Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przebudowa DUCATO blaszaka X250 po 2006> na Campera
Autor Wiadomość
pumbadom 
trochę już popisał

Twój sprzęt: JUMPER III 2010 3,0HDi
Nazwa załogi: *****
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-09-04, 22:16   

Witam, wszystkich postaram się odpowiedzieć na kilka pytań kolegi.

Możesz napisać szerzej o swoich wrażeniach z użytkowania tego CamperVana ? Jakie są plusy a jakie minusy. Co byś poprawił/zmienił a co jest totalnie schrzanione ? :lol:

PLUSY :
- NOWE AUTO , W MIARE BEZAWARYJNE Z SILNIKIEM 3.0
- SZYBKIE I SILNE
- WĄSKIE
- MAŁE SPALANIE

MINUSY
-DLA 3 DOROSŁYCH I 1 DZIECKA MAŁO MIEJSCA
- NIE MONTOWAŁBYM SZYB W TYLNYCH DRZWIACH, ABY GO WYGŁUSZYĆ I WYIZOLOWAĆ DAŁBYM PŁYTE ZE SKLEJKI Z 10CM LUZEM ABY MÓC COSIK ZAMONTOWAĆ NA NIEJ JESZCZE

ZROBIŁBYM :
- JESZCZE JEDNO OKNO DACHOWE Z WENTYLATOREM
- ZBIORNIK NA LPG POD AUTEM
- WIEKSZE ZBIORNIKI NA WODE I SCIEKI
- SOLARY !!!

SCHRZANIONE :
- PRZEZ PRODUCENTA PO PIEKNYCH POLSKICH DROGACH SŁYCHAĆ JAK TŁUCZĄ SIE BOCZNE I TYLNE DRZWI W NOWYM AUCIE
- WIDAC NIE RÓWNOŚCI NA CZERWONYM KOLORZE, WYBRAŁBYM TERAZ BIAŁY ALBO SREBRNY

Czy po pierwszym dłuższym wyjeździe nadal uważasz że to słuszna koncepcja ?

RACZEJ TAK.

To przednie łóżko wygląda na niezbyt wygodne tak na oko - jakie ma wymiary i jak się na nim spało ?

NIE WIEM JAKIE SA WYMIARY ALE DOROSŁA OSOBA 180CM MUSI SPAC PO UKOSIE
DZIECIACZKI MIESZCZĄ SIĘ 2 SZTUKI BEZ PROBLEMU

Pytam bo baardzo interesuje mnie temat właśnie takiego auta na Ducato/Jumper/Boxer. Ty masz chyba wersję L3H2 ? Celowo taką wybrałeś, czy taki "się trafił"? Pytam bo ja bym rozważał raczej L4H3.

KUPIŁEM NÓWKE L4H2 BO TAKA AKURAT BYŁA OD RĘKI POD KONIEC ROKU DOSTEPNA, I TAKĄ MIAŁEM NA MYŚLI, CHOĆ TERAZ WIEM ŻE JAKBYM ROBIŁ COSIK TAKIEGO DLA 2+2 TO TYLKO WERSJA L4H3 MOŻNA ZROBIC BARDZO DUZE SZAFKI I NAPRAWDE FAJNE PIETROWE ŁÓŻKA

Jak sprawuje się silnik 3.0 ?- śmiga bez zadyszki ?

SILNIK 3.0 TYLKO I WYŁĄCZNIE, ŚMIGA JAK TALALA , MOŻNA LECIEC NON-STOP LEWYM JAK OSOBÓWKA NA AUTOSTRADZIE ZAMIAST MIĘDZY TIRAMI PRAWYM PASEM, SPALANIE 10L (DO 110kM) -12L (V-MAX 170)

Jak było z temperaturą wewnątrz w ciepłych krajach ?

BARDZO WAŻNE JEST WYIZOLOWANIE AUTA W KAŻDYM MIEJSCU,SZŁO SIĘ WYSPAĆ PRZY POZAMYKANYCH DRZWIACH ALE TYLKO I WYŁĄCZNIE PRZY WŁĄCZONYM WENTYLATORZE W OKNACH DACHOWYM - POLECAM KONIECZNIE MIN. 2SZTUKI NA TAKIE AUTO. KOSZT STOSUNKOWO MAŁY A NAPRAWDĘ DAJE RADY.

W czasie jazdy pewnie klima daje radę,

W CZASIE JAZDY KLIMA NAPRAWDĘ DAJE RADE NIE POTRZEBA NIC INNEGO PODCZAS JAZDY

jak było na postoju i w nocy ?

WENTYLATORY TYLKO I WYŁĄCZNIE.

Pozdrawiam,[/quote]

NARAZIE TYLE JAK COS MI WPADNIE JESZCZE DO GLOWY TO NAPISZE.
POZDRAWIAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH MÓJ TEMAT.
Postaw piwo autorowi tego posta

fiba56 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer 2007
Nazwa załogi: fiba56
Piwa: 2/22
Wysłany: 2011-09-04, 22:26   wejście wyjście

jak zachowują się boczne drzwi,ja wstawiłem w nie drzwi camperowe,jestem w trakcie przebudowy

pumbadom 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-09-04, 23:23   Re: wejście wyjście

fiba56 napisał/a:
jak zachowują się boczne drzwi,ja wstawiłem w nie drzwi camperowe,jestem w trakcie przebudowy

TZN?

U mnie po maksymalnej regulacji drzwi boczne po polskich dziurach się tłuką.

perfex 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Teraz: Rimor Katamarano 3
Nazwa załogi: WielkaPiątka
Wysłany: 2011-09-05, 10:37   

pumbadom napisał/a:

NARAZIE TYLE JAK COS MI WPADNIE JESZCZE DO GLOWY TO NAPISZE.
POZDRAWIAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH MÓJ TEMAT.

Dzięki za odpowiedź! To są konkrety i ważne sprawy dla osób zainteresowanych CamperVanami. Mi chodzi po głowie taki projekt, cały czas w głowie i na kartce "dopieszczam" układ wnętrza :wyszczerzony: Chciałbym na bazie takiego dostawczaka L4H3 zrobić sympatyczne auto turystyczne. Po twoich i własnych doświadczeniach myślę żeby od razu zamontować klimatyzację postojową Truma Saphir Compact (gdzieś się to utknie :) ) i możliwie duże zbiorniki na wodę. Oczywiście największy problem to ulokowanie łóżek tak by było funkcjonalnie i wygodnie (zwłaszcza, że u mnie będzie to wersja 2+3 os.) oraz zrobienie rozsądnej wielkości łazienki - reszta to detale :)

Mam jeszcze jakieś pytanka jeżeli można:
1. Piszesz o zbiorniku lpg pod autem - jest na to miejsce w ducacie ? W ogóle jak tam jest z miejscem pod podłogą ? - pytam bo jeszcze nie leżałem pod ducatem :mrgreen:
2. Jak jest ze sztywnością konstrukcji auta ? Tzn. czy szafki nie hałasują z powodu "pracującej" blachy auta ? Da się to zrobić tak żeby w wnętrzu było cicho bez nadmiernych trzasków ? (nie licząc wspominanych drzwi auta :mrgreen: )
3. Pisałeś o dokładnej izolacji termicznej auta - na podstawie swoich doświadczeń masz dobrą izolację ? Planujesz wykorzystywać auto także przy chłodniejszej pogodzie ? Nie koniecznie zimą przy -25 ale powiedzmy późnawą jesienią i wczesną wiosną ? Myślisz że da się radę spokojnie pospać wtedy ?

Ps. Kiedyś rozważałem pomysł by w aucie typu bus-blaszak zrobić wysuwane elementy nadwozia czyli tzw. "slajdy" :) Wziąć wersję z drzwiami bocznymi po obu stronach i wtedy zamiast lewych drzwi do ładowni zrobić taki wysuwany na około 1m "slajd" powiększający przestrzeń i taki sam manewr zamiast tylnych drzwi. Wtedy mamy prawdziwe dwa w jednym. Czyli pojazd i duży na kempingu i szybki na autostradzie! Niestety przerasta to moje możliwości techniczne :lol:
Ale jeżeli ktoś zna kogoś kto mógłby się tego podjąć od strony projektowo-wykonawczej to jestem gotowy być pierwszym. Oczywiście będę miał na to prawa autorskie :wyszczerzony: A może i udałoby się otworzyć jakąś małą wytwórnię... kto wie :?:

pozdrawiam !

mhm 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: namiot ;)
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-09-05, 11:53   

Mam nadzieję, że nie zostanie moje pytanie potraktowane jako atak (bo nie mam takiego zamiaru - autko po przeróbce wyszło zajefajnie :) ), ale coś mi nie pasuje.

W tytule wątku jest DUCATO X250, to samo w pierwszym poście, a na fotkach i w profilu CITROEN Jumpy. Co to za zmyłka ? :)

pumbadom 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-09-05, 12:01   

Celowo, bo nie każdy wie co to jest citoren jumper.

janus 
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
Piwa: 42/47
Wysłany: 2011-09-05, 19:54   

pumbadom napisał/a:

A nie obrażasz czasem forumowiczów :evil:
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy!

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 197/160
Wysłany: 2011-09-05, 23:10   

janus napisał/a:
pumbadom napisał/a:

A nie obrażasz czasem forumowiczów :evil:

Myślę ,że nie ............ bo jak widać mhm myli minivana Jumpy z Jumperem :bajer

:spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

mhm 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: namiot ;)
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-09-06, 07:29   

MILUS napisał/a:
bo jak widać mhm myli minivana Jumpy z Jumperem :bajer

O kurcze.... aż mi głupio (jako citromaniakowi) :) Napisałem Jumpy jako zdrobnienie od Jumper, a zapomniałem, że Citroen ma taki model w swojej ofercie :)

pumbadom 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-09-06, 22:07   

Witam, myśle że nikogo nie obraziłem poprostu każdy wie co to ducato a jak ktos nie jest w temacie to jak powiesz jumper.... to juz nie wiadomo co to za zwierze i mozna się pomylić tak jak kolega JUMPY. pozdro

marcos40 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-09-06, 23:34   

pumbadom napisał/a:
Witam, myśle że nikogo nie obraziłem poprostu każdy wie co to ducato a jak ktos nie jest w temacie to jak powiesz jumper.... to juz nie wiadomo co to za zwierze i mozna się pomylić tak jak kolega JUMPY. pozdro

Jak już od kilku generacji także ta to również wspólny model Citroena (Jumper), Fiata (Ducato) i Peugeota (Boxer). Oznaczenie X250 również jest wspólne. Nie ma więc znaczenia jaką pumpadom markę nam poda :mrgreen: Jedno jest pewne, z Jumpy faktycznie niewiele ma wspólnego to auto :) Przy okazji gratulacje z okazji realizacji projektu :spoko

pumbadom 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-09-07, 00:08   

Projekt nie jest jeszcze w 100% skonczony ale co najważniejsze jest juz uzytkowywany ,konczony bedzie w dlugie zimowe wieczory. pozdro dzienx

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2011-09-07, 00:17   

:offtopic:
FIAT - CItroen - Peugeot
klasa max Ducato - Jumper - Boxer
klasa średnia Scudo - Jumpy- Expert
klasa mikro Fiorino(Cubo) - Nemo - Bipper

w klasie mini Fiat się wyłamał i rozwija Doblo, natomiast PSA trzyma sztamę i robi Berlingo/Partnera.
Doblo maxi z podwyższonym dachem - cudo-bajka ... tylko ze to Fiat... :offtopic:

bbart 
zaawansowany

Twój sprzęt: aurora
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-09-07, 00:44   

perfex napisał/a:
Ps. Kiedyś rozważałem pomysł by w aucie typu bus-blaszak zrobić wysuwane elementy nadwozia czyli tzw. "slajdy" Wziąć wersję z drzwiami bocznymi po obu stronach i wtedy zamiast lewych drzwi do ładowni zrobić taki wysuwany na około 1m "slajd" powiększający przestrzeń i taki sam manewr zamiast tylnych drzwi. Wtedy mamy prawdziwe dwa w jednym. Czyli pojazd i duży na kempingu i szybki na autostradzie! Niestety przerasta to moje możliwości techniczne
Ale jeżeli ktoś zna kogoś kto mógłby się tego podjąć od strony projektowo-wykonawczej to jestem gotowy być pierwszym. Oczywiście będę miał na to prawa autorskie A może i udałoby się otworzyć jakąś małą wytwórnię... kto wie

Też o tym myślałem. Technicznie nie ma problemu. Gorzej z wagą.Zamierzałem nawet to liczyć dokładnie (masa dodatkowych konstrukcji, blachy, silników el., listew zębatych, itd.). Musi być raczej na bliźniaczych kołach. Opłaty nie miną...Jedynie długość (promy) można załatwić tym sposobem.

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2011-09-07, 19:57   

maszakow napisał/a:
Doblo maxi z podwyższonym dachem - cudo-bajka ... tylko ze to Fiat...

Jak musi być niemieckie to zawsze możesz kupić Opla http://www.mototok.pl/Now...Fiata-Dobl-a194

Odpowiedz do tematu