Przesunięty przez: janusz 2013-12-31, 13:23 |
Wędkowanie w Norwegi, jaki sprzęt ? |
Autor |
Wiadomość |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2011-10-05, 14:11
|
|
|
pp napisał/a: | darboch napisał/a: | pp napisał/a: | mam nadzieję że zaspokoiłem Twoją ciekawość Kolego!
reszty sprzetu nie będę remamentu robił za co z góry przepraszam!
zdjęcia oczywiście mam ale już kiedyś wyrażałem swoją opinię na temat ich zamieszczania w sieci, zresztą nawet gdybym nie miał nic przeciwko to i tak wybacz ale nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać! |
Czemu traktujesz to jako udawadnianie czegokolwiek ? Nie znam Twojej opini na temat zamieszczania zdjęć ale chyba mnie ona nie interesuje. |
ano dlatego że ja podałem rady dotyczące sprzętu wynikające z moich doświadczeń, nie kwestionowałem Twoich rad ale Ty wiesz lepiej! |
może źle wyszło ale nie to miałem na celu... |
|
|
|
 |
pp
weteran

Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2007 Piwa: 4/20 Skąd: wadowice
|
Wysłany: 2011-10-05, 14:22
|
|
|
a co?
jak widać w poście na początku sam zmieniłeś zdanie co do przydatności sprzętu w Norwegii, nowe doświadczenia dały nowy pogląd.
W Norwegii naprawdę nie trzeba super sprzętu aby złowić rybkę, można to zrobić na każdą wędkę i każdym kołowrotkiem byle tylko żyłka czy plecionka wytrzymała!
Na "sztachecie" wyciąga się rybę jak na windzie, na lekkim kiju trzeba długo używać hamulca, raz popuszczać, raz ściągać aż się rybka zmęczy! Nie znaczy to że wyciągnie się każdą rybkę każdym sprzętem! co innego złowić a co innego wciągnąć do łódki! |
_________________ zawsze jest szerszy kontekst
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2011-10-05, 14:32
|
|
|
Ja wyznaję zasadę, że jak kupię tanio to kupię zazwyczaj dwa razy a więc wole mieć coś solidniejszego i w tej chwili już uzupełniam sprzęt pod kątem tego czego od niego oczekuję w przyszłym roku.
Co do sprzętu to łowiłem w tym roku delikatnymi Dragonami jak innymi mocnymi...różnica tak jak piszesz w holowaniu ryby... na "sztachetę" wg mnie jest mniejsza zabawa im dłuższy kij tym zabawa lepsza...to moje subiektywne zdanie. |
Ostatnio zmieniony przez darboch 2011-10-05, 14:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jakub2001
trochę już popisał

Twój sprzęt: Hymer Eriba 544 "92
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sie 2011 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Złotów
|
Wysłany: 2011-10-05, 14:32
|
|
|
pp napisał/a: | W Norwegii naprawdę nie trzeba super sprzętu aby złowić rybkę, można to zrobić na każdą wędkę i każdym kołowrotkiem byle tylko żyłka czy plecionka wytrzymała! |
A podczas wielokrotnych wizyt nie zdarzyło się tak że i kilka dni był kłopot ze złowieniem kolacji? Po takich historiach znam wielu ludzi którzy po tygodniowych pobytach wracali rozczarowani. Oczywiście nie sprzęt ryby łowi co udowadniają Norwegowie z kołowrotami na burcie i bez sond i GPS'ów. Ja @pp chciałem tylko zwrócić uwagę że kij 1,30 jako startowy w Norwegii wydaje mi się nieodpowiedni, a zestawy sklepowe za 200 NOK mogą sprawić wiecej kłopotu niż radości. Oczywiście powinniśmy doprecyzować co dla kogo jest rybą bo jeśli chcemy łowić latem makrele lub małe czarniaki to i sznurek z gwoździami wystarczy. Jeśli miałbym doradzać w sprawie uniwersalnego sprzętu dla początkującego to w pełni podtrzymuję poprzednie posty. Fajnie że mamy podobne hobby ale o tym możemy na PW pogadać. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
|
|
|
 |
jakub2001
trochę już popisał

Twój sprzęt: Hymer Eriba 544 "92
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sie 2011 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Złotów
|
Wysłany: 2011-10-05, 14:39
|
|
|
darboch napisał/a: | czemu na pw ? po to jest forum żeby dyskutować a dopóki się pieknie różnimy jest ok i każdy może coś z tego dla siebie wyrwać. |
Bo miejsca zabraknie!!!
Jak zaczniemy pokazywać jaka ryba była duża!!! |
|
|
|
 |
pp
weteran

|
Wysłany: 2011-10-05, 14:40
|
|
|
jakub2001 napisał/a: | pp napisał/a: | W Norwegii naprawdę nie trzeba super sprzętu aby złowić rybkę, można to zrobić na każdą wędkę i każdym kołowrotkiem byle tylko żyłka czy plecionka wytrzymała! |
A podczas wielokrotnych wizyt nie zdarzyło się tak że i kilka dni był kłopot ze złowieniem kolacji? Po takich historiach znam wielu ludzi którzy po tygodniowych pobytach wracali rozczarowani. Oczywiście nie sprzęt ryby łowi co udowadniają Norwegowie z kołowrotami na burcie i bez sond i GPS'ów. Ja @pp chciałem tylko zwrócić uwagę że kij 1,30 jako startowy w Norwegii wydaje mi się nieodpowiedni, a zestawy sklepowe za 200 NOK mogą sprawić wiecej kłopotu niż radości. Oczywiście powinniśmy doprecyzować co dla kogo jest rybą bo jeśli chcemy łowić latem makrele lub małe czarniaki to i sznurek z gwoździami wystarczy. Jeśli miałbym doradzać w sprawie uniwersalnego sprzętu dla początkującego to w pełni podtrzymuję poprzednie posty. Fajnie że mamy podobne hobby ale o tym możemy na PW pogadać. Pozdrawiam. |
w sytuacji gdy na łódce jesteśmy w 3 osoby bardzo rzadko zdarza się aby nikt nic nie złowił , jednak nie jedzie się tam po 3 kg dorsza! |
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2011-10-05, 14:43
|
|
|
jakub2001 napisał/a: | darboch napisał/a: | czemu na pw ? po to jest forum żeby dyskutować a dopóki się pieknie różnimy jest ok i każdy może coś z tego dla siebie wyrwać. |
Bo miejsca zabraknie!!!
Jak zaczniemy pokazywać jaka ryba była duża!!! |
nie ma obaw, chętnie poczytam co bardziej doświadczeni koledzy mają do powiedzenia w temacie wędkarstwa |
|
|
|
 |
rafalcho
weteran uzależniony od CT

Twój sprzęt: FORD TRANSIT Burstner Nexxo Family a 645
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2007 Piwa: 10/12 Skąd: Łódź / Andrespol
|
Wysłany: 2011-10-05, 14:45
|
|
|
Witam
Ja łowiłem wędziskiem 2,2 m
A jak klikniecie TUTAJ to zobaczycie naszą relację z tegorocznej wyprawy wędkarskiej do Norwii
|
_________________ Pozdrawiam
rafalcho
www.techrol.eu |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
|
|
|
 |
pp
weteran

|
Wysłany: 2011-10-06, 09:05
|
|
|
darboch napisał/a: | Ja wyznaję zasadę, że jak kupię tanio to kupię zazwyczaj dwa razy a więc wole mieć coś solidniejszego i w tej chwili już uzupełniam sprzęt pod kątem tego czego od niego oczekuję w przyszłym roku.
Co do sprzętu to łowiłem w tym roku delikatnymi Dragonami jak innymi mocnymi...różnica tak jak piszesz w holowaniu ryby... na "sztachetę" wg mnie jest mniejsza zabawa im dłuższy kij tym zabawa lepsza...to moje subiektywne zdanie. |
zgadzam się
mnie do lekkiego łowienia przekonał niemiecki przewodnik wędkarski na Hitrze, gdy zobaczyłem jego sprzęt to zdębiałem bo wyglądało to (pomijam fakt że była to najwyższa połka ceny i jakości) jak gdyby wybierał się co najwyżej na makrele! A łowił naprawdę piękne okazy dorszy a zwłaszcza czarniaków! Jednak do lekkiego łowienia trzeba mieć nieco więcej doświadczenia.
Mnie teraz ciągnie na północ na duże halibuty, w tym temacie całkiem dobrze radzą sobie czesi, ich rekord (chyba z zeszłego roku) to 185 cm i 91 kg! ale takich ok 60 kg co roku łowią kilkanaście. Nie pociągają mnie natomiast rekordowe dorsze bo to zwykle są tzw tarlaki i pół biedy jeżeli po wyciągnięciu nadaje się do wypuszczenia! |
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
|
|
|
 |
pp
weteran

|
Wysłany: 2011-10-09, 12:46
|
|
|
Szwedzi, Norwegowie to inna liga! |
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2011-10-09, 12:49
|
|
|
pp napisał/a: | Szwedzi, Norwegowie to inna liga! |
mają to wszystko pod nosem |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-13, 19:33
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-08-16, 19:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|