Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2012-08-09, 15:44
Europa 2012
Autor Wiadomość
cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2011-10-19, 13:20   Europa 2012

Jeszcze nie skończyły się wakacje, a ja już zaplanowałem przyszłoroczną wyprawę.
Było w tym roku trochę wschodu (Rumunia) i trochę północy (Norwegia). Pora więc na Europę. Chciałbym za jednym zamachem wykorzystać cały urlop 2012 i objechać dookoła Europę w 30 dni. Oczywiście Superb + Knaus (teraz to nie jest takie oczywiste, bo pojawił się Boxerek).
Wstępnie planuję szybko przejechać Niemcy, północną Francję - autostradami i dostać się do północno zachodniej Francji, a stamtąd już spokojnie (nie autostradą) zachodnim wybrzeżem Francji, potem Portugalia, południowe i wschodnie wybrzeże Hiszpanii, Lazurowe Wybrzeże Francji, przejazd przez Włochy do Wenecji, dojazd na chorwacką Istrię i objechanie jej aż do Senij (zahaczenie o moich przyjaciół w Sv.Juraju) i powrót do domu przez Węgry i Słowację.
Co myślicie o takim planie? Jakieś uwagi wskazówki, podpowiedzi dotyczące trasy, kempingów itd.
Za wszystkie wskazówki i propozycje będę wdzięczny.

Mapa i wstępny kosztorys (przygotowany pod auto z cepką - mam nadzieję, że kamperem będzie taniej) jest tu http://cirrustravel.blogs...uropa-2012.html

Pozdrawiam :)

www.cirrus-travel.pl
Postaw piwo autorowi tego posta

artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2011-10-25, 10:56   

Ja bym sie nie pisał już nigdy na taki maraton ! Sam mam zamiar od wiosny co prawda zrobic dużą runde po Europie ale jeden podstawowy warunek sobie daruje -to czas.Wyznaje teraz zasade " maniana"

Maniana

1. zgodnie z pierwotnym, południowym znaczeniem, rozleniwienie, "powoli, mamy czas".
2. co nie zrobisz dzisiaj zrobisz jutro
3. kto jedzie powoli ten dalej dojedzie .

Tymi zasadami postanowiłem sie kierowac w podróżach .
i jest jeszcze jedna zaleta tego okreslenia kosztuje to taniej.

Agostini 
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Piwa: 245/114
Wysłany: 2011-10-25, 11:40   

Ale dlaczego w jeden urlop chcesz przejechać całą Europę? A gdzie będziesz jeździł później?
Przejechać tę trasę to na pewno da się, ale pooglądać i odpocząć to dla mnie trochę mało czasu. Nawet jeśli lubisz długie podróże (ja lubię) to współtowarzysze niekoniecznie, dla nich może to być urlop spędzony w samochodzie. Koszt wypalonych setek litrów paliwa ja wolałbym przeznaczyć na atrakcje i odpoczynek.
Już raz, i to w krótszej trasie byłem i wiem, że chcę w te miejsca wrócić żeby pobyć tam.

piotr51 
stary wyga

Twój sprzęt: fiat ducato joint
Nazwa załogi: Piotr Krystyna
Piwa: 46/38
Wysłany: 2011-10-25, 12:28   

Nie wiem czy nie taniej byłoby wjechać samochodem na rolki,
a przed przednią szybą wyświetlać film z tych krajów które chcesz odwiedzić.
A gdzie wypoczynek zwiedzanie i pełny relaks.
Ja w tym roku pokonałem trasę 5300 km. ale jechaliśmy jeden dzień jazdy a 4dni
odpoczynek i nie odczuliśmy tych kilometrów.

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-25, 12:45   

coś mi sie wydaje, że zbyt pochopnie wzięliście się za krytykę, bo może byc np tak, ze jest więcej kierowców i przemieszczają się nocami na zmianę kierując i śpiąc, choćby a chcą zobaczyć konkretne dedykowane rzeczy żmudnie wybrane w długie zimowe wieczory a nie ogół kraju, moga np być zainteresowani jedynie miejscami kultu lub odwrotnie... jest wiele możlwiości i krytyka może być niezasłużona, zresztą każdy spędza czas tak jak na to zasłużył:) ja np nie jadę na Nordcapp, ale nie twierdzę wcale, że tam zimno i bardzo wieje :gwm

piotr51 
stary wyga

Twój sprzęt: fiat ducato joint
Nazwa załogi: Piotr Krystyna
Piwa: 46/38
Wysłany: 2011-10-25, 12:54   

Ja nikogo nie krytykuję tylko kolega prosił nas o rady.
A jak każdy będzie spędzał swój urlop to jego rzecz. :spoko

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-25, 12:58   

no i ok, bo jakby to była krytyka to może być tak w przyszłości, że co "rada mędrców" nie uzna za mądre ludzie będą się bali napisać :haha:

a tak sobie myślę, że ja chcę jechać do Portugalii a reszta po drodze, ale nic chyba nie zrobię żeby Portugalia była bliżej, niestety :spoko

Nomad 
weteran

Twój sprzęt: sprzedany;;E-mail 25020roman@w
Nazwa załogi: Nomad
Piwa: 51/22
Wysłany: 2011-10-25, 16:02   

Każdy krawiec kraje... jak"mu"... staje.... :diabelski_usmiech
Wszystko zależy od czasu i chęci a czasem warto się nawet trochę pomęczyć by spełnić swoje marzenie . :chytry
Ja np.mam max 3 tygodnie na pojedynczy wypad a chęci ,by oglądać coraz dalsze zakątki :-P (blizsze się wykruszyły)
Wiosną chcę ruszyć do północnej Hiszpanii,więc będę musiał robić dłuuugie żabie skoki żeby mieć czas na zwiedzanie i odpoczynek na miejscu.Takie marzenie i niech ktoś powie że nie warto je spełnić. :box
Na trasie Rothenburg ob der Tauber dla mnie i Lourds dla żony i już jestem na miejscu :wyszczerzony:
Jak będę emerytem z kamperem,to będę wracał do domu tylko na rodzinne uroczystosci. :ok

Agostini 
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Piwa: 245/114
Wysłany: 2011-10-25, 17:58   

Wszystkie marzenia warto spełniać. Gdybyśmy byli tacy sami to byłoby chyba nudno.
Taki rajd przez Europę też może być spełnieniem marzeń przez Kolegę. Jest tylko kosztowny i męczący nawet dla kilku kierowców. Często 3/4 budżetu naszych podróży ulatuje ze spalinami, a im dalsza wycieczka tym stosunek ten jest mniej korzystny.

Choć z drugiej strony przejechać wokół Europy to też wyczyn. Szkoda, że ma się najczęściej tylko jeden urlop. Jak będę emerytem to może też wybiorę się w taką trasę, tylko boję się żeby nie było wtedy - emeryt = dużo czasu- mało kasy.

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-26, 07:55   

najgorsze są powroty i spalanie wtedy... no ale cóż rzeczy których nie widzielimy są często daleko...

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2011-10-30, 11:52   

jak bedziesz kolo Barcelony to obowiazkowo odwiedz Montserrat 41 35 50 N-1 50 22 32 E

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2011-10-30, 12:27   

Super teraz wpisałem w grafiki google... Dzięki. Wpisane w program obowiązkowo :)

www.cirrus-travel.pl

Odpowiedz do tematu