Przesunięty przez: janusz 2009-01-24, 21:01 |
Homologacja a ilosc przewozonych osób ? Kontrole ? |
| Autor |
Wiadomość |
appelton
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-01-29, 14:00 Homologacja a ilosc przewozonych osób ? Kontrole ?
|
|
|
| Wybieramy się w podróż do hiszpani - problem w tym ,że camper ma homologacje na 5 osób a jadących osób bedzie 6. Auto ,żeby było śmiesznie ma pasy dla 6 osób - po prostu z jakichs tam przyczyn w dowodzie wbite jest 5. Jak to wygląda w praktyce ? Jakieś kontrole ? Kary ? |
|
|
|
 |
janusz 52
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Fiat 2,8 JTD LMC Liberty
|
Wysłany: 2008-01-29, 14:08
|
|
|
poprostu jeden wysiada i przechodzi granice pieszkom
Ale jest to problem |
|
|
|
 |
appelton
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-01-29, 14:16
|
|
|
Przypominam o shengen Martwia mnie te kontrole lotne - Niemcy - Francja ? Sprawdzaja ile jest wbite w dowodzie osób ? |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-01-29, 14:18
|
|
|
| Proponował bym zrobić odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym. Można by było szukać przyczyny niezgodności 6 miejsc z pasami i 5 w dowodzie. Tu trzeba by było komuś udowodnić że popełnił błąd. Taka droga chyba skomplikowana, łatwiej myślę uzyskać zaświadczenie o przeróbce samochodu, z jakiegoś warsztatu zajmującego się naprawą i konserwacją pojazdów, konieczny wpis w REGONIE tego zakładu "5020". Następnie opis zmian na stacji kontroli pojazdów. Z tymi dokumentami do Starostwa lub U. Miasta, do wydziału komunikacji aby wpisali 6 osób. Po prostu przeróbkę wziąć na siebie. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
MirekM
weteran Piękny inaczej

Twój sprzęt: Bürstner Quadro IT674G
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lis 2007 Piwa: 20/9 Skąd: Stettin
|
Wysłany: 2008-01-29, 14:33
|
|
|
| Przerabiałem ten problem. Jak kupowałem nowy z salonu, było 6 miejsc z pasami i 5 miejsc homologowanych. I tu dylemat. Które jest niehomologowane. Strach, że może być to te za kierownicą. Z tego przerażenia zapadła w mojej głowie decyzja o wyjaśnieniu tego zagadnienia. Od dealera w Krakowie dostałem pseudo fakturę (od zakładu do tego uprawnionego) o przeróbce na 6 miejsc. W Wydziale Komunikacji UM w Szczecinie powiedzieli, że mogę sobie tym rachunkiem ...... (takie niedopowiedzenie). Jedynie słuszną drogą była ekspertyza rzeczoznawcy. Przyszedł, popatrzył, wziął fakturę jako dupokryjkę i skasował 180 zł. Później w Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów następne badanko, kwitek i do WK UM. I tu zaskoczenie. Sprawa załatwiona pozytywnie. |
_________________ Mirek ze Szczecina
I znowu jeden post więcej
Nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
www.shippol.pl www.uszczelki-cnc.pl
 |
|
|
|
 |
appelton
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-01-29, 14:38
|
|
|
| Problem w tym ,że to kamper wypożyczony na czas wyjazdu - a do wyjazdu został tydzień więc nic zrobić się nie da. A jak camperowcy to wygląda na trasie przez niemcy francję hiszpanię ? Dużo kontroli ? Sprawdzają ilość osób ? |
|
|
|
 |
appelton
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-01-29, 14:50
|
|
|
Może zapytam wprost Czy komuś się zdarzyło jechać w długą trasą większą ilością osób niż przewiduje homologacja ? |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-01-29, 14:52
|
|
|
| W takim układzie to rzeczywiście nie ma możliwości zmiany wpisu. Myślę że jeżeli gdzieś po drodze nie wywiniecie "jakiegoś numeru" to nikt nie będzie wnikał w ilość osób. Oni - zagraniczni kontrolujący sprawdzają prawo jazdy przede wszystkim. Polskiego dowodu rejestracyjnego raczej nie znają, chyba że będziecie mieli pecha i traficie na "uczonego". Miałem kilka kontroli za granicą nikt nie wołał dowodu rejestracyjnego, jedynie prawo jazdy. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
appelton
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-01-29, 14:56
|
|
|
Dzięki wielkie Janusz. To własnie chciałem usłyszeć |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2008-01-29, 15:04
|
|
|
Potwierdzam z tym dowodem rejestracyjnym - na pierwszej stronie jest kto wydał dowód i dla nich jest to jednoznaczne z tym na kogo jest zarejestrowany pojazd. I okazuje się starostwo powiatowe jest właścicielem baaaaardzo dużej ilości samochodów :-)
W RUmunii dostałem kwitek (formatu A4) za zakup Rowiniety i Pani się pytała czy to ja się nazywam Starostwo Powiatowe |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2008-01-29, 15:36
|
|
|
A ja mam na mojego Campera wystawioną gwarancję przez FIAT w Turynie na Starostę Powiatowego. :-D
Marek |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
|
Wysłany: 2008-01-31, 22:59
|
|
|
Mnie raz sprawdzali we Włochach to po długim machaniu rękami nad dowodem rej. - niewaznym zresztą - pojąłem, że chcą ubezpieczenie - o osoby nikt mnie nie pytał (było OK, ale jestem pewien, że nie mieli pojęcia co jest w której rubryce ) |
_________________ "Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę.
Bierzesz sobie winko, siadasz nad Wisłą, rozpinasz kołnierzyk.
Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę"
M. Piwowski vel A. Krost |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2008-02-01, 18:47
|
|
|
kiedyś czech na granicy się pytał na ile osób jest zarejestrowany kamper |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
kichote
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-04-16, 21:05
|
|
|
| appelton napisał/a: | | Problem w tym ,że to kamper wypożyczony na czas wyjazdu - a do wyjazdu został tydzień więc nic zrobić się nie da. A jak camperowcy to wygląda na trasie przez niemcy francję hiszpanię ? Dużo kontroli ? Sprawdzają ilość osób ? |
Ciekawe, jak ci poszło - ja w poprzednie wakacje przesadziłem odrobinę z iloscią osób. Camper wypożyczony był a w nim 4 miejsca w dowodzie. Ja pojechałem w 6 (żona, dwie babcie i dwa maluchy) - trasa dojczalnd, sficerljand, italia, slowenia, wlochy, chorwacja, i abarot przez austrię.
Kilka granic, odpraw, sprawdzania paszportów i nikit się nie pytał o nic, a żeby było ciekawiej, babcie z wnukami leżały w czasie jazdy na tylnej kanapie i ani myślały się składać choćby na przeprawę przez granicę.
Bez kłopotów cała wyprawa, żadnych problemów. Przygody były mrożące krew w żyłach, ale o tym innym razom.
Pozdrawiam
Pioter |
|
|
|
 |
zajcu
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-06, 13:09
|
|
|
Witam.
Mam identyczny problem, co kolega wyżej, z tym, że dwa lata później niż on, w związku z tym, mam do Was pytanie, i odgrzewam kotleta. Czy coś w tej kwestii zmieniło się przez te dwa lata? Planuję pojechać przez Słowację, Węgry, Rumunię, Bułgarię, Serbię, Bośnię i Hercegowinę, do Chorwacji, oraz powrót przez Węgry, Austrię, Czechy. Jak tam sprawa wygląda z liczbą osób w kamperze, a liczbą zarejestrowanych osób? Każde odpowiedzi mile widziane, jest to moja pierwsza wyprawa, i kompletnie nie wiem jak mam do tego podchodzić, chciałbym wziąć 7-8 osób do kampera 6 osobowego. Proszę przy okazji o jakieś porady odnośnie pierwszej wyprawy (mogą być na pw, żeby nie zaśmiecać wątku) |
|
|
|
 |
|
|