|
|
Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 21:27 |
Tani GPS za <500? z Auto Mapą? |
| Autor |
Wiadomość |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 105/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-02-11, 21:52
|
|
|
| MirekM napisał/a: | | Jestem także przeciwnikiem nawigacji satelitarnej i używam jej niestety trochę wbrew swojej woli, a właściwie z lenistwa. Nawigacja otumania człowieka czyniąc z niego jedynie narzędzie do prowadzenia pojazdu |
Jak z każdym gadżetem wymyślonym przez człowieka. Można go używać jako świadomego wyboru w określonym celu albo oddać mu się całkowicie we władanie. W pojedynku człowiek vs Pan Telewizor na ogół zwycięża ten drugi a przecież nie musi tak być. To samo z nawigacją, jeśli włączamy ją z nawyku i czystego wygodnictwa to rzeczywiście masz rację. Kiedy nie mamy żadnych wątpliwości z nawigacją przy użyciu własnego rozumu i zmysłów to trzeba tylko odrobinę charakteru żeby gadzinę wyłączyć!
Niemniej są sytuacje kiedy Jadzia oszczędza nam dużo czasu, paliwa i nerwów. Kiedyś objechałem rynek w Nowym Targu z 15 razy w kółko bo z oznakowania w ogóle nic sensownego nie wynikało kiedy zjechać na Zakopane. W końcu zrobiłem jakiś nieprawidłowy skręt i od razu wyrósł mi mundurowy a ja, wk....do czerwoności wypaliłem mu że mam w d..... takie oznakowanie! Nie pomogło potem żadne kajanie się, wpuściłem się w koszta, ze 2 kolacje na Krupówkach. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 105/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-02-11, 22:02
|
|
|
A tak jeśli chodzi o sprzęt to używam takiego małego cudeńka o nazwie Fujitsu Siemens pocket LooX N100. Kupiełem go rok temu b. okazyjnie za 800 zł a teraz to można nabyć za 600 kurczę blade! Z elektoniki co by człowiek nie kupił to za parę miesięcy zaraz ma w plecy.
Urządzonko jest niezwykle małe i poręczne (8,5 x 6 x 1,5cm) ma preinstalowane mapy Navigon 6 i funkcjonuje bez zarzutu. Mapy na Europę Zach. są doskonałe, na Polskę zależy jak gdzie, na ogół nieźle. Gorzej z Europą Wschodnią ale może wydadzą jakieś aktualizacje. |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
|
Wysłany: 2008-02-11, 22:46
|
|
|
| MirekM napisał/a: | | Kup jakiegoś niedrogiego palmusia i Automapę, którą zainstaluj na karcie (powiąż z kartą, a nie z urządzeniem). | Tak sobie to wlaśnie jakoś z grubsza wyobrażałem, pytanie jest tylko:
czy musi to być palmtop, czy np. takie badziewko: | Cytat: | | Nawigacja TRAK GPS 110 za 449 pln (3,5", 64MB SDRAM, 64MB Nand Flash ROM, 1GB SD, Win CE 5,0 Core, Proc. Centralisty Atlas III, 372Mhz) | wystarczy?
Pozdrawiam
Jacek M |
_________________ "Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę.
Bierzesz sobie winko, siadasz nad Wisłą, rozpinasz kołnierzyk.
Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę"
M. Piwowski vel A. Krost |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2008-02-11, 22:49
|
|
|
masz Jacku jeszcze jedną możliwość.
W zależności od posiadanego aparatu telefonicznego,(raczej wskazany model z dużym wyświetlaczem możesz używać w PL -naviexperta, prosta forma nawigacji z punktu a do b
bez wodotrysków ale za to z najnowszymi mapami, informacjami o korkach, robotach itp.
Koszt takiego rozwiazania (bo działa w oparciu przesył danych GPRS) to ok 10-12zł m/c
(licencja 7zł + np pakiet 5MB danych -5zł/mc) licencje kupuje sie na dowolny okres, pakiet danych również- wiec można nie korzystać zimową pora a uaktywnić na czas intensywnych wojaży. W chwili obecnej powinna już być dostępna wersja na całą europę ale nie znam szczegółów i kosztów.
Używam od półtora roku i bez zastrzeżeń, nawiguje również po współrzędnych geogr.
dodatkowym plusem (lub nie) jest to że mamy jedno urządzenie.
Minusem - ograniczona liczba punktów POI- tylko te zamieszczone przez operatora, oraz konieczność kupienia odbiornika GPS jeśli telefon nie posiada takiej anteny(ok 100-120zł)
Jeśli telefon ma system operacyjny Symbian to są TomTomy na cały świat, i PL a wtedy nie potrzeba pakietu danych i nawiexperta- wiec darmocha.
dla informacji mój tel to nokia N73 z aparatem 3,2mpx +nawigacja i na moje potrzeby w zupełności wystarczy,
zawsze pod ręką warto mieć CB radio
wiecej info: www.naviexpert.pl
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2008-02-11, 23:01
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | A tak jeśli chodzi o sprzęt to używam takiego małego cudeńka o nazwie Fujitsu Siemens pocket LooX N100. |
Od roku używam tego samego i jestem zadowolony, byłem z nim we Włoszech i też sprawiał się bardzo dobrze.
| Kazik II napisał/a: | | Mapy na Europę Zach. są doskonałe, na Polskę zależy jak gdzie, na ogół nieźle. Gorzej z Europą Wschodnią ale może wydadzą jakieś aktualizacje. |
W ubiegłym tygodniu pytałem o aktualizacje, ale powiedzieli, że 6-ka jest jak na razie najnowsza. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

|
Wysłany: 2008-02-12, 00:10
|
|
|
Dzięki, dzięki!
Ciekawą (i zupełnie mi nieznaną) opcją wydaje się Naviekspert - mam chęć przetestować. Najtańszy odbiornik na Allegro kosztuje 135 pln. Ale za 7 pln to jest dostęp na tydzień, na 1 dzien 2 pln, a za 99 pln - rok.
W każdym razie demko wyglada zachęcająco
Oczywiście nadal jestem ciekaw wszystkich opinii, szczególnie zwiazanych z pytaniami
Pozdrawiam
Jacek M |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

|
Wysłany: 2008-02-12, 16:32
|
|
|
| Jacek M napisał/a: | | Ale za 7 pln to jest dostęp na tydzień |
zgadza się,
ale ja wykupiłem 24 miesięczny abonament i z tego wyszedłem
169:24=7
pilnuj tej stronki, czesto mają promocje najróżniejsze
i najważniejsze- czy Twój obecny telefon nadaje się do tej nawigacji- kompatybilność sprawdzisz na stronie
| Jacek M napisał/a: | | odbiornik na Allegro kosztuje 135 pln |
taki bluetoothowy odbiornik ma jeszcze tę zaletę że położysz go tak aby widział satelity a tel w dowolnym miejscu |
|
|
|
 |
tatkog
weteran Camperomaniak

Twój sprzęt: Ducato 1994 1,9 TD
|
Wysłany: 2008-02-12, 20:51
|
|
|
| Jacek M napisał/a: | | Nawigacja TRAK GPS 110 za 449 pln (3,5", 64MB SDRAM, 64MB Nand Flash ROM, 1GB SD, Win CE 5,0 Core, Proc. Centralisty Atlas III, 372Mhz) | Pozdrawiam - wszystko powinno chodzic (do przetestowania system win ce. 5,0 -powinien chodzic, ale musisz miec automape 4,0 i powyżej).
kwestia odbiornika gps -jaki jak na sirf III to spoko.
jest tam autopilot - możesz na nim jeździć, automapa niby lepsza, ale jeśli juz potem dokup. tylko cena automapy podejrzana - musisz miec 4,xx a ona drozsza jest.
Pozostałe tez mogą być.
tylko mapy sa gorsze
Pamięc mogłaby byc wieksza np.128, ale... |
_________________ Na szczęście wymyślono Camperobusy |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Jacek M
weteran

|
Wysłany: 2008-02-12, 21:19
|
|
|
Hm, hm.
Bardzo wam ogromnie dziękuję! Już trochę wiem co robić:
Po pierwsze przetestuję moją komórkę, sprawdziłem, chodzi z Naviekspertem, już się tam zalogowałem. Muszę tylko nabyc sirfa III-go. Będę próbowal wydębić od korporacyjnego dostawcy komórek za 1 pln.
Jak zadziała wporzo - to temat rozwiązany.
Trochę się obawiam jak będzie chodziło z moim telefonem - ekran tylko 2".
Zobaczymy.
A jak nie to TRAK.
I cały czas czekam na Waszą wiedzę w zakresie
Będę donosił o postępach.
Pozdrawiam
Jacek M |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 366/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2008-02-13, 12:08
|
|
|
| Jacek M napisał/a: | | ekran tylko 2" |
Będziesz chyba musiał jeździć pod "dyktando". |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-02-13, 12:35
|
|
|
| Na wyposażeniu mojego auta jest lupa. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

|
Wysłany: 2008-02-13, 20:36
|
|
|
| janusz napisał/a: | | Na wyposażeniu mojego auta jest lupa. |
Bardzo śmieszne
Podświetlana? |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-02-13, 21:38
|
|
|
| Jacek M napisał/a: | Bardzo śmieszne |
Wcale nie takie śmieszne. Mam takiego 4 letniego Aausa palma. To jest "wyjątkowy" palm ma rozdzielczość ekranu VGA. Rozmiar normalny a literki dwa razy mniejsze niż w standardowym palmie. Bez lupy ani rusz. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

|
Wysłany: 2008-03-28, 16:13
|
|
|
No nie mam czasu doprowadzić tematu do końca. Już prawie kupiłem "Smarta" w promocji w Tesco za 399,- tylko, że dostawca nie dowiózł...
Ale mój dylemat znacznie się uprościł:
a/. Chinol
b/. Naviekspert
Ten drugi podobno informuje o korkach, ale informowanie następuje w wyniku przetworzenia sygnałów od innych użytkowników systemu w danej okolicy.
Ciekawi mnie czy to działa w Warszawie?
Pozdrawiam
Jacek M |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

|
Wysłany: 2008-03-28, 17:01
|
|
|
Jacku,
ten trik z korkami po części bazuje na statystyce a po części na interaktywności uczestników tzn. czynni użytkownicy naviexperta jak staną w korku to jeśli zechcą o tym poinformować system mogą to zrobić poprzez naciśnięcie jakiegoś przycisku. Podobnie jest z informacją o fotoradarach, jak zauważysz wciskasz klawisz 2 w telefonie i informacja wędruje do systemu i w ten sposób tworzy się bazę fotoradarów, z korkami jest podobnie. Ja osobiście nie podróżuję po Warszawie ale kolega który korzysta z navieksperta wspominał że kursując w te same miejsca był nieraz kierowany innymi ulicami.
Chiniola możesz bez problemu przenieść do innego auta, dać córce (synowie raczej sobie radzą z pda) czy wreszcie komuś pożyczyć- nie wiem jednak jak z dokładnością map
Sam takiego chiniola obracałem w dłoniach z myślą o córce w obcym mieście ale urządzenie było nieczynne |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|