Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Weekend wyborczy nad morzem
Autor Wiadomość
gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 569/306
Wysłany: 2011-10-11, 21:19   Weekend wyborczy nad morzem

Chcąc skorzystać z uroków wczesnej jesieni postanowiliśmy pojechać nad morze.
Wyjechaliśmy z Warszawy w piątek ok 22.00. Pierwszą noc spędziliśmy pomiędzy ciężarówkami gdzieś w okolicach skrętu na Pola Grunwaldu. Rano szybkie mycie, śniadanko i w drogę. Pierwszym punktem programu był Malbork. Widzieliśmy go kolejny raz, ale po raz pierwszy z naszą 3 letnią córeczką. Jak zawsze robi wrażenie. W końcu to największy ceglany zamek na świecie :lol:
Następnie ruszyliśmy do Stegny. Tuż po drugiej stronie Nogatu zerknęliśmy na świetnie widoczny z drogi kemping. Stacjonował tam tylko jeden kamper. Widok na zamek miał jednak cudowny.
Wjeżdżając do Stegny skusiliśmy się na smażoną fląderkę i zupę rybną. Zupa niezła natomiast flądra smażona była albo na silnikowym oleju, albo na tym co go zalali w czerwcu. :gwm Jej smak :evil: towarzyszył nam do wieczora :gwm .
W Stegnie kemping już zamknięty na zimę, ale część barów i sklepów jak najbardziej czynna. Pochłonęliśmy pyszne gofry i nad morze. Pogoda nie zachęcała do długich spacerów, ale dobre cokolwiek :diabelski_usmiech . Uciekając przed przelotnym deszczem zajechaliśmy do maleńkiej miejscowości Junoszyno leżącej pomiędzy Stegną i Jantarem. Była to wizyta sentymentalna, ponieważ wielokrotnie bywałem tam jako dziecko na wakacjach. Dom w którym mieszkałem pozostał, ale widać, że ktoś przerobił go na tzw daczę. Sama miejscowość taka jaką pamiętam - dziura jak dziura :)
Szybka wizyta w wymarłym już kompletnie Jantarze i w drogę na prom w Mikoszewie. Prom niestety właśnie odpłynął więc biorąc pod uwagę czas i dosyć wysoką moim zdaniem cenę /25 pln za kamper/ zdecydowaliśmy się pojechać okrężną drogą do Gdańska.
Lokalizując starówkę na tzw oko zaparkowaliśmy celnie tzn na ulicy Ogarnej, jakieś 100 metrów od Ratusza :) . Serdecznie polecamy to miejsce wszystkim, których kampery nie przypominają rozmiarem transatlantyka :kwiatki:
Wieczorny spacer, kolacja w restauracji Rosyjskiej. Pyszna Solanka, śledź w warzywach i herbata z samowaru z konfiturą. Obsługa średniomiła, ale warto było.
Nocleg oczywiście na Ogarnej. Warunki super i jak blisko miałem na wybory :bukiet:
Z samego rana spełniłem więc obywatelski obowiązek /wyposażyłem się wcześniej w niezbędny dokument/ , zakupy, śniadanko i wizyta w zauważonej dzień wcześniej Manufakturze Słodyczy. Polecamy szczególnie ogromne lizaki ;) .
Następnym punktem programu był deptak w Sopocie. Zaparkowaliśmy przy ul. Jagiełły /znów zbawiennym okazał się mały rozmiar kampera./ Wycieczka deptakiem, molo i obiad w pizzerii Da Grasso. /Dobra pizza i niezłe Lasagne ze szpinakiem/
No i niestety czas do domu :gwm
Podsumowując mogę stwierdzić, że weekend, choć krótki, spędzony był przyjemnie i nawet z lekkim walorem edukacyjnym :roll: Nocleg na gdańskiej starówce bezcenny :ok
Postaw piwo autorowi tego posta

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 279/1341
Wysłany: 2011-10-11, 21:38   

gryz3k, To zaleciales w moje strony w ktorych sie wychowalem .Wlasnie Stegna Jantar a przedewszystkim Junoszyno.Nic niema z tamtych lat gdy ja tam przebywalem.Bedac tam ostatnio wogole nie poznalem tego miejsca ale odnalazlem i dom i miejsca w ktorych jako dziecko przebywalem w zamierzchlych czasach w latach 59-71.Urodzilem sie tu w Warszawie a tam sie wychowalem.Pamiem jeszczze gdy do Junoszyna mozna bylo dojechac klolejka waskotorowa z Gdanska. :spoko :spoko :spoko Pozniej odwiedzilem Junoszyno z moimi dzieciakami gdy mialy 4 i 2 latka w roku 81.Wtedy bylo tak jak kiedys,a dzis duzo domkow letniskowych i juz nie to samo co kiedys

Tadeusz
Byle do przodu

gryz3k 
Kombatant

Wysłany: 2011-10-11, 21:54   

Wąskotorówkę pamiętam i ja. Dzisiaj zostały tory. Czy jeszcze jeździ niestety nie wiem. Pamiętam, że wakacje spędzaliśmy u starszej pani o nazwisku Zdyb. Pamiętam piękną leśną drogę nad morze, sporo bursztynów na plaży i wiele swobody :spoko

Skorpion 
Kombatant

Wysłany: 2011-10-11, 22:06   

Jeszcze czasem w okresie letnim jezdzi kolejka tylko do Mikoszewa a w druga strone do Sztutowa.W tamtych czasach wagoniki ciegniete byly przez "samowarki" czyli male parowoziki.A nie jak jest teraz nowoczesne lokomotywy spalinow.Wtedy gdy jechala ciuchcia to po za stukotem kol bylo czuc zapach podkladow kolejowych i dymu z lokomotywy.W tamtych czasach inaczej wygladaly i Jantar Stegna i oczywiscie Junoszyno.Ze starych mieszkancow rdzennych zanm prawie wszystkich.Ja jeszcze pamietam choc to juz tak przez mgle gdy idac droga przez las nad morze w lesie bylo duzo zlomu powojennego.Duzo lusek i szczatki tasm od rkm.Nawet duze liosci helmow chyba polskich radzieckich i niemieckich ziemia oddawala co bylo zakopane gleboko w ziemi.Jak zabiore zdjecia od mamy z tamtych lat to je wstawe jak kiedys w tamtych czasach wygladalo Junoszyno .

Tadeusz
Byle do przodu

gryz3k 
Kombatant

Wysłany: 2011-10-11, 22:24   

@ndrzej lepiej pamięta tamte czasy. Jeżdził tam juz jako dorosły człowiek. Może On coś ciekawego jeszcze napisze :spoko

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/206
Wysłany: 2011-10-11, 23:28   

Skorpion napisał/a:
Pozniej odwiedzilem Junoszyno z moimi dzieciakami gdy mialy 4 i 2 latka w roku 81.

No to się Tadziu mijaliśmy :ok

Tak, jak napisał Piotr, w Junoszynie spędzałem z rodziną całe wakacje od 1976 do 1983 roku. W tym czasie poznałem niemal wszystkich mieszkańców tej niewielkiej miejscowości, m.in. Hubertów (u których się stołowaliśmy), Ćwiertniaków (gdzie kupowaliśmy mleko) oraz Giergielewiczów mieszkających najbliżej. Oczywiście mieszkaliśmy u p. Zdybowej, która wynajmowała nam cały dom. Była to starsza, schorowana ale wesoła kobieta, która na pytanie: kiedy była po raz ostatni nad morzem - długo zastanowiła się, po czym odparła, że musiało to być gdzieś w 1946 roku, kiedy żył jeszcze jej mąż :wyszczerzony: A pomyśleć, że my właśnie do niej przyjeżdżaliśmy z centralnej Polski "nad morze" :haha: :haha: :haha:

Przy najbliższej okazji, jak uda Ci się Tadziu wreszcie przyjechać na jakiś zlot, powspominamy sobie lata, kiedy byliśmy piękni i młodzi... :spoko :spoko :spoko

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2011-10-11, 23:47   

:roll: młodość jest ulotna :chytry ale pięknym się pozostaje na całe życie :ok

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

Skorpion 
Kombatant

Wysłany: 2011-10-12, 07:27   

Andrzeju ja z mama i tata mieszkalismy u Giergielewiczow.Wynajmowalismy polowke ich domu z weranda.Do dzis zostala sie tylko "letnia kuchnia" postawili nowy pientrowy dom.Gdy pojechalem tam po kilku latach nieobecnosci nie moglem sie tam odnalesc tak sie wszystko zmienilo.Wracaja w pamieci tamte czasy a tymbardziej teraz gdy czytam to co juz napisaliscie oboje.Beztroskie lata dziecinne.Jazda oklep na konu prowadzac go na pastwisko duza przestrzen przed domem .Teraz tak jest zabudowane Junoszyno ,ze zatracilo swoja dawna spokojnosc.Zawsze mozemy sie spotkac nie tylko na zlocie :spoko :spoko

Tadeusz
Byle do przodu

Skorpion 
Kombatant

Wysłany: 2011-10-12, 11:04   

Tak kiedys bylismy "piekni i mlodzi" a teraz to juz tylko same "i" nam pozostalo

Tadeusz
Byle do przodu

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1608/2337
Wysłany: 2011-10-12, 11:21   

Skorpion napisał/a:
Tak kiedys bylismy "piekni i mlodzi" a teraz to juz tylko same "i" nam pozostalo

Niektórym to nawet "i" nie pozostało, bo cholerna kropka spadła. :haha:

Skorpion 
Kombatant

Wysłany: 2011-10-12, 11:39   

tak zle to chyba nie jest jeszcze

Tadeusz
Byle do przodu

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2011-10-12, 11:40   

Skorpion, Tadeusz, ale mi Was szkoda :dewil :dewil

Skorpion 
Kombatant

Wysłany: 2011-10-12, 11:54   

martini44, pod jakim wzgledem :dewil :dewil

Tadeusz
Byle do przodu

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1608/2337
Wysłany: 2011-10-12, 11:55   

martini44 napisał/a:
Skorpion, Tadeusz, ale mi Was szkoda

Ej, Marcinie! Przecież my tylko żartujemy! :haha: :haha: :haha:

Zapytaj nasze żony. :szeroki_usmiech :ok

Skorpion 
Kombatant

Wysłany: 2011-10-12, 11:58   

No i moze nie tylko nasze zony :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :haha: :haha: :haha: :haha: :dewil :dewil

Tadeusz
Byle do przodu

Odpowiedz do tematu