Przesunięty przez: janusz 2007-04-26, 00:05 |
Kompozytowe butle gazowe |
| Autor |
Wiadomość |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 364/498 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2011-10-10, 21:11
|
|
|
| Brat napisał/a: | | Butle są, można dostać od ręki ! 200 PLN kaucji za jedną. |
Więc wszystko OK z zaworami i dystrybucją
Mogę spać spokojnie
| Brat napisał/a: | | Co robić ? Radzcież, doświadczeni ! |
No tu Ci niestety nie mogę pomóc, nie będę bajek opowiadał.
Mamy kilku kolegów z uprawnieniami, pewnie zaraz coś doradzą
Pogrzebałem w sieci i chyba mam dla Ciebie rozwiązanie - bo mam takie same urządzonko
Potrzebujesz to:
http://www.sklep.elcamp.p...p-typu-513.html
Podłączysz do tego swój reduktor i gotowe
Jak coś pokiełbasiłem, to chłopaki poprawcie |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-10-10, 22:12
|
|
|
Trzeba kupić adaptor.Do adaptora przykręcasz swój reduktor i tak zapinasz na butlę.
A swoja drogą 200 stówki za butlę to trochę drogo.Ja płaciłem o ile pamiętam 60 zł. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/68 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-10-11, 08:44
|
|
|
| Brat napisał/a: | | Trafiłem na stację BP w Wa-wie Puławska/Lelka. Butle są, można dostać od ręki ! |
Na tejże stacji, w maju tego roku robiłem podchody przez dwa tygodnie aby wymienić butle. Dzwoniłem codziennie - miała być dostawa następnego dnia. I tak było przez tydzień. W końcu - jest, butle są! Poprosiłem o zostawienie dwóch; miałem odebrać następnego dnia rano. Jak przyjechałem to okazało się, że owszem jest kartka z moim nazwiskiem i rezerwacją dwóch butli, tylko wszystkie cztery butle jakie były na stanie są puste! A i był też wtedy mocno wnerwiony inny klient, który zdaje się też miał zarezerwowaną butlę.
Tak mnie to zdegustowało, że oddałem wynalazek, wróciłem do stalowych i nie mam najmniejszego problemu z wymianą. |
_________________ "Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat przy każdej okazji" - św. Tomasz z Akwinu |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 193/917 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2011-10-11, 08:52
|
|
|
| kimtop napisał/a: | | Trzeba kupić adaptor.Do adaptora przykręcasz swój reduktor i tak zapinasz na butlę |
A co z tym ciśnieniem ? 37 na wejściu - 50 na wyjściu ? Czy ktoś z kolegów ma podobną sytuację, tzn. odbiorniki/instalację na 50 mbar ? Najchętniej bym z kimś n/t temat porozmawiał, kto mi WOLNO i DUŻYMI LITERAMI wytłumaczy
| kimtop napisał/a: | | A swoja drogą 200 stówki za butlę to trochę drogo.Ja płaciłem o ile pamiętam 60 zł. | 200 PLN to KAUCJA zwrotna. Za gaz płacisz oddzielnie, nie wiem ile ale te 60 brzmi realnie ... |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

|
Wysłany: 2011-10-11, 08:54
|
|
|
| antwad napisał/a: | | Na tejże stacji, w maju tego roku robiłem podchody przez dwa tygodnie aby wymienić butle. | Teraz październik, zapotrzebowanie jakby mniejsze ... |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-10-11, 10:01
|
|
|
| Brat napisał/a: | | A co z tym ciśnieniem ? 37 na wejściu - 50 na wyjściu |
A D A P T O R / S Ł U Z Y / DO / Z A M O C O W A N I A / T W O J E G O / R E D U K T O R A / N A / B U T L I.
A D A P T O R / N I E / Z M I E N I A / C I Ś N I E N I A |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Banan

|
Wysłany: 2011-10-11, 10:06
|
|
|
Brat, butli jest obojętne jaki reduktor do niej podłączysz
A tak na serio, to post wyżej podałem Ci linka, co do pełni szczęścia potrzebujesz, jest to adapter: http://www.sklep.elcamp.p...p-typu-513.html
Krótko mówiąc jest to szybkozłączka z gwintem na drugim końcu, do którego wkręcasz posiadany reduktor. Żadnych zmian w posiadanej instalacji gazowej nie wprowadzasz, oprócz tego adaptera i innego typu butli
Obok głównego banera na górze strony, masz link do "ABC OBSŁUGI KAMPERA" produkcji naszego Kolegi 48a-ELANKO - tam masz wszystko opisane z obrazkami - polecam lekturę |
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Brat |
 |
Brat
Kombatant

|
Wysłany: 2011-10-11, 13:45
|
|
|
Jesteście wielcy ! Zamówiłem.
Piwsko dla Was, szkoda że - na razie - wirtualne ... |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/68 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-10-11, 14:17
|
|
|
| Brat napisał/a: | | Zamówiłem. |
Sugeruję zamówić dwie sztuki. Potrafią się zablokować. Zdarzyło mi się to w trakcie ubiegłorocznego urlopu. Byłem akurat wtedy w Szwajcarii, myślałem że może da się taki wynalazek zakupić, bo przecież te butle miały być takie internacjonalne.
Niestety w kilku centrach kampingowych w CH i D nikt nie widział takiego patentu. W jednym nich, w Niemczech gość mówił, że słyszał o czymś takim na szkoleniu, ale u nich to nie występuje.
Skończyło się kupnem 5 kg butli za 100 CHF , na czymś trzeba było gotować. |
_________________ "Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat przy każdej okazji" - św. Tomasz z Akwinu |
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2011-10-11, 16:06
|
|
|
| Brat napisał/a: | | Piwsko dla Was, szkoda że - na razie - wirtualne ... |
Dzięki
Cieszę się razem z Tobą |
 |
|
|
|
 |
xr5pl
doświadczony pisarz Artur

Twój sprzęt: ducato 2,4D '85 zabudowa niezidentyfikowana
|
Wysłany: 2011-10-18, 19:51
|
|
|
W miejscowosci Zawadzkie (powiat Strzelce Opolskie) napelniają butle kompozytowe cena jak za metalowe czyli 53zł (cena z 18.10.2011).
pozdrawiam |
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2011-10-18, 20:29
|
|
|
| xr5pl napisał/a: | W miejscowosci Zawadzkie (powiat Strzelce Opolskie) napelniają butle kompozytowe cena jak za metalowe czyli 53zł (cena z 18.10.2011).
| za wymianę w Wesołej krzyczą już 70zł |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
xr5pl
doświadczony pisarz Artur

Twój sprzęt: ducato 2,4D '85 zabudowa niezidentyfikowana
|
Wysłany: 2011-10-19, 10:28
|
|
|
W takim razie, zacznę handlować gazem |
|
 |
Brat
Kombatant

|
Wysłany: 2012-03-26, 10:27
|
|
|
Na początku miesiąca, planując pierwszy kilkudniowy wyjazd, nabyłem 2 butle kompozytowe (propan), w stacji BP na Puławskiej (W-wa). Kaucja zwrotna za jedną - 200 zł (bez zmian od poprzedniego roku), koszt gazu - 72 zł. Specjalista z Tomic http://www.everpol.pl/caravaning.html zainstalował (adaptor, reduktor 50 mbar, nowy przewód) przy okazji przeglądu gazowego (150 zł+Vat).
Sprawdza się ! Lekkie rzeczywiście, widoczny poziom gazu w butli. Po 4 dniach wojaży, z czego 3 noce z włączonym piecem i lodówką, ubyło w butli ok. 1/4-1/3 zawartości. A możliwość zamykania/otwierania zaworu jednym kliknięciem na adaptorze, a także przełączania butli w 5 sekund - rewelacja.
Polecam to rozwiązanie. |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2012-03-27, 09:51
|
|
|
| Ja ponawiam pytanie kto wie jakie butle wymieniaja w Grecji .Czy nasze pujdzie tam napełnic czy wymienic .Co prawda byłem juz tam ale jakos do wymiany wtedy nie doszło . |
|
 |
|
|