Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jakie sosujemy filtry , do silników naszych autek
Autor Wiadomość
Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 280/1363
Wysłany: 2011-11-29, 19:50   

A czy zauwazyles ze ja podalem numer filtra do silnika 2.0 a nie do 2.5 bo do silnika 2.5 to oczywiscie ten co podales

Tadeusz
Byle do przodu
Postaw piwo autorowi tego posta

prezes1960 
zaawansowany

Twój sprzęt: Burstner 580 mobil
Piwa: 6/1
Wysłany: 2011-11-29, 19:55   

:oops: Skorpion, ano nie :oops: :oops: :bigok

Skorpion 
Kombatant

Wysłany: 2011-11-29, 19:56   

no nic sie nie stalo :bigok :bigok :bigok

Tadeusz
Byle do przodu

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 78/63
Wysłany: 2011-11-30, 23:40   

DObra, mamy osobny wątek, więc sobie co nieco podywagować możemy.
Ja zdecydowałem się na zwykły wkład KN bo jeżdżę moim autem codziennie (przypominam że cały czas ma status "blaszaka") i ten przyrost mocy do stałego użytkowania był uzasadniony. Koszt jest spory w przeliczeniu na zwykłe filtry po 20-30 PLN wręcz niewspółmierny, procedura obsługi dość upierdliwa... ale tak jak powiedziałem w moim odczuciu silnik nieco się podkręcił i lepiej reaguje na pedał gazu. JA jestem zadowolony.
Zasadniczo kupowanie tego filtru do kamperka uważam za pewien zbytek - nie ma przeciwskazań poza samymi kosztami, więc jak ktoś chce... Jednak przy tej masie auta przyrost mocy będzie niezauważalny, chyba ze ktoś lubi ciułać koniki. KOnsekwencją takiego zakupu powinna być dalsza praca nad silnikiem - zestrojenie, komputerek i tym podobne - i wtedy auto odwdzięczy się nieco lepiej.
FIltry sportowe - stożkowe - to nie dla nas. to sa rozwiązania tuningowe, bajery pod konkretne osiągi. Bez sensu jest zakładać coś takiego do auta którym się spokojnie i powoli jedzie na wakacje.
Zysk mocy zniknie na załadowanym samochodzie, z pełnymi zbiornikami wody, szafkami i zapasami. To nie będzie tak, że kupimy sobie filterek za 300 PLN i on zadziała jak turbodoładowanie na Masyw Centralny lub chorwackie i greckie południowe górskie drogi. Nic z tego.

NO to teraz prosze o wasze pozostałe opinie. :)

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-12-01, 09:46   

maszakow, zgadzam się prawie w pełni z kolegą !,jedno nad czym bym polemizował to to że trzeba pracować nad komputerem :haha: .W samochodzie który opisałem jedyny komputer jaki miałem to osobisty laptop :haha: .Oczywiście w nowszych to jest nieco inaczej ale mogę powiedziec że w mercu c 270 cdi bez żadnych regulacji jest znacznie lepiej ,nawet za uwarzył to mój mechanik,samochód jedzie od samego startu znacznie lepiej i jest nieco cichszy wydaje się "miększy".Natomiast wracając do dukato to powiem że też jest różnica ,niestety jeszcze ,jak już pisałem ,nie sprawdziłem na długiej trasie jakie jest spalanie. Jedno wiem na pewno ,to to że lepiej przyspiesza ,choć trudno to nazwać w naszym przypadku przyspieszeniem :mrgreen: ,to jednak ma to znaczenie ,bo każde polepszenie naszego dieselka choć o drobinę daje dużą satysfakcję .Wydaje mi się że mniej dymi przy przyspieszaniu,co by oznaczało(chyba ) lepsze spalanie tej samej ilości paliwa,bo przecież dawka jest ta sama!

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2011-12-01, 10:41   

maszakow napisał/a:
procedura obsługi dość upierdliwa

czyszczenie nie jest takie banalne jak o tym mówią? Na ile realnie starcza ten specyfik do czy szczenia tego filtra?

maszakow napisał/a:
KOnsekwencją takiego zakupu powinna być dalsza praca nad silnikiem - zestrojenie, komputerek i tym podobne - i wtedy auto odwdzięczy się nieco lepiej.

zastanawiałem sie kiedyś nad chip tuningiem, szczególnie zależało mi na momencie choć moc wg zapewnien wzrastała o 25-30 koników...jakoś odłożyłem ten temat na bok ale mnie korci :-P

maszakow napisał/a:
FIltry sportowe - stożkowe - to nie dla nas. to sa rozwiązania tuningowe, bajery pod konkretne osiągi.

ale chyba też lepszy dostęp powietrza do silnika bo nie ogranicza go żadna obudowa.

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-12-01, 15:21   

:mrgreen: darboch, kolego ,filtry te myje się w benzynie ekstrakcyjnej,potem suszy i na koniec trzeba to nawilżyć olejem do tego przewidzianym w areozolu.Można kupić oryginalny zestaw do mycia i nawilżania (nie pamiętam ale ok 40zł).Filtr czyści się podobno co 10 tys mil,ale widziałem zagraniczne filmy i tam mówiono o przebiegach 60 tyś mil!!!.Tego typu filtry fabrycznie ,czyli nawilżane olejem ,mają skutery i nikt nie narzeka na to że tak jest!.Oczywicie są to filtry gąbkowe (w skuterach)nieco łatwiejsze do mycia,bo mniejsze ale i tak wymagają odrobinę pracy :mrgreen: .Myślę że jak zrobisz takie mycie raz na dwa sezony to się nie przemęczysz.Do tych filtrów można zastosować też "olej do filtrów motul".Czy to wystarczy w odpowiedzi na pierwsze pytanie ? :bigok .Na drugie pytanie(czytaj wyżej) już odpowiedziałem wcześniej,ja nie przestawiałem nic w silniku,jednak przepływomierz w moim przypadku choć nowy to wskazywał max granicy tolerancji przepływu i może dlatego poprawiły się parametry pracy silnika.co do trzeciego pytaniia to ,stożek się szybciej brudzi bo jest odkryty i może załapywać powietrze zaolejone z komory(napisałem może)i na pewno jest jest głośniejszy!,choć i w obudowie nawet w dukato słychać zasysanie ,to nie jest w żaden sposób dokuczliwe(podobne do pracy turbiny) :mrgreen:

RISTEAM 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato Frankia
Nazwa załogi: RISTEAM
Piwa: 21/8
Wysłany: 2011-12-01, 17:08   

dołączam do tematu, ale tylko z zapytaniem :bigok
przed tegorocznym wyjazdem do Grecji postanowiłem zrobić grubszy przegląd i wymieniłem podstawowe rzeczy miedzy innymi i filtr powietrza,
zakupiłem takowy do 2,5 TD i co się okazało.......NIE Pasuje, jak później się okazało pasował ale od ducato II czyli nowszy model
i tu moje pytanie czy to tak może być, że to jakaś przejściówka czy ktoś coś tu motał :shock:
aaaaa czy może ktoś podesłać linka do tego filtru KN :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2011-12-01, 17:42   

Ducato II zaczęli produkowac w 1994r.więc w twoim może tak być,że filtr masz już z nowszego modelu.
Ja w swoim Ducato II z 2005 wymieniałem na jesieni filtr paliwa i ku mojemu ździwieniu mam filtr od Ducato III

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Skorpion 
Kombatant

Wysłany: 2011-12-01, 18:19   

Bo producenci pod koniec produkcji np. starszego modelu juz zaczynaja wprowdzac czesci ,ktore beda juz montowane w nastepnym.Przyjelo sie tak ,ze producenci samochdow zmiane modelu wprowadzaja juz w polowie roku kalendarzowego.Jezeli chcemy kupic jakas czesc to musimy przyjac ,ze rok modelowy nigdy nie pokrywa sie z rokiem kalendarzowym.A wiec Fiat Ducato II konczy produkcje w polowie 2004 a model DucatoIII rusza produjcja i sprzedaz juz w polowie roku ,takze do pierwsych modeli moga pasowac czesci od starszego modelu albo juz od nastepcy.Wszystkie info o samochodzie jest zapisane w kodzie VIN .A nawet czasem trafiaj sie czesci nawet od starszego modelu.

Tadeusz
Byle do przodu

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 78/63
Wysłany: 2011-12-01, 22:42   

prezes1960 napisał/a:
filtry te myje się w benzynie ekstrakcyjnej,potem suszy i na koniec trzeba to nawilżyć olejem do tego przewidzianym w areozolu
....
Do tych filtrów można zastosować też "olej do filtrów motul".

no prezesie - prosta droga do utraty gwarancji. Ja wolę nie ryzykować.
KN to nie filtry gąbkowe tylko bawełniane tylko ze specyficznej dość delikatnej tkaniny

Darboch, przez upierdliwe rozumiem - bardziej pracochłonne. Normalnie otwierasz pokrywę wywalasz stary filtr wkładasz nowy zamykasz pokrywę - i już. A tu procedura wygląda tak

1. WYtrzepać z grubego brudu
2. Spryskać Cleanerem ( i to nie jest benzyna w sprayu) i odczekać trochę.
3. Spłukać dokładnie wodą, najlepiej niezbyt silnym strumieniem, uwaga - płukac od wewnętrznej strony na zewnątrz by nie nanieść syfu od strony silnikowej.
4. WYsuszyć - Suszarki i sprężone powietrze zabronione. mozna zniszczyć tkaninę
5. NAsmarować - spray spryskiwacz.
Sam widzisz trochę czasu trzeba poświęcić .
POtwierdzam przebiegi - możesz wymieniać w przebiegach 20-30 tyś km, oczywiscie możesz też częściej tylko po co :-P natomiast hmm na naszych drogach rzadziej raczej nie polecałbym.
ja mam mały zestaw do czysczenia i smarowania - 40 pln starczy na 3-4 aplikacje.
ALe są też duże zestawy więc jakby co możen kupić ten większy i 6 smarowan można zrobić. uwaga odnosze się do swojego fitru a on jest ...naprawde duży :)

RISTEAM 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato Frankia
Nazwa załogi: RISTEAM
Piwa: 21/8
Wysłany: 2011-12-01, 22:49   

ponawiam prośbę, czy można link do strony z takowym filtrem :hammer

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2011-12-02, 11:43   

RISTEAM, na allegro mussz zobaczyć kto tym handluje najmocniej i zapytać go konkretnie o Twój model.

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-12-02, 16:47   

maszakow, ja pisałem o gąbce tylko przy okazji czyszczenia filtra wspominając o skuterach,to w skuterach filtry są gąbkowe i również spryskiwane specjalnym olejem(pisałem )np" Motul".Oczywiście oryginalny K&N jest ze specjalnej tkaniny bawełnianej.Widziałwe filtry K&N myte w benzynie ekstrakcyjnej po kilku sezonach i były OK!.Oczywiście sam stosuje oryginalny zestaw !.Napisałem tylko dla przykładu że można taniej .No i na koniec to o jaką gwarancję miał bym się martwić? :mrgreen: .Samochody to mam leciwe a filtr to nie majątek da się przeżyć następny zakup jakby co :mrgreen: :haha: :haha: :haha:

prezes1960 
zaawansowany

Wysłany: 2011-12-02, 16:53   

RISTEAM, oto link http://www.inter-rally.pl...d-dolotowy.html ja do ducata I 2.5 d z 1993r kupiłem filtr K&N e-9033 na tej stronie występuje jako fiat talento1.9 d

Odpowiedz do tematu