Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
2.5TD Temperatura silnika
Autor Wiadomość
bonusik 
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Piwa: 10/15
Wysłany: 2011-11-28, 20:31   

A może Zbooy szuka glikolu z innym celu.... :diabelski_usmiech :piwo: :piwo: :opps:
Oczywiście żartowałem.... :diabelski_usmiech

Witek zbooY 
zaawansowany
kamperuję odwrotnie

Twój sprzęt: C25D '88r , wcześniej J5 '90
Nazwa załogi: zbóje
Piwa: 3/19
Wysłany: 2011-11-29, 15:10   

prezes1960 napisał/a:
zbooY, kolego czy aby już zmieniłeś termostat że szukasz glikolu?.Jeśli nie to radzę jednak wymianę ,nie wyrzucanie bo niedogrzanie jest równie szkodliwe !!, tym bardziej że nadal jeżdzisz .Nie marzniesz? :lol: .A przy okazji sprawdziłeś czy klapka pasuje?, glikol używany jest w ogrzewaniu domowym więc można popytać tam gzie sprzedają kotły gazowe.Swoją droga wystarczy dobry i sprawdzony płyn do chłodnic !! :bigok
PS
Witku nie kombinuj tylko zrób co ci doradził starszy kolega!!! :mrgreen: :bigok :spoko

ale właśnie termostat już odebrałem i chce za jednym zamachem 2 w jednym - bo w sumie nie wiem co w tej chłodnicy jest, od jeżdżenia się nie marznie, bardziej chodzi o to by był gotowy na zime... :mrgreen: po prostu
glikol jak czytam ma jeszcze jedną zaletę - gotuje się w 108stopniach :-)
jak wracałem ze spotkanka to się o dziwo dogrzał do 90 i się zrobił jakby cichszy
wersja bez termostatu latem do mnie najbardziej przemawia ale jak już jest to łatwiej wyjąć niż jak nie ma dołożyć :mrgreen: wiec 25 zyla nie robi różnicy
jakoś tak mam, że zdanie starszych szanuje :spoko i dzięki za zaczyn do chlebka :roza:

bonusiku - to, że nie zamarza to za mało żeby testować w innym celu :-P
jak nie pojadę to Torunia to Cię nawiedzę w sobotę z rańca po zakupach warzywek na Wolumenku :wyszczerzony:
Postaw piwo autorowi tego posta

bonusik 
weteran

Wysłany: 2011-11-29, 15:19   

zbooY napisał/a:
jak nie pojadę to Torunia to Cię nawiedzę w sobotę z rańca po zakupach warzywek na Wolumenku

oczywiście chętnie zapraszam... :ok

prezes1960 
zaawansowany

Twój sprzęt: Burstner 580 mobil
Piwa: 6/1
Wysłany: 2011-11-29, 15:22   

zbooY, Witku ,gdyby termostaty nie były potrzebne to firmu moto nie zakładały by ich dla samej oszczędności kasy!!!.W lato do tego żeby schłodzić płyn służy wentylator (czasem aż 2),jeśli wszystko gra to ten system jest wydolny nawet w górach!.Oczywiście musi być w pełni sprawny ,a wyjęcie termostatu zaburza tą równowagę tak jak i ten glikol ,jak uderzy do głowy :haha: :haha: :haha: :bigok
PS
Przy wymianie płynu dobrze jest przepłukać cały układ!!!.Czekam na sprawozdanie z pieczenia :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta

bonusik 
weteran

Wysłany: 2011-11-29, 15:32   

prezes1960 napisał/a:
Przy wymianie płynu dobrze jest przepłukać cały układ

Kilkanaście lat temu będąc w posiadaniu Opla Senatora zachciało mi się przepłukać układ chłodzenia.
Wszystko cacy ale płukanka przy okazji ujawniła wycieki z chłodnicy,których wcześniej z powodu zamulenia chłodnicy nie było.
Nie było wyjścia,wymiana chłodnicy na miejscu i parę złotych mniej w kieszeni :gwm :gwm
Jednakże po płukaniu układu ogrzewanko zrobiło się baaardzo wydajne :ok
Cudów nie ma....kiedyś i tak chłodnica by zaczęła przeciekać a tak miałem z głowy :lol:

Odpowiedz do tematu