Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ilość osób w dowodzie rejestracyjnym
Autor Wiadomość
KrzysF 
zaawansowany

Twój sprzęt: "Hyniek" - Hymermobil 540 1978r
Piwa: 6/5
Wysłany: 2010-11-04, 20:44   

Jerzyk napisał/a:
Pięknego masz Hymerka. Jest tak dobry jak piękny, czy ma jakieś wady ?
pozdrawiam J

Wiesz, to tak jak z kobietą :ok Publicznie o wadach nie będę pisać :bajer
Kupiłem go rok temu, przejechałem nim 14 tys. km. Nigdy nie stanął w drodze. Co nie znaczy, że usterki się nie zdarzały ;)
Tak jak pisałem wyżej, stalowa konstrukcja to w takich wiekowych kamperach wialka zaleta. Nie wiem tylko kiedy Hymer zrezygnował ze stali i zastąpił go drewnem - warto sprawdzić jak jest u Ciebie (2 lata różnicy).
Mój kamper miał niewiarygodny przebieg jak na ten wiek, 105 tys. km. I wszystko wskazuje na to, że jest prawdziwy. W części mieszkalnej wszystko działa, jedynie musiałem uruchomić bojler gazowy, z którego używania zrezygnowali wcześniej niemmieccy właściciele. I było trochę zabawy z zaśniedziałymi stykami 12-voltowego zasilania lodówki.
Część "samochodowa" mechanicznie bez problemu gdyby nie obecność elementów gumowych, które nie wytrzymały próby czasu:
- wysprzęglik,
- uszczelka korka wlewu chłodnicy,
- membrana pompy paliwa.
Trzeba przyznać, że usterki te zdarzały się Hyńkowi "z wdziękiem". Jakoś tak, że zawsze dowiózł nas do celu.
Czego i Tobie życzę :spoko

...milczenie jest głupie, jeśli jesteśmy mądrzy, ale mądre, jeśli jesteśmy głupi...(Charles Caleb Colton)
Postaw piwo autorowi tego posta

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2010-11-04, 21:20   

Jak ja przerejestrowywałem swojego kamperka też chcieli mi wpisać 2 osobowy bo tyle było pasów bezpieczeństwa, nie przyjąłem tego dowodu powołując się właśnie na brief pomyśleli i zmienili na 4 osoby.
Raz już miałem kontrolę policji ze względu na to że z pomiędzy siedzeń wystawała głowa córki która siedziała z tyłu. pytanie było tylko na ile osób zarejestrowany, sprawdził w dowodzie że na 4 i puścił wolno.
Obecnie dorobiłem trzeci pas w kaninie ( poprostu bo brakowało a dokładnie pisząc brakowało zaczepu bo pas był ), w kabinie nadal nie mam pasów i raczej nie dorobie :diabelski_usmiech

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 280/1363
Wysłany: 2010-11-04, 22:32   

W moim staruszku sa tylko daw pasy przy siedzeniu kierowcy i pasazrera z przodu po za nimi innych brak a w dowodzie ma 6 osob do jazdy i tylez samo miejsca do spania ;) ;) ;)

Tadeusz
Byle do przodu

Jerzyk 
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymermobil z gwiazdą
Piwa: 130/6
Wysłany: 2010-11-05, 12:12   

"Wiesz, to tak jak z kobietą :ok Publicznie o wadach nie będę pisać :bajer "
.... drobiazgi, o których wspominasz, to nie wady , to drobiazgi podkreślające siłę charakteru :) ..
Lubię starocia i wiele można wówczas wybaczyć. Radości dla mnie więcej niż podróże nowym.
Może , jak wszystko pójdzie dobrze , zrobimy spotkanie staroci na wiosnę.
powodzenia wszelkiego życzę - pozdrawiam J

Jerzyk 
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymermobil z gwiazdą
Piwa: 130/6
Wysłany: 2011-03-11, 18:09   ilość osób Ciąg Dalszy

miło mi donieść, że kłopoty się skończyły.
Autko kupiłem ( wspominałem już o tym) , poprosiłem o opinię biegłego rzeczoznawcę podając mu kilka ustaw cytowanych na Forum. Napisał tak jak trzeba, z tym pojechałem do diagnostów na przegląd - potwierdzili na podstawie opinii biegłego i bez problemów w wydziale komunikacji zmienili na 6 osób.

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2011-03-11, 18:46   

Zzadam pytanie hipotetyczne.
Kupuję podwozie z np. 2 miejscami do jazdy. zlecam firmie zabudowę paki w postaci kampera. zamontowali kanapę dla 2 osób. Razem 4.

Pytanie:

Czy taki zabieg wymaga pierdyliona zabiegów, czy jade na SD, diagnosta sprawdza siedzenia, pasy, etc i przybija pieczątki.
Nastepnie wycieczka do WK i po sprawie.
Mylę się, czy tak to mniej więcej wygląda...
Dzieki za odpowiedzi, gdyz rodzi się w mej głowie pewna koncepcja.

Damian 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato LMC 561G
Nazwa załogi: Jędrzeje
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-03-11, 19:30   

Nie wiem jak dokładnie wyglądało by to w przypadku zabudowy, ale przeabiałem pandę z 2 na 5 osób i procedura wyglądała następująco:
1. Przeróbka przez warsztat mający w przedmiocie działalności tego typu usługi. Z zakładu otrzymałem zaświadczenie o dokonanej modyfikacji + zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospod. zakładu + regon
2. Z samoochodem i ww. dokumentami udałem się do stacji diagnostycznej (o ile pamiętam musi być okręgowa a nie podstawowa) i tam po sprawdzeniu że faktycznie są siedzenia i pasy dla 5 osób otrzymałem zaświadczenie
3. Z zaświadczeniem ze stacji diagnostycznej pojechałem do wydziału komunikacji gdzie złożyłem wniosek o zmianę parametrów pojazdu (przeznaczenie i ilość osób) w dokumentach. Po paru dniach otrzymałem nowy dowód rejestracyjny.

Podejrzewam, że w przypadku dodania zabudowy do już zarejestrowanego podwozia będzie to wyglądało podobnie.

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2011-03-11, 19:48   

Ty przerabiałes z ciężarowki z kratka na osobowkę.
Muszę sprawdzić, czy moja koncepcja bedzie sie opierala na podobnej zasadzie.

Dzieki.

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2011-03-12, 11:44   

Fux napisał/a:

Kupuję podwozie z np. 2 miejscami do jazdy. zlecam firmie zabudowę paki w postaci kampera. zamontowali kanapę dla 2 osób. Razem 4.

Jeśli kupujesz podwozie nowe tzw "widelca" (kabina z ramą) to rejestrujesz to na podstawie homologacji adaptatora a nie fabrycznej bo ta ma napisane wyraźnie że rejestracja następuje po konkretnej adaptacji określającej przeznaczenia.
Jeśli to tzw blaszak to już nie będzie tak prosto wszystko zależy od tego co to za samochód , jakie papiery posiada od producenta nadwozia firma adaptacyjna i jaka jest homologacja ...

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2011-03-12, 12:20   

No zamysł mam taki na widelec bez akcyzy, a później zrobienie zabudowy.
Zabudowa to nie samochód...

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2011-03-12, 15:29   

Skoro widelec to da się to zrobić prosto ...... jego homologacja jest tzw homologacją pierwotną i nie stanowi podstawy do rejestracji dopiero dołączona do niej dokumentacja adaptacyjna określa sposób rejestracji, przeznaczenie , masy itd ....
Masz racje zabudowa to nie samochód ale rama z podwoziem też nim do końca nie jest .... widziałeś takie na drogach .... ? Jak włożysz najazdy masz lawetę , określą nośność i wszystko inne .... jak włożysz pakę masz pakę z kiprem lub bez jak izotermę to izotermę ...
adaptator w zabudowy i jej homologacji określa wszystko co precyzuje rodzaj i przeznaczenie pojazdu ... uwzględniając oczywiście mozliwości i parametry samej ramy.

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2011-03-12, 15:57   

Zowu sie czegos nowego dowiedzialem....

Na razie wolne rozważania. Na konkrety raczej 1-3 lata, ale wtedy konkretnie.
A może sie wtedy vaty, sraty, akcyzy zmienią... :roll:

Tröy Deströy 
trochę już popisał

Twój sprzęt: GMC Vandura '85
Nazwa załogi: OldCamper
Piwa: 1/9
Wysłany: 2011-09-23, 07:15   

Mam pytanie jak wygląda procedura przy budowie kampera od podstaw .Żuk A11 to w dowodzie ma miejsc 2 , a mi zależy na 4 miejscach . Żuk oryginalnie pasów nie posiadał ,czy teraz musi je mieć? I by tematu nowego nie zakładac zmieniam z sam. ciężarowego na specjalny ? tak ?

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2011-09-23, 18:43   

Najlepiej podjedz do stacji okręgowej i sie ich zapytaj. W wielu przypadkach wszystko zależy od pana z pieczątką. Ale bez rzeczoznawcy się nie obędzie.

Tröy Deströy 
trochę już popisał

Twój sprzęt: GMC Vandura '85
Nazwa załogi: OldCamper
Piwa: 1/9
Wysłany: 2011-09-23, 19:14   

Tak bedzie najlepiej , rzeczoznawca się znajdzie :)

Odpowiedz do tematu