. |
_________________ Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Pozdrawiam z Wrocławia.
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2346 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2011-06-08, 05:58
|
|
|
Arku i Bogusiu, włóczęga karawaningowa po swoim własnym kraju jest, moim zdaniem, szczególnie fajną formą wypoczynku. Jeśli jeszcze zabieracie z sobą dzieciaki, to pożytek z tego wielki i zaowocuje kiedyś.
Znać Europę i świat jest dobrze, jeśli jednak nie zna się przy tym swej Ojczyzny, jej uroków, historii, obyczajów, twórczości ludowej, to jest to forma kalectwa intelektualnego i chyba również emocjonalnego.
Jeśli zahaczycie o Mazury, to pamiętajcie, że wujek Tadeusz lubi wozić jachtem camperteamową dzieciarnię. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
yannoo
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter
Nazwa załogi: Jola & Jano
|
Wysłany: 2011-06-08, 07:04
|
|
|
Gdzieś tam na forum polecałem, ale przypomnę - "Polska niezwykła XXL" wyd. Demart. Przewodnik i atlas w jednym, wspaniałe opisy i zdjęcia, kompendium wiedzy o najciekawszych miejscach w kraju.
Pozdrawiamy, a jak będziecie w Pieninach, to... |
_________________ Jola & Janusz
"Podróże kształcą - ale wykształconych..."
 |
|
|
|
 |
bogus bednarski
zaawansowany b.b tulipan

Twój sprzęt: Nie A4, Nie L4 tylko T4
|
Wysłany: 2011-06-08, 07:13
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: |
Jeśli zahaczycie o Mazury, to pamiętajcie, że wujek Tadeusz lubi wozić jachtem camperteamową dzieciarnię. |
no to wujku będziesz miał zajęcie. |
_________________ Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Pozdrawiam z Wrocławia.
 |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak :( Aktualnie przyczepa
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lis 2010 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-06-08, 07:19
|
|
|
darol, To widzę, że wakacyjne plany mamy podobne... Tylko ja ruszam 10 dni później.
Jak będziesz nad morzem to:
DO leniuchowania - najlepsze miejsce to: http://www.topaz.comweb.pl/
a i obok pola jest spory parking - więc co kto woli.
W tym rejonie masz zapewnione:
Najczystszą wodę i plaże nad Bałtykiem, baaardzo szerokie plaże, miejsce o każdej godzinie, spokój, leniwie czas tam płynie, brak automatów, brak dicho, brak dojazdu autobusem, daleko do miasta, etc jeden stragan z pamiątkami i pocztówkami... w okolicznych lasach borówek od groma.
i ZERO (ZIRO) komarów
Na 100 odwiedzę to miejsce w tym roku.
Wybrzeże zjeździłem kilka lat pod rząd ale nigdy kampem, co w tym roku zamierzam uczynić
Kiedyś warto było skoczyć do Trzęsacza, mała wiocha z ruinami kościoła, którego mury Bałtyk zabrał już w 99%
http://pl.wikipedia.org/w..._Trz%C4%99saczu
Teraz tak pośrednio polecam
Zbudowali pomost, do schodzenia (olbrzymia konstrukcja) i jak ludzie po tym chodzą, to piasek leci na tych co wypoczywają na plaży.... z wiatrem niesie.. plaże umocnili głazami, żeby uratować ruiny, ale przez to zawęzili plaże o 50%. Przelotem można wpaść. Jest tam stacyjka kolejki wąskotorowej, która was ewentualnie zawiezie do latarni w Niechorzu i z powrotem. Dzień można tam fajnie spędzić.
A jak chcesz zobaczyć coś o specyficznym klimacie... to.. (niedaleko Lubiatowa)
http://www.youtube.com/watch?v=CjqAkoOXrys
Nie wiem w jakim jest teraz stanie... mieli wyburzać. W zeszłym roku spędziłem w nim kilka godzin, da się wejść na dach, klimat robi piorunujące wrażenie,
http://www.opuszczone.net/hotel-w-nadolu/
No i najlepsze rybki jakie mi było dane jeść .... Łeba - zatoka portowa, Wędzak ustawiony przy brzegu, z jednej strony wkładają świeżo złowione, z drugiej gotowe do spożycia PYCHA z ziemniaczkami grilowanymi i sosikami, (bez żadnej knajpy, czy tam stolików, po prostu łajba + wędzak + grill. Pycha, a cena 30% tego co w lokalach 100m dalej a i rybak gaduła fajna z żonką
Polecam
Bawcie się dobrze, i może do zobaczyska :D |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak :( Aktualnie przyczepa
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lis 2010 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-06-08, 07:34
|
|
|
No a co miejsc historycznych, to jak nie byłeś nigdy na Westerplatte, to warto stanąć, i wyobrazić sobie jak się czuli w tym miejscu we wrześniu 1939-tego... jak z dwóch stron grad pocisków leciał...
Jest tam też takie mini muzeum.
No i jak jedziesz do Kołobrzegu - to Muzeum Oręża Polskiego http://www.muzeum.kolobrzeg.pl/ - naprawdę super, - ale to muzeum nie na 1h, tylko na minimum 5h ale naprawdę warto.
A przed Kołobrzegiem, (w stronę Gdyni) był taki jakby demobil wojskowy, reklamy wzdłuż drogi są, - fajna sprawa, od śpiworów kurtek wojskowuych, menażek, czapek, spodni, scyzoryków, po badziewne chińskie bojówki i pistoleciki, ale jest też tam przejeżdzka amfibią, czołgiem, i z jakiegoś KBK-su można postrzelać
No i grochówkę zjeść oczywiście |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 218/167 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2011-06-08, 16:50
|
|
|
| yannoo napisał/a: |
Pozdrawiamy, a jak będziecie w Pieninach, to... |
Pamiętamy................. i skorzystamy tak.............. koło 8 sierpnia
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2011-06-08, 23:08
|
|
|
| olcha20 napisał/a: | Kiedyś warto było skoczyć do Trzęsacza, mała wiocha z ruinami kościoła, którego mury Bałtyk zabrał już w 99%
http://pl.wikipedia.org/w..._Trz%C4%99saczu
Teraz tak pośrednio polecam
Zbudowali pomost, do schodzenia (olbrzymia konstrukcja) i jak ludzie po tym chodzą, to piasek leci na tych co wypoczywają na plaży.... z wiatrem niesie.. plaże umocnili głazami, żeby uratować ruiny, ale przez to zawęzili plaże o 50%. Przelotem można wpaść. Jest tam stacyjka kolejki wąskotorowej, która was ewentualnie zawiezie do latarni w Niechorzu i z powrotem. Dzień można tam fajnie spędzić.
|
Jeżeli jednak zdecydujesz się na wizytę w Trzęsaczu w tym czasie, a jesteś fanem gitary klasycznej, warto zahaczyć o imprezę pod nazwą: Międzynarodowy Festiwal Muzyki Gitarowej
Organizatorem imprezy jest nasz kolega-gitarzysta Czarek Strokosz, który od kilku lat w tej niewielkiej miejscowości robi rzeczy niezwykłe jak np. sprowadzenie na festiwal orkiestry gitarowej z Japonii czy polskie prawykonanie "Mszy Flamenco". Można posłuchać gitarzystów światowego formatu, a wstęp na koncerty jest bezpłatny. Koncerty odbywają się w kościele (tym, który stoi w całości rzecz jasna).
| olcha20 napisał/a: | No i jak jedziesz do Kołobrzegu - to Muzeum Oręża Polskiego http://www.muzeum.kolobrzeg.pl/ - naprawdę super, - ale to muzeum nie na 1h, tylko na minimum 5h ale naprawdę warto.
|
Muzeum pod dyrekcją Pawła Pawłowskiego (po raz pierwszy spotkaliśmy się właśnie na festiwalu w Trzęsaczu) przechodzi prawdziwą metamorfozę. Paweł jest muzealnikiem nowej generacji, podejmuje z sukcesem wiele nowatorskich projektów, a muzeum naprawdę żyje - nie jest tylko wystawą eksponatów. Informacje o działalności muzeum znajdziesz tutaj Ostatnio grupa pasjonatów historii zajmuje się poniemieckim hangarem lotniczym w Rogowie, gdzie jest też kilka eksponatów z muzeum. Sam obiekt jest już niesamowitym zabytkiem architektury militarnej i inżynieryjnej, ale nie wiem jak wygląda tam możliwość zwiedzania - my załapaliśmy się na "Ferie w Muzeum" z naszym dzieckiem. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/282 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2011-06-08, 23:32
|
|
|
Pewnie my będziemy w rejonie Kołobrzegu w dniach 22-24 czerwaca tego roku- takie mamy przynajmniej plany!!! |
|
 |
tachowp
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD '89 Dethleffs
Nazwa załogi: Halinka i Włodek
|
Wysłany: 2011-06-09, 10:19
|
|
|
Gratulacje za postawę "patrioty lokalnego" dla Krzysioz210 . Również polecam znane i mniej znane miejsca w okolicach Kotliny Jeleniogórskiej, Karkonoszy. Ja również preferuję odpoczynek w kraju . W tym roku MAZURY. Pozdrawiam.
Co prawda nie jestem już małolatem może się załapię na rejs z Kamperpapą ? |
_________________ Moje rodzinne miasto w którym się .... gubię ..czasami!
6,8 l/km, 70-80 km/h.
 |
|
|
|
 |
darol
weteran KMW TEAM

Twój sprzęt: Knaus Sunliner
Nazwa załogi: darole - gorole ;-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Paź 2010 Piwa: 61/24 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-06-09, 10:38
|
|
|
Wielkie dzięki z wszelkie sugestie. Czytam, czytam i skrzętnie notuję |
_________________ Arek (nie Darek) :P
 |
|
|
|
 |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2011-06-09, 11:09
|
|
|
Witaj darol, polecam Ci min. Sanktuarium w Św. Lipce na mazurach, jest to duży kościół w samym środku mazur o naprawdę niezwykłej historii... Odwiedziłem to miejsce pierwszy raz dwa tygodnie temu i jestem pod ogromnym wrażeniem, mniej-więcej co godzinę odbywają się krótkie 15min. koncerty organowe, które podczas grania poruszają się na różne sposoby - niesamowite wrażenie. Po takim koncercie można wysłuchać krótkiej historii tego miejsca - tego nie przeczytasz w żadnym przewodniku! Na miejscu jest płatny parkin - chyba 5pln za cały dzień. Jeżeli do Św. Lipki wjeżdżał byś od strony Giżycka (od północnej strony) to przed samym wjazdem do tej miejscowości po lewej stronie na górce jest parking gdzie widziałem ustawione zagraniczne kamperki... |
|
|
|
 |
yuras
weteran
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Piwa: 46/51 Skąd: 16 km od Pekinu
|
Wysłany: 2011-06-09, 11:10
|
|
|
| darol napisał/a: | | Mogą to być również miejsca do leniuchowania, najlepiej w spokojnych okolicach, bez wszędobylskiego zgiełku i komerchy |
Od 24.06 do2.07 będę przebywał jak co roku w takim właśnie miejscu,jeśli Cię tam drogi poniosą to zapraszam na smażoną rybkę do Kleszczówka koło Smolnik w Suwalskim Parku Krajobrazowym.
https://picasaweb.google.com/yu1ras/Suwalszczyzna?feat=directlink |
| Ostatnio zmieniony przez yuras 2011-06-13, 13:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|