|
|
|
po powrocie |
| Autor |
Wiadomość |
janooo
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: ducato dethleffs 99'
Nazwa załogi: surferki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Paź 2009 Piwa: 2/1 Skąd: miasto świętej wiezy
|
Wysłany: 2011-08-09, 17:30
|
|
|
| affa napisał/a: | w zeszłym roku byłem w Chorwacji i mam zupełnie inne wspomnienia niż autor wątku.
mogę uwierzyć, że trafiłeś na złych ludzi i złe sytuacje, ale nie mogę uwierzyć, że Chorwacja jest taka jak opisujesz |
| MarcoPolo napisał/a: | Nie pisałbym tego ale Twoja ocena wydaje mi sie bardzo emocjonalna i niesprawiedliwa . Zobaczysz jeszcze zatęsknisz za tym krajem |
nie opisuje zle Chorwacji tylko Chorwatów
na pewno tam pojade bo kraj jest przepiekny i bardzo mi sie podoba
polwysep Paljesac ma idealne warunki do plywanie na desce
ale nie moge pogodzic sie z tym ze bedac na wakacjach, ludzie wykorzystuja moja polegliwość
przeciez jak dostalem ten rachunek na polu namiotowym powinienem sie awanturowac, powiedziec ze mieszkalem na parkingu kolo smierdzcego zaplecza kuchni!
a ja pomyslalem przeciez mam wakacje, wiecej tu nie przyjade, ostrzege kolegów z forum zeby uwazli i tyle |
_________________ znający się na piwie
http://www.bractwopiwne.pl/ |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2011-08-09, 17:57
|
|
|
| janooo napisał/a: |
nie opisuje zle Chorwacji tylko Chorwatów |
ok, ale napisałeś tak, jak gdyby każdy Chorwat urodził się po to, by łupić obcokrajowców.
ja takiego w zeszłym roku na swojej drodze nie spotkałem więc sądzę, że prawda leży po środku
polwysep Paljesac ma idealne warunki do plywanie na desce |
a może tutaj jest pies pogrzebany? ja zatrzymywałem się głównie na spokojnych, klimatycznych miejscach dla rodzin z dziećmi, te dla młodzieży i surferów omijając, może stąd zupełnie inne wspomnienia?
swoją drogą pamiętam, że kiedy zmęczeni dotarliśmy na plażę surferów w Kuciste (o której piszesz) byłem załamany... Duduś, który nas zaprosił na wspólny objazd Chorwacji, był gotów zostać, ale potem zdaje się w szorstki męski sposób dziękował za nasz upór w szukaniu właściwego miejsca , bo trafiliśmy do prawdziwej oazy- Loviste
przeciez jak dostalem ten rachunek na polu namiotowym powinienem sie awanturowac, powiedziec ze mieszkalem na parkingu kolo smierdzcego zaplecza kuchni! |
jeżeli rzeczywiście oszukali trzeba się było o swoje upomnieć, chociaż najlepiej jest po uzgodnieniu promocyjnych warunków płacić z góry
a ja pomyslalem przeciez mam wakacje, wiecej tu nie przyjade, ostrzege kolegów z forum zeby uwazli i tyle |
i bardzo dobrze, że ostrzegasz o postępowaniu obsługi campingu Palme, ale swoim uogólnieniem oczerniasz przy okazji masę porządnych pracowitych Chorwatów
(to tak jakby powiedzieć, że każdy z nas Polaków to złodziej ) |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 358/407 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2011-08-09, 21:14
|
|
|
| spotyka sie chorwatow takich i siakich,my mamy przyklady gdy nie camperowalismy,jedni nawet za caly pobyt nie poczestowali kawa np na Krku w Punacie,w Karlobagu,godzinami gadalismy z nimi przy winie,ja lubie wermut to gdzies z Pagu przywiezli dla mnie prosek-wermut,w malenkim Kleku kolo Neum nie opuscila ceny Luba,ale zrobila dla wszystkich wspaniale przyjecie grilowe.W tym samym kleku okolo 22 kwietnia tego roku,stalismy na parkingu,miasteczko wymarle przed sezonem,pare domow otwartych,nagle auto i w cywilu policjant,czy nas zobaczyl z gory czy ktos zatelefonowal,ale bardzo byl niemily,uratowal nas prospekt domu tej Luby ze jestesmy,ale dom zamkniety ,no i szybko kazal odjechac,tak ze zepsul nam wielkanoc bo juz mielismy namiary koscila ze swieceniem jajek,kakze jak sie trafi?barbara |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak :( Aktualnie przyczepa
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lis 2010 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-08-09, 21:27
|
|
|
MarcoPolo, Nie wprowadzaj w błąd z tym kursem....
http://kantory.pl/kursy/
http://www.bankier.pl/inw...ile/?symbol=HRK
kurs ŚREDNI z kupna/sprzedaż a nie kurs po jakim kupujesz.
kupno 0,52 sprzedaż 0,61
Ale fakt faktem, zarówno z bankomatu jak i przy płatnościach bezgotówkowych przelicznik ING, Mbank, AlliorBank miały podobne i były o 1-2gr niższe od ceny po jakiej kupiłem w kantorze w PL. Ale to i tak po 0,60 gr za zakup kun wychodzi, i inaczej być nie chce... to w sumie nie aż tak istotne, ale nie wprowadzajmy ludzi w błąd. |
|
|
|
 |
MarcoPolo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Giottiline
|
Wysłany: 2011-08-10, 10:44
|
|
|
Kurs kuny z dnia 9 sierpnia w kantorze w Katowicach zakup 0,48 sprzedaż 0,64 a więc różnica między nimi to 0,16 czyli jakieś 35 % . Nie dziwie sie , że jak kupiłeś kuny w kantorze to Chorwacja wydała Ci się droga. Porównaj sobie spread na Euro jakie stosuja kantory zazwyczaj to nie więcej niż 3 % . Jeszcze raz - nie warto kupować kun w kantorze. Kurs bankowy który podałem służy do rozliczeń pomiędzy bankami podczs pobierania z bankomatu. Przy płaceniu kartą sprawdź jak Twój bank pobiera prowizje , zazwyczaj jest tak , że karta Visa jest rozliczana w dolarach a Mastercard w Euro. Kurs bankowy da Ci także pogląd na o ile dostaniesz kun za Euro przywiezione z Polski . Prosiłem poczytaj cro.pl . |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2011-08-10, 11:02
|
|
|
Byliśmy w Chorwacji na przełomie czerwca i lipca jeżeli chodzi o KUNE to kupując Euro a potem wymieniając na KUNE wychodziło około 70gr a płacą kartą 53gr.
I już trzeci raz mi się potwierdziło, że gdzie tylko można to płacę kartą. |
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 29/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-08-10, 15:25
|
|
|
| Załoga G napisał/a: | | ...gdzie tylko można to płacę kartą. |
Rzeczywiście, karta jest opłacalna, ale najpierw radzę przeczytać przestrogę: http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=24
A jako rezerwę gotówkową czasem lepiej zabrać złotówki niż euro (korzystniejszy przelicznik). |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-08-10, 18:45
|
|
|
| MarcoPolo napisał/a: | | Nie dziwie sie , że jak kupiłeś kuny w kantorze to Chorwacja wydała Ci się droga | Marco.. czy ty w ogóle czytasz co ja piszę?
A na forum.cro.pl byłem przed wyjazdem, ale tam panuje klimat ślepej fascynacji, a nie realnych informacji.. lepsze są fora ogólne o turystyce - jak np. Camperteam
Na forum Cro.pl autor tematu że coś mu nie pasiło, musiałby pod pręgierzem się wyrzekać blużnierstwa.... i dostałby ban na wjazd
Tak przynajmniej tam odczułem klimat....
Załoga G,
Tak z ciekawości - z jakiego banku? bo u mnie wychodziło w granicach 0.57- 0,58 ( Mbank) może najwyższy czas konto zmienić ... żona wyliczała że u niej podobnie (Allior i ING)
P.s. w kantorze kupowałem po 0,60 i po 0,61 więc nie różnica maks 5% wyszła nie rozdrabniajmy się, nie przewróci to stwierdzenia, czy jest tam stanowczo za drogo w stosunku to oferowanych produktów, lub że jest drożej niż we Włoszech....
A z tą kartą, to fakt, jak byłem we Francji to kurs z karty także ciut był lepszy od kantorowego.
Tak czy siak gdzie bym nie jechał zabieram około 50% planowych wydatków w gotówce (jakby kartę zgubić, zostać okradzionym, awaria bankomatu, uszkodzenie karty, etc żeby z ręką w nocniku jakby co nie zostać |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-08-10, 18:54
|
|
|
TomekW, W tym wątku co zalinkowałeś najbardziej chyba zgodzę się z podsumowaniem kaimar-a któreg zacytuje:
O Chorwacji można wiele powiedzieć:
Chorwacja jest piękna, nieprzyjazna dla kamperów, bez sensu droga, ma wspaniały klimat, ludzi którzy mogli by być milsi dla turystów bo z nich żyją. Chorwaci potrafią "wycyckać" frajera.
Ale kampingi mają na całkiem przyzwoitym poziomie higienicznym koniec cytatu
nic do dodania już nie mam |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2011-08-10, 19:53
|
|
|
| Cytat: | :spoko nic do dodania już nie mam |
I nie umieją jeździć samochodami, do kitu maja serwisy głównie Forda innych nie używałem. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 29/5 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-08-10, 20:47
|
|
|
a moje zdanie jest takie:
jeśli koszty są priorytetem odwiedzając Chorwację i nad każdym wydatkiem turysta płacze jak małe dziecko to nigdy Chorwacja nie zachwyci swoim urokiem......
Ci co jadą pozwiedzać, odpocząć i odetchnąć od codziennego zgiełku zostawiając kalkulator w domu będzie co roku pragnął wrócić do Chorwacji...... może nie należę do elity finansowej i jeżdże starym kamperkiem ale nigdy nie patrze na ceny kempingów, marketowych półek..... poprostu korzystam ile sie da i każdy paragon leci do śmieci zaraz przy kasie.......
Może dlatego nie mam pojecia że mnie oszukują i nabijają w butelkę ale czuję że żyję i wiem że odpoczywam nie przejmując się że tu kuna drożej a tam taniej..... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
pp
weteran

Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2007 Piwa: 4/20 Skąd: wadowice
|
Wysłany: 2011-08-10, 20:48
|
|
|
a ja bym te karty sprawdził dokładniej!
płacąc kartą w kunach bank przelicza z kun na euro a potem na złotówki - i to wychodzi tak korzystnie?! Trudno w to uwierzyć! Ale może akurat tutaj dużych spredów nie stosują! |
_________________ zawsze jest szerszy kontekst
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|