Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
benzyna+gaz kontra ropka
Autor Wiadomość
silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2011-11-23, 21:24   benzyna+gaz kontra ropka

zrobilem dzisiaj osobowka 350 km , na gazie i nie ja a moj samochod :lol: . tankujac na bp zatkalo mnie - 2,84 lpg , 5,46 pb95 a on 5,65 nie wspominam o tej lepszej za 5,86. jezdze zasadniczo na gazie i tak sobie rozmyslam ze moj kamper nie bedzie na ropke , on bedzie na gaz . i niech to bedzie dychawiczne 2.0 ale te 14 litrow po 2,84 kontra 10 l. po 5,65 . nie chce wyjsc na dusigrosza , poprostu nie jestem rozrzutny. niby na sto km. to tylko niecale 20 zl. zadzwonilem do goscia z ducato i przy bardzo spokojnej jezdzie12 l. pod obciazeniem . niepojete dlaczego to tak malo popularne :shock:

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------
Postaw piwo autorowi tego posta

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2011-11-23, 21:31   

gazownik123 napisał/a:
niepojete dlaczego to tak malo popularne

bo niektórzy uważają że gaz jest dobry do ugotowania wody na herbatkę a nie dla silnika..... :spoko
ja tak uważam ..... :diabelski_usmiech

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2011-11-23, 21:54   

masz prawo . niemieckie traktory juz przed wojna jezdzily na gazie z drzewa :-P :ok

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2011-11-23, 21:59   

Jak nie sprzedam kamperka do wiosny to montuję instalację ropa+ para wodna.Mam filtr osmotyczny w domu zrobię z wody z niego dodatkowy pożytek.Jak to prawda z tym patentem to kamper powinien palić 5-6 ciu litrów ropy co daje max 36 zł za 100 kilometrów. :spoko

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2011-11-23, 22:05   

WINNICZKI, możesz podać więcej szczegółów pracy silnika, instalacji, schematy itp ??

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2011-11-23, 22:29   

Koledzy wcześniej już podawali linki,wystarczy wpisać w Google hasło samochód na wodę (silnik na wodę) i troche powertować strony. Profesjonalne firmy robią to przy zastosowaniu procesu elektrolizy,gdzie wytwarza się tzw.gaz wodorowy wprowadzony do układu ssącego powoduje zmniejszenie zapotrzebowania silnika na ropę do 50% podwyższa moc o okło 20% i powoduje dużo cichszą pracę silnika,można też stworzyć taki układ montując parownik na kolektorze wydechowym i wprowadzać parę wodną do układu ssącego.Jak widziałem z prób czechów i z dalekiego wschodu,wzrasta tylko zużycie wody w stosunku do metody na podstawie elektrolizy.Ale jak by nawet palił pół na pół to zakładam filtr osmotyczny z pompką ciśnieniową do zbiornika wody czystej i pomykam na zbiorniku paliwa 1200 kilometrów.Mnie się to podoba zwłaszcza ze kamper posiada zbiornik wody białej fabrycznie czyli nie dokonuję prawie żadnych przeróbek w stosunku do oryginału. Aż mnie ręce świerzbią do zbudowania takiej instalacji zwłaszcza ,że kiedyś montowałem filtry osmotyczne i mam dostęp do taniej osmozy i reszty filtrów. :spoko

StasioiJola 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Piwa: 81/283
Wysłany: 2011-11-23, 23:47   

Nooooooooooo Tomku to byłaby rewolucja :bigok i jestem pierwszy który się pisze w kolejce na taką przeróbkę!!!!! :bigok :spoko :spoko

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2011-11-23, 23:57   

No to na wodę będzie akcyza jak amen w pacierzu :gwm

janus 
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
Piwa: 42/47
Wysłany: 2011-11-24, 08:35   

kazbar napisał/a:
No to na wodę będzie akcyza jak amen w pacierzu :gwm

Tak jest :brawo
Z tym, że najpierw zostanie to zabronione przez odpowiednie organa jako przestępstwo podatkowe :(
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy!

prezes1960 
zaawansowany

Twój sprzęt: Burstner 580 mobil
Piwa: 6/1
Wysłany: 2011-11-24, 09:01   

http://www.dailymotion.co...-wody_lifestyle to jest link do filmu Jana Gulaka Wynalazcy "silnika na wodę"
Na końcu filmu jest numer telelefonu w sprawie instalacji.

RISTEAM 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato Frankia
Nazwa załogi: RISTEAM
Piwa: 21/8
Wysłany: 2011-11-24, 09:23   

kurcze a chciałem tym zabłysnąć, no ale jak już poruszony temat to ja, a raczej mój szfagier też planujemy zamontować takie ustrojstwo
poniżej linki do elementów które zamierzamy do tego zastosować:
http://allegro.pl/regulat...1946440757.html
http://allegro.pl/hho-gen...1953315348.html
dodatkowo zbiorniczek wyrównawczy z jakiegoś autka i powinno działać
wystarczy podpiąć do dolotu powietrza i tyle
jeśli chodzi o spalanie to w starym dieslu nie zrobi to chyba jakiś wielkiej rewolucji, ale podobno o niebo poprawi osiągi i co za tym idzie nie trzeba tak piłować więc spadnie spalanie :bigok

marius 
zaawansowany

Twój sprzęt: HYMER Camp Swing 544
Piwa: 106/24
Wysłany: 2011-11-24, 09:35   

WINNICZKI napisał/a:
Jak nie sprzedam kamperka do wiosny to montuję instalację ropa+ para wodna.Mam filtr osmotyczny w domu zrobię z wody z niego dodatkowy pożytek.Jak to prawda z tym patentem to kamper powinien palić 5-6 ciu litrów ropy co daje max 36 zł za 100 kilometrów. :spoko

Idziesz w dobrym kierunku, ale unikaj tematów związanych z elektrolizą, ponieważ aby uzyskać satysfakcjonujące wyniki musisz się liczyć z poważnymi awariami alternatora. W tym przypadku jeżeli uzyskasz 20% oszczędności to już jest dobrze, ale niestety, przy pełnym obciążeniu alternatora.
Para wodna to co innego. Od kilku miesięcy prowadzę ciekawe doświadczenia z parą wodną i mam dosyć obiecujące wyniki, chociaż nie takie jak podaje p. Gulak. Inna sprawa, że moja instalacja wymaga niedużej ingerencji w silnik, ale jest dużo mniej kłopotliwa w użytkowaniu. Co do akcyzy, nie lękajcie się. Ani woda, ani para wodna nie jest wymieniona ani jako paliwo, ani jako dodatek do paliwa w ustawie i rozporządzeniach dotyczących podatku akcyzowego. Ponadto ci, którzy twierdzą, że z pary wodnej "wytrąca" się wodór są w dużym błędzie. Nie zachodzi bowiem w tym żadna reakcja chemiczna, tylko nieskomplikowane zjawisko fizyczne.

Pamiętaj, jeśli będziesz się w to bawił, musisz koniecznie wyeliminować w swoim pojeździe (o ile posiadasz) układ intercolera. Powodzenia. :spoko

RISTEAM 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2011-11-24, 09:41   

jakbyś mi to wyciągną z ust :wyszczerzony: jedyne co mnie zastanawia to właśnie obciążenie alternatora :-/
nie jestem elektrykiem, ale za to kombinatorem może ktoś się dołoży wiedzą elektryczną i to jakoś dopasuje (może wymiana alternatora na większy????)

prezes1960 
zaawansowany

Twój sprzęt: Burstner 580 mobil
Piwa: 6/1
Wysłany: 2011-11-24, 09:47   

RISTEAM, kolego to skórka za wyprawkę, do elektrolizy potrzebny jest prąd .My w swoich kamperach mamy go zawsze za mało,w czasie jazdy pracuje lodówka i jest ładowany dodatkowy akumulator.W tym temacie chodzi o wykorzystanie pory wodnej,która to "za darmo" podgrzewamy spalinami.Problem moim zdaniem znajduje się w tym że woda i metal to oczywiście korozja .Sam silnik można wysuszyć zamykając dopływ wody prze wyłączeniem silnika,ale pozostaje układ wydechowy co z nim? ,choć do mojego ducata zapłaciłem za układ 300zł+ wymiana150zl to jego żywotność przy stosowaniu pary może być bardzo krótka !!!.
A i jeszcze jedno ,tego wodoru to wytworzysz tyle że nie zauważysz jak się spali.Kiedyś stosowałem ,z racji zawodu,palnik wodorowy,płomień był jak igiełka(palnik z igły do strzykawek)a wytwornica pobierała 450 Watt mocy !!!

RISTEAM 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2011-11-24, 09:59   

Moi drodzy koledzy , powiem to tak: CZY KTOŚ Z TU OBECNYCH MA COŚ TAKIEGO ZAŁOŻONE, LUB MIAŁ Z CZYMŚ TAKIM DO CZYNIENIE???????
jeśli tak to proszę o wypowiedzenie się w tym temacie, bo samo gdybanie nam tu nie wystarczy
ps: ładowanie w camperku może być również przez duży solar, co chce i u mnie za stosować
jeśli chodzi o wydech nie potrafię tego przewidzieć

Odpowiedz do tematu