TANIE KAMPEROWANIE |
Autor |
Wiadomość |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 296/156 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2011-09-23, 21:16
|
|
|
Proponuje w dziale
"KAMPEROWANIE"
założyć
"Tanie Kamperowanie"
na początek
Spotkałem w Norwegi sympatyczne małżeństwo z Polski którzy podróżują Fiatem Palio Weekend 1,6 16v . Wymontowali tylna kanapę i urządzili spanko.Wszystko zorganizowane w najmniejszych szczegółach, wiszące kieszenie, przenośna kuchenka itp.W 2010 objechali Turcje i Syrie....Teraz jadą na Nordkapp.Sensacje wzbudzał tandem na dachu (Wigry)
Samochód trochę poobijany, czas i kilometry zostawiły swój ślad.
I co z tego, podróżują gdzie chcą, jak chcą, zwiedzili kawał Europy, sa szczęśliwi - i to sie liczy
Nie widzą potrzeby podróżowania innym samochodem.
DSC06333.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 237 raz(y) 204,76 KB |
|
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-09-24, 00:06
|
|
|
Fakt, offtop poszedł ostry, niemniej jednak dyskusję (Zaznaczam - DYSKUSJĘ bo do tej pory absolutnie nie odbierałem tego jako krytyki kolegi Notkera) uważam za bardzo owocną.
PRzecież wymieniamy się poglądami a nie obrażamy.
W 2008 r pojechaliśmy do Francji w skłądzie 2+3 mając tylko łóżko, butlę gazową i kibelek na pokładzie LT35 właśnie. Co prawda nie chodziło o kamperowanie - ale coś z tego było i się sprawdziło nawet w takim minimalnym układzie. Wszystkim komentującym było żal dzieci - a one fajnie się bawiły. Rok później - ten sam kierunek w składzie 1+2 i trasa znacznie dłuższa (Świstaka i Milki bliskie spotkania 3go stopnia z maszakowiątkami ) - i też przeżyliśmy. WNioski pewne będą zawarte w mojej przeróbce. Własne doświadczenia i przeżycia na trasie uczą najwięcej i nie jest chyba złe że się nimi wymieniamy. Pominę kwestię komentarzy, święty nie jestem
Notker - do zobaczenia gdzieś tam ale jak się spotkamy będziemy mieli sporo do pogadania
eMKa - fajny przykład. Im to wystarcza. Innym wystarcza też butla i namiot wyciągany z bagażnika. Ktoś w w avatarku miał mikrę (?) z namiotem na dachu. Ale to tylko świadczy o nas i tym co można zrobić by się poczuć easy riderem.
Pumbadom - to o czym to ostatnio mówiliśmy w temacie ? |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2011-09-24, 10:37
|
|
|
Krzysiu, na Twój "wniosek" założyłem temat TANIE KAMPEROWANIE.
Wierzę, że rozwinie się on i będzie stanowił duże źródło wiedzy dla wszystkich ! |
_________________ Ela i Andrzej
 |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 296/156 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2011-09-24, 12:43
|
|
|
48a-ELANKO napisał/a: | Krzysiu, na Twój "wniosek" założyłem temat TANIE KAMPEROWANIE.
Wierzę, że rozwinie się on i będzie stanowił duże źródło wiedzy dla wszystkich ! |
Dziękuje |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
maga
weteran

Twój sprzęt: Roller Team Granduca Garage P
Nazwa załogi: Ewa i Maciek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Maj 2007 Piwa: 79/187 Skąd: Zaniemyśl (Wlkp)
|
Wysłany: 2011-09-24, 12:52
|
|
|
Dobry temat popieram,bo przecież o to nam chodzi
Jak najwięcej zwiedzić za jak najmniejsze pieniądze. |
_________________ Pozdrowienia z Pyrlandii !
Czołem wiaruchna kochana !!
 |
|
|
|
 |
perfex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Teraz: Rimor Katamarano 3
Nazwa załogi: WielkaPiątka
|
Wysłany: 2011-09-24, 22:22
|
|
|
eMKa napisał/a: |
Spotkałem w Norwegi sympatyczne małżeństwo z Polski którzy podróżują Fiatem Palio Weekend 1,6 16v . Wymontowali tylna kanapę i urządzili spanko.Wszystko zorganizowane w najmniejszych szczegółach, wiszące kieszenie, przenośna kuchenka itp.W 2010 objechali Turcje i Syrie....Teraz jadą na Nordkapp.Sensacje wzbudzał tandem na dachu (Wigry)
Samochód trochę poobijany, czas i kilometry zostawiły swój ślad.
I co z tego, podróżują gdzie chcą, jak chcą, zwiedzili kawał Europy, sa szczęśliwi - i to sie liczy
Nie widzą potrzeby podróżowania innym samochodem. |
Ja niedawno na kempingu w południowej Polsce spotkałem małżeństwo z Warszawy podróżujące ok 10 letnim Citroenem Berlingo przystosowanym/przebudowanym trochę do celów kempingowych. Miał łóżko, pod nim szafki/szuflady, zasłony na okna i parę innych fajnych patentów. Byli to państwo w wieku 70+ i powiem wam, że serce się radowało widząc jak rano przy stoliku wcinają śniadanie a potem pakowanko i śmiganie dalej... I oto chodzi... Kasa nie ma nic do rzeczy, bo 99% ich rówieśników mających podobne lub dużo większe emerytury siedzi w domu na d. oglądając "taniec gwiazd na lodzie" - a im się chce śmigać !! Oby nam wszystkim w wieku 70+ też się tak chciało... |
|
|
|
 |
marekoliva
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Pomógł: 7 razy Dołączył: 19 Wrz 2009 Piwa: 40/19 Skąd: Gdańsk - Oliwa
|
Wysłany: 2011-09-24, 22:43
|
|
|
temat |
_________________ Marek
"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "
 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 568/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2011-09-25, 00:46
|
|
|
W 1995 roku zrobiliśmy z żoną i pieskiem shi tsu traskę do Hiszpani, Andory i wszystko po drodze Toyotą corollą hatchback. Spaliśmy na dmuchanym materacu rozłożonym na siedzeniach. Gotowanie na kuchence itp. 13 dni - 7000 km. Nie wiem czy to już kamperowanie, ale fajnie było |
|
|
|
 |
Frowyz
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter L A 531
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lis 2009 Piwa: 78/43 Skąd: Podbeskidzie ;)
|
Wysłany: 2011-09-25, 07:01
|
|
|
W tym roku w czerwcu na kampingu w Kazimierzu spotkaliśmy starszego Pana w fiacie Doblo. Z tyłu miał łóżko, bardzo ciekawie rozwiązane stoliko-kuchenko-umywalkę i wiszącą szafkę. Najbardziej owocna była jednak rozmowa. Okazało się, że Pan ma 79 lat (nie wyglądał na więcej jak 55 - skończyło się na pokazywaniu dowodu, bo nie chciałem uwierzyć). Przez całe życie podróżował po świecie, najpierw za pracą, potem już na kontraktach. Teraz na stare lata postanowił poznać Polskę. Co roku pod koniec maja pakuje się w swój samochód i jeździ. Jak go spotkaliśmy miał już przejechane prawie 4000 km (w tym roku). Opowiadał, że kiedyś jeździła z nim wnuczka ale teraz ma już własne dzieci... Bardzo pozytywnie zakręcona osoba. Chciałbym mieć tyle wigoru na stare lata... |
_________________ Poczochrani pod beretem |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2011-09-25, 08:08
|
|
|
maszakow napisał/a: | Ktoś w w avatarku miał mikrę (?) z namiotem na dachu |
Tego rozwiązania nie bierzcie na poważnie. To był mój żart w chwilę po sprzedaniu jednego kamperka,a przed kupnem następnego
Micra.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 8080 raz(y) 72,19 KB |
|
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
marty
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato 1999 2.8 idTD Burstner A 532
|
Wysłany: 2011-09-29, 11:32
|
|
|
Moim zdaniem w kamperowaniu najdroższe są: Kamper i paliwo. Jeśli chodzi o to pierwsze to kupujemy taki na jaki nas stać. Na to drugie możemy wpływać jedynie długością naszych podróży. Reszta to "pestka". |
|
|
|
 |
Bogusław i Ewa
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato HYMER PREMIUM 678 TRAMP
Nazwa załogi: EB
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Kwi 2010 Piwa: 75/27 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2011-09-29, 14:23
|
|
|
Rozumując po Polsku nic nie jest tanie!Kamperowanie nie jest tanie ale jest fajne i warte każdych pieniążków |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2011-09-29, 14:33
|
|
|
Bogusław i Ewa napisał/a: | Rozumując po Polsku nic nie jest tanie!Kamperowanie nie jest tanie ale jest fajne i warte każdych pieniążków |
podpisuję się pod tym |
|
|
|
 |
OldPiernik
stary wyga

Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Gru 2008 Piwa: 50/19 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-09-29, 15:21
|
|
|
Bogusław i Ewa napisał/a: | Rozumując po Polsku nic nie jest tanie! |
O! to, to! A jeszcze ponarzekać zawsze można, że sąsiedzi głośno rozmawiają, że pada, że świeci słońce, że inni mają lepiej, że ...
A kamperowanie nie jest ani drogie ani tanie bo to rzecz względna. Kamperowanie ... jest fajne. |
_________________ Życie jest za krótkie na siedzenie w domu i zazdroszczenie innym. |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1300 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-29, 15:29
|