Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-01-24, 21:02
Jakie zachowania nas denerwują.
Autor Wiadomość
@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/204
Wysłany: 2008-01-23, 17:55   

A co powiecie o cwaniaczkach wpychających się przed wszystkich na zwężonym odcinku drogi. Na ogół wiedzą o tym, co nastąpi za 100 czy 200 m, ale uważają, że to im się spieszy, a inni mogą posuwać się w żółwim tempie :box
Otóż obserwuję ostatnio bardzo ciekawe zjawisko, gdzie przed zwężeniem drogi, jeden z kierowców ustawia się na kończącym się pasie na wysokości końca kolejki i kontynuuje jazdę w tempie samochodów z prawego pasa ruchu. Nie reaguje przy tym na ponaglające zachowania (mruganie światłami, trąbienie) tych uważających się za ważniejszych. Na koniec wpuszczany jest bez problemu (często trzymane jest dla niego specjalne miejsce) w posuwający się płynnie szereg :ok
W ten sposób wielu piratów drogowych nauczono grzeczności :-D

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-01-23, 18:22   

W takim zachowaniu bardzo pomaga CB.radio

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Piwa: 5/1
Wysłany: 2008-01-24, 10:06   

@ndrzej napisał/a:
W ten sposób wielu piratów drogowych nauczono grzeczności :-D

Nie sądzę by dało ich się czegokolwiek nauczyć. Ale to prawda. Ja zawsze tak robię i nie zwracam uwagi na to że Ci z tyłu trąbią i rzucają wyzwiska. TIRy też tak robią nieraz.

A jak akurat wyprzedzam na dwupasmówce no i nie mogę zjechac na prawy i podjedzie mi ktoś z tyłu i mruga światłami to jakoś tak samochód mi sam zaczyna hamować - moc traci i nie może się zebrać - trwa to normalnie wieki :haha:

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 367/235
Wysłany: 2008-01-24, 12:03   

sasquatch napisał/a:
Ja zawsze tak robię i nie zwracam uwagi na to że Ci z tyłu trąbią i rzucają wyzwiska.

A nie pomyślałeś, że np. za 200 metrów może być skrzyżowanie i blokujesz tych co chcą skręcić w lewo ?
Postaw piwo autorowi tego posta

MirekM 
weteran
Piękny inaczej

Twój sprzęt: Bürstner Quadro IT674G
Piwa: 17/9
Wysłany: 2008-01-24, 12:18   

janusz napisał/a:
W takim zachowaniu bardzo pomaga CB.radio

Zwłaszcza jak jest ciężkie. I można nim przywalić.

A wracając do pieszych na drodze. Mówi się, że w naszym kraju kierowcom brak kultury. Ale pieszym także. Zamiast przejść zdecydowanym krokiem, spacerują sobie jak święte krowy, nawe zamiast w poprzek to wzdłuż jezdni, ostentacyjnie pokazując swoją wyższość. Zwłaszcza w przypadku młodych księżniczek i książątków.

Byłem też świadkiem awantury o blokowanie lewego lub prawego pasa. Gość blokował ludzi tuż przed zjazdem. Sam jechał prosto, a innym nie dał zjechać.
www.shippol.pl www.uszczelki-cnc.pl

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Piwa: 5/1
Wysłany: 2008-01-24, 13:39   

Oczywiście że pomyślałem - pomijam i uwzględniam takie sytuacje - chodzi tylko o dojazd do zwężenia z dwóch pasów na jeden.

@ndrzej 
weteran

Wysłany: 2008-01-24, 14:35   

JaWa napisał/a:
A nie pomyślałeś, że np. za 200 metrów może być skrzyżowanie i blokujesz tych co chcą skręcić w lewo ?

Nie mówimy tu o oczywistościach, tylko o zwykłym chamstwie na zwężającym się odcinku drogi, np. przy wjeździe z Warszawy do Konstancina :!: Kto jechał tamtędy w godzinach szczytu, wie o co mi chodzi.
Gotów jestem usprawiedliwić wszystkich "nie-tubylców", bo oznakowanie naszych dróg jest żenująco słabe i informacja o zwężeniu pojawia się często w jego bezpośredniej bliskości :-/

MirekM 
weteran
Piękny inaczej

Wysłany: 2008-01-24, 14:55   

@ndrzej napisał/a:
JaWa napisał/a:

Nie mówimy tu o oczywistościach, tylko o zwykłym chamstwie na zwężającym się odcinku drogi, np. przy wjeździe z Warszawy do Konstancina :!: Kto jechał tamtędy w godzinach szczytu, wie o co mi chodzi.
Gotów jestem usprawiedliwić wszystkich "nie-tubylców", bo oznakowanie naszych dróg jest żenująco słabe i informacja o zwężeniu pojawia się często w jego bezpośredniej bliskości :-/

Znam, przepychałem się w tym miejscu parę razy, gdyż mam szwagra w Konstancinie. Ale nie o to chodzi. Tylko po co blokować prawy czy lewy pas. Przecież wszyscy mogą ustawiać się na wszystkich pasach i naprzemian wjeżdżać na zwężenie. Jaki jest sens tworzenia jednej długiej kolejki niejednokrotnie blokującej dalsze skrzyżowania. Można ustawić się w paru krótkich i naprzemian wpuszczać. I nie trzeba wówczas policji społecznej do kierowania ruchu, bo inni jadą innym pasem niż całe stado. Zgodzę się z tym, że chamstwem jest używanie pasów przeznaczonych do ruchu w innym kierunku niż zwężenie. Ale w tym samym? To ludzie stają bezmyślnie jeden za drugim, zamiast dążyć do usprawnienia ruchu. Nie gniewajcie się, ale właśnie blokowanie pasów uprawniających do jazdy w kierunku zwężenia przez społecznych nadzorców ruchu także zaliczam jako denerwujące zachowania.

@ndrzej 
weteran

Wysłany: 2008-01-24, 15:19   

Cytat:
Przecież wszyscy mogą ustawiać się na wszystkich pasach i naprzemian wjeżdżać na zwężenie.

Zgadzam się z Tobą, ale tylko częściowo. Moim zdaniem ruch jest płynniejszy, kiedy na zwężenie wjeżdżają wszyscy z jednego pasa.
Naprzemianstronne wjeżdżanie miałoby wówczas sens, gdyby wszyscy kierowcy jeździli zdecydowanie, bez wahania i przestrzegali tych reguł. W sytuacji, gdy jedni wpuszczają a inni nie - lepsze jest moim zdaniem pierwsze rozwiązanie.

MirekM 
weteran
Piękny inaczej

Wysłany: 2008-01-24, 15:31   

@ndrzej napisał/a:
gdyby wszyscy kierowcy jeździli zdecydowanie, bez wahania i przestrzegali tych reguł

Teraz z kolei i ja się z Tobą zgadzam. Ale i tak płynność ruchu nie ucierpi. A ponadto część kierowców jeździ jednak"zdecydowanie, bez wahania i przestrzegają reguł" i co w takim przypadku. Są przez innych nazywani chamami, bo jeżdżą zdecydowanie. Róbmy użytek z całej drogi wszelkimi środkami dozwolonymi przez prawo przy zachowaniu oczywiście pełnej kultury. Zdecydowanie na drodze nie oznacza chamstwa. Jeżdżę zdecydowanie, ale potrafię przy tym zachować kulturę. Poprostu róbmy wszystko, aby na tych naszych kiepskich drogach maksymalnie usprawnić ruch. Pozbądźmy się egoizmu i zacznijmy myśleć za kierownicą. O innych współużytkownikach także. Ale sami nie egzekwujmy prawa. Od tego są inni.

@ndrzej 
weteran

Wysłany: 2008-01-24, 15:45   

MirekM napisał/a:
Pozbądźmy się egoizmu i zacznijmy myśleć za kierownicą. O innych współużytkownikach także. Ale sami nie egzekwujmy prawa. Od tego są inni.

Święta prawda :!: :!: :!:
Szkoda, że tych "innych" brakuje w takich newralgicznych miejscach, gdzie mogliby nauczyć kierowców odrobinę kultury, za to są tam, gdzie sytuacja nie wymaga od nich zbytniego wysiłku :evil:

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 85/8
Wysłany: 2008-01-24, 17:03   

Wobec niezwykłego bogactwa rozmaitych przejawów niewłaściwych zachowań użytkowników na drodze proponowałbym jednak ich bardziej ścisłą kategoryzację. No bo najczęściej mówimy "chamstwo". Mnie np. zdarzyło się że kiedy otrąbiłem BM-iarza buca który wepchał się bezczelnie przede mnie zmuszając do hamowania to ten wychylił się przez okno i splunął w moją stronę obficie a na zielono. Albo inny neandertalczyk lezie mi pod maskę patrząc wyzywająco w oczy, mając czerwone na przejściu. Kiedy wyraziłem dezapropatę w sposób dość wstrzemięźliwy, ten podszedł do mojego auta i wywalił w moją stronę ze swojej chamskiej gęby całą jej zawartość, którą właśnie idąc przeżuwał był. Jakkolwiek celował w otwarte okno to na szczęście nie trafił i zapaskudził mi pół maski i przednią szybę.
I teraz powracamy do zasadniczego pytania: skoro chamstwem nazwiemy bezczelne wpychanie się przed maskę to jakże ubrać w słowa następujące po tym, a przedstawione powyżej, formy pozasłownej ekspresji gębowej?
Dlatego proponuję listę kategorii nagannych zachowań kierowców i pieszych począwszy od roztargnienia damy, oglądającej za kółkiem świeżo nabyty puder L'oreal zamiast drogi, po chamstwo ekstremalno-troglodyckie jak np. powyższe.
Np.
- Roztargnienie
- Niefrasobliwość
- Bezmyślność
- Głupota w podpunktach np. : głupota prosta czyli simplex, kretynizm ciężki, debilizm absolutny
- Brawura
- Szalej (stopień wyższy od brawury)
- Tupet
- Bezczelność
- Chamstwo proste czyli buractwo
- Chamstwo ekstremalne czyli maximus troglodictus.

Ja np. nie lubię kiedy gość stojący przede mną wieczorem pod szlabanem kolejowym trzyma sały czas nogę na hamulcu oślepiając mnie światłami stop. Ale nie nazwę tego przecież chamstwem czy głupotą, to raczej niefrasobliwość, gość nie zastanawia się nad tym po prostu. Ale ja do człowieka podchodzę i uprzejmie proponuję użycie hamulca ręcznego a on mnie za to częstuje wiązanką słów niewybrednych, zwaną swojsko "wiąchą" i ten sposób przechodzi do etapu chamstwa prostego czyli buractwa.
Raz jeden taki w resztkach merecedesa zwanego puchatka uparł się aby mnie wyprzedzać w takiej mgle, że światła nadjeżdżającej ciężarówki objawiały się przed nami dopiero na jakieś 10-15m. Nie mogę się zdecydować: czy to kretynizm ciężki czy debilizm absolutny?
Lubię też obserwować na autostradzie kierówców Tirów, z których jeden jedzie 89,7 km/h a drugi drze 89,8 km/h i ten drugi blokuje lewy pas przez jakieś 10 minut, lejąc z góry na sznur przeklinającyh osobówek za nim. Następnym razem przy tej okazji może wymyślę jakieś specjalne określenie na ten osobliwy styl jazdy - a może ktoś ma jakieś propozycje?
Ostatnio zmieniony przez Kazik II 2008-01-24, 22:52, w całości zmieniany 1 raz  

baja02 
weteran
"Mała Karawana" CT-Pomorze

Twój sprzęt: Fiat Ducato LMC
Nazwa załogi: baja
Piwa: 39/4
Wysłany: 2008-01-24, 17:41   

Klasyfikacja bardzo trafna, ale nadal pozostaje pytanie jak reagować, co robić?

MirekM 
weteran
Piękny inaczej

Wysłany: 2008-01-24, 17:46   

baja02 napisał/a:
Klasyfikacja bardzo trafna, ale nadal pozostaje pytanie jak reagować, co robić?

Jak to co robić, robić swoje. A ponadto

Chamstwu należy przeciwstawiać się siłom i godnościom osobistom!!!!!!!

...wężykiem, wężykiem

OMEGA 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Piwa: 40/52
Wysłany: 2008-01-24, 18:34   

MirekM napisał/a:
Chamstwu należy przeciwstawiać się siłom i godnościom osobistom!!!!!!!

Czy to znaczy że mamy się zaopatrzyć w kije bejsbolowe ?????

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387
Ostatnio zmieniony przez OMEGA 2008-01-24, 19:17, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu