|
|
PROBLEM Z ZAWIESZENIEM NA DRĄŻKACH SKRĘTNYCH W FIACIE KNAUS |
Autor |
Wiadomość |
piotro
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: FIAT KNAUS SUNTRAVELLER
Nazwa załogi: Piotr+Justyna+Hania+Olek
|
Wysłany: 2011-10-25, 20:47 PROBLEM Z ZAWIESZENIEM NA DRĄŻKACH SKRĘTNYCH W FIACIE KNAUS
|
|
|
W ostatnim czasie nabyłem FIATA KNAUS SUNTRAVELLER 550L z 2006 roku. Autko ogólnie ok. Jest jeden problem. Praktycznie brak amortyzacji tylnej osi. Jest to oś al-ko z metalowymi drążkami skrętnymi (po 3 na stronę). Drążki są całe a auto zachowuje się jakby nie miało amortyzacji. Czy może ktoś zna ten problem albo wie jak to można naprawić lub gdzie naprawić. Z tego co wiem to są komfortowe i dobre zawieszenia. A tym autem jedzie się w tej chwili jak "taczką z metalowym kołem". Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-10-25, 22:42
|
|
|
Nie znam zawieszenia AL-CO ,ale we francuskich samochodach np.w Citroenie ZX tylne zawieszenie ( mechaniczne ) też jest na drążkach skrętnych.Jak "siądzie" lub potrzebujemy wyższy tył:np .do ciągnięcia przyczepy wystarczy przeciwległy koniec drążka(od Wahacza ) przestawić na frezie .Przestawienie o 1 ząbek frezu daje na wysokości ok 2,5 cm.Sprawdź czy przypadkiem u Ciebie nie ma takiego patentu.Jeżeli półosie w belce są ułożyskowane łożyskami tocznymi to sprawdź również czy nie ma luzu na wahaczu.Lubi się tam dostać woda i z łożysk robi się zardzewiała miazga i zawieszenie również przestaje pracować.A jak jest to inne niż we francuskim zawieszeniu to dzwoń do Bystrzaka,on jako mechanik samochodowy miał przypadek w swoim Ducato, że pękł mu pakiet skrętny w osi AL-CO,sam naprawiał i jeździ już na tym 3 lata.Może Ci pomoże?. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 49/65 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2011-10-26, 13:35
|
|
|
WINNICZKI napisał/a: | A jak jest to inne niż we francuskim zawieszeniu to dzwoń do Bystrzaka,on jako mechanik samochodowy miał przypadek w swoim Ducato, że pękł mu pakiet skrętny w osi AL-CO,sam naprawiał i jeździ już na tym 3 lata.Może Ci pomoże?. |
naprawiał to chyba z pomocą p.Krajewskiego z gdańskiego Matemblewa (AKRA - http://www.akra.com.pl ). jak byłem u niego na warsztacie we wrześniu mówił, że "wchodzi" w temat regeneracji, sprawdź czy już coś się posunęło w tej sprawie? na stronie pojawił się tajemniczy napis "regeneracja belki" - niestety nieklikalny...
jest firma Broand z Bolesławca ( http://www.broand.pl ) zachwalana i podobno niedroga. |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 88/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2011-10-26, 14:18
|
|
|
Ja mam zawieszenie AL-CO, wszystko jest ok, jeździ się naprawdę super!!! |
_________________ Nic nie muszę, mogę tylko chcieć. Ale czasem jest tak, że tak bardzo chcę, że muszę.
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-10-26, 23:15
|
|
|
affa napisał/a: | naprawiał to chyba z pomocą p.Krajewskiego z | Nigdy nie dopytywałem się kto mu pomagał.Ważne,że sobie poradził i ,że może pomóc następnemu. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 49/65 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2011-10-27, 06:25
|
|
|
WINNICZKI napisał/a: | Nigdy nie dopytywałem się kto mu pomagał.Ważne,że sobie poradził i ,że może pomóc następnemu. |
moja uwaga była dla "piotro", nie do Ciebie, nie musisz znać całej sytuacji
prawda jest taka, że jak trzeba wymienić pakiet stalowy w Al-Ko potrzebna jest najczęściej prasa. warsztaty serwisujące osie w przyczepach zwykle nie chcą brać się za kampery- bo właśnie nie mają warunków.
informację o warsztacie Akra podaję publicznie, żeby każdy mógł skorzystać. np. f68 który mieszka niedaleko mnie wysyłał swoją oś do Bolesławca i nawet tamci fachowcy z tym sobie nie poradzili. gdyby teraz padła mu oś, być może mógłby naprawić ją w Gdańsku |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|