|
IVECO Turbo Daily vs. Renault MASTER |
| Autor |
Wiadomość |
sator
zaawansowany

|
Wysłany: 2011-08-31, 10:02
|
|
|
| papamila napisał/a: |
Nic podobnego 6m blaszak zajmuje na parkingu tyle samo miejsca co 6m kamper |
Miejsca tyle samo, tylko że przeganiają kampery, nie zaś blaszaki dostawcze.
Miałem ostatnio możliwość podróży blaszakiem z moto w środku w jednym z krajów,
gdzie społeczeństwo jest bardzo elektryczne. Parkowałem gdzie chciałem i nie było kłopotów z nocowaniem. Pomimo, iż dwa razy na moich oczach przegonili kampery. Blaszak nie miał z zewnątrz żadnych oznak nocowania w środku.
Większość kamperków na bazie blaszaka ma dodatkowe okna, klapę kibelkową, gniazdo elektryczne.
Tymczasem jak to wszystko się ukryje maksymalnie idzie nocować nawet pod komisariatem policji.
----------------
Co u mnie przeważa na stronę IVECO.
- rama
- wysokość wnętrza (210 cm) - zostaje 10 cm na podłogę i ok 6 na sufit (izolacja)
- kubatura (17m3)
- szerokość (175 cm)
- silniki mocne i trwałe a co za tym idzie odpowiednia "żwawość" nawet pod załadunkiem.
- w masterku L3H3 dach jest z laminatu. Ciężko cokolwiek mocować do słabej konstrukcji szkieletowej.
33.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 11010 raz(y) 30,97 KB |
Iveco-DAILY-35-S12-2-3-HPi-FUR,9d7a981c.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 11010 raz(y) 61,65 KB |
|
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 29/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-08-31, 10:35
|
|
|
[quote="sator"] | papamila napisał/a: |
Większość kamperków na bazie blaszaka ma dodatkowe okna, klapę kibelkową, gniazdo elektryczne.
Tymczasem jak to wszystko się ukryje maksymalnie idzie nocować nawet pod komisariatem policji. |
Wszystko można przeskoczyć (szyberdachy, przenośny kibelek, ukryte gniazdo, ale problem będzie z wentylacją lodówki. Trzeba by kombinować z wlotem powietrza spod podłogi i wylotem na dachu.
Poza tym, jaka to przyjemność mieszkania w zamkniętej blaszanej puszce bez okien? |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
|
|
|
 |
sator
zaawansowany

|
Wysłany: 2011-08-31, 10:54
|
|
|
| TomekW napisał/a: | ale problem będzie z wentylacją lodówki.
Trzeba by kombinować z wlotem powietrza spod podłogi i wylotem na dachu. |
Nie koniecznie - Iveco miało oryginalnie kratki wentylacyjne (małe z boku nadwozia) oraz duże nad drzwiami tylnymi (na całą długość samochodu). vide zdjęcia.
Nawet chyba wlot do Trumy z tego byłby niezły [nad drzwiami].
| TomekW napisał/a: | | Poza tym, jaka to przyjemność mieszkania w zamkniętej blaszanej puszce bez okien? |
Samochód ma służyć mi na co dzień. Często robię długie trasy i czasem po drodze muszę się kimnąć. Potrzebuję też mobilnego biura z internetem, i podstawowymi maszynami (skaner, drukarka itp). Okna są przewidziane z przodu na wysokości salonu, oraz vis a vis w drzwiach. Również w drzwiach tylnych. Ze dwa szyberdachy do tego.
Natomiast chciałbym mieć również pełnowartościowego kamperka. Uwielbiam podróże i chciałbym wsiąść i udać się np do Moskwy bez potrzeby specjalnych przeróbek.
went.jpg Wentylacja nad drzwiami |
 |
| Plik ściągnięto 10999 raz(y) 21,57 KB |
went 2.jpg i z boku nadwozia |
 |
| Plik ściągnięto 10999 raz(y) 11,48 KB |
|
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-08-31, 23:27
|
|
|
Rozumiem potrzebujesz żony i kochanki na raz. Ja mam ochotę zbudować kamperka dla mnie i dla żony. Na głowie stanę żeby zabudowa była jak najlżejsza (spalanie /100) więc Iveco raczej mnie nie interesuje (dość drogie w zakupie) Stać mam zamiar tam gdzie do tej pory czyli w krzakach i dzikich plażach np:w Grecji (wakacje w tym roku ) nikt mnie nie gonił,a spałem w miasteczkach na głównych ulicach,raz na placu budowy ,rano musiałem sie szybko ewakuować bo przeszkadzałem w pracy spycharce ,na parkingach przy plażach i na dziko ,nikt NIGDY nie miał do mnie pretensji ,że sie zatrzymałem. Moim zdaniem trzeba się bardziej koncentrować na wypraktykowanej i mądrej zabudowie , niż na wymyślonych i wyssanych z palca trudnościach. Stawiam na francuza czyli Master bo,dobre silniki,jak mi skrzynia poleci po 150 000 to auto oddam na złom. Ja robie w sezonie 6000-7000 kilometrów czyli skrzynia starczy na ok 15 lat. Plastikowy dach kusi mnie by zabudować bardzo wysoko łóżko i zrobić otwierany dach na wzór Westfalii. Uwielbiam spać nad morzem i czuć lekko ciepłą bryzę (Grecja). Ostatnio zaczynam się przyglądać starszym sprinterom typu Bus. Z racji ,że mają rejestrację na dziewięć osób (brak problemów przy ponownej rejestracji ),środek wykończony fabrycznie i cena wbrew pozorom nie taka wysoka. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
sator
zaawansowany

|
Wysłany: 2011-09-02, 09:52
|
|
|
| WINNICZKI napisał/a: | Stać mam zamiar tam gdzie do tej pory czyli w krzakach i dzikich plażach np:w Grecji (wakacje w tym roku ) nikt mnie nie gonił,a spałem w miasteczkach na głównych ulicach,raz na placu budowy ,rano musiałem sie szybko ewakuować bo przeszkadzałem w pracy spycharce ,na parkingach przy plażach i na dziko ,nikt NIGDY nie miał do mnie pretensji ,że sie zatrzymałem. |
Mam dokładnie takie same potrzeby :D
| WINNICZKI napisał/a: | | Plastikowy dach kusi mnie by zabudować bardzo wysoko łóżko i zrobić otwierany dach na wzór Westfalii. Uwielbiam spać nad morzem i czuć lekko ciepłą bryzę (Grecja). |
Ja chcę wykorzystywać samochód również zimą, stąd jak najmniej chciałbym tam ingerencji diaksem Ciężko to zaizolować, nie wiem jak z przeciekaniem itp
| WINNICZKI napisał/a: | Ostatnio zaczynam się przyglądać starszym sprinterom typu Bus. Z racji ,że mają rejestrację na dziewięć osób (brak problemów przy ponownej rejestracji ),środek wykończony fabrycznie i cena wbrew pozorom nie taka wysoka. |
Też o nich myślałem - znam przypadki, gdzie trzeci milion kręcą. Tylko ta kubatura Iveco powala |
|
|
|
 |
grzesio
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: na razie w głowie
|
Wysłany: 2011-09-02, 20:07
|
|
|
http://camperspol.pl/iveco_daily_bus.html
Tu jest link do zrobionego Iveco.... W innych "blaszankach" nie osiągniesz takiej przestronności.... Ja niestety pomimo skompletowania części do budowy (bojler, zbiorniki, energoblok oraz kompletne meble z przyczepy) rezygnuję z zabudowy ze względu na trudności w zarejestrowaniu większej ilości osób. (Mam 4 osobową rodzinę).
Na razie plan na kampera jest zawieszony gdyż nie mogę znaleźć sposobu na "obejście" tej rejestracji |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2011-09-03, 21:22
|
|
|
Kup Busa na Ivec-u będziesz miał rejestrację na 9 lub 7 osób i po kłopocie.Chętnie bym obejrzał to co zdążyłeś pozbierać ,może coś odkupię. Zastanawiam się nad sprzedażą swojego kampera,troche mi żal.Ale jak zdecyduję sie na przebudowę blaszaka to będę potrzebował fundusze. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2011-09-04, 06:07
|
|
|
A zwróciliście uwagę jak fajnie poszerzona jest sypialnia? Nawet długi się zmieści |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-09-05, 10:18
|
|
|
| airgaston napisał/a: | | A zwróciliście uwagę jak fajnie poszerzona jest sypialnia? Nawet długi się zmieści |
wlasnie to mialem na mysli na ducato jednak nie trzeba takich manewrów odczyniac |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
sator
zaawansowany

|
Wysłany: 2011-09-05, 12:12
|
|
|
Ja niestety ze swoim "nadwzrostem" i tak nie wlezę
U mnie zostaje TYLKO spanie wzdłuż. Poza tym to zawsze szczegół zwracający uwagę.
A jak widać nawet gniazdo zasilania zewnętrznego da się ukryć:
shore600_jpg.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10696 raz(y) 57,16 KB |
|
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2011-09-05, 19:45
|
|
|
| eMWu napisał/a: | wlasnie to mialem na mysli na ducato jednak nie trzeba takich manewrów odczyniac | Jak ktoś uprze się ,że spanie ma mieć długości 200cm. Proponuję sprawdzić swoją długość zajmowaną w łóżku.Czyli wygodnie ułożyć się z głową na poduszce opartej o zagłówek i odmierzyć (przy pomocy metra i żony ) w jakiej odległości od zagłówka są stopy.Gwarantuję wynik wzrost minus co najmniej 10 cm.Czyli dla przeciętnych długość łóżka 183 cm jest zupełnie wystarczająca. A tyle w środku ma Master. |
 |
|
|
|
 |
sator
zaawansowany

|
Wysłany: 2011-09-07, 10:14
|
|
|
Winniczku to wynika TYLKO z doświadczenia
| WINNICZKI napisał/a: | | Jak ktoś uprze się ,że spanie ma mieć długości 200cm. Proponuję sprawdzić swoją długość zajmowaną w łóżku.Czyli wygodnie ułożyć się z głową na poduszce opartej o zagłówek i odmierzyć (przy pomocy metra i żony ) w jakiej odległości od zagłówka są stopy.Gwarantuję wynik wzrost minus co najmniej 10 cm. |
Mam 192 na sucho. Poza tym śpię na brzuchu, więc stopy są wyciągnięte. Te również nie są małe, bo rozmiar buta to 46. Dwa metry to u mnie minimum.
Stąd odpada spanie na krótszym. Można po skosie, ale jak już z kimś drugim śpisz to ciężko. |
|
|
|
 |
sator
zaawansowany

|
Wysłany: 2011-09-07, 10:21
|
|
|
Kilka inspiracji:
9motocamper.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10566 raz(y) 26,17 KB |
yarbrough01.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10566 raz(y) 25,01 KB |
2613338-2t.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10566 raz(y) 3,84 KB |
garage-with-bike.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 375 raz(y) 24,39 KB |
|
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2011-09-07, 22:02
|
|
|
Zastanawiam się nad podłogą w luku bagażowym . jak by tak zrezygnować z tej właściwej,a nową przykręcić do spodu ramy.Myślę że z 15 cm udało by się wygospodarować. A to dużo jak na odległość potem łóżka od sufitu. |
 |
|
|
|
 |
|
|