Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Masa własna a DMC - skąd różnice między egzemplarzami
Autor Wiadomość
mcold 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: ciągle szukam
Otrzymał 1 piw(a)
  Wysłany: 2011-08-25, 13:21   Masa własna a DMC - skąd różnice między egzemplarzami

Witajcie
jak już pisałem w mailu powitalnym upatrzyliśmy sobie z żoną Ducato z '87 roku w zabudowie Dethleffs Globetrotter (na ebayu często się przy takich pojawiało oznaczenie SD). 6 osobowy, krótki (560cm), z wejściem do zabudowy i kuchnią z tyłu, dla nas jak znalazł. Zastanawiam się tylko nad DMC. Otóż upatrzony egzemplarz ma wpisane w dowód 2100 kg masy własnej i 2800 kg DMC. Natomiast większość takich modeli znalezionych w necie (głównie niemieckie strony) ma zapisane 2500 kg masy własnej i 3100 DMC. Trochę się obawiam, że Niemiec coś zakombinował i obniżył DMC w celu sobie wiadomym. U nich to zdaje się bezproblemowo można zrobić, w Polsce za to z tego co wiem jest to niemożliwe. Dlatego chciałem zapytać, czy może ktoś z szanownego grona posiada/posiadał taki model i mógłby mnie oświecić jak to z tymi wartościami jest. Obawiam się, że może się okazać że zatankowany kamperek bedzie miał właśnie 2500kg, co zostawia 300kg na załogę i graty i może się okazać (a raczej na pewno okaże się) za mało. Planujemy wyprawy przez Niemcy i Austrię, a tam jak doczytałem na CT lubią ważyć kamperki. Wolałbym go nie stracić na pierwszej kontroli. :-/ Pomożecie ?:-)
Postaw piwo autorowi tego posta

Ahmed 
Kombatant
Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Piwa: 207/306
Wysłany: 2011-08-25, 13:25   

Poproś o zdjęcie tabliczki znamionowej . DMC na podstawie oryginalnej tabliczki znamionowej można ,, odkręcić "

:spoko

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2011-08-25, 16:50   

masy własnej nie ma na tabliczce znamionowej a ta podawana w dokumentach często bywa nieprawdziwa zaniżona nieraz bardzo mocno
jesli podaje że dmc to 2800 napewno ma tabliczkę znamionową z taką masą tj 2800 i jest to raczej nie do przeskoczenia nie podniesiesz dmc jesli na tabliczce jest 2800 to nie zrobisz z tego 3100 w polsce
i nie wierz że kamper waży 2100 kg bo samo podwozie waży ok 1800 kg a zabudowa wcale lekka
z drugiej strony czy ktoś wie

ile waży zabudowa kampera alkowy powiedzmy takiego 6 m gdzie buda ma 4 metry długosci długości

mcold 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: ciągle szukam
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-08-25, 17:10   

Podłamałeś mnie Irku. Czyli zakładając, że na tabliczce jest DMC 2800kg to nie ma szans na normalne, tzn. legalne użytkowanie tego kamperka tam gdzie ważą? Jeśli przyjąć, że on będzie ważyć z paliwem 2500kg, to samo zapakowanie 4 osób "zje" te 300kg. :gwm :gwm Z drugiej strony jaki sens jest podawać DMC 2800 dla takiego kamperka, który jest zarejestrowany na 6 osób. Mam nadzieję, że się to jakoś wyjaśni.... Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
:spoko

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2011-08-25, 17:29   

U mnie jest tak 2300 masa własna a DMC 2800. Pojazd ducato 88r. alkowa Burstner dł. niecałe 6m 3 metry wysokości i zarejestrowany na 6 osób. Tak jest w niemieckim "brifie" i tabliczce znamionowej. Ważyć nie ważyłem ale myślę ze jak jadę w układzie 2+2 załadowany rzeczami i prowiantem woda (100) litrów) to mam na pewno ok. 3000. Takie życie. Zakładam, że przysłowiowe 5% nadwagi w Niemczech ni wybaczą a w Austrii może być kiepsko tam jest 2%. Staram się nie jeździć autostradami więc może mi nie zważą kamperka?

zibikruk 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 JTD - LAIKA Kreos 3009
Nazwa załogi: Kruczki
Piwa: 93/116
Wysłany: 2011-08-25, 20:28   

mcold, jestem posiadaczem Fiata Ducato 1,9TD z zabudową Dethleffs Globetrotter rocznik 91. W dowodzie rejestracyjnym mam wpisane: masa własna 2155kg, DMC 3100.
Pozostałe parametry kampera jak liczba osób, długość są takie same.
W przypadku pytań dzwoń lub na PW.

Agostini 
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Piwa: 245/114
Wysłany: 2011-08-25, 21:34   

Uwaga ! Może być jeszcze gorzej. Masa własna (wpisana w dowodzie rejestracyjnym) to prawdopodobnie masa pojazdu w stanie suchym. Potwierdziłem to u siebie, gdyż po zatankowaniu do pełna paliwa i wody (120 l +12 bojler) i wyjęciu wszystkich gratów, pojechałem na wagę. Przeżyłem szok bo na wydruku przeczytałem - 3350 z kierowcą (83kg). Moje DMC to 3500, własna 3100. Po co 6 miejsc do siedzenia i spania, kiedy w dwójkę jestem przeładowany?

swierzak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Piwa: 9/20
Wysłany: 2011-12-21, 14:40   

Nic sie nie martwcie o wage pasazerów :) jak was zważą to tylko kampera bez osób w srodku . facet w holenderskiej wypozyczalni kamperow mi to wyjasnil aby sie nie bac ze auto jest za ciezkie . Jak zwaza to bez osób w srodku :)

pozdrawiam

OMEGA 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Piwa: 40/52
Wysłany: 2011-12-21, 15:01   

swierzak napisał/a:
jak was zważą to tylko kampera bez osób w srodku

Nie masz racji , jak będą ważyć to tak jak zostałeś zatrzymany tz auto i wszyscy pasażerowie. :bigok

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387

swierzak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Piwa: 9/20
Wysłany: 2011-12-21, 16:58   

No co ty , zawsze mozna wysiasc . :kwiatki: Nikt nie kaze Ci byc w samochodzie ,. nie ma takiego przepisu ze wazyc trzeba z pasazerami w srodku Wazyc moga tylko pojazd a nie osoby w nim przebywajace ..... a mandat moga dac jesli ilosc pasazerów wieksza niz w papierach .

Jesli beda was kiedykolwiek wazyc , opusccie pojazd - macie do tego prawo !

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2011-12-21, 17:20   

Cytat:
ie ma takiego przepisu ze wazyc trzeba z pasazerami w srodku

raczej jest bo DMC to własnie waga ''w komplecie'' włącznie z pasażerami.

a nie np.. dmc 3,5t + ..... 5 pasażerów... :-P

krzysioz 
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Piwa: 71/69
Wysłany: 2011-12-21, 17:39   

DMC - to z definicji Dopuszczalna Masa Calkowita , a to z pasazerami to Rzeczywista Masa Calkowita - ktora powinna byc mniejsza a co najwyzej rowna tej pierwszej. :lol:

pawel-m 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: laika ecovip
Piwa: 5/1
Wysłany: 2011-12-21, 17:51   

panowie nie miejcie zludzen bylem wazony przez niemcow osobiscie bus towar iw kabinie 3 osoby nie bylo mozliwosci wyjscia kogokolwiek przeladowany o o 500 kg zaplacilem z kosztami zaocznej rozprawy 500 euro kary plus przyjazd z polski drugiego pojazu do przeladunku po powtornym wazeniu bylo o100 kg za duzo ite 100 kg musialem jeszcze wyladowac ,takie zycie i nie miejcie zludzen co do jakichs % ,jesli was puszcza z jakimkolwiek przeladuniem to dziekujcie opatrznosci

Wyświetl szczegóły
StasioiJola 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Piwa: 81/283
Wysłany: 2011-12-21, 23:15   

Pawel-m ma rację- zawsze pojazd jest ważony z pasażerami i nie ma Boże zmiłuj się!!! Za nadwagę - kary jak się patrzy, a czy ktoś widział miłosiernego niemieckiego policjanta???? :gwm :gwm :spoko :spoko Przeżyłem to już kilkakrotnie!!! :bigok :bigok

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2011-12-22, 08:59   

StasioiJola napisał/a:
Pawel-m ma rację

hmm...a Omega, ja i Krzyś..jej nie mielismy ...pisząc to samo :-P

:bigok :bigok :bigok