|
|
|
Pierwsza przygoda z Camperem-Chorwacja 10-23 września |
| Autor |
Wiadomość |
arturroa8
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: poszukuje........
|
Wysłany: 2011-08-07, 13:14
|
|
|
| Andrew,ja z rodzinką (żona i dwie córki 5 i 8 lat)byłem w tym roku w Chorwacji od 1-go przez dwa tygodnie.My zaczeliśmy od pierwszego noclegu po przekroczeniu granicy na stacji benzynowej,a jak rano się obudziliśmy to obok nas stało już kilka przyczep i kamperków!!Pierwszy camping był w okolicach Zadaru,w Nin na kampingu Ninska laguna.Same parcele jeszcze jak Cię moge,ale sanitariat to już niezbyt!!Za to plaża dla dzieciaczków rewelacja,piasek i bardzo, bardzo płytko,dosłownie do kostek!!Mam parę zdjęć więc jeśli chcesz to wyśle Ci na maila!My zaplanowaliśmy troszkę inaczej,że NIC nie planujemy!!Tak jak ktoś już wcześniej napisał i tak będziesz miał dach nad głową!!My postanowiliśmy na sam początek pojechać na sam dół czyli Dubrovnik,a potem pomału do góry na północ,żeby było jak najbliżej do domku!!Camping w Nin był tylko dwu dniowym przerywnikiem w podróży!!Byliśmy łącznie na 4-rech campingach,i też udało nam się zaliczyć wodospady Krka.Na pewno warto zobaczyć,i my byliśmy na campingu o nazwie Marina,a syn właścicielki organizuje wycieczki na wodospady,i my się na taką zdecydowaliśmy,i teraz już wiem że był to strzał w dziesiątkę.Też mam namiary jakbyś chciał.Trudno wszystko opisać,tyle tego było,jeśli chciałbyś więcej się dowiedzieć od kogoś kto był tez pierwszy raz kamperkiem w Cro,to przyślij mi nr tel.(najlepiej stacjonarny gdyż mieszkam w SE,a na stacjonarne mam tanio)na email arturzawada@hotmail.com .Pozdrawiam.Artur. |
|
|
|
 |
@ndrew
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2011-08-12, 08:06
|
|
|
arturroa8 odezwę się na priv.
Chyba faktycznie zrezygnuję z Plitvickich i zaliczymy KRKA...z dzieciaczkami będzie łatwiej....no i będą miały frajdę z kąpieli.
Najprawdopodobniej wylądujemy od razu gdzieś w okolicach Sibenika na kilka dni, na jakimś fajnym,zadbanym campingu nad samym morzem (możecie coś polecić?cena na drugim miejscu-ma być jakość :-) ) i potraktujemy to jako bazę wypadową na KRKA,Kornati...
A Plitvice i tak zaliczymy jak maluchy troszkę podrosną... |
|
|
|
 |
Jack64
trochę już popisał
Twój sprzęt: Mc Loius Steel 425/Peugeot Boxer
Nazwa załogi: FLISACY
|
Wysłany: 2011-08-26, 15:49
|
|
|
Bylśmy na Murterze na początku sierpnia.
Fajny camping JAZINA w Tisnej, stoisz w gaju figowym,z jednej strony plaża z drugiej port.Plaża podsypana piaskiem.Fajne miejsce!
Ceny z poczatku sierpnia (teraz pewnie taniej)2+2 camp+elektr ok.30 Euro.
Dojazd z autostrady na Pirovac następnie na Muter, w Murterze przed mostem w prawo i do końca! |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2011-08-28, 13:35
|
|
|
Kolego @ndrew, ja byłem w Chorwacji tylko trzy razy za każdym razem z dziećmi.
Moja propozycja jest taka:
Jak wyjedziesz z łodzi wczesnie rano to przy normalnej jeździe (a chyba z dziećmi nie będziesz szalał) dojedziesz wieczorem gdzieś w okolice wiednia a może i Grazu i tam bym nie szukał na twoim miejscu kempingu tylko jak wszyscy został na nocleg na dużej stacji benzynowej (to cywilizowany kraj i nic Wam się nie stanie, zresztą zobaczysz mnóstwo takich jak Ty.
Można też szukać kempingu ale jak już zajedziesz i zostaniesz na 2 dni to o tyle będziesz miał mniej Chorwacji, dlatego nie polecam.
Rano bym jechał na Maribor, z Maribor na Zagreb i potem na Sybenik i tam poszukał kempingu, myślę, że dojechałbyś tam około 16 tej.
Z Sybenika można kamperkiem podjechać na wodospady Krka ( w których wolno się kąpać, bo w Plitwickich nie wolno) ale można też zostawić kamperka na kempingu i wykupić na miejscu jednodniową wycieczka na wodospady krka (zawiozą Was busikiem, dają zjeść i oprowadzą po parku) ja bym tak wolał.
Po paru dniach pojechać sobie wcześnie rano malowniczą drogą nr 8 w okolice Trogiru na kemping Seget przed Trogirem, tam bym został na jeden lub dwa dni, z kempingu za 20 kuna z cala rodzina przejedziesz taksowka wodna do centrum trogiru i zwiedzisz wszystkie zabytki.
Bardzo polecam przemieszczać się wcześnie rano, dzieci mogą spać a Wy z żoną oglądacie przepiękne miejsca jadąc trasa nr 8 na południe (nie ma dużego ruchu) dojeżdżacie do Split a właściwie za Split na kemping Stobrec, tylko, żeby zwiedzić Split trzeba tam podjechać komunikacja miejską, lub podjechać kamperem i zaparkować gdzieś pod dużym marketem.
Ze Split możecie pojechać w zależności od czasu na południe do samego Dubrownika ale może to za daleko, można też do przepięknej Makarskiej i jeżeli jesteście wierzący to polecam Medjugorje (trzeba mieć zieloną kartę bo to jest Bośnia).
Wszystko zależy od czasu i kasy.
To tylko moje sugestie, nie wiem jak tam we wrześniu z temperaturkami, ale proponuje bardziej południe, niż Istrię.
Życzymy udanego wypoczynku i czekamy na relację
a tutaj moja relacja z tego roku
http://gembala.pl/Chorwacja2011/index.html |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2011-08-28, 14:33
|
|
|
| Kamping w Szybeniku Solaris jeżeli cena nie gra roli na pewno nie będziecie się nudzić |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2011-08-28, 23:09
|
|
|
| Załoga G napisał/a: | | polecam Medjugorje (trzeba mieć zieloną kartę bo to jest Bośnia). |
Karta zielona jest ważna ale równie ważne są PASZPORTY. Jadąc do Dubrownika, również przekraczamy granicę z Bośnią ale tutaj dokumenty kontrolują sporadycznie. Natomiast planując Medjugorje bez paszporu bym nie ryzykował !! Zawrócą !! szkoda czas i przejechanych kilometrów. |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2011-08-29, 07:51
|
|
|
| Endi napisał/a: | | Karta zielona jest ważna ale równie ważne są PASZPORTY. Jadąc do Dubrownika, również przekraczamy granicę z Bośnią ale tutaj dokumenty kontrolują sporadycznie. Natomiast planując Medjugorje bez paszporu bym nie ryzykował !! Zawrócą !! szkoda czas i przejechanych kilometrów. |
Zielona Katra to podstawa, ale paszporty nie.
My przejechaliśmy od Dubrownika wybrzeżem do końca Albani na dowodach tylko córka miała paszport i nikt nigdzie nie sprawiał trudności na granicach |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

|
Wysłany: 2011-08-29, 09:51
|
|
|
Do Bośni wymagany jest paszport bądż dowód osobisty, takaże dzieci powinny mieć paszporty.
A swoją drogą my chcieliśmy wjechać do Bośni przez przejście w Metkowić i dalej do Medjugorie. Mięliśmy dowody osobiste a nasz Piotruś 9 latek paszport i tylko jego chcięli wpuścić Prosiłem pograniczników z piętnaście minut nic nie pomogło - zawróciliśmy |
|
|
|
 |
Rover
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Hymer Camp 634
Nazwa załogi: A&G
|
Wysłany: 2011-08-29, 10:01
|
|
|
@ndrew ja wczoraj wróciłem z Chorwacji,
tak jak ty jechalem z dziecmi. moje mialy 4 latka i 9 miesiecy.
Szwagier był z dwojka dzieci 5 i 7 lat.
jechaliśmy ze Szczecina wiec mamy troche dalej.
Planowaliśmy drogę tak aby nie jechac wiecej niz 500 km na dobe. aby dzieci nie meczyc. po drodze zaplanowany pobyt w Niemieckim legolandzie 140 euro za dwa dni na campingu i wejsciowki do parku. ekstra radocha dla dzieci ( w sumie dla nas też). Później kierowaliśmy na miejscowosc w chorwacji Vresar do campingu Porto Solo. Camping nic specjalnego ale blisko morza i baseny wiec przez 4 dni dzieci byly z głowy.
Natomiast drugi tydzien spedzilismy w Solarisie w Sibreniku i to byl zawrót glowy, duzo atrakcji dla dzieci itp itd. Rózne opinie czytalem o tym campingu ze duzy moloch itp itd ale dla dzieci nie ma chyba nic lepszego. Szczerze polecam |
|
|
|
 |
@ndrew
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2011-08-29, 11:47
|
|
|
| Tak.....Solaris chyba zaliczymy.....:-) |
|
|
|
 |
Grzegorz83
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D 93 rok
|
Wysłany: 2011-08-31, 18:46
|
|
|
| Endi kiedy byles w Chorwacji? bo piszesz, ze na dowod nie chcieli Was puscic przez Bosnie? a z tego co pisze na stronach naszego MSZ, od 2009 roku do Bosni mozna jechac na nowy plastikowy dowod (paszport jest zalecany oczywiscie) |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

|
Wysłany: 2011-08-31, 19:07
|
|
|
| Grzegorz83 napisał/a: | | ...kiedy byles w Chorwacji? |
W sumie byliśmy ze 4 razy a ostatnio w zeszłym roku na Hvaru. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|